• Etusivu
  • Rakentaminen

Näin verotus muuttuu vuonna 2024

Rakentajan toimitus
Päivitetty 11.01.2024
20181_51233.jpg

Vuosi 2024 tuo tullessaan uudistuksia ja muutoksia verotukseen. Keräsimme tähän artikkeliin veromuutokset, jotka liittyvät esimerkiksi kotiin, asumiseen ja kotitalousvähennykseen.

Asuntolaina ja asunnon osto

Asuntolainan korkovähennys poistui kokonaan vuonna 2023.

Asunnon ostajien varainsiirtoveroprosentit laskevat. Kiinteistöjen varainsiirtovero alenee 4 prosentista 3 prosenttiin ja asunto- ja kiinteistöosakkeiden varainsiirtovero 2 prosentista 1,5 prosenttiin. Muutosta sovelletaan takautuvasti jo 12.10.2023 alkaen. Verohallinto palauttaa liikaa maksetun veron korkoineen asuntokauppoja loppuvuonna 2023 tehneille. Palautukset maksetaan vuoden 2024 alkupuolella.

Ensiasunnon ostajan verovapaus poistuu vuodenvaihteessa.

Varainsiirtoveron veroprosentti ja ensiasunnon verovapaus määräytyvät kauppakirjan allekirjoituspäivän perusteella.

Kotitalousvähennys

Voit saada kotitalousvähennystä kotitaloustyöstä, jota teetät kotona tai vapaa-ajan asunnossa. Tällaista työtä ovat esimerkiksi siivous, lastenhoito, asunnon remontointi ja tietotekniikkalaitteiden asennus.

Ensi vuonna väliaikainen sähkövähennys poistuu, mutta öljylämmityksestä luopujille korotettu kotitalousvähennys jatkuu vuoteen 2027 asti. Tällöin kotitalousvähennyksen maksimi on 3 500 euroa henkilöltä. Omavastuu on 100 euroa vuodessa henkilöltä kuten aikaisemminkin. Kotitalous-, hoiva- ja hoitotyössä on niin ikään 3500 euron maksimi. Uutena mukaan tulee myös fysioterapia ja toimintaterapia. Vähennyksen voi saada siis kotona annetusta fysioterapiasta tai toimintaterapiasta.

Muiden remonttitöiden osalta kotitalousvähennys pysyy ennallaan, enimmäismäärä on 2 250 euroa.

Lue lisää kotitalousvähennyksestä >>>

Avustukset asuinrakennusten lämmitys- ja energiaremontteihin

Vuoden 2020 alusta alkaen toteutettaviin asuinrakennusten energiatehokkuutta parantaviin korjauksiin on voinut hakea energia-avustusta. ARAn avustus päättyy vuonna 2023.

Vuonna 2020 tuli myös pientalojen omistajille hakuun avustus öljylämmitysjärjestelmän vaihtamiseen kestävämpään lämmitysmuotoon. Avustusta myönnetään 4 000 euroa, kun pientalossa siirrytään kaukolämpöön, maalämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun.

Avustusta voi hakea niin kauan kuin määrärahaa riittää. Avustukseen osoitetut määrärahat riittävät syksyn 2022 tiedon mukaan yhteensä noin 36 000 öljy- ja kaasulämmityksen vaihtajalle.

Hakemuksia on tullut joulukuuhun 2023 mennessä 31 431 kappaletta ja myönteisiä päätöksiä on tehty 26 007, joten avustusta riittää vielä hieman ensi vuodelle.

Lue myös: Varmista oikea tieto öljylämmityksen vaihdon yhteydessä

Autovero sekä liikenteen ja lämmityksen polttoaineverotus

Parafiinisen dieselin verotuki poistui kokonaan vuonna 2023.

Liikennepolttoaineiden hiilidioksidiveron laskentaperusteena oleva hiilidioksiditonnin arvo alenee 77 eurosta 62 euroon. Vuosina 2024–2027 bensiinin ja sitä korvaavien tuotteiden valmistevero alenee keskimäärin 3,9 senttiä litralta ja dieselöljyn ja sitä korvaavien polttoaineiden valmistevero keskimäärin 3,8 senttiä litralta.

Polttoturpeen verotuksessa on käytössä lattiahintamekanismi. Polttoturpeen verottoman käytön rajaa on enintään 10 000 megawattituntiin vuosina 2022–2026. Verottomuus koskee kaikkia polttoturvetta käyttäviä voimalaitoksia ja lämpökeskuksia.

Helpotukset vähäpäästöisten työsuhdeautojen verotusarvossa jatkuu. Sitä alennettiin 85 eurolla kuukaudessa vuosille 2022–2025.

Muita muutoksia tai päätöksiä

  • Vuonna 2024 verovapaa kilometrikorvaus on 57 senttiä ja päiväraha 51 euroa
  • Työmatkakulujen vähennys muuttuu. Vähennys pienenee vuonna 2024, koska omavastuun raja nousee 750 eurosta 900 euroon ja tilapäiset korotukset jäävät pois.
  • Perintöveron maksuaika pitenee kahdesta vuodesta kymmeneen vuoteen.
  • Viinien ja väkevien juomien alkoholivero nousee ja nikotiinipusseista pitää maksaa tupakkaveroa
Rakentaminen
asuminen
koti
rahoitus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20233_81224.jpg
Ekologisessa olkilevytalossa on hyvä asua - tutustu esimerkkikohteeseen
Kun tallinnalainen Ott Aardam perheineen suunnitteli ensimmäisen omakotitalonsa rakentamista, aiheutti rakennusmateriaalin valinta aluksi päänvaivaa. Lopputuloksena oli kuitenkin koti, jossa oli hiljaista, helppo hengittää ja etenkin hyvä asua.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Sisustus
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
IDO Glow Art TurboFlush
Tiesitkö tämän muotoilun helmestä, joka löytyy useimmista vessoista? Tutustu pieneen historiikkikatsaukseen
Mikä on se suomalaisen muotoilun helmi, joka löytyy lähes jokaisen suomalaisen kodista, työpaikalta tai vapaa-ajan asunnolta? Jopa eduskunnassa ”istuntoja” pidetään kyseisellä posliinisella istuimella. Sehän on tietysti IDOn ikoninen wc-istuin, joka on 150 vuodessa valloittanut suomalaisten sydämet ja saniteettitilat.Otetaanpa pieni katsaus, miten tähän tilanteeseen on päädytty. Mitä innovaatioita IDOn historia ja tulevaisuus pitää sisällään unohtamatta myös palautella mieliin kylpyhuoneiden värimaailmojen trendien eri aikakausia.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.
Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
202212_80482.jpg
Kodin kunnossapidon vuosikello
Jokainen talo vaatii huoltotoimenpiteitä pysyäkseen kunnossa pitkään. Jotta rakennuksen suunniteltu elinkaari saavutetaan ja siellä on terveellistä ja turvallista asua, tulee säännölliset tarkistukset sekä tarvittavat huollot tehdä ajallaan. Myös kodin piha-alueella on muistettava hoitaa tiettyjä töitä eri vuoden aikoina. Tässä artikkelissa käymme läpi vanhemman pientalon ylläpitoa vuosikellon avulla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton