• Etusivu
  • Sisustus

Lattialaatoissa on nyt kokoa ja keittiön välitilaan laitetaan väriä

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.02.2021
20212_68443.jpg

Pukkila Metal Design, väri Copper.

Lattiaa peittävät nyt suuret tai kuusikulmaiset laatat. Suuret laatat ovat jo kokoa 60x60 cm tai 60x120 cm ja vielä tästä suurempiakin löytyy. Suuret laatat ovat löytäneet tiensä jopa pesutiloihin linjalattiakaivojen yleistyttyä. Keittiössä laatoilla leikitellään värien ja laatoitusmallien kanssa.

– Lattialaattojen käyttö on yhä yleistynyt kodin kuivienkin tilojen lattiapinnoilla ja koko 60x60 cm on tänä päivänä jo normaali. Tästä suurempia laattoja käytetään myös jo jonkin verran, mutta suuren yleisön keskuudessa on vielä hieman arkuutta käyttää esim. 60x120 cm kokoja sen vaativuuden vuoksi, kertoo RTV:n tuoteryhmäpäällikkö Hannu Jussila.

RTV Gre Grigio-laattamallisto
RTV Gre Grigio-laattamallisto

Suuri laatta vaatii asentajalta malttia

Suuret lattialaatat vaativat ehdottoman suorat pohjat ja omat kiinnityslaastinsa. Hyvä tasoitemies on kullan arvoinen asia. Pesuhuoneissa on oltava vanhan lattiakaivon sijaan linjalattiakaivo. Suuret laatat vaativat myös leikkureilta uusia ulottuvuuksia. Tuotepäällikkö Niina Suominen Pukkilalta kertoo, että Pukkilasta on saatavissa tarvittavat koneet ja laitteet isojenkin laattojen työstämiseksi ja asentamiseksi.

Pukkila Heritage Hexagon, väri Indigo.
Pukkila Heritage Hexagon, väri Indigo.

Laattakoko muuttumassa niin, että kiinnostus suuriin ja pieniin kasvaa. Keskikokoiset koetaan vanhanaikaisiksi, huomauttaa Laattamaailman tuotepäällikkö Merita Koiranen.

Lattialaatat kasvavat kokoihin 60x120, 120x120 tai esimerkiksi 80x180. Lattioilla nähdään klassisia muotoja: neliö, suorakulmio ja kuusikulmio. Uusissa ja perinpohjaisesti saneerattavissa kohteissa pesuhuoneen perinteisestä 10x10 laatasta voi jo luopua, kunhan muistaa vaihtaa linjalattiakaivoon.

Laattamaailma
Laattamaailma

Lattialla marmori, kivi ja betonikuosit tuovat ajattomuutta. Ajattomuus onkin lattialaatalle tarpeen, sillä laatoitusta ei noin vain vaihdetakaan. Esimerkiksi betonikuoseissa löytyy kauniin neutraaleita ja klassisia sävyjä, jotka kestävät aikaa ja katseita. Nyt löytyy mallistoista kaikkialta myös runsaasti puukuosin laattoja.

Pukkila, Natura Wood, väri Multicolor.
Pukkila, Natura Wood, väri Multicolor.

Marmorikuosi lattialla on jo klassikko. Ei ole sisustusta johon marmori ei sopisi. Marmorikuosia voi yhdistää niin moderniin kuin skandinaavisen eleettömään sisustukseenkin. Marmorikuoseissa löytyy tänä vuonna myös värejä ja tummiakin kuoseja. –Valmiina pintana marmorilaattapinta muuttuu suureksi taideteokseksi, kuvailee Suominen Pukkilasta. Mielestämme näillä saadaan koteihin upeita sisustustaideteoksia.

ATV, Turku (Värisilmä), Bistrot-laatta
ATV, Turku (Värisilmä), Bistrot-laatta
Info

Info

2021 Pähkinänkuoressa

  • Marmori jatkaa
  • Laattojen koko suurenee
  • Klassisia laattakokoja: 15x15 ja 20x20
  • Kuusikulmaisia laattoja
  • Värit lämpenevät ja ruskea tekee paluun
  • Sinistä, vihreää, veden värejä
  • Puukuvio laatoissa

Keittiön välitilat

Pukkila, Habitat
Pukkila, Habitat

Keittiön välitilaan löytyy perinteisiä laattakokoja kuten 20x20 cm ja pitkiä sekä kapeita laattoja esimerkiksi koossa 10x30 cm. Lattialaatoissa tuttua kuusikulmalaattaa voi kokeilla käyttää myös välitilassa.

Keittiössä välitiloihin käytetään pienempiä marmorilaattoja erilaisilla ladonnoilla, kertoo ATV:n tukkumyyjä Jarna Suvanto. Myös kuosien ja laattakokojen erilaisia yhdistelmiä on nähtävillä tämän päivän laatoituksissa, jatkaa Suvanto.

RTV, Clays Cotton, Lava Decoro Exacon
RTV, Clays Cotton, Lava Decoro Exacon
Laatta: Artesan, ATV, Turku (Värisilmä)
Laatta: Artesan, ATV, Turku (Värisilmä)

Laatoitusmalleja

Laatoitusmalleista unhoon jäävät yhden seinän laatoittaminen eri värisellä laatalla tai suihkusekoittajan taakse laatoitettu raita. Nyt voit laatoittaa samalla suurella laatalla lattiat ja seinät tai yhdistää eri kokoisia saman sarjan laattoja. Voit myös nostaa lattialaatat seinälle tehosteeksi.

Pukkila Country-sarjan laattoja
Pukkila Country-sarjan laattoja

Luo kuvioita seinälle ja lattialle laatoittamalla kalanruotomallilla tai tiililadontana. Kuvioita seinälle tuovat myös struktuurilaatat sileiden laattojen kanssa yhdistettynä.

Laatta: Ragno Look-sarjasta, Atv Turku (Värisilmä)
Laatta: Ragno Look-sarjasta, Atv Turku (Värisilmä)

Pikkuhiljaa tehosteseinä ajatus valkoisen peruslaatan kanssa on jäämässä pois. Nyt laatoitetaan taas kauttaaltaan värein tai kuosein, kertoo Merita Koiranen Laattamaailmalta.

Laatta: Ragno Look-sarjasta, ATV, Turku (Värisilmä)
Laatta: Ragno Look-sarjasta, ATV, Turku (Värisilmä)
Huomio

Huomio

Jätä oma sisustuskysymyksesi Eevalle

Onko sinulla kysymyksiä sisustukseen liittyen? Jätä kysymyksesi sisustussuunnittelija Eeva Hauta-Heikkilälle Kysy, vastaamme -palvelussa. Eeva vastailee kysymyksiin viikottain.

Sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20088_12659.jpg
Tahrat pois Askon ohjein
TahranpoistoTahrat kannattaa poistaa välittömästi, jotta ne eivät pinty. Kauan ollut tahra hankautuu aina vain syvemmälle kuituun ja se on vaikea saada kokonaan pois.Tahranpoistoaineen vaikutusta kannattaa kokeilla ensin huomaamattomaan kohtaan. Poistettaessa käsitellään vain itse tahra. Kiinteä lika irrotetaan varovasti kaapimalla esimerkiksi lusikalla. Kosteus imeytetään talouspaperiin.Tahrat liotetaan, ei hangata. Tahraa poistettaessa työskennellään sekä tahraa kohden, että sieltä pois päin, ettei kankaalle jää rengasta. Vettä tai tahranpoistoainetta kannattaa käyttää säästeliäästi, koska alla oleva materiaali voi vahingoittua tai värjätä päällisen. Turvallisinta, jos se on mahdollista, olisi tahranpoiston jälkeen pestä koko tuote joko painehuuhtelukoneella tai höyrypesurilla.Jos vaihdetaan tahranpoistoainetta, annetaan edellisen kuivua. Pienemmillä pinnoilla olevan kevyen lian voi poistaa pehmeällä, puhtaalla ja värittömällä pyyhekumilla. Tahrat on helpompi poistaa, jos verhoilumateriaalin käsittelee ennen käyttöä ja pesun jälkeen tekstiilipinnan suoja-aineella.Aine estää tekstiilipinnan likaantumista ja tahran imeytymistä tekstiiliin.
Nurmikon leikkaus
Nurmikon leikkaus
Puutarhasi vihreä mattoPitävä pelinurmi, golffarin tiheä ja tiivis nurmimatto, villi ja vapaa ruohikko, pehmeä sammalnurmi... - Millainen nurmikko sinulla on? Nurmikon rakenne ja siinä kasvavat lajikkeet sekä käyttö- ja hoitamistavat vaihtelevat hieman joka puutarhassa.Lue lisää:Kylvö- ja kukkanurmi
20194_57555.jpg
Viimeistele nurmikon reunat trimmerillä
Trimmerillä pihan viimeistely hoituu kätevästi. Tehokkaat ja ergonomiset Bosch akkutrimmerit helpottavat nurmikon hoitoa ja tekevät työskentelystä mielekästä.
20194_57193.jpg
Portaat Rudus-maisematuotteilla
KATSO MUITA IDEAKUVIA TÄÄLTÄ >>
20154_43245.jpg
Märkätilan vedeneristys
Tarvittavat työvälineet- tela x2- sivellin- mattoveitsi- vispilä sekoitukseen- lasta- saksetYhtiömuotoisissa taloissa vesieristys kuuluu taloyhtiön vastuuseen ja näin ollen myös työn valvonta. Vesieristys ei vaadi sertifioitua tekijää. Urakoitsija on kuitenkin vastuussa tehdystä työstä.Ohje sisältää sisäpuolisen vedeneristyksen nestemäisillä tuotteilla. Ennen työn aloittamista varmistetaan, että lattialämmitys on ollut kytkettynä pois muutaman vuorokauden ajan. Lattian kaltevuuden tulee olla 1:100 ja lattiakaivon alueella 1:50 noin 0,5 metrin säteellä. Alustan pitää olla kuiva ja puhdas.Seinän ja lattian vesieristys1. Tarvittaessa telataan pohjustusaine valmistajan ohjeen mukaisesti ja noudatetaan kuivumisaikaa.
20115_25991.jpg
Lopputarkastus?
Kysymys:Miten lopputarkastuksen kriteerit menevät? Pääsääntöhän taitaa olla, että talon on oltava valmis. Minulla on kyse talon merkittävästä laajennuksesta, jonka yhteydessä on vanhaakin osaa remontoitu melko paljon. Vanhan rakennuksen kellarissa on vielä keskeneräisiä rakenteita ja terassissa on vasta kansi ja väliaikaiset kaiteet. Konesaumattua peltikattoa ei myöskään ole vielä maalattu.Minua mietityttääkin, että miten valmista pitää olla, kun lopputarkastus tehdään ja pitääkö ns. vanhan osan olla tiptop kunnossa tarkastusvaiheessa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton