• Etusivu
  • Rakentaminen

Omakotitalo Liinaharjaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 15.05.2007
20075_5067.jpg

Oikealla pilkottaa vanha pihavarasto, joka tulee toimimaan työmaa-aikaisena varastona. Tontin perällä on mm. marjapensaita, joita pyritään suojelemaan rakentamisen ajan.

Ajatus uudesta kodista oli muhinut mielessämme jo jonkin aikaa. Täytyisi vain löytää se "unelmien tontti". Meidän tapauksessa "unelmien tontti" sijaitsisi lähellä vanhaa kotiamme, kouluja ja palveluja, muttei keskellä peltoa. Vaatimukset kuulostavat vähäisiltä, mutta tontin etsiminen olikin luultua vaikeampaa. Kaupungin tarjoamat tontit sijaitsivat pellolla, joten aloimme etsiä tonttia yksityiseltä sektorilta. Helpommin sanottu kuin tehty.

Ajelimme, kävelimme ja pyöräilimme lähiympäristömme ristiin rastiin vuoden päivät. Monet kerrat olimme kulkeneet lähellämme sijaitsevaa pikkutietä pitkin… kunnes mielikuvituksemme pääsi valloilleen. Olisikohan tuo jo rakennetun ympäristön keskellä oleva alue tontti? "Ei" kuvittelemme, sillä alueella oli traktori, pieni autotalli ja varasto.

Päätimme kuitenkin selvittää asian. Tuntui kuin olisimme voittaneet lotossa: kyseinen alue oli tontti! Soitimme tontin omistajalle ja sovimme tapaamisen tontille. Siitä se sitten lähti, ihastuimme tonttiin heti. Suurkiitokset myyjille, sillä unelmiemme tontti oli löytynyt!

Kahden kerroksen väkeä?


Tonttimme sijaitsee Porissa, kaava-alueella, jossa suosituksena on 1,5 -kerroksinen talo. Suosituksen mukaisesti talon ratkaisuja ryhdyttiin miettimään kaavan mukaisesti. Yläkerrasta tehtäisiin ikään kuin lasten valtakunta, jossa heillä olisi tilaa olla sekä yhdessä että yksin. Aula voisi toimia lasten yhteisenä leikkipaikkana ja ehkä tulevaisuudessa teini-ikäisten tv/pelihuoneena. Alakerrassa olisivat muut tilat ja aikanaan lasten muuttaessa pois kotoa yläkerran tiloista voisi tehdä esimerkiksi vierashuoneen ja harraste/työtilan.

Suunnittelutyön alkamiseen asti toiveet tarvittavista tiloista ja ratkaisuista pysyivät vahvoina. Kuitenkin takaraivossamme jyskytti pienen pieni epäilys, onko kahden tason ratkaisu sittenkään oikea valinta meidän perheelle? Entä jos elämä on sitä, että työpäivän jälkeen aikuiset elävät omassa kerroksessaan ja lapset pysyvät yläkerrassa omissa oloissaan? Entä jos lapsi herää yöllä, kuulemmeko sen alakertaan asti? Miten tulipalotilanteissa menetellään, jos lapset nukkuvat yläkerrassa? Tai jos joku perheenjäsen loukkaantuu, esimerkiksi portaikon muuttaminen esteettömäksi ei ole nopea projekti.

Perheeseemme kuuluu kaksi lasta. Arjessamme nimenomaan illat ja viikonloput ovat yhteistä aikaa, joista halutaan myös pitää kiinni. Lapsiperheessä arkielämä pyörii paljon keittiön, olohuoneen ja kodinhoitohuoneen ympärillä. Ja juuri nämä tilat olisi suunnitelmissa sijoittaa alakertaan. Vaikuttaisiko kahden kerroksen koti liiaksi yhteiseen arkeemme? Vaikka lapset leikkivätkin omissa huoneissaan, tunteen siitä että he ovat lähellä, haluaisimme vastaisuudessakin säilyttää.

Näitä asioita perheessämme pohdittiinkin tarkoin.

Vanhan kodin pihasta tuotiin leikkimökki tontin perälle. Leikkimökin lopullinen paikka varmistuu suunnitelmien edetessä.
Vanhan kodin pihasta tuotiin leikkimökki tontin perälle. Leikkimökin lopullinen paikka varmistuu suunnitelmien edetessä.

Takaisin maan pinnalle


Aloimme pohtimaan ratkaisuja uudelleen. Miten arkielämä sujuisi kahden kerroksen välillä? Entä jos sittenkin rakennettaisiin 1-kerroksinen talo? Kaduttaisiko päätöksemme 1-kerroksisesta ratkaisusta, kun lapset kasvavat teini-ikäisiksi?

Mutta taloa ei rakenneta pääasiassa tulevaisuutta varten, vaan myös tähän päivään ja hetkeen. Saahan 1-kerroksiseen ratkaisuun lapsille tarvittaessa omaa rauhaa, ja ehkäpä panostaisimme esim. huoneiden ääneneristävyyteen. Näin teini-ikäiset lapset saisivat rauhassa esimerkiksi kuunnella musiikkiaan, muita häiritsemättä.

Viime hetkellä mieli siis muuttui. Seuraavaksi ajatukset keskitettiin yksitasoratkaisuun, ja oitis palaset alkoivat loksahtaa paikoilleen. Takaraivossa kolkutellut epäilys poistui ja saatoimme keskittyä entistä paremmalla mielellä tulevan kodin suunnitteluun. Siitä huolimatta, ettei taloon rakenneta yläkertaa, lapset saavat yhteisen valtakuntansa, eikä heidän tarvitse luopua tästä haaveesta.

Tontin hankinta vei aikaa vuoden, mutta se kannatti. Alkuperäiset suunnitelmat tulevan kodin suhteen muuttuivat, mutta nyt päätökset ovat mielestämme oikeita ja harkittuja. Suunnitteluprosessi tontin "löytämisestä" rakennusluvan myöntämiseen asti vei aikaa noin 7 kk.
Nyt päästään vihdoinkin rakentamaan!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200611_1147.jpg
Tiivis ja kestävä valokate
Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua, muttei vettä eikä lunta. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin, ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.
20117_27127.jpg
Bostadsmässan i Karleby
Hav, båtliv, tomter med egen strand samt sju strandbastur, förutom det exceptionella runda området återspeglar i korthet Bostadsmässan i Karleby som har öppnats för allmänheten fredagen den 15.7. På området finns åtta tomter med egen strand och två med strandrätt.Temat för Finlands största avgiftsbelagda sommarevenemang, som ordnas för 42:a gången, är "Hem i olika storlekar – för människor i olika livsskeden". Sammanlagt 40 hem presenteras, från små våningshusbostäder till villor med egen strand.- Den speciella formen och havsnärheten gör att området är exceptionellt i jämförelse med Österbotten och ganska ovanligt i också i det övriga Finland.
Tulikivi Karelia-malliston Saramo Classic pinnalla
Rauhoittava ruutuaika – lempeä ja lämpöinen takkatuli
Tuli on aina merkinnyt elämää. Sen lämmössä on laitettu ruokaa, siinä on lämmitelty ja kuunneltu vanhempien ihmisten viisauksia ja tarinoita elämästä. Tulen äärellä istuessa kiire katoaa ja ajatukset keskittyvät vain hetkeen eivätkä mieti tulevaa.Nykypäivän ihminen voi sytyttää tulen takkaan, istua sen äärellä ja nauttia takkatulen ruutuajasta kuten menneiden aikojen ihmiset nuotiostaan. Sama rauhoittumisen tunne ja keskittyminen hetkeen ovat yhä läsnä.
20207_65816.jpg
Viherkatolla viihtyisyyttä ja näyttävyyttä kotiin tai mökille
Tuusulan Asuntomessuilla BMI:llä on tiilikattojen lisäksi viherkattokohteita. Kohteista 3 Villa Fortuna, 22 Townhouse Rokka ja 23 Villa Ormax löytyy viherkattoja. Nyt myös tee se itse -rakentajan on mahdollista toteuttaa viherkatto.
20205_64602.jpg
Lämpöpumppu-uutuus huomioi myös tulevaisuuden asumisen tarpeet
Uusi NIBE S -sarja tuo kotiisi kaikki nykyaikaisen lämmitysjärjestelmän tarjoamat edut.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Arkkitehtuurikilpailu korttelitalosta
Hyvinkään kaupunki järjestää Hyvinkäällä vuonna 2013 pidettävien Asuntomessujen korttelitalon suunnittelusta yleisen arkkitehtuurikilpailun.– Korttelitalosta tulee näyttävä ja vetovoimainen keskusrakennus alueelle. Se toimii messujen ajan toimistona ja myöhemmin päiväkotina ja alueen asukkaiden yhteisenä tilana, palkintolautakunnan puheenjohtaja, Hyvinkään kaupunginarkkitehti Martti Salonen kertoo.Kilpailun tarkoituksena on löytää korttelitalolle toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja to-teuttamiskelpoinen ratkaisu sekä saada uusia ajatuksia tämän hetken päiväkotisuunnitteluun.– Arkkitehtuurikilpailut ovat aina olleet luonteva osa Asuntomessujen toimintaa, jonka tavoitteena on kokeilu ja kehittäminen. Toivomme näkevämme mahdollisimman laajan joukon erityyppisiä, tulevaisuuteen suuntaavia kilpailuehdotuksia, pohtii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.Kilpailu alkaa 25.1. ja päättyy 1.4.2011. Kilpailussa jaetaan palkintoina ja lunastuksina yhteensä 66 000 eu-roa. Ensimmäinen palkinto on 24 000 euroa, toinen 18 000 euroa ja kolmas 12 000 euroa. Lisäksi jaetaan kaksi lunastusta suuruudeltaan 6 000 euroa.Hyvinkään asuntomessualue Kravunharju sijoittuu kaupunkikeskustan eteläosan kumpuilevaan harjumaastoon ja lähes koskemattomaan luontoon. Korkean sijaintinsa vuoksi alueelta avautuu poikkeuksellisen hieno näkymä ympäröivään maastoon.Asuntomessualueesta rakennetaan ekologisesti kestävä, asumisen ja asuntosuunnittelun uusia innovatiivisia konsepteja hyödyntävä asuinalue, joka vahvistaa Hyvinkään kaupungin asemaa asumisen mallipaikkakuntana ja asumisratkaisujen edelläkävijänä metropolialueella.Matkaa messualueelta keskustan palveluihin kertyy noin 3,5 kilometriä ja Helsinki–Tampere-moottoritielle 5 kilometriä. Messualueelle toteutetaan runsaat 30 omakotitaloa, yhtiömuotoisia pientaloja sekä mahdollisesti myös kerrostaloja. Tontit tulevat jakoon huhtikuussa 2011.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton