• Etusivu
  • Talo

Nykyaikainen ilmanvaihto istuu vanhaan rakennustyyliin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 13.11.2023
20077_5625.jpg

Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteessa Vanhakaupungissa 1800-luvun lopun puutalojen ilmanvaihto saatettu nykyajan vaatimuksia vastaavaksi Valloxin toimittamilla ilmanvaihtokoneilla.

Hämeenlinnan asuntomessujen oheiskohteena on Vanhakaupungiksi nimetty Venäjän vallan aikana rakennettu kasarmialue. Kruunuasunnot Oy:n perusparantama alue siirtyi asuinkäyttöön messujen jälkeen. Asumisviihtyvyyden ja nykyajan vaatimuksia vastaavan energiatehokkuuden takaamiseksi saneerattavat pientalot varustettiin Valloxin toimittamalla huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla.

Vanajaveteen rajoittuvan Vanhakaupungin neljän hehtaarin vehreällä ja puistomaisella alueella sijaitsee kuusi messujen ilmaisesittelykohdetta. Vanhin puurakenteinen pientalo on rakennettu 1700–1800-lukujen vaihteessa ja kaksi muuta 1800-luvun lopulla. Upseerinrannaksi nimetty kohde on vuonna 1913 rakennettu punatiilikerrostalo. Näyttelykohteita ovat myös alueen asukkaiden käyttöön valmistuva laiturisauna sekä vanha 1850-luvulta peräisin oleva kellari, joka nyt toimii viinikellarina. Esittelykohteet ovat nähneet monia vaiheita, jotka kuitenkin ovat halki vuosikymmenien liittyneet armeijaan. Venäläisten kasarmien lisäksi ne ovat palvelleet muun muassa suojeluskunnan päällystökoulun tarpeita. Viimeksi ne toimivat armeijan henkilökunnan asuintalona. Siitä tehtävästä ne vapautuivat vuonna 2006.

Asuntoihin huoneistokohtainen ilmanvaihto

Talotekniikan uusimisessa eräs merkittävimmistä kohteista oli ilmanvaihto, joka muutettiin huoneistokohtaiseksi, lämmöntalteenotolla varustetuksi tulo- ja poistoilmanvaihdoksi. Ilmanvaihtokanaville löytyi hyvin tilaa ullakolla. Vallox 130 -ilmanvaihtokoneet sijoitettiin muun tekniikan kanssa seinärakenteisiin upotettuun tekniikkakomeroon. Vallox 130 -ilmanvaihtokone on käyttäjäsäätöinen ilmanvaihtokone, joka soveltuu niin keskikokoisiin omakotitaloihin kuin rivitaloasuntoihinkin. Muuntajasäätöinen koneen ohjaus tapahtuu erillisellä nopeudenvalintakytkimellä.

Asuintalojen yhteiseen käyttöön valmistui myös 40 neliömetrin rantasauna Vanajaveden rannalle. Sauna rakennettiin paikan päällä tehdyssä rakennusteltassa ja nostettiin valmiina paikalleen laiturille. Saunan ilmanvaihtokoneena on automaattisesti ohjautuva Vallox Digit SE, joka voidaan kytkeä toimimaan automaattisesti tilojen kosteuspitoisuuden perusteella. Kosteustiedot koneen automaattiselle ohjaukselle välittää tiloihin sijoitettu kosteusanturi.

Automaattisen ohjauksen ansiosta yhteiskäytössä olevan saunarakennuksen ilmanvaihto pysyy aina optimitasolla ilman käyttäjien erillistä huolenpitoa.

Valloxin ilmanvaihtokoneet

Tilaa Vallox-suodattimia

Vallox Oy
Talo
ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20091_14684.jpg
Valloxilta uusi ilmanjakojärjestelmä
Vallox BlueSky on uusi taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen ilmanvaihdon kanavajärjestelmä. Se tekee ilmanvaihtokanaviston asentamisesta sekä uudisrakennuksissa että saneerauskohteissa entistä nopeampaa ja helpompaa.Tulo- ja poistoilmakanavat kulkevat Vallox-ilmanvaihtokoneelta Vallox-äänenvaimennusosan tai äänenvaimentimien kautta BlueSky -ilmanjakolaatikoihin, joista tulo- ja poistoilma jaetaan "tähden" muotoon rakennetulla ilmanjakojärjestelmällä koko taloon. Jokaiseen venttiiliin viedään yksi tai kaksi BlueSky -putkea suoraan äänieristetystä ilmanjakolaatikosta.Polyeteenistä valmistettu, taipuisa, mutta muotonsa pitävä Vallox BlueSky -ilmanvaihtoputki on helppo ja perinteistä kanavaa nopeampi asentaa. Ratkaisu on edullinen, sillä joustavan putken ansiosta myös erillisten kanavaosien tarve on lähes olematon.Vallox BlueSky voidaan asentaa kätevästi väli- ja alapohjaan, betonivaluun, väliseiniin, alas laskettuun kattoon ja koteloihin. Putken ulkohalkaisija on vain 75 mm. Tarvittaessa suurempia ilmamääriä voidaan asentaa kaksi BlueSky -putkea rinnan. Yhdelle putkelle suositellaan ilmamääräksi 8,3 l/s, kahdella putkella 16,7 l/s.
201311_37013.jpg
Peruskorjaustalosta energiatehokas
Ilmanvaihdon saneeraus osaksi peruskorjaustalon energiatehokkuuttaPeruskorjaustaloon Tampereelle toteutettiin matalaenergia tulo-/poisto-ilmanvaihtojärjestelmä. Kohteessa ulkoilma otetaan rakennuksen seinästä koneelle. Koneelta lähtevät kanavat ja kanaviston äänenvaimentimet on sijoitettu kellarin ja ensimmäisen kerroksen välipohjan purueristykseen. Ilmanvaihtoputkiston asentaminen välipohjaan on mahdollista Blue Sky kanavalla, jonka ulkohalkaisija on vain 75 mm. Kanavan taipuisa rakenne mahdollistaa sen sijoittamisen ahtaisiin paikkoihin.Yläkerran tiloihin kanavat kulkevat sisäväliseinässä. Näin kanavat eivät vie yhtään ylimääräistä tilaa eikä ylimääräistä kotelointia tarvita. Koska kaikki ilmanvaihtokanavat kulkevat höyrysulun sisäpuolella, ilmanvaihtokanavia ei tarvitse lämpöeristää, lukuun ottamatta ilmanvaihtokoneelle meneviä ulko- ja jäteilmakanavia.Tilaa esite esitepalvelusta
Vallox 125 MV
Vallox 140 -ilmanvaihtokone - Tehokas ja taloudellinen uutuus
Vallox 140 -ilmanvaihtouutuus on äänitasoltaan hiljainen ja energiankulutukseltaan alhainen. Koneessa on hyvä suodatus, tyylikäs muotoilu sekä elektroninen ohjaus. Lisäksi muun muassa säätö- ja asennusvaihtoehtoja on useita.
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.
20233_81181.jpg
Onko tässä korvaus­ilma­reittisi? Joka kol­mannesta kodista puut­tuu toimiva ilman­vaihto
Korvausilmaventtiilit puuttuvat monista 1970–90-luvuilla rakennetuista asunnoista, koska rakennuksista haluttiin tehdä tiiviitä energiansäästön nimissä. Tässä mentiin kuitenkin metsään ja pahasti, sillä puutteellisen korvausilmanvaihdon seuraukset ovat vakavat.Tiedätkö sinä mistä kotiisi tulee raitista ilmaa? Jos et ole aivan varma, on tämä artikkeli sinulle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
VTT:n toimialue rakennustuotteiden tyyppihyväksyjänä laajeni
Ympäristöministeriö on laajentanut VTT:n toimialuetta rakennustuotteiden valtuutettuna tyyppihyväksyntälaitoksena. Vesi- ja viemärilaitteiden tyyppihyväksyntään siirtyi VTT:lle neljä uutta tuoteryhmää. Ympäristöministeriön tavoitteena on, että tyyppihyväksyntä on kokonaisuudessaan siirretty VTT:lle vuoden 2008 loppuun mennessä.VTT:n laajennettuun toimialueeseen kuuluvat vesilaitteiden osalta kupariputkien puserrusliittimet ja PEX-putket sekä viemärilaitteissa valurautaiset viemäriputket ja -putkiyhteet ja vesilukot. VTT:n tyyppihyväksyntäpalvelut käsittävät jo ennestään rakennusteollisuuden tuotteet, kuten lattianpäällysteet ja lattian pintarakenteet, vesikalusteet, sulkuventtiilit, kupariputket, lattiakaivot, polypropeenista valmistetut viemäriputket ja -putkiyhteet, betoni-teräsliittolaatat, betoni-teräsliittopalkit, puu-betoniliittolaatat ja tuulijäykisteenä käytettävät rakennuslevyt.VTT voi myöntää tyyppihyväksynnän rakennustuotteille, joille on julkaistu ympäristöministeriön asetuksina annetut hyväksyntäohjeet. Tyyppihyväksyntää ei voida myöntää tuotteelle, jonka ominaisuudet voidaan osoittaa eurooppalaiseen harmonisoituun tuotestandardiin tai eurooppalaiseen teknisen hyväksyntään perustuvalla CE-merkinnällä.Tyyppihyväksyntä on kansallinen rakennustuotteiden hyväksyntämenettely, jonka hakeminen on vapaaehtoista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton