• Etusivu
  • Talo

Kylpyhuoneiden valaistus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2024
Kylpyhuone ja led-valaistus

Kylpyhuone ei ole vain peseytymistä varten. Siellä rentoudutaan ja virkistäydytään arjen huolista. Hyvin suunniteltu kokonaisuus ja oikeanlainen valo auttavat luomaan tilaan rentouttavan tunnelman. Tehokkaalla yleisvalasituksella on väliä siivouksen kannalta, mutta myös tunnelma on tärkeä.

Heijastavat pinnat

Valaistusta suunniteltaessa seinien materiaaliin ja väriin tulee kiinnittää erityistä huomiota, sillä pesutiloissa on usein paljon heijastavia pintoja, jolloin häikäisy voi muodostua ongelmaksi. Tausta- ja peilivalaistuksella on tässä iso rooli. Tummat pinnat imevät valoa ja ne on siksi valaistava voimakkaammin.

Peilin yläpuolelle asennettu valaisin antaa pehmeää, epäsuoraa valoa koko tilaan. Toimiva valaistus voi tulla myös kattoon, peilin yläpuolelle sijoitetuista alasvaloista. Jos valaisin on peilin yhteydessä, niin kiinnitä huomiota sekä valon värilämpötilaan että värintoistoindeksiin (CRI), jotta iho näyttää peilikuvassa luonnolliselta.

20187_54144.jpg
20187_54143.jpg

Alasvalojen ylivoimaiset edut

Huomaamattomat pinta- tai uppoasennettavat ja himmennettävät LED-alasvalot ovat tyylikäs ratkaisu niin wc-tilaan, kylpy­huoneeseen kuin kodinhoitohuoneeseenkin.

Monikäyttöiset led-nauhat

Yleisvalaistuskin voidaan toteuttaa linjavaloilla upottamalla kattorakenteisiin led-nauhaa opaalikupuisten profiilien sisään sekä kuivissa että kosteissa tiloissa. Näin toteutettuna valaistus ei vie tilaa asumiskorkeudesta lainkaan koska ne sulautuvat eleettömästi talon rakenteisiin kunnioittaen talon arkkitehtuuria. Jos asennat nauhan kosteisiin sisätiloihin tai ulos, on IP-luokituksen oltava vähintään IPX4, jolloin valonlähde on suojattu roiskuvalta vedeltä.

Saat viimeistellyn ilmeen kun asennat valo­nauhan alumiiniprofiilin sisälle. Alumiiniprofiili myös pidentää LED-nauhan käyttöikää jäähdyttämällä sitä tehokkaasti.

20187_54142.jpg

Muista kosteissa tiloissa:

  • Tarkista valaisimen kotelointiluokka. Apua kannattaa pyytää ammattimaisilta.
  • Kiinnitä huomio heijastaviin pintoihin.
  • Valon väri on makuasia – mieti haluatko kylpyhuoneeseesi lämpimän tunnelman vai viileän puhtaan valkoisen.
  • Himmennyksellä saat rennon spa-tunnelman.
  • Valaise kodinhoitohuoneessa myös työtaso.
Info

Info

Kotelointiluokitus kosteissa tiloissa (IP)

IP20: Suojaamaton valaisin.
IP21: Suojaus suoraan ylhäältä tippuvalta vedeltä.
IP44: Kylpy- ja suihkutilat. Lattiakaivolla ja vesijohdolla varustetut autovajat ja -tallit. Suojaus roiskuvalta vedeltä.
IP54: Suojattu pölyltä. Ei edellytä täydellistä tiiviyttä, mutta haitallisia pölykertymiä ei saa syntyä. Suojaus roiskuvalta vedeltä.
IP65: Täydellinen suojaus. Pölytiivis. Suojaus joka suunnasta tulevalta vesisuihkulta.
IP67: Lähellä vesirajaa. Täydellinen suojaus. Pölytiivis. Kestää hetkellisen upotuksen veteen.
IP68: Uima-altaat. Täydellinen suojaus. Pölytiivis. Kestää pysyvän upotuksen veteen.

Muista myös saunavalaisin

Saunaan on saatavissa erilaisia valaisimia valaistussarjoina ja yksittäisinä valaisimina, jotka soveltuvat sekä pinta- että uppoasennukseen.

Erilaiset kuitu- ja LED-saunavalot ovat energiapihi vaihtoehto, jotka kestävät kosteat ja kuumat olosuhteet.

Asenna yleisvalaisin kattoon tai lauteiden alle, pystymallisen valaisimen voi asentaa myös nurkkaa. Valaisimien asennuskorkeus on maksimissaan 1 m. Puuvarjostimet kannattaa pintakäsitellä puusuoja-aineella ennen käyttöönottoa. Puuosat voi sävyttää yksilöllisesti saunan sisustukseen sopivaksi.

Talo
kylpyhuone
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80786.jpg
Tyylikkäät ledit
LedStoren valikoima on kasvanut tumman sävyisiin koteihin ja muihin tiloihin istuvilla valaisimilla. Valikoimaan kuuluu mustia kattovalaisimia, kiskovalaisin, seinävalaisimia, sekä upotettavia spotti- eli alasvaloja ulkokäyttöön ja sisälle. Muutamien mustarunkoisten valaisimien yksityiskohtina tai kehyksen värinä on messinkiä tai mattakultaa. Mustat valaisimet tuovat yksilöllisyyttä ja ryhtiä sisustukseen.
201812_55762.jpg
Ammattilaisen vinkit led-valaistukseen
Valaistussuunnittelu on tärkeä osa kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain kävelemällä sisään (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja. Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20199_59892.jpg
Miten vältät huonon led-valaistuksen?
Led-valaisimet ovat energiatehokkaita ja hyviä kotien ja toimistojen sekä muiden tilojen valaisijoita. Tehokkuushuumassa ja ledien hintoja vertaillessa saattaa tulla tehneeksi virhehankinnan, jos muutamat perusasiat eivät ole tiedossa.Tässä 10 kohdan lista, jonka avulla saat vältettyä huonot valinnat led-valaistuksen ostamisessa.
20221_75458.jpg
Kolkosta pikku-wc:stä tunnelmalliseksi keitaaksi - katso mitä remontti maksoi
Ennen remonttia pieni wc oli hyvin valaistu, mutta tila oli tylsä. Sisustuksellisia asioita ei oltu mietitty. Toisesta remontista oli jäänyt rimapaneelia sopiva määrä, joten wc:n ilmettä päätettiin uudistaa niiden avulla. Kun seinäpintaan tuotiin lisää materiaalia, avautui mahdollisuus lisätä tilaan epäsuoraa valaistusta vajaaksi jätetyn paneelin reunoilta.Lue miten pienestä ja kolkosta wc-tilasta saatiin kaikkia miellyttävä kokonaisuus. Suunnittelu, toteutus sekä kaikki led-nauhat, muuntajat, ohjaimet sekä valopeili ovat LedStoren omaa osaamista ja valikoimaa.
20157_44123.jpg
Luonnon inspiroimat ja kauniit kiukaat
Suomalaiset ovat saunakansaa. Sauna on aina ollut tärkeä paikka rentoutumiselle, puhdistautumiselle ja mielen tyhjentämiselle. Hyvin toimiva sauna voi kaikessa käytännöllisyydessään olla myös kaunis. Saunan tehokkaaksi lämmön lähteeksi ja kauniiksi koristeeksi sopivatkin Tulikiven tehokkaat ja graafiset kiukaat.
200710_7198.jpg
Osaava urakoitsija auttaa
Ammattitaitoinen ilmanvaihtourakoitsija auttaa rakentajaa juuri hänen taloonsa, perheeseensä ja asumistarpeisiinsa soveltuvan ilmanvaihtojärjestelmän valinnassa. Ilmanvaihtokoneen tulee olla tarkasti käyttökohteen mukaan mitoitettu.- Koen ongelmaksi sen, että valmistalopakettiin sisällytetyt ilmanvaihtokoneet ovat usein liian pieniksi mitoitettuja. Ne on usein valittu valmistajien tarjonnan halvimmasta päästä. Ilmanvaihtokoneen tulee myös soveltua valittuun lämmitysmuotoon ja lämmönjakoon. Tämä ei useinkaan ole tiedossa talopakettia valittaessa, sanoo Jorma Luoma, yrittäjä hämeenlinnalaisesta JJA Ilmastointi Oy:stä.Vuonna 1989 perustettu yritys on erikoistunut uudisrakennusten ilmanvaihtourakointiin ja työllistää kolme henkilöä. Yritys toteuttaa hajautettuun ilmanvaihtoon perustuvia ratkaisuja lähinnä Hämeenlinnan läheisyydessä ja pääkaupunkiseudulla. Kohteet ovat sekä pientaloja että kerrostaloja, joissa hajautetut huoneistokohtaiset ilmanvaihtoratkaisut ovat lyöneet itsensä läpi.Jorma Luoma myöntää urakoitsijan joutuvan hankalaan tilanteeseen, kun urakoitsija tulee keskustelemaan rakentajan kanssa ilmanvaihtourakasta kohteeseen, jonne on jo valittu tarpeisiin sopimaton kone.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton