• Etusivu
  • Rakentaminen

Kunnon kohotukseen miehille - jumppaopas sekä kansalaisen kuntomitta

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.08.2007
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Miesten jumppaoppaasta apua selkävaivojen ehkäisyyn

Suomen Selkäliitto ry ja Suomen tuki ja liikuntaelinliitto – Suomen Tule ry ovat julkaisseet kahdeksansivuisen miesten jumppaoppaan Hanki kestävä keskivartalo selkäsi tueksi, jonka helppoja liikkeitä voi tehdä kotona tai työpaikalla. Oppaan liikkeiden suorittamiseen kuluu vain 10 - 15 minuuttia. Jo muutamien kuukausien harjoittelu kahdesta kolmeen kertaa viikossa vahvistaa lihaksia ja parantaa ryhtiä. Tutkimusten mukaan miehet arvostavat liikuntaa enemmän kuin naiset. Miehet kokevat saavansa liikunnasta naisia enemmän konkreettista hyötyä. Silti miesten keskuudesta löytyy yli kaksi kertaa enemmän täysin liikuntaa karttavia. Miesten kunnon on todettu laskevan 30 - 45 ikävuoden jälkeen.

Liikuntaa kannattaa harrastaa, sillä toimivat selkä- ja vatsalihakset auttavat säilyttämään oikean ryhdin ja pitämään selkävaivat kurissa. Liikeharjoitukset parantavat selkärangan liikkuvuutta sekä lisäävät välilevyjen ja luukudoksen aineenvaihduntaa. Liikunta auttaa vahvistamaan lihaksia. Lisäksi se rentouttaa ja antaa hyvän mielen!

Haasta itsesi –julisteen testillä voi selvittää keskivartalon lihasten voimaa ja hallintaa. Juliste on kehitetty jumppaoppaan tueksi.

Kansalaisen kuntomitta herättelee miehiä arvioimaan kuntoaan ja rohkaisee "kunnottomia" liikkumaan

Lisäksi Suomen Tule ry on tuottanut miehille suunnatun helppokäyttöisen ja huumorilla höystetyn, suuntaa-antavan mittarin, Kansalaisen kuntomitan, jolla voi arvioida omaa kuntoaan ja toimintakykyään. Tavoitteena on, että motiivi liikkumiseen syntyy oman kuntotason tiedostamisesta.

Kansalaisen kuntomitalla tahdotaan herätellä ja aktivoida tuki- ja liikuntaelinsairauksien riskiryhmiä: tällä versiolla liikunnallisesti passiivisia työikäisiä miehiä.

Kuntomitan käyttäjä arvioi itse, onko kunnoton vai ei; mittarin tehtävistä suoriutumisen mukaan saa omaa totuuttaan vastaavia tehtäviä kunnon kohennukseen.

Kansalaisen kuntomitta –hanke on osa Kansallista TULE-ohjelmaa, jota Suomen Tule ry toteuttaa yhteistyössä jäsenjärjestöjensä ja tule-alan asiantuntijoiden kanssa.

Katso myös www.selkaliitto.fi ja www.suomentule.fi.
Maksutonta miesten jumppaopasta ja julistetta voi tilata: selkaliitto@selkaliitto.fi tai 09 – 605 918.
A5-kokoista nelisivuista kuntomittaa voi tilata maksutta toimisto@suomentule.fi, tai (09) 3487 0833.
Suuremmista tilauksista peritään lähetyskulut.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20123_30072.jpg
Vikavirtasuojat lisäävät sähköturvallisuutta
Uusissa sähkökeskuksissa on vikavirtasuojakytkimet jo valmiina. Kaikki pistorasiaryhmät on suojattava vikavirtaa vastaan. Remontoitaessa vanhan pistorasian tilalle voi asentaa vikavirtasuojatun pistorasian. Se katkaisee vaarallisen jännitteen eikä käyttäjä ehdi saada vikaantuneesta laitteesta sähköiskua. Sähkölaitteiden käyttö on tällöin turvallista kaikissa tiloissa.
20154_43009.jpg
Takkamaista tunnelmaa saunaan
Tulikiven saunatuoteryhmästä löytyvät Hile ja Utu tuovat suuren lasiluukkunsa ansiosta tunnelmaa saunaan. Moderni muotokieli, hyvät löylyominaisuudet sekä puhdas palaminen ovat asioita, joihin vuolukivipintaisessa Hile-kiukaassa sekä teräskuorisessa Utu-kiukaassa on panostettu. Kiukaiden etuna on suuri kivitila, jonka ansiosta löylyt ovat pehmeät ja lämmönsiirto kiuasrungosta kiviin on tehokasta.
200711_7285.jpg
Kastelli AIKA -mallisto yhdistää perhettä
Talosuunnittelua psykologisista lähtökohdistaOmakotitalojen suunnittelussa huomioidaan uutena asiana psykologiset tekijät. Kastellin AIKA-malliston suunnittelussa arkkitehtien laaja kokemus on yhdistetty uusimpaan tietouteen lasten turvallisesta ja virikkeellisestä kasvuympäristöstä. Arkkitehtien ohella suunnitteluryhmään on kuulunut ihmisen kehityksen asiantuntija, psykologian professori Lea Pulkkinen.Kastellin AIKA-mallistossa on käytetty uudenlaista suunnittelun ajattelutapaa – AIKA-kodit on suunniteltu yhdistämään ja vahvistamaan perheitä.– Käytettävissä oleva tila vaikuttaa ihmisiin, heidän toimintoihinsa ja vuorovaikutukseen, Lea Pulkkinen selventää psykologista näkökulmaa.Mallistoa suunnittelemassa ollut arkkitehti Jouko Saari kertoo, että 1980-luvulla keskivertopalkansaajat rakensivat 110–115 m² koteja, jolloin tilat riittivät välttämättömille toiminnoille. Nykyisin vastaavan kokoiset perheet rakentavat kuitenkin jo keskimäärin 135–180 m² koteja. Tämä on tuonut lisää mahdollisuuksia pohtia muutakin kuin perustarpeiden tyydyttymistä.
20224_77921.jpg
Miten rakentaa ilmanvaihtokanavisto saneerattuun taloon?
Kun vanha talo saneerataan, sitä lisäeristetään, uusitaan ikkunat tai muutetaan lämmitysjärjestelmää. Samalla rakennuksesta tulee tiivis. Höyrysulku ja tiiviit ikkunat eivät päästä raitista ilmaa sisään eikä kosteus pääse poistumaan. Siksi tiivistetty talo tarvitsee hallitun ilmanvaihdon, joka huolehtii, ettei kosteuskuorma jää muhimaan rakenteisiin ja asukkailla riittää tarpeeksi hyvälaatuista sisäilmaa.
20151_42181.jpg
Tulisija käyttövalmiiksi vain kahdessa tunnissa
Haaveiletko tulisijasta? Tiesitkö, että Tulikiven Valmistuli on helppo ja vaivaton tapa hankkia tulisija kotiin? Paikalla muurattavan tulisijan sijasta Valmistuli-tuotteet on jo koottu valmiiksi tehtaalla. Tulisija sekä hormi toimitetaan ja asennetaan käyttövalmiiksi yhdellä kertaa. Niin uskomattomalta kuin se mahdollisesti kuulostaakin, on tulisija käyttövalmiina jopa kahdessa tunnissa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
15. Tutkimuksia ja määräyksiä koskien Soklex EPS -lämpöpohjan rakentamista
Perustusten rakenteellinen perustehtävä on siirtää yläpuolisilta rakenteilta tulevat kuormitukset tasaisesti maapohjalle. Maapohjan tai rakenteen painumat ja painumaerot tai taipumat sekä halkeamat eivät saa muodostua käyttötilassa liian suuriksi. Perustuksilla on myös muita tehtäviä, kuten eristää yläpuoliset rakenteet maaperässä olevasta kosteudesta, estää routasuojauksen kanssa routimista vahingoittamasta rakennusta sekä estää radonkaasujen pääsy sisätiloihin. Perustusten rakentamisen lähtökohtana on riittävän tarkka ja luotettava selvitys rakennuspaikan perustamisolosuhteista eli mm. pintamaan korkeuseroista, maapohjan kantavuudesta sekä pohjavesiolosuhteista ja mahdollisesta maaperän radon-pitoisuudesta. RIL 121-2004 Pohjarakennusohjeet .

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton