• Etusivu
  • Rakentaminen

Kastellin AIKA-mallisto yhdistää perhettä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kastelli-Talot Oy
Julkaistu 05.11.2007
200711_7285.jpg

Kastelli Aika 171

Talosuunnittelua psykologisista lähtökohdista


Omakotitalojen suunnittelussa huomioidaan uutena asiana psykologiset tekijät. Kastellin AIKA-malliston suunnittelussa arkkitehtien laaja kokemus on yhdistetty uusimpaan tietouteen lasten turvallisesta ja virikkeellisestä kasvuympäristöstä. Arkkitehtien ohella suunnitteluryhmään on kuulunut ihmisen kehityksen asiantuntija, psykologian professori Lea Pulkkinen.

Kastellin AIKA-mallistossa on käytetty uudenlaista suunnittelun ajattelutapaa – AIKA-kodit on suunniteltu yhdistämään ja vahvistamaan perheitä.

– Käytettävissä oleva tila vaikuttaa ihmisiin, heidän toimintoihinsa ja vuorovaikutukseen, Lea Pulkkinen selventää psykologista näkökulmaa.

Mallistoa suunnittelemassa ollut arkkitehti Jouko Saari kertoo, että 1980-luvulla keskivertopalkansaajat rakensivat 110–115 m² koteja, jolloin tilat riittivät välttämättömille toiminnoille. Nykyisin vastaavan kokoiset perheet rakentavat kuitenkin jo keskimäärin 135–180 m² koteja. Tämä on tuonut lisää mahdollisuuksia pohtia muutakin kuin perustarpeiden tyydyttymistä.

Talomallisto koko perheen hyväksi


Suunnittelutyössä mukana ollut psykologian professori Lea Pulkkinen listasi konkreettisia teesejä, joiden tulisi toteutua toimivassa kodissa. Teesit koskivat perheenjäsenten vuorovaikutuksen edistämisen lisäksi muun muassa säilytystarpeita, muunneltavia tiloja ja makuuhuoneiden sijoittelua. AIKA-kodeissa onkin runsaasti perheen arkipäivän sujumista helpottavia tilaratkaisuja ja ideoita. Arkkitehdit tekivät suunnitteluvaiheessa luonnoksia, joiden toimivuutta psykologi kommentoi perheen kannalta.

Yksittäisinä asioina nämä eivät sinällään ole täysin uusia, toteaa alalla 20 vuotta toiminut Jouko Saari. – Ensimmäistä kertaa asumisen toimivuuden kannalta keskeiset elementit on kuitenkin otettu huomioon kootusti.

– Nykyään taloissa ei ole enää ullakoita, mutta tavaraa on kuitenkin enemmän. Tavaroiden säilytys on otettu huomioon tilasuunnittelussa. Esimerkiksi talon sisääntuloon liittyy perustoivomus saada lisää tilaa lastenrattaille, kengille, urheilukasseille ja kuravaatteille. Tämä on ratkaistu AIKA-mallistossa apueteisellä, Pulkkinen toteaa.

AIKA-malliston taloissa on pyritty luomaan lapsille virikkeellinen ja turvallinen ympäristö. Uutena asiana talosuunnitteluun ovat tulleet internetin ja videopelien tulo osaksi perhe-elämää. Kaikissa malliston taloissa koko perheen atk-piste on sijoitettu paikkaan, josta vanhemmat voivat luontevasti seurata lasten tietokoneen käyttöä ja pelaamista. Tila voidaan myös sulkea sermillä, jos konetta ei käytetä.

Puutalorakentamista parhaimmillaan


Jouko Saaren mukaan viimeiset 15 vuotta ovat olleet Suomessa puutalorakentamisen renessanssia. Alueita on kaavoitettu eri puolilla Suomea hengessä, joka tukee korkeatasoista puutalorakentamista. Markkinajohtajana Kastelli kehittää jatkuvasti mallistojaan niin talotekniikan, tilojen toimivuuden kuin ulkonäönkin suhteen.

Arkkitehdin näkökulmasta AIKA-mallisto edustaa tämän päivän laadukasta puutalorakentamista parhaimmillaan.

– Vanhat ja toimivat asiat on säilytetty, mutta ilme on moderni ja katse suunnattu tulevaisuuteen, Saari tiivistää.

AIKA-mallistoon kuuluu kaikkiaan 12 erilaista vaihtoehtoa, joissa on huoneistoalaa 130–275 m² perheen tarpeiden mukaan.

Kastelli-Talot Oy
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20071_3134.jpg
Suositut Kastelli-talot
Suomen ostetuimman talomerkin Kastellin suosio perustuu vahvasti sen järkevään rakentamistapaan. Paikallarakentamiseen perustuva Kastelli-järjestelmä varmistaa parhaiten turvalliset ja oikeaoppiset rakenteet ja se on joustava yksilöllisille muutoksille. Kastelli-rakentaja voi myös joustavasti hyödyntää omaa työpanostaaan haluamassaan laajuudessa.
20072_3675.jpg
Markkinajohtaja Kastellilta muuttovalmiit kodit
Suomen ostetuin talomerkki Kastelli on julkistanut oman valmiskotimallistonsa. Rakentajien toivomuksesta syntyneeseen ValmisKastelli-mallistoon on valittu kymmenen erikokoista ja erityylistä valmiskotia. Arkkitehtien suunnittelemat talot ovat 1- ja 2-kerroksisia malleja, joiden suunnittelussa suomalaisten perheiden toiveet ovat olleet etusijalla. Taitavalla arkkitehtisuunnittelulla neliöt on hyödynnetty tehokkaasti, jolloin myös rakentamiskustannuksia on voitu alentaa. ValmisKastelli-talojen tyyli vaihtelee perinteisestä moderniin.
20073_4031.jpg
Vk 6-10 Tapetointiongelmia
Helmikuu on todella lyhyt kuukausi. Tuntuu, että se tuli ja meni saman tien. Kaikkien mahdollisten epidemioiden jälkeen saimme vihdoin aikaa tapetointiin. Jossain aivolohkon takanurkassa oli matkan varrella syntynyt pakkomielle, jonka mukaan makuuhuoneen päätyseinään oli saatava yksivärinen, eläväpintainen tummansininen tapetti. Oli muuten tosi epätoivoinen idea. Kukaan muu ei ilmeisesti ole saanut vastaavaa kuningasajatusta tai ainakaan tämä suuri trendi ei ollut ehtinyt valmistajien tietoon. Ei ollut helppo nakki etsiä sopivaa versiota, mutta tunnetusti härkäpäisinä emme voineet antaa periksikään. Ja lopussa kiitos seisoi, kuten sananlasku lupaa. Sandudd Oy:n maahantuoma Livingwalls –tapetti pelasti meidät julmetulta bensalaskulta ja menetetyiltä hermoilta.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20128_31814.jpg
Yhteydet auki tietoverkolla ja antenneilla
Tietoverkkopistorasioissa ei kannata säästellä. Tietoverkon kaapelointi ja pistorasiat kuuluvat jokaiseen asunnon huoneeseen, sillä tietokoneiden lisäksi viihde-elektroniikka ja kodinkoneet tulevat jatkossa vaatimaan yhteyden internetiin. Laitteiden lisääntyessä tulee muistaa myös riittävän monien sähköpistorasioiden sijoittaminen tietoverkko- ja antenniliitäntöjen yhteyteen.
202211_79981.jpg
Kasvata terassisi käyttöastetta - lasitus vaivattomasti talviasennuksena
Oletko sinäkin miettinyt, että kauniina talvipäivänä olisi pihatöiden lomassa tai ulkoilun jälkeen mukava istahtaa terassille nauttimaan kupponen kuumaa? Pihakalusteita kuitenkin verhoaa paksu lumipeite ja viileä viima käy poskiin. Lasitetulla terassilla näitä ongelmia ei ole. Lasita terassi nyt, niin saat enemmän etuja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton