• Etusivu
  • Piha

Nurmikon hoito-ohjeet: Näin hoidat nurmikkosi tasaisen tuuheaksi ja kauniin vihreäksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 07.04.2022
20204_64168.jpg

Nurmikkoa tulee leikata säännöllisesti. Sopiva leikkuukorkeus on noin 4-6 cm.

Nurmikko vaatii menestyäkseen säännöllistä hoitoa aivan kuten kasvitkin. Hyvä hoito-ohje on, että kalkitsemalla ja lannoittamalla autat nurmikkoa kasvamaan kauniin tuuheaksi ja elinvoimaiseksi. Hyvinvoiva nurmikko vastustaa rikkakasveja ja sammalta sekä kestää paremmin kulutusta ja vaihtuvia säätiloja.

Nurmikon kalkitseminen

Nurmikon kalkitsemisen ansiosta maaperän ravinteet ovat paremmin nurmikon käytettävissä. Erityisesti savimailla maan rakenne muuttuu kalkitsemalla ilmavammaksi, jolloin nurmikon juurtuminen helpottuu. Kalkitsemalla voidaan myös varmistaa, että nurmikko hyötyy myöhemmin lannoittamisesta.

Nurmikon ylläpitokalkitus tehdään yleensä aikaisin keväällä, mutta kalkita voi muulloinkin. Parhaiten kalkki imeytyy kosteaan maahan.

Vinkki! Nurmikkoa kannattaa kastella harvemmin ja kerralla enemmän niin, että maa kastuu pintaa syvemmältä. Juuristo hakeutuu näin syvemmälle, mikä auttaa nurmikkoa kestämään paremmin kuivia kausia.

Nurmikon lannoittaminen

Nurmikon lannoittaminen kannattaa tehdä aikaisintaan kahden viikon kuluttua kalkitsemisesta. Ravinteet vapautuvat nurmikkoon tasaisesti koko kesäkauden ajan, eivätkä ne aiheuta polttovioituksia.

Pinta-alan mittaaminen on tärkeää tehdä ennen levittämistä, jotta lannoitteen määrä on annostusohjeen mukainen. Lannoite levitetään käsin heittämällä tai lannoitelevittimellä mahdollisimman tasaisesti, jotta varmistutaan tasaisesta kasvusta. Kuivalla säällä nurmikko kastellaan heti lannoituksen jälkeen. Lisälannoituksia voi tehdä kesällä syyskuuhun asti.

Lue myös:Laadukas multa on kukoistavan pihan perusta

Nurmikkoa kastellaan tarvittaessa poutakausina ja lannoituksen jälkeen.
Nurmikkoa kastellaan tarvittaessa poutakausina ja lannoituksen jälkeen.

Epätasainen, sammaloitunut tai huonosti kasvava nurmikko – katso kysymykset ja vastaukset pulmiin

Huonokuntoinen nurmikko on mahdollista elvyttää monin helpoin konstein.
Huonokuntoinen nurmikko on mahdollista elvyttää monin helpoin konstein.

Kysymys: Kuinka nurmikon kuoppia ja paljaita kohtia kannattaa paikata?

Vastaus: Paikkaus voidaan tehdä esimerkiksi Kekkilä Nurmikon hoitomullalla tai sekoittamalla keskenään Kekkilä Kivituhkaa ja Kekkilä Puutarhamultaa ja haravoimalla seos nurmikon epätasaisiin kohtiin. Pohja tasoitetaan ja tampataan tiiviiksi rautaharavalla, minkä jälkeen kylvetään siemenet. Lopuksi maa kastellaan hyvin ja säännöllistä kastelua jatketaan vähintään 3−4 viikkoa.

Kysymys:Miten sammaleen saa pois nurmikosta?

Vastaus: Sammal on merkki siitä, etteivät nurmikon kasvuolosuhteet ole ihanteelliset. Onneksi niitä voidaan kuitenkin helposti parantaa. Esimerkiksi Kekkilä Nurmikon Sammalsyöjä PLUS+ on erikoislannoite, joka hävittää sammaleen nurmikolta ja nopeuttaa samalla nurmikon kasvua. Lannoite levitetään mahdollisimman tasaisesti, reilu kourallinen neliötä kohden. Jos sadetta ei ole heti luvassa, nurmikko kastellaan levittämisen jälkeen. Myöhemmin kuivahtanut sammal haravoidaan ja tarvittaessa tehdään paikkauskylvö.

Kysymys:Miten nurmikon saa kasvamaan paremmin?

Vastaus: Ilmavassa ja elävässä maassa vesi ja ravinteet ovat paremmin juuriston käytettävissä. Esimerkiksi nurmikon pinnalle levitettävä Kekkilä Nurmikon hoitomulta parantaa nurmikon pintarakennetta niin, että se juurtuu ja versoo helpommin. Paras tulos saadaan levittämällä hoitomulta aikaisin keväällä nurmikon alkaessa vihertää. Se voidaan levittää myös juuri leikatulle nurmikolle tai sammalen poistamisen jälkeen.

Lähde: Kekkilä

Piha
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20186_53663.jpg
NIBEn lämmitysratkaisut
NIBEn lämmitysratkaisut ovat Porin Asuntomessuilla esillä kahdeksassa kohteessa.Tule tutustumaan NIBE-lämmitysratkaisuihin kohteissa 1 Villa Luoto, 7 WinNovan Tähti, 11 Talo Luvia, 19 Villa Karhu, 24 As Oy Porin Villa Sun, 27 Solid House Kodit, 31 RTV-talo ja 32 Villa Hohde.Villa Luotoa lämmittää kaksi NIBE F1345 -maalämpöpumppua. WinNovan Tähdessä lämmityksestä huolehtii NIBE F2040 -ilma/vesilämpöpumppu, Talo Luviassapoistoilmalämpöpumppu NIBE F750 (lämmitys ja käyttövesi), Villa Karhussa poistoilmalämpöpumppu NIBE F470, As Oy Villa Sunissa kaksi kompaktia NIBE F470 -poistoilmalämpöpumppua, Solid House Kodeissa NIBE F1126 -maalämpöpumppu (lämmitys ja käyttövesi), RTV-talossa NIBE F1226 -maalämpöpumppu (lämmitys) ja Villa HohteessaNIBE POLAR -ilmavesilämpöpumppu (lämmitys).
201412_41914.jpg
Kysy sisustamisesta - sisustussuunnittelija vastaa
Askarruttaako sinua jokin sisustusaiheinen kysymys, johon haluaisit saada vastauksen? Haluaisitko saada sisustusvinkkejä kotiin tai mökille?Rakentaja.fin Kysy, vastaamme -palvelussa on sisustusosio, jossa voi kysyä sisustusvinkkejä. Sisustuaiheisiin kysymyksiin vastaa Pientä pintaremonttia ja Pientä mökkiremonttia tv-ohjemista tuttu sisustustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilä Sisustussuunnittelu E-Designista.Halutessasi voit täydentää kysymystäsi muutamalla valokuvalla, jolloin suunnittelijan on helpompi antaa sisustusvinkit kohteeseesi.
suurista talon ikkunoista näkee ulos vehreään metsään. sisällä sisustus vaaleaa puuta ja valkoinen sohva. Sisällä on paljon myös viherkasveja
Sisustuksen uusi aalto vuonna 2024 – Biofilinen suunnittelu
Vuosi 2024 on täällä, ja se tuo mukanaan uusia tuulia sisustuksen maailmaan. Kotimme ovat paikkoja, joissa vietämme suuren osan ajastamme, ja sisustustrendit heijastavat yhä enemmän henkilökohtaisia arvojamme ja elämäntapaamme. Tänä vuonna trendit kutsuvat meitä luomaan tiloja, jotka eivät ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös tuntuvat hyvältä sekä vievät meidät takaisin luonnon pariin.
201310_36508.jpg
Lattian korjaus käsityönä
Jos lattiassa on epätasaisuuksia tai sitä pitää muuten korjata, aina ei tarvitse kutsua ammattimiestä apuun. Lattian korjaus onnistuu oikeilla tuotteilla myös itseltä.Lattian korjauksessa tasoituksessa pääasiallinen lähtökohta tuotteiden ja menetelmien valinnassa on alustan kunto, tasoitustarve ja miten nopeasti päällystys tehdään. Aluksi haetaan vastaus kysymykseen: Mikä alusta on kyseessä?weber.vetonit lattiatuotevalikoimasta löytyy soveltuvia tuotteita uudisrakennusten normaaleille betonialustoille, vaikeisiin saneerausalustoihin ja kaikkiin alustoihin siinä välissä. Ja jos alustaan on mahdotonta saada tartuntaa, voi tasoituksen tehdä uivana rakenteena.Lue lisää lattian korjauksesta ja korjaustuotteista...
20176_49576.jpg
Kirsti Paakkanen suunnitteli laatusinetin Ormaxin aluskatteelle
Hengittävä aluskate suojaa talon rakenteita koko talon iän. Vielä nykyisinkin aluskate on liian usein kattorakenteen heikoin lenkki. Ormax-Tiilikatot halusi nostaa tämän asian esiin Suomen 100 v. juhlavuonna, jolloin erityisesti kiinnitetään huomiota kestävään ja terveelliseen rakentamiseen seuraavalle vuosisadalle. Juhlavuoden kunniaksi Kirsti Paakkanen kutsuttiin suunnittelemaan visuaalisuus Ormaxin suosituimmalle aluskatteelle. Designin ja markkinoinnin rautainen ammattilainen sai vapaat kädet suunnitteluun ja hän nosti esiin laatusinetin.
20116_26732.jpg
Valokate
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti.Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kymmenen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.Valokateasennus tv-esityksenä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton