• Etusivu
  • Rakentaminen

Kokkolan vanhakaupunki Neristanin aidat ja portit

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.06.2011
20116_26785.jpg

Kaarevaa ja suoraa, pystyä ja vaakaa.

Kokkolan asuntomessuilla vieraillessa kannattaa varata aikaa myös kävelykierrokselle Kokkolan vanhakaupungissa Neristanissa. 12 puutalokorttelin laajuinen vanhakaupunki on yksi Kokkolan suurista ylpeyden aiheista ja se on yksi maamme parhaiten säilyneitä yhtenäisiä ja laajoja puukaupunkikokonaisuuksia. Tunnelmallisten katujen varrelta löytyy mm. ravintoloita, kahviloita, majoitusta, putiikkeja, antiikkia.

Neristan on täynnä kauniita yksityiskohtia. Kulkijan kannattaakin pysähtyä ihmettelemään vaikka puutalokortteleita reunustavia viehättäviä lauta-aitoja ja talojen pihoille johdattavia portteja, sillä Neristanissa riittää. Aidat ja portit rajaavat Neristanin tontit suojaisiksi pihoiksi. Mikä mahtaa olla porttien tarina ja kuka niistä on kulloinkin kulkenut?

20116_26787.jpg

Asuntomessualueen aitaprofiili

Kokkolan asuntomessualueen ulkoilmeen yhtenäistävä ja viimeistelevä aitaprofiili on saanut vaikutteita nimenomaan Neristanin aidoista. Ristomatti Ratian suunnittelema ruutukuvioinen puuaita istuu messualueen merelliseen maisemaan Neristanin henkeä kunnioittaen. Valkoiseen, peittomaalattuun aitaan tulee myös graniitinharmaa peltikate. 1,5 metriä korkea puuaita tulee kiertämään alueen katujen varsia. Puuaitaa valmistetaan yhteensä lähes kilometri.

Aidoista löytyy myös suloista ruutukuviointia.
Aidoista löytyy myös suloista ruutukuviointia.
Osa porteista on jäänyt kutsuvasti auki.
Osa porteista on jäänyt kutsuvasti auki.
20116_26788.jpg
Valkoiset, kuvioidut portit ovat yleisiä.
Valkoiset, kuvioidut portit ovat yleisiä.
20116_26790.jpg
Nämä portit lienevät nähneet monta kulkijaa.
Nämä portit lienevät nähneet monta kulkijaa.
20116_26792.jpg
Aidat ja portit tuovat yksityisyyttä pihoihin.
Aidat ja portit tuovat yksityisyyttä pihoihin.
20116_26794.jpg
Porteille on tyypillistä suuret, hatulliset pilarit.
Porteille on tyypillistä suuret, hatulliset pilarit.
20116_26796.jpg
Jykevä rautaportti odottaa avaajaa.
Jykevä rautaportti odottaa avaajaa.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20207_65817.jpg
Näin asennat ikkunat ja ovet oikein uretaanivaahdolla
Kun vaihdat ikkunoita tai ulko-ovia, on syytä miettiä tarkkaan, millä ikkunan tai oven ja runkotolpan välinen rako täytetään. Usein miten rautakaupasta ostetaan pullo tai pari uretaanivaahtoa, sen paremmin tuotteeseen tutustumatta. Uretaanivaahto on uretaanivaahtoa, eikö? Ei aivan näin!Uretaanivaahdon etuihin lasketaan sen tehokas kylmäsillan katkaisu raoissa, joihin muuten on kovin hankala laittaa muuta tilkettä. Uretaanivaahtoa saatetaan kuitenkin pursottaa karmien väliin aivan liikaa ja tuloksena pahimmassa tapauksessa ovat pullistuneet karmit.Olisiko tämä helppo estää? Kyllä vain! Kannattaa tutustua uretaanivaahtoihin ennen niiden ostamista, sillä markkinoilta löytyy erittäin laadukkaita ja eritoten matalasti turpoavia uretaanivaahtoja. Vaahdon matalapainekoostumus estää liian turpoamisen, eikä väännä ikkunakarmeja kuivuessaan.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Maanrakentamiseen soveltuvaa pohjahiekkaa ja -tuhkaa ilmaiseksi
Fortum tarjoaa Rakentaja.fi -jäsenille ilmaiseksi erän maarakentamiseen soveltuvaa pohjahiekkaa ja pohjatuhkaa.Voimalaitoksella energiantuotannossa sivutuotteena syntyneet materiaalit soveltuvat samoihin kohteisiin kuin vastaavat luonnon maa- ja kiviainekset.Materiaalit ovat routimattomia ja niiden rakeisuudet ovat seuraavat:Pohjatuhka 0,002 … 16 mm Pohjahiekka 0,063 … 16 mm
20072_3454.jpg
Icopal Canopy ovikate
Fastlock Canopy – näyttävä ovikatos helpostiIcopalin suositusta Fastlock Uni –valokatteesta on nyt saatavana myös asennusvalmis ovikatospakkaus tarvikkeineen. Kokonaisuuteen kuuluu katokseen tarvittava määrä valokatetta, katoksen rakenteet sekä kiinnikkeet.
20204_64130.jpg
Myyjän vastuu kiinteistön kaupan laatuvirheistä
Kiinteistön myyjän kannattaa olla realisti. Vaikka kiinteistöä myytäessä tuodaan kohteesta mielellään esille vain hyviä ja positiivisia puolia, virheiden ja puutteiden ilmoittaminen on myyjän vastuun kannalta olennaisen tärkeää. Virheet ja puutteet on myös syytä merkitä näkyviin kauppakirjaan tai sen liitteeseen, jotta ne on dokumentoitu. Suullisen keskustelun toteennäyttäminen on aina jälkeenpäin vaikeaa. Pelkkä perinteinen maininta siitä, että kiinteistö myydään siinä kunnossa kuin se on, ei ole riittävä. Vaikka kauppakirjassa olisi tällainen ehto, myyjä ei vapaudu vastuusta, jos ostaja ei ole voinut havaita virhettä.
20181_51444.jpg
Fortum Innovaatiokilpailu
Fortum julkistaa innovaatiokilpailun, jolla haetaan ideoita asumismukavuuden lisäämiseen. Fortumin marraskuussa 2017 teettämän kyselyn mukaan taloyhtiöiden huoneistoissa eniten asumismukavuutta haittaavat tunkkaiselta tuntuva sisäilma sekä suuresti vaihtelevat lämpötilat. Neljästäsadasta vastaajasta noin 40 % mainitsi tunkkaisuuden ja yli 30 % lämpötilojen suuren vaihtelun. Ratkaisuilta asukkaat odottavat puoliautomaattisuutta.
Anniina Savisalo talo
Talonrakentamisen tarinoita: Näin Anniina valitsi kestävän kehityksen mukaisesti lämmitysjärjestelmän uuteen kotiinsa
Mikä lämmitysratkaisu olisi paras meidän kotiimme? Kysymys askarruttaa monia, sillä kodin ja käyttöveden lämmittäminen on merkittävässä osassa asumisviihtyvyyttä – puhumattakaan käyttökustannuksista. Asia koskee niin kodin jo olemassa olevan lämmitysratkaisun uusijoita kuin rakenteilla olevaan kotiin lämmitysratkaisua miettiviä.Tässä artikkelissa tutustumme miten ensi kertaa omaa kotiaan rakentava Kaarinalainen Anniina Savisalo päätyi valitsemaan maalämpöpumpun uuden CLT-rakenteisen kotinsa lämmitysjärjestelmäksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton