• Etusivu
  • Sisustus

Näin katat pöydän kauniisti eri tilanteisiin

Sari Nieminen
Päivitetty 15.12.2023
202111_73542.jpg

Ruusukullan sävyt yhdistettynä hopeanharmaaseen vihreään tekee raikkaan kokonaisuuden.

Jouluna päästään nauttimaan hyvästä ruuasta yhdessä rakkaiden kanssa. Hetken voit kruunata kauniilla kattauksella. Toteuta joulupöydästä vielä pykälän verran juhlallisempi helposti ja halutessasi myös todella edullisesti. Kokosimme muutamia vinkkejä kauniiseen kattaukseen, oli se sitten kyseessä joulupöytä, uudenvuoden ruokailu tai vaikka syntymäpäiväjuhlat.

Muista olla rohkea, luova ja leikkisä kattauksessa. Käytä hyväksesi koristeita ja esineitä, joita sinulta löytyy jo valmiiksi. Kauniisti katettu pöytä on ruokaa myös silmille.

Toteuta yksinkertaisen kaunista rohkealla twistillä

Skandinaavisilla pöydillä on yleensä nähty pelkistettyä ja ehkä niukkaakin koristelua. Vaikka käyttäisit minimalistisesti koristeita, ei koristelun silti tarvitse olla tylsää. Käytä rohkeita värejä tai väriyhdistelmiä tai tee yksivärisestä koristelusta runsas. Älä pelkää lisätä elementtejä pöytäkattaukseesi. Saatat yllättyä iloisesti miten hyvältä se itseasiassa näyttää.

202111_73544.jpg
202111_73543.jpg

Lisää vain ripaus väriä

On itsestään selvää, että värimaailma on jouluna tärkeä. Koska kodissasi on epäilemättä jo joulukuusi ja koristeita, kannattaa sovittaa kattaus niiden mukaan tai jatkaa ainakin teemaa valitsemalla yksi väreistä.

Ei tarvita kuin yksi väri – valitse yksi pääväri ja sitten kaksi korostusväriä. Käytä pääväriä suurempiin kohteisiin, kuten pöytäliinaan, ja korostusvärit pienempiin kohteisiin, kuten kynttilöihin tai lautasten kuviointiin.

Väriä kattaukseen voit lisätä vaikka pelkällä pöytäliinalla. Pitäydy muuten neutraaleissa väreissä ja lisää vain vihreää havuilla, kasveilla tai oksilla.

Ylellisempää tunnelmaa luot aidoilla kankaisilla ruoka- ja pöytäliinoilla.

202111_73545.jpg
202111_73546.jpg
202111_73559.jpg

Kattauksen inspiraatioksi voit myös valita vain yhden värin. Käytä samaa väriä sen eri sävyissä: tummempaa ja vaaleampaa. Tee valinta käytätkö kylmiä vai lämpimiä sävyjä.

Jokaisen ruokaliinan voit taitella eri tavalla. Yhtenäinen väritys saattaa kaivata jotain mielenkiintoa ja runsautta parikseen.

Luo runsas juhlapöytä

Monet astiat ovat matalia, kuten lautaset, pöytäliinat ja aterimet. Saadaksesi siihen lisää runsautta tarvitset joitakin korkeampia esineitä, kuten kynttilänjalkoja, joulupalloja sisältäviä kakkuastioita tai korkeamman kukka-asetelman. Ihanne tapauksessa sinulta löytyisi eri korkuisia asioita pöydällä, joka luo visuaalista vaikutelmaa.

Tekstuurit ovat toinen tärkeä asia joulupöytäasetteluissa. Jos kaikki kiiltää, posliinista koristeisiin tai keramiikkaan, se ei tee samaa vaikutusta kuin pöytä, jossa on pehmeitä liinoja ja vihreitä oksia.

Lämpimät värit luovat kattaukseen runsautta. Oranssi voisi tänä jouluna olla se "uusi punainen"?

Sekoita messinkiä ja hopeaa, värillistä ja kirkasta lasia. Jos pöytäsi on moderni ja haluat kuitenkin löytää rustiikin tunnelman, peitä pöytä kauniilla puuvillaisella tai pellavaisella liinalla.

202111_73549.jpg
202111_73548.jpg

Käytä kukkia, havuja ja mausteita: Kaiken ei tarvitse olla kallista

Kaiken ei tarvitse olla kallista. Jos etsit budjettiystävällisiä joulusisustusideoita, jokin niin yksinkertaista kuin käsin kirjoitettu viesti tai aterimien sitominen nauhalla voi muuttaa pöytäsi peruskattauksesta kauniiksi hetkessä.

Luonto tarjoaa jopa syksyllä ja talvella paljon kaunista kattaukseen, muun muassa isot kaarnanpalat, kävyt ja sammaleet. Oman tuoksuvan säväyksensä kattaukselle antavat mausteet ja yrtit. Rosmariini on yksi ihanaa tuoksua antavista yrteistä, joka kestää pöytäkoristeena myös pitkään ilman vettä.

202111_73550.jpg
202111_73561.jpg
202111_73558.jpg

Glamouria kaipaavalle täyteläinen ja ylellinen kattaus

Ylellisyyttä kattaukseen mustalla, kullalla ja kristalleilla. Nosta pöytäkoriste ylemmäs, mutta pidä huolta, että ihmiset pöydän ympärillä pystyvät vielä näkemään toisensa ja keskustelemaan.

Vinkki!
Lisää väriä pöytään kynttilöillä. Yhdistele yllätyksellisiä sävyjä keskenään, kuten oranssia, lilaa ja punaista. Ylellisyyttä saat yhdistämällä lämpimiä värejä kultaan ja ihanaa pakkastunnelmaa valkoisella, huurteisen turkoosilla sekä vihreällä ja hopealla.

202111_73551.jpg
202111_73552.jpg
202111_73560.jpg
Sisustus
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntomessuilla Hämeenlinnassa Ammattilaispäivät
Aukioloaikaa pidennetty neljänä päivänä kahdeksaanAsuntomessuilla Hämeenlinnassa järjestetään ensimmäistä kertaa asuntomessutapahtuman historiassa Ammattilaispäivät 1.-2.8. ja 8.-9.8. eli keskiviikkona ja torstaina niin tällä kuin ensi viikollakin. Päivät näkyvät erityisesti kerrostalon perusparannusta esittelevässä oheiskohteessa. Niin oheiskohde kuin asuntomessualue kaikkine kohteineen on Ammattilaispäivinä avoinna koko messuyleisölle.Hämeenlinnan asuntomessuilla voi vierailla huomenna keskiviikkona ja ylihuomenna torstaina vaikkapa töiden jälkeen, sillä aukioloaikaa on pidennetty kahdeksaan saakka. Messut ovatkin Ammattilaispäivinä auki klo 11-20. Samat aukioloajat ovat voimassa myös ensi viikon keskiviikkona ja torstaina.– Haluamme palvella työssäkäyviä ihmisiä, jotta hekin ehtivät hyvin messuille työpäivän jälkeen. Esimerkiksi Espoon messuilla pidennetyt aukiolopäivät kahtena viimeisenä torstaina olivat suosittuja. Toisena torstaina Espoossa tehtiin myös yleisöennätys, kertoo Suomen Asuntomessujen messupäällikkö Pasi Hulkkonen.Ammattilaispäivinä messukohteissa on esittelijöinä normaalia enemmän ammattilaisia, jotka osaavat neuvoa messuvieraita tarkemmin rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Hämeenlinnan asuntomessuilla ovatkin esillä mm. kaikki lämmitysmallit. Energianlähteeksi on valittu joko maalämpö, kaukolämpö, sähkö, bioöljy tai pelletti. Messutaloissa on myös esillä painovoimainen ilmanvaihto sekä aurinkoenergia. Näytteillä ovat lisäksi erilaiset runkoratkaisut sekä monia tämän hetken uusimpia teknisiä ratkaisuja kuten sähkölasit tai vaikkapa itsestään puhdistuva ulkorappaus. Asumisen tietoutta täydentävät vielä näyttelytarjonta sisustushallissa sekä rakentajahallissa.Työtehoseura (TTS) on lisäksi arvioinut messukohteita, joissa on tehty hyviä ratkaisuja sekä tilakohtaisesti että kokonaisuuksina. TTS:n arvioitavina olivat asunnon eri tilojen ominaisuudet, joita kannattaa ottaa huomioon, kun rakentaa tai remontoi asuntoa omaan tarpeeseen. Asuntokohteiden arviointikriteerit sovittiin yhteistyössä hanketta rahoittaneen kauppa- ja teollisuusministeriön asiantuntijoiden kanssa. Työtehoseura arvioi mm. keittiöiden toimivuutta, millainen on hyvä toimiva keittiö ja mitä on huomioitava suunnitteluvaiheessa. Arvioinnin kohteena olivat myös eteistilat, pesu-, pukuhuone- ja vaatehuoltotilat, olo- ja makuuhuoneet, työhuoneet sekä säilytystilat.– Messuvieraille on jaossa moniste, jossa on tiedot arvioiduista kohteista ja niiden sijainnista messualueella. Kohteet on myös merkitty opastavilla tauluilla sekä asunnon ulkopuolella että tilakohtaisesti sisällä, toteaa Hulkkonen.
20109_23165.jpg
Vaaitukset nopeasti ja tarkasti
Miksi tuskailisit vaaitustöiden kanssa? Boschin innovatiivinen uutuus, PLL 360 linjalaser tekee työskentelystä uskomattoman helppoa varmistaen, ettet tee harmillisia, mutta helposti vältettäviä virheitä.
202211_79664.jpg
Muuttovalmis tilaelementtitalo säästää aikaa, rahaa ja energiaa
Rakentamiseen sisältyy perinteisesti monenlaisia piilokustannuksia, joita on vaikea laskea mukaan kokonaisbudjettiin. Esimerkiksi työmaa-aikainen energiankulutus voi päästä yllättämään rakentajan, mikäli omakotitaloa rakennetaan työmaalla useita kuukausia. Rakennushankkeen venyessä vuokralla-asuminen voi pitkittyä lisäten kustannuksia. Jätemaksuihin, työmaan siivoamiseen ja tavaroiden vastaanottamiseen kuluu paljon arvokasta vapaa-aikaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton