• Etusivu
  • Talo

Laske ja analysoi tarkoin korkokaton kustannukset!

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.03.2010
20103_20613.jpg

Pankkilainojen korot ovat edelleen poikkeuksellisen alhaisella tasolla. Yleisimmin asuntolainojen viitekorkona käytetään vuoden euriboria, joka on nyt n. 1,22 %:n tasolla. Päälle tulee pankin marginaali, joka on tällä hetkellä n. 1 %:n tasolla. Viitekorkoihin vaikuttaa eniten inflaation taso. Näillä näkymin Euroopassa ja Suomessa inflaatio tulee olemaan maltillinen ainakin vuoden – kahden ajan. Mikäli inflaatio, eli hintojen yleinen kehitys pääsee jatkossa kovempaan vauhtiin, kertoo se yleensä myös asuntoihin sidotun omaisuuden arvonnoususta. Kansainvälisessä vertailussa Suomen asuntojen hinnat ovat maltillisella tasolla, joten asuntojen voimakas hintojen lasku on tuskin mahdollista. Korkojen noustessa maksat enemmän korkoa, mutta omaisuutesi arvo puolestaan nousee. Muistettava on kuitenkin, että oman talouden tasapainon varmistamiseksi on varauduttava jatkossa korkojen nousuun niiden yleiselle pitkäaikaiselle, n. 5 %:n tasolle. Nyt on meneillään pankkien yhteinen kampanja korkokaton markkinoinnissa. Kannattaako korkokatto vai ei, laske se tarkoin. Alla olevassa laskelmassa kysyttiin eräältä keskeiseltä asuntorahoittajalta korkokaton ja kiinteäkoron hintaa. Laskimme vertailun tasaerälyhennyksellä, jossa lainaa lyhennetään tasaerin ja päälle lisätään korko.


Keskustele aiheesta...

Pitempiaikainen kiinteäkorko, korkokatto vai laina sidottuna esim. vuoden Euriboriin ?

Teimme esimerkkilaskelman 200 000 euron / 20 vuotta asuntolainalle. Vertailimme kolmea vaihtoehtoa:

  • Tasalyhennyslaina (peruslaina), vuoden euribor, pankin marginaali 0,95 %.
  • Tasalyhennyslaina, vuoden euribor, pankin marginaali 0,95 % + alkuun viiden vuoden kiinteä korko.
  • Tasalyhennyslaina, vuoden euribor, pankin marginaali 0,95 % + korkokatto yli 4 % koroille.

Arvioimme euriborin nousevan vuoden 2011 alkuun mennessä 2,05 % (+0,83 %) ja jatkossa neljän vuoden aikana 0, 5 % vuodessa, siten että vuonna 2014 korko olisi 4,5 % eli lähellä pitkäaikaista keskiarvoa. Korot voivat luonnollisesti nousta enemmän tai parhaassa tapauksessa maltillisemmin. Myös useat pankit arvioivat korkojen nousua em. mukaisesti, kylläkin dramaattisemmin sanankääntein "skenaariona".

Kiinteä korko 5 vuotta, jonka jälkeen 12 kk euribor + marginaali

Nyt esimerkkipankki tarjosi viiden vuoden kiinteäksi koroksi 4,15 %. Koron tulisi olla alle esimerkkilaskelman 3,42 %:n keskikoron, jotta kiinteäkorkoinen laina olisi kilpailukykyinen peruslainalle.

Korkokatto 4 %:n ylimenevälle korolle

Lähes jokaisen pankin tarjontaan kuuluu korkokatto. Korkokatossa myydään ikään kuin vakuutus ylimenevälle korolle. Esimerkkitapauksessa pankki tarjoaa korkokaton viideksi vuodeksi 4 % korolle. Korkokaton hinta on tällöin 6360 euroa, joka maksetaan lainaa ottaessa. Laskennallisesti korkokatto on 1,5 vuoden korko nykyisellä korkotasolla. Koron tulee loppuvuosina nousta yli viiden prosentin, jotta korkokatto alkaa tuottaa. Kannattaa siis laskea tarkoin, millä ehdoilla korkokaton ottaa.

Yhteenveto

Korkojen noustessa esitetyllä tavalla selvästi edullisin vaihtoehto on sitoa laina 12 kuukauden euriboriin "ilman mausteita".

Asuntolaina 200 000 euroa

  • Laina-aika 20 vuotta
  • Lyhennystapa, tasaerälyhennys (alkupääoma jaettuna 240 kuukaudella + korko)

Yhteenveto

Korkojen noustessa esitetyllä tavalla, kiinteä korko tai korkokatto annetuilla arvoilla tuntuu suorastaan "höynäytykseltä". Korot voivat toki nousta reippaamminkin, mutta ennen kuin korkokatosta tai kiinteästä korosta olisi hyötyä tulisi korkojen nousta heti ensimmäisen vuoden jälkeen 5 %:n tasolle. Korkokaton kalleutta lisää korkokaton suuruisen pääoman lisätarve. Korkokatto on voimassa koko laina-ajan.

Ohjeeni: Laske ja analysoi!

Hannu Myöhänen, Suorakanava Oy, toimitusjohtaja.

Lisää aiheesta myös Taloussanomissa...

Keskustele aiheesta...

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201110_28331.jpg
Määräyspankki avautuu!
Rakentajan on otettava huomioon joukko rakennusten paloturvallisuutta koskevia määräyksiä ja ohjeita. Nämä sisältävät mm. tietoa paloluokituksista sekä yleisiä määräyksiä ja vaatimuksia koskien mm. palokuormia, palon rajoittamista palo-osastoon, rakenteiden kantavuutta, palon leviämisen estämistä yms.Määräykset rakennusten paloturvallisuudesta löytyvät Suomen rakentamismääräyskokoelman osista E1-E9. Lisäksi autosuojien paloturvallisuudesta löytyvät erilliset ohjeet rakentamismääräyskokoelmasta E4.Tässä muutamia tärkeimpiä pientaloja ja pientalojen autosuojia koskevia käsitteitä, määräyksiä ja periaatteita.
20218_72063.jpg
Tutkimus: Suomalaisten kylpyhuoneissa on kehnot valmiudet tulevaisuuteen
Vain harvoissa suomalaisissa kylpyhuoneissa on tarpeeksi pistorasioita tai sähkövarauksia wc-istuimen yhteydessä. Tilanteen tulisi muuttua, jotta kylpyhuoneet olisivat valmiina vastaamaan tulevaisuuden ratkaisuihin ja toiveisiin, linjaa Euroopan suurin saniteettituotteiden valmistaja Geberit.
200711_7580.jpg
Vuokravakuuden palauttaminen
Sekä asuinhuoneiston että liikehuoneiston vuokranantajalla on oikeus vaatia vuokralaiselta kohtuullisen vakuuden asettamista sen vahingon varalta, ettei vuokralainen täytä velvoitteitaan. Velvoitteita ovat esimerkiksi vuokran maksaminen oikeassa ajassa ja huoneiston huolellinen hoitaminen. Vakuutta annettaessa on sovittava, mistä velasta vakuus annetaan. Se voidaan antaa vuokralaisen kaikkien velvoitteiden täyttämisestä, mutta jos se voidaan rajoittaa vuokran maksamiseen. Vakuus annetaan vuokra-ajaksi, ellei toisin sovita. Se voidaan antaa sitä lyhyemmäksikin ajaksi, mutta silloin se ei turvaa kovin hyvin vuokranantajan saatavia. Vakuus voi olla rahaa, mutta se voi olla myös pankkitili tai varallisuusarvoinen esine.Kun vuokrasuhde päättyy tai vakuuden määräaika on muutoin kulunut, vuokranantajan on palautettava vakuus sen antajalle, joka voi olla vuokralainen tai muu henkilö. Palauttamisessa on ollut paljon ongelmia ainakin lehtikirjoittelun valossa. Kun vakuus on annettu vuokralaisen kaikkien velvoitteiden täyttämisestä, vuokranantaja on voinut pitää vakuuden, koska huoneisto on vuokralaisen jäljiltä kunnostettava. Vuokralaisen huonoa huoneiston hoitoa koskevan väitteen esittäminen vaikeutuisi, jos huoneistoissa aina vuokrakauden alussa pidettäisiin kunnollinen tarkastus, jonka havainnot kirjattaisiin.
201112_28937.jpg
Yhdellä hakemuksella monta asuntolainatarjousta!
On ajanhukkaa täyttää samoja hakemustietoja monen lainantarjoajan lomakkeisiin ja lähettää niitä yksitellen eteenpäin. Etua.fi lainapalvelun idea on, että saat yhdellä hakemuksella mahdollisimman hyvät asuntolainatarjoukset. Vertaile tarjouksia keskenään ja valitse niistä itsellesi sopivin vaihtoehto. Säästät aikaa ja vaivaa - yksi hakemus, monta tarjousta! Palvelu on maksuton.Hae uusi asuntolaina tai kilpailuta nykyinen
20207_65828.jpg
Maalauskoulussa puujulkisivu
Uusi puujulkisivu maalataan yleensä heti kun talo on pystyssä. Tämä onkin erinomainen tapa pitää julkisivu heti hyvässä kunnossa. Maalaamista tai kuultokäsittelyä ei pidä jättää seuraavaan vuoteen, sillä Suomen kosteat syksyt, joskus myös talvetkin, ehtivät aiheuttaa käsittelemättömälle puupinnalle vaurioita. Huoltomaalaustakaan ei pidä lykätä kymmenien vuosien päähän. Silloin on jo myöhäistä ja urakka huomattavasti suurempi.
201110_28067.jpg
Betoroc-murske maarakentamiseen
Betoroc-murske on Ruduksen valmistama, tuotteistettu betonimurske, jota käytetään luonnon maa- ja kiviaineksen tapaan. Betoroc-murskeet ovat murskaamalla, seulomalla tai muulla mekaanisella käsittelyllä kivipohjaisista materiaaleista valmistettuja tuotteita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton