• Etusivu
  • Materiaalit

Näin huollat terassin kesäkuntoon

Rakentajan toimitus
Päivitetty 10.05.2023
20205_64613.jpg

Milloin uusi terassi on hyvä käsitellä? Millä terassi kannattaa käsitellä? Kuinka usein terassi on hyvä huoltaa?

Terassin käsittelemiseen ja huoltamiseen liittyy paljon kysymyksiä. Siihen löytyy myös monia ohjeita ja vinkkejä. Käsittelyyn vaikuttaa terassin materiaali sekä asennusajankohta. Uusi painekyllästetystä puusta tehty terassi kannattaa antaa kuivua hyvin ennen ensimmäistä käsittelykertaa. Käsittele painekyllästetty puu vasta seuraavana kesänä asennuksesta.

Ennen terassin käsittelyä

Ennen käsittelyä terassi kannattaa ehdottomasti pestä, sillä kauniin pinnan taustalla on aina puhdas pohja. Pesulla poistetaan aiemmat käsittelyt, lika, levä, raikastetaan ja kirkastetaan kulunut pinta. Käytä pesuun terassille sopivaa pesuainetta. Huuhtele pinta huolellisesti ja anna kuivua seuraavaan päivään. Aloita terassin käsittely, kun pinta on puhdas ja kuiva.

Jos haluat vaihtaa terassin väriä tummasta vaaleammaksi, sinun täytyy poistaa vanha puuöljy tehokkaalla terassinpesuaineella. Kysy sopivaa tuotetta rautakaupastasi. Sen sijaan vaalean terassin saat helposti käsiteltyä tummemmaksi, eikä vanhaa väriä tarvitse poistaa alta. Huomioi kuitenkin, että vanha vaalea väri alla saattaa muuttaa hieman uuden tummemman värin sävyä.

Huomioi että kaunis helmenharmaan sävy EI onnistu sävytetylle tai ruskealle pohjalle tavallisella puuöljyllä. Tähän tarkoitukseen on kehitetty Sioo:x Premiun Paneeli Puunsuoja.

Hyvä käsittelysää on lämmin pilvipouta. Silloin syntyy paras tulos. Liian kylmällä, kuumalla tai kostealla ilmalla terassia ei kannata käsitellä. Optimi käsittelylämpötila on +15-20 °C ja ilman suhteellinen kosteus 50 %.

20205_64612.jpg

Valitse oikea väri ja tuote

Pihalle valittavan tuotteen sään- ja UV-kestävyyden on oltava hyvä. Käsittelyyn kannattaa valita tuote materiaalin ja halutun lopputuloksen mukaan. Öljykäsittely suojaa terassia tikkuuntumiselta, halkeilulta ja haalistumiselta, jota sade ja auringonpaiste aiheuttavat.

Terassiöljyjä löytyy värittömänä sekä valmiina sävyinä, kuten ruskeaa, mustaa ja harmaata. Voit myös sävyttää kohteeseesi sopivan värin. Lämpökäsitelty pinta kannattaa käsitellä sävytetyllä öljyllä tai kuullotteella, sillä värittömät tuotteet eivät suojaa puuta haalistumiselta.

Vesi- ja liuotinohenteisia puuöljyjä voi käyttää toistensa päälle eli jos olet käsitellyt edellisen kerran vesiohenteisella, voit nyt laittaa liuotinohenteista ja päin vastoin.

Jos taas olet käyttänyt terassin käsittelyyn puuöljyä, et voi käsitellä pintaa enää esimerkiksi kuullotteella.

20205_64611.jpg
20205_64610.jpg

Näin käsittelet terassin

Sekoita öljy huolellisesti ennen käyttöä sekä käytön aikana, sillä väripigmentit ovat usein painavampia kuin öljy ja ne laskeutuvat purkin pohjalle. Terassiöljyn voi levittää pensselillä tai terassiöljylastalla. On tärkeää muistaa, ettei öljyä levitä liian paksuja kerroksia puulle, vaan vain sen verran kuin puu imee öljyä itseensä. Liian paksut kerrokset voivat aiheuttaa öljyn kupruilua ja irtoamista jo ensimmäisenä kesänä. Anna öljyn kuivua kunnolla ennen kalusteiden paikalleen laittoa.

Milloin huollat?

Tarkkaile terassin kuntoa vuosittain. Tee huoltokäsittely, kun terassin pinta on kuivan ja haalistuneen näköinen. Terassin huoltoväli riippuu terassin sijainnista ja suojaisuudesta, puun rakenteesta ja mekaanisesta
kulutuksesta. Useimmiten se on 2-4 vuotta.

Terassirakenteisiin kannattaa käyttää sävytettyä puuöljyä, sillä sävytetty tuote kestää säärasitusta paremmin kuin sävyttämätön. Puulaji ja puun kunto vaikuttavat lopulliseen väriin. Ennen öljyämistä on syytä tehdä aina koesively.

Helmenharmaa pinta ilman öljyä

Uuden terassin voit käsitellä myös ilman puuöljyä esimerkiksi Sioo:x Premium terassikäsittelyllä. Käsittely on 2-vaiheinen ja käsittelyn jälkeen pintaa ei tarvitse enää öljytä. Sioo:x Premium Terassi on luonnonmukainen ja kestävä puunsuoja, joka kestää jopa 12 vuotta minimaalisella ylläpidolla.

Sioo:x antaa puhtaan, hopeanharmaan puun näköisen pinnan, lisäten pinnan kiiltoa. Se ehkäisee pintaa halkeilemasta ja jättää miellyttävän pinnan kävelylle ilman pelkoa tikuista. Sioo:x on myös tehokas suoja sientä, tummumista, levää, sammalta, hometta, lahoamista ja jopa tuhoeläimiä vastaan. Sioo:x Premium Puunsuoja 1/2 on käsittelyn ensimmäinen vaihe. Tarvitset lisäksi Sioo:x Premium Terassi Pintasuoja 2/2 -tuotteen saavuttaaksesi jopa 12 vuoden suojan puupinnallesi.

Soveltuu terassien, laiturien, uima-altaiden reunarakenteiden ja puutarhakalusteiden käsittelyyn. Terasseilla Sioox sopii painekyllästetystä puusta tehtyjen terassien kannen käsittelyyn.

Saatavilla Rakentaja.fi verkkokaupasta.

Materiaalit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20199_59813.jpg
5 syytä miksi valita keskuspölynimuri
Kodin siivous on läsnä monen suomalaisen elämässä ja siivousvälineistä imuria käyttää lähes jo-kainen kuluttaja. Kuluttaja voi valita imureiden joukosta mieleisensä ja erilaisia vaihtoehtoja on runsaasti saatavilla. Moni ei kuitenkaan tunne eri imurivaihtoehtojen välisiä eroavaisuuksia. Nostimme tarkasteluun keskuspölynimurin sekä perinteisen perässä vedettävän imurin ja kokosimme yhteen niiden keskeisiä eroavaisuuksia.
200611_1987.jpg
Ehkäise vesivuodot ajoissa
Vesivuodot aiheutuvat suunnittelu-, asennus- tai käyttövirheestäKymmenen viime vuoden aikana vesivahinkojen määrä on kasvanut n. 20 prosenttia. Useimmiten vuodot aiheutuvat talousvesijärjestelmän vioista ja vanhenemisesta. Ota huomioon putkiston ikä. Korroosio, erilaiset asennusvirheet ja heikot liitokset voivat aiheuttaa vaikeasti havaittavia putkivuotoja. VTT:n tekemän tutkimuksen mukaan 70 prosenttia vuototapauksista esiintyy yli 15 vuotta vanhoissa putkistoissa. Useimmiten vaurion aiheutti korroosio. Myös putkiliitokset osoittautuvat usein vuodon aiheuttajaksi. Vesivahinkoja aikaansaavat myös erilaiset kodinkoneet, kuten pyykin- ja astianpesukoneet, kylmäkalusteet sekä lämminvesivaraajat. Syynä voi olla liitosten syöpyminen, väärä asennustapa tai huolimaton käyttö. Lisäksi kodinkoneita tulee käyttää jatkuvasti oikein ja turvallisesti. Ongelmia aiheuttavat lisäksi kodin märkätiloissa huonosti tiivistetyt läpiviennit. Huolimattomasti tehty lattiakaivon ja vesieristyksen välinen liitos tuhoaa rakenteita salakavalasti.
200710_7039.jpg
Palveluhakemistolle lisää näkyvyyttä
Palveluhakemisto on rakennus-, puutarha- ja sisustusalan yritysten yhteystietoja sisältävä hakupalvelu, joka on tarkoitettu palvelemaan sekä yksityisiä rakentajia ja remontoijia että edellä mainituilla aloilla toimivia yrityksiä. Palveluhakemis-tosta Rakentaja.fi-palvelujen käyttäjät voivat etsiä erilaisiin hankkeisiinsa toteuttajia ja tuotteita. Palveluhakemistoon liittyneet yritykset puolestaan saavat palvelunsa ja tuotteensa helposti näkyville Rakentaja.fin yli 190 000 rakentajaperhettä sisältävän jäsenkannan keskuudessa.Palveluhakemistossa olevat yritykset on jaoteltu kolmeen toimialaryhmään; suunnittelijoihin, urakoitsijoihin ja jälleenmyyjiin. Näiden toimialaryh-mien alta löytyvät tarkemmat toimialajaottelut sekä maakuntajaottelu. Valitsemalla haluamansa toimialan ja maakunnan hakija saa auki yrityskortin, joka kertoo oleellisen informaation yrityksestä. Palveluhakemis- toon tehdään n. 20 000 hakua kuukaudessa!
201912_61685.jpg
Yleisimmät jätevesisaneerauksen haasteet
Ennen vuotta 2004 rakennetuilla pohjavesialueella sijaitsevilla kiinteistöillä olisi pitänyt olla ympäristönsuojelulain mukainen jätevesijärjestelmä toiminnassa 31.10.2019 mennessä. Asetus käsittää myös ne kohteet, jotka sijaitsevat max. 100 metrin päässä rantaviivasta.Määräaika meni jo vuosia sitten, mutta vieläkin on tuhansia kohteita, joihin jätevesisaneeraus on tekemättä?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Arkkitehtuurikilpailu korttelitalosta
Hyvinkään kaupunki järjestää Hyvinkäällä vuonna 2013 pidettävien Asuntomessujen korttelitalon suunnittelusta yleisen arkkitehtuurikilpailun.– Korttelitalosta tulee näyttävä ja vetovoimainen keskusrakennus alueelle. Se toimii messujen ajan toimistona ja myöhemmin päiväkotina ja alueen asukkaiden yhteisenä tilana, palkintolautakunnan puheenjohtaja, Hyvinkään kaupunginarkkitehti Martti Salonen kertoo.Kilpailun tarkoituksena on löytää korttelitalolle toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja to-teuttamiskelpoinen ratkaisu sekä saada uusia ajatuksia tämän hetken päiväkotisuunnitteluun.– Arkkitehtuurikilpailut ovat aina olleet luonteva osa Asuntomessujen toimintaa, jonka tavoitteena on kokeilu ja kehittäminen. Toivomme näkevämme mahdollisimman laajan joukon erityyppisiä, tulevaisuuteen suuntaavia kilpailuehdotuksia, pohtii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.Kilpailu alkaa 25.1. ja päättyy 1.4.2011. Kilpailussa jaetaan palkintoina ja lunastuksina yhteensä 66 000 eu-roa. Ensimmäinen palkinto on 24 000 euroa, toinen 18 000 euroa ja kolmas 12 000 euroa. Lisäksi jaetaan kaksi lunastusta suuruudeltaan 6 000 euroa.Hyvinkään asuntomessualue Kravunharju sijoittuu kaupunkikeskustan eteläosan kumpuilevaan harjumaastoon ja lähes koskemattomaan luontoon. Korkean sijaintinsa vuoksi alueelta avautuu poikkeuksellisen hieno näkymä ympäröivään maastoon.Asuntomessualueesta rakennetaan ekologisesti kestävä, asumisen ja asuntosuunnittelun uusia innovatiivisia konsepteja hyödyntävä asuinalue, joka vahvistaa Hyvinkään kaupungin asemaa asumisen mallipaikkakuntana ja asumisratkaisujen edelläkävijänä metropolialueella.Matkaa messualueelta keskustan palveluihin kertyy noin 3,5 kilometriä ja Helsinki–Tampere-moottoritielle 5 kilometriä. Messualueelle toteutetaan runsaat 30 omakotitaloa, yhtiömuotoisia pientaloja sekä mahdollisesti myös kerrostaloja. Tontit tulevat jakoon huhtikuussa 2011.
20135_35172.jpg
Miten hankin Lumon parvekelasit?
Lumon parvekelasitus on helppo hankkia. Nopein tapa on tilata netistä ilmainen kustannusarvio tai jättää yhteydenottopyyntö Lumon parvekelasiedustajalle ja sopia suoraan tapaaminen. Voit myös osallistua taloyhtiön esittelytilaisuuteen tai tavata meidät messuilla ja tapahtumissa ja sopia ilmaisesta kustannusarviosta.Parvekelasiedustajamme mittaa parvekkeen lasitettavan aukon ja antaa kokonaistarjouksen. Edustaja / jälleenmyyjä hoitaa lasien tilauksen, asennuksen ja käyttöopastuksen. Asennuksen jälkeen pääset sisustamaan ja nauttimaan vuodenaikojen parhaista puolista lasitetulla parvekkeella.Jätä yhteydenottopyyntö

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton