• Etusivu
  • Talo

Näin Anniina valitsi kestävän kehityksen mukaisesti lämmitysjärjestelmän uuteen kotiinsa

Samuli VesalainenKaupallinen yhteistyö Kaukora Oy
Päivitetty 01.12.2023
Anniina Savisalo talo

© Anniina Savisalo

Mikä lämmitysratkaisu olisi paras meidän kotiimme? Kysymys askarruttaa monia, sillä kodin ja käyttöveden lämmittäminen on merkittävässä osassa asumisviihtyvyyttä – puhumattakaan käyttökustannuksista. Asia koskee niin kodin jo olemassa olevan lämmitysratkaisun uusijoita kuin rakenteilla olevaan kotiin lämmitysratkaisua miettiviä.

Tässä artikkelissa tutustumme miten ensi kertaa omaa kotiaan rakentava Kaarinalainen Anniina Savisalo päätyi valitsemaan maalämpöpumpun uuden CLT-rakenteisen kotinsa lämmitysjärjestelmäksi.

Uuden kodin tarina ja uskallus kokeilla uutta: CLT-puurakenne kodin runkoratkaisuksi

Savisalon lähtökohtana uudelle kodille oli kestävä kehitys ja uusien innovaatioiden rohkea hyödyntäminen sekä kokeileminen. Yhä yleistyvämpi tapa rakentaa on talon rakentaminen CLT-elementeistä eli puurakenteisista ristiinlaminoiduista monikerroslevyistä. CLT-talo voidaan rakentaa jopa täysin puusta ilman erillisiä eristeitä ja höyrynsulkuja.

Tutkiessaan uuden kodin kestävän kehityksen mukaisia rakenneratkaisuja, sai Savisalo inspiraatiota muun muassa netistä ja Instagramista vastaavanlaisista kohteista:

– Minulle tärkeää oli kodin rakentamisessa ekologisuus. Puu oli luontainen valinta ekologisista lähtökohdista kodin runkorakenteeksi. CLT-tekniikka oli jo suunnitteluvaiheessa kiinnostanut jo vuosia. Sain lisää inspiraatiota, kun kävin selailemassa lisää asiaa Instagramin vastaavanlaisista kohteista Suomesta ja maailmalta. Tämä vahvisti haluani rakentaa kotimme CLT-rakenteisena puutalona.

CLT-tekniikka mahdollistaa myös pitkät jännevälit, jotka miellyttivät Savisaloa. Lisäksi puun visuaalisuus oli mieleinen:

– Visuaalisesti CLT on erityisen hieno, kun vaikutelma on yksiaineinen.

Sopiva tontti löytyi Savisalon mukaan vähän sattumalta. Ympäristö, sijainti ja puitteet vakuuttivat lopullisen valinnan:

– Littoinen oli ympäristönä kiinnostava ja hyvien yhteyksien päässä. Alueelle oli juuri rakennettu infra ja tontti oli lohkottu isommasta tilasta

Anniina Savisalo koti
© Anniina Savisalo

Lämmitysratkaisuksi maalämpöpumppu: lämmönlähteenä toimivat energiapaalut vastasivat kestävän kehityksen arvoihin

Kodin yksi oleellisimpia asioita on siihen sopiva lämmitysjärjestelmä. Savisalo päätti toteuttaa perheineen tulevan kotinsa ja käyttöveden lämmityksen maalämpöpumpulla, jonka lämmönlähteenä on talon perustuksia varten asennettujen teräspaalujen lämpöputkistot eli energiapaalut.

Paaluihin asennettiin lämpöputkisto, joka toimii lämmönlähteenä maalämpöpumpulle. Tavallisesti maalämpöpumpuissa lämmönlähteenä toimii joko erillinen lämpökaivo eli porakaivo tai maakeruupiiri.

Kestävän kehityksen arvojen mukaisesti Savisalo toteutti energiapaalut, koska paalutus piti joka tapauksessa toteuttaa perustusten takia. Kustannussäätöä tuli, kun maalämpöpumpuissa tavallisesti käytettyjen lämpökaivojen porauskustannukset jäivät pois.

– Työni puolesta energiapaalut olivat tuttu asia. Ajattelin toteuttaa myös omassa kodissamme vastaavanlaista ratkaisua – ja paaluttaahan piti joka tapauksessa. Lämpöputket ovat samanlaista putkistoa kuin tavallisessa porakaivossa. Putkistoa on asennettu yhteensä kahteentoista teräspaaluun noin 18 metrin syvyyteen saakka, Savisalo kertoo.
Anniina Savisalo koti
© Anniina Savisalo

Saatavuusongelmia maalämpöpumpuissa, mutta lopulta löytyi hyvää palvelua ja saatavuutta

Rakentamisaikaan eli vuoden 2022 aikana oli Savisalon mukaan valtavaa saatavuus- ja toimitusongelmaa maalämpöpumppujen suhteen, kun sopivaa ratkaisua lähdettiin hakemaan uuteen kotiin.

– Jouduin tosi paljon tiedustelemaan, kun usealla toimijalla oli saatavuusongelmia. Yhden toimijan kanssa pääsimme jo pitkälle, kunnes koko homma kariutui. Netistä löytyi onneksi Kaukora Oy, jolta löytyi sopiva maalämpöpumppu kotiimme hintoineen ja aikatauluineen, Savisalo muistelee ja jatkaa:

– Erityisen hyvänä asiana koin sen, että toiminta ja palvelu oli todella lämmintä sekä vastaanottavaista. Asiamme otettiin heti hoidettavaksi ja aivan eri tavalla kuin aikaisempien yhteydenottojen suhteen. Homma hoituikin kokonaisuudessaan sujuvasti sekä ripeästi. Plussaa tuli tietysti siitä, että palvelua sai kohtuullisen läheltä rakennuspaikkaamme.

Lähtökohtana maalämpöpumpun mitoitukselle oli lämmitystehon tarve. Tarpeen arviointiin vaikuttivat muun muassa talon 112 neliön lämmitystarpeen lisäksi käyttöveden lämmitykseen liittyvät seikat, kuten suihkujen ja ammeiden lukumäärä sekä henkilömäärä.

Anniina Savisalo koti
© Anniina Savisalo

Maalämpöpumppu tilattiin vuoden 2022 kesän lopulla. Pumppu asennettiin paikoilleen saman vuoden joulukuussa, jolloin rakenteilla olevaan taloon saatiin lämmitys sopivasti talviaikaan. Lattialämmityksellä varustettu betonilattia saatiin samalla kuivumaan ja näin sisätyöt saatiin joutuisasti etenemään.

Anniina Savisalo koti
© Anniina Savisalo

Miltä nyt kodissa näyttää ja entä odotukset tulevalta?

Sisätyöt saatiin hoidettua pitkälti vuoden 2023 kevään aikana ja Savisalo muutti perheineen uuteen, ekologiseen ja maalämpöpumpulla varustettuun CLT-rakenteiseen kotiinsa vuoden 2023 kesällä.

Savisalon mukaan valmista ei vielä ole, vaan projekti vielä jatkuu viimeistelyillä ja pihahommilla. Viihtyvyys on kuitenkin ollut huipussaan ja odotukset korkealla esimerkiksi energiankäytön suhteen:

– On ollut mahtavaa asua uudessa kodissamme! Energiankäytön suhteen odotan mielenkiinnolla tulevaa talvea, koska energiaa lämmittämiseen meni todella vähän jo rakentamisen aikana, Savisalo sanoo.

Anniina Savisalo koti
© Anniina Savisalo

Haluatko lisätietoa? Jätä Kaukoralle yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Kaukora Oy
Talo
koti
maalämpöpumppu
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Lämminvesivaraaja, josta lähtee putkia
Akvaterm-varaajat
Lämmön varaaminen veteen on käytännöllinen ja helppo tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajalla täydennettyä vesikeskuslämmitystä voidaan pitää hyvänä ja toimivana ratkaisuna sekä nyt että myös pitkälle tulevaisuuteen, koska se on energian lähteestä riippumaton.
20074_4346.jpg
Akvaterm-lämmönvaraaja
Ketju on yhtä vahva kuin…Sanonta pätee hyvin lämmityskattila-asennukseen. Usein mielenkiinto kohdistuu vain itse kattilaan. Vähintään yhtä tärkeää on ammattimainen asennustyö. Uuden kattilan ja varaajan osto on kuin naimisiinmeno, ei siis mikään pikku juttu.Kattilan luvataan toimivan noin 20-25 vuotta. Yhtä tärkeää on sen optimaalinen toiminta koko elinkaarellaan. Oikealla tavalla toimivat latauspumppu, shunttiautomatiikka, pumput, venttiilit, putkimitoitukset sekä asennustavat muodostavat toimivan kokonaisuuden. Siksi ketjun kaikkien lenkkien on oltava yhtä vahvoja. Kaukora Oy tuo maahan kaikkia näitä tuotteita, joten pakettihankintana voit olla varma ketjun kestävyydestä.Lisätietoa lämmönvaraajista
20083_9758.jpg
Lämmön varaaminen
Lämmön varaaminen veteen on helppo ja käytännöllinen tapa varastoida lämpöä. Lämminvesivaraajia käytetään lisäämään asumismukavuutta, parantamaan energialähteen palamistulosta ja mahdollistamaan valmiuden myös tulevaisuudessa erilaisille energia- ja laitevaihtoehdoille.
20194_57243.jpg
Uudenlainen maalämpötekniikka tuo parhaat säästöt
Meillä Suomessa lämmityskustannukset muodostavat suuren osan asumiskustannuksista, johtuen kylmästä ilmastosta. Siksi on erityisen tärkeää valita lämmitysjärjestelmä, joka pienentää kustannuksia ja antaa tarvittavan määrän lämpöä myös talvella. Maalämpöpumppu antaa parhaimmillaan jopa 80 prosentin säästön. Se kytketään olemassa olevaan vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään. Maalämpöpumppu lämmittää talon sekä käyttöveden. Tontille porataan tyypillisesti yksi 100–200 metriä syvä energiakaivo. Suuremmissa kohteissa energiakaivoja saattaa olla useitakin. Kaivoon asennetaan lämmönkeruuputki, jossa kiertävä maalämpöneste kerää lämpöä maaperästä. Lisäetuna mahdollisuus hyödyntää energiakaivoa talon jäähdytykseen.Bosch Compress 7001i LWM maalämpöpumppu soveltuu uudiskohteisiin ja erittäin loistavasti myös saneerauskohteisiin. Sen patentoidulla keruupiirivalvonnalla pystytään huolehtimaan, ettei vanhalle pumpulle mitoitettu kaivo pääse jäätymään ja saadaan oikeat hyötysuhteet pumpusta irti. Usein saneerauskohteisiin asennettu uusi pumppu on paljon tehokkampi kuin vanha. Se ottaa maasta lämpöä paremmin ja näin ollen kaivon jäätyminen tapahtuu herkemmin. Sen takia saneerauskohteissa valvontajärjestelmä on ehdoton.
Lempeä lämpö maalämpökaivon poraus
Kuortinkartano hankki maalämmön – lue asiakastarina
Pertunmaan Kuortissa, Etelä-Savossa, sijaitsee Kuortinkartano. Kiinteistön omistaa Kympin Lapset, eli HYKSin lapsisyöpäpotilaiden vanhemmat ja ystävät ry. Kympin Lapset järjestää Kuortinkartanolla erilaisia toimintaansa kuuluvia viikonlopputapahtumia ja leirejä. Kartano tarjoaa myös majoitus- ja ravitsemuspalveluita kohderyhmän ulkopuoliselle yleisölle. Alun perin Pertunmaan kunnan kunnalliskodiksi valmistunut, vuonna 1929 käyttöön vihitty rakennus, pitää sisällään lukuisia lämmitettäviä neliöitä. Nyt, kun energiakustannukset ja energiaremontoinnit puhuttavat monia, tuli aihe puheeksi myös Kuortinkartanolla. Kartano kun on aktiivisessa käytössä ympäri vuoden. Se mitä kartanolla tarvittiin oli ekologinen, vaivaton sekä varma lämmitysratkaisu.
202011_67454.jpg
Kaukolämpö vaihtui maalämpöön - taustalla ekologisuus ja kustannusten suunnittelu
Lämmitysmuodon vaihtamista mietittäessä kannattaa ottaa huomioon vanhan lämmitysjärjestelmän kulutustietojen lisäksi mahdolliset huoltotarpeet tulevaisuudessa. Usein huomataan, että ekologinen maalämpö tulee halvemmaksi pitkällä aikavälillä kuin vanha lämmitysjärjestelmä. Näin kävi myös T&M Kiinteistö Oy:ssä, jossa käynnistettiin lokakuun alussa vasta-asennetut maalämpöpumput Vuosaaressa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton