• Etusivu
  • Talo

Kylpyhuoneen ja saunan lattiat (vedeneristys, kaadot, kaivot)

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.10.2011
201110_28367.jpg

Esimerkki lattian kallistusvalusta. Märkätilojen lattian suositeltava kaltevuus veden poisjohtamiseksi on lattiakaivoon päin 1:80.

Märkätilojen lattian vedeneristys, kaadot ja kaivot on suunniteltava ja toteutettava huolella. Kyseisten tilojen vedenpoisto ja rakenteet on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei vettä pääse valumaan tai siirtymään kapillaarivirtauksena ympäröiviin rakenteisiin ja huonetiloihin.

Lattian kaltevuus ja läpiviennit

Lattian kaltevuuden on oltava sellainen, että vesi valuu esteettä lattiakaivoon. Vedeneristyksen ja lattiakaivon liitoksen on oltava niin tiivis, että vesi ei pääse vedeneristyksen alapuolisiin rakenteisiin vaikka vedenpinta kaivossa nousisi liitoksen yläpuolelle. Lattiakaivo kiinnitetään liikkumattomaksi alustaan.

Märkätilojen lattian suositeltava kaltevuus veden poisjohtamiseksi on lattiakaivoon päin 1:80, suihkun alueella 1:50 (eli 500 mm matkalla kallistus yhteensä 10 mm). Jos kaltevuus 1:80 on kohteessa mahdoton toteuttaa, tulee lattian kaltevuuden olla kuitenkin vähintään 1:100 (eli esim. 500 mm matkalla kallistus yhteensä 5 mm).

Vesilaitteet ja lattiakaivot sijoitetaan siten, ettei vesi valu märkätilan lattialta muihin tiloihin. Kantavan betonilaatan päälle valetaan yleensä kallistusvalu. Märkätilat suositellaan varustettavaksi lämmitysjärjestelmään liitettävällä ja erikseen käytettävissä olevalla lattialämmityksellä.

Lattian vedeneristys

Vedeneristys tehdään kallistusrakenteen päälle. Märkätilan lattiaan saa tehdä vain läpivientejä, jotka ovat tarpeen viemäröinnin järjestämiseksi. Vedeneriste nostetaan seinä- ja muille pystypinnoille valmiin lattiapinnan yläpuolelle vähintään 100 mm. Seinän vedeneristys limitetään vesitiiviisti lattian vedeneristyksen päälle. Lattian vedeneristyksen saumoja tulee välttää märkätilan eniten kastuvalla alueella.

Eriste valitaan tapauskohtaisesti. Sillä tulee olla riittävät lujuus-, vesitiiviys- ja joustavuusominaisuudet, riittävä kerrospaksuus ja tartuntalujuus alustaan sekä toisiin ainekerroksiin.

Alus- ja päällysrakenteet suunnitellaan vedeneristystarvikkeen valmistajan ohjeiden mukaan. Erityistä huomiota kiinnitetään vedeneristeen joustavuuteen ja kestävyyteen rakennusosien liitoksissa sekä riittävään kerrospaksuuteen.

Vedeneristysmateriaaleja ovat levitettävät ja ruiskutettavat vedeneristeet, eristyslaastit, massalattiatarvikkeet (esimerkiksi epoksimassat, epoksihartsimassat ja akryylimassat), kermieristys sekä eristys muovimatosta.

Vedeneristys tehdään kallistusrakenteen päälle.
Vedeneristys tehdään kallistusrakenteen päälle.

Lattiakaivo

Lattiakaivon, sen putkiliitosten sekä vedeneristyksen liitokset mahdollisine korotusrenkaineen tehdään vedenpitäviksi. Lattiakaivon osien ja vedeneristeen tulee olla tyyppikokein yhteensopiviksi todettuja. Suositeltavaa on käyttää kaivotyyppejä, joiden kaikki tiivisteosat ovat valmisosia.

Lattiakaivo sijoitetaan pääsääntöisesti vesirasitetuimmalle alueelle. Lattiakaivo suositellaan sijoitettavaksi siten, että kaivonkansi on kaikilta reunoiltaan vähintään 500 mm päässä valmiista seinäpinnasta. Tällä varmistetaan vedeneristeen asianmukainen kiinnitys lattia- ja seinäpintoihin. Suihkun kohdalla lattiakaivo sijoitetaan riittävän etäälle seinistä, kuitenkin mieluiten niin, ettei se ole suoraan suihkun alla.

201712_51100.jpg

Kynnykset

Märkätilasta pois johtavan oven kynnyksellä vedeneriste nostetaan yleensä vähintään 15 mm valmista lattiapintaa ylemmäksi. Nosto voidaan tehdä tarvittaessa luiskaamalla. Kynnyksen kohdalla vedeneriste nostetaan lattiapinnan tasoa korkeammalle ja se liitetään vesitiiviisti oven kynnykseen ja karmiin. Enintään 20 mm korkea kynnys soveltuu pyörätuolikäyttöön.

Sisäkaton pintarakenteet

Kattopinnat käsitellään yleensä rasitusluokkaan 4 soveltuvalla rappauksella tai tasoitteella ja maalataan. Puurakenteisiin väli- ja yläpohjiin asennetaan yhtenäinen höyrynsulku.

Alakatot: Puurakenteisissa väli- ja yläpohjissa tulee olla yhtenäinen höyrynsulku, joka liitetään tiiviisti seinän höyrynsulkuun tai sen tulee jatkua katkeamattomana väliseinien kohdilla. Jos pesuhuoneen alakattoon (alaslaskettuun kattoon) asennetaan höyrynsulku, sen yläpuolella oleva tila tehdään yleensä tuulettuvaksi.

Vinkkejä kylpyhuoneen ja saunan remontointiin

Lähteet:
RakMk
RT-kortisto

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200810_13459.jpg
Kastelli Plazia tarjoaa modernin pohjaratkaisun
Viime vuosina muuttunut keittiökulttuurimme on antanut vaikutteita Kastellin uuden Plazia-malliston suunnitteluun. Tuloksena syntyi uudenlainen pohjaratkaisu, joka mahdollistaa nykyaikaisen elämäntavan – ruoanlaitto on nyt sosiaalinen tapahtuma ja erillinen saunaosasto voi toimia kesämökkinä. Arkkitehdin mukaan mallisto ilmentää muutosta, joka ajattelutavassamme asumisesta on tapahtunut.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta. Pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö käsipelillä, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
20145_39379.jpg
Osallistu NIBEn kevätkampanjaan
Tehokasta ja ympäristöystävällistä lämmitystä!NIBEn laajasta lämpöpumppuvalikoimasta löydät toimivan, pohjoismaisiin olosuhteisiin suunnitellun ratkaisun niin uuteen kuin remontoitavaankin kotiin.Energiakustannukset pienenevät jopa 80% ja saat ekologista lämpöä energiatehokkaasti. NIBEn lämpöpumpuilla vuosihyötysuhde (SCOP) on jopa yli 5! (EN 14825- Cold climate )NIBE laatuun voit aina luottaa!Nyt kannattaa hankkia NIBE maalämpö- tai ilmavesijärjestelmä. KAUPAN PÄÄLLE SONY α3000 JÄRJESTELMÄKAMERA!
20231_80710.jpg
Olisiko aika oppia takkakokkauksen taito?
Oman sähkönkulutuksen tarkkailu on tullut monelle tutuksi kuluvan talven aikana. Yhtenä hyvänä säästöratkaisuna onkin suomalaisten tapa lämmittää kotejaan puilla. Tänäänkin vähintään tuhansissa kodeissa lämpiää varaava takka ja samalla pirtti. Mutta lämpimän kodin lisäksi se, mitä jokainen tarvitsee, on hyvä ja ravitseva lämmin ruoka.Toiset meistä ovat jauhopeukaloita ja lihamestareita jo syntyessään, toiset meistä taas eivät. Ruoanlaitto on kuitenkin onneksi asia, joka jokaisella on mahdollisuus oppia kunhan vain viitsii. Nyt ruoanlaitto saa uuden käänteen jopa konkareiden keskuudessa – joko sinä olet kokannut takalla?
32_P_20930.jpg
Asuntomessujen 100 000. Kävijä kukitettiin sunnuntaina
Ylivieskalaiset Henna ja Päiviö Jutila yllättyivät iloisesti saapuessaan Vaasaan asuntomessujen messuportille heidän 1-vuotiaan tyttärensä Aleksa Jutilan kanssa. 100 000. kävijän raja rikkoutui heidän kohdallaan. Perhe tuli asuntomessuille hakemaan ideoita ja innovaatiota omaan juuri valmistuneeseen taloonsa.– Rakennusprojekti kesti neljä vuotta ja nyt on valmista. Olemme kuitenkin ikuisia rakentajia ja haluamme nähdä missä mennään, Päiviö Jutila kertoo.Perhe odottaa näkevänsä messuilla modernia rakentamista ja sisustamista. – Toivottavasti löytyy moderneja kohteita. Minä katselen sisustamista ja mieheni katselee muita rakentamisasioita, Henna Jutila sanoo.Aikaisemmin he ovat vierailleet Lappeenrannan asuntomessuilla vuonna 1999. – Lappeenrannan messut olivat ajankohtaiset, aloittelimme silloin rakentamista. Oulun messuilla emme päässeet käymään, kun silloin olivat rakennuspuuhat pahasti kesken, Päiviö Jutila muistelee.Kolmen tunnin ajomatkan jälkeen perhe lähti tyytyväisinä messukierrokselle, kun Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen ja Ylisiisti Vaasan projektipäällikkö Eva Hudd olivat ojentaneet perheelle vapaaliput messuille sekä vapaaliput Wasalandiaan, juoma- ja ruokaliput messuille, messuluettelot sekä kukkakimpun.
20076_5386.jpg
Pihakivien asentaminen
Kiveyksen sijainti merkitään maastoon. Työskentelyn helpottamiseksi ja reunakivien liikkumisen estämiseksi työskentelyalueen on hyvä olla valmista kiveystä leveämpi. Pohjatyöt tehdään n. 20 cm laajemmalle alueelle. Ennen kaivutöitä pitää varmistaa myös mahdollisten putkien, routasuojausten, sähkökaapelien yms. sijainti.Kiveyksen alle tulevan soran ja hiekan kerrospaksuus riippuu maalajista, pihan iästä ja kiveyksen käyttötarkoituksesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton