• Etusivu
  • Talo

Kodinhoitohuone tilana

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.03.2008
20083_9258.jpg

Toiminnot

Kodinhoitohuoneella on monta tehtävää. Siellä hoidetaan vaatehuolto: likapyykin keruu, pyykinpesu koneella ja käsin altaassa, pyykin kuivatus rummussa tai kaapissa tai narutelineellä, silitys, mankelointi, vaatteiden paikkaukset, usein pyyhkeiden ja liinavaatteiden säilytys sekä mahdollisesti myös muuta vaatesäilytystä. Kodinhoitohuoneessa sijaitsee siivouskomero, ellei se ole keittiössä. Täällä ommellaan, askarrellaan ja harrastetaan, tehdään pienimuotoisemmat kunnostustyöt ja kukkien mullanvaihto. Harrastusvälineet voivat tarvita säilytyspaikkansa täältä. Voipa tila olla pieni kuntosalikin.

Useimmiten kodinhoitohuoneesta on talon toinen uloskäynti ja siinä yhteydessä kuraeteinen, missä kätevästi voi suihkuttaa lasten kuravaatteet, puhdistaa koiran tassut ja jättää hiihtolenkkivarusteet kuivumaan. Samaisesta ovesta voidaan viedä pyykkiä ulos naruille kuivumaan, vaatteita tuulettumaan ja mattoja kopisteltavaksi.

20083_9259.jpg
20083_9260.jpg
20083_9261.jpg

Kodinhoitotila on miltei aina muiden märkätilojen yhteydessä eli tämän kautta kuljetaan saunan pesuhuoneeseen. Kodinhoitohuoneella on tällöin vielä yksi virka: saunan pukuhuone. Tilasta halutaan mennä ulos terassille vilvoittelemaan, mahdollisesti ottaa extrajääkaapista juomat mukaan. Huoneen jatkeena voi olla tekninen tila lämmityslaitejärjestelmineen, lämminvesiboilereineen ja keskuspölynimureineen.

Paljon asioita huomioitavaksi suunnittelussa, jotta tilasta saadaan toimiva ja viihtyisä. Huoneen sijainnillakin on merkityksensä. Vähentää kantamismatkaa, kun vaatehuone tai –komerot ovat lähettyvillä. Toisesta kerroksesta pyykit voi ohjata vaatehuoltoon kuilua pitkin. Keittiön läheisyys helpottaa eri kotitöiden – ruoanlaiton ja pyykinpesun hallitsemista yhtäaikaisesti. Toisaalta vieraskylpijät on mukavampi ohjata saunaan olo/takkahuoneesta.

Materiaalit ja pinnat - tyyli ja väritys

Kun kodinhoitotilassa ollaan paljon veden kanssa tekemisissä, huone on syytä rakentaa märkätilana. Helposti puhdistettava, liukastamaton laattalattia ja maalatut pyyhittävät seinät ovat käytännöllisiä. Kaappien ovilla voi luoda haluamaansa tyyliä pelkistettyyn tai kartanotyyliseen suuntaan. Viihtyisämpää on, jos pukuhuoneosion voisi jotenkin sulkea liukuovella tai verholla omaksi istuskelunurkkaukseksi tilasta, missä voi roikkua pyykkejä narulla.

Kodin suunnittelussa voisi jättää aikaa ja rahaa kodinhoitohuoneellekin. On mukavampaa puuhastella arkisten askareiden parissa, kun työtilassa viihtyy. Huoneen väritys on mieleinen, ikkunasta voi katsella pihalle ja silityksen jouduttajana on ehkä radio tai televisio. Ilmanvaihto vie tehokkaasti pyykkien kosteuden ja saunojien höyryt.

20083_9263.jpg
20083_9264.jpg

Valaistus

Kodinhoitohuoneen valaistus on yhtä tärkeä kuin keittiön. Tarvitaan riittävästi yleisvaloa katosta ja työskentelyvaloa tasoille esim. kaapistojen alta. Luonnonvalo tähänkin huoneeseen on tervetullutta.

20083_9265.jpg
Teksti: Sisustustoimittaja Anu Tuovinen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Vaasan asuntomessualueen siltaurakkasopimus on nyt allekirjoitettu
Vaasan asuntomessualueen saarireitin siltojen rakentamisesta on nyt tehty urakkasopimus. Urakkakilpailun voitti WasaCon Oy, jonka puolesta urakkasopimuksen allekirjoitti toimitusjohtaja Jarmo Uutela. Kaupungin puolesta allekirjoittajana toimi Asuntomessujen projektipäällikkö Keijo Ullakko. Urakan bruttosumma on 768 000 €.Sillat ovat osa asuntomessualueen kevyen liikenteen väyliä, joita kaupunkilaiset voivat käyttää myöhemmin kävelyreittinä. Siltareitti kulkee Terapiasaaren ja Lammassaaren välillä ja yhdistyy molemmista päistään asuntomessualueen katuihin. Liito-oravankadun puoleisesta päästä reitti jatkuu rantaa pitkin kaupunkiin. Majavanpolun päätyyn tuleva silta johtaa Öjeniin saakka menevälle luontopolulle.– Sillat ovat tärkeä ja näyttävä osa Vaasan asuntomessualuetta. Messuaikana messuvieraat johdetaan ensin Liito-oravankadun omakotitaloalueelle ja sieltä upeaa siltareittiä pitkin Majavanpolun yhtiömuotoisten pientalojen alueelle, kertoo projektipäällikkö Keijo Ullakko.Siltojen valaistuksessa hyödynnetään uutta energiaa säästävää led-tekniikkaa. Sillat valaistaan siis kaiteisiin upotetuilla led-valaisimilla, mikä mahdollistaa lenkkeilyn myös pimeään aikaan.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Sisäilman laadulla on suuri merkitysMaatilarakennusten ilmanvaihdon suunnittelun periaatteet määritetty
Sisäilman laadulla on suuri merkitys paitsi karjaeläinten terveyteen ja tuottavuuteen mutta myös työntekijöiden hyvinvointiin. VTT, TTS, Työterveyslaitos ja MTT ovat yhteistyössä selvittäneet, miten suurten maatilarakennusten sisäilmaa voidaan parantaa ilmanvaihdon avulla. Sisäilman laadun parantaminen edellyttää huolellista suunnittelua ja toteutuksen laadunvalvontaa.
20158_44156.jpg
Epäsuora valaistus on miellyttävin valaistustapa
Epäsuoralla valaistuksella tarkoitetaan valaistusta, jossa lamppuja ei lainkaan näy, vaan valo tulee piilotetuista valonlähteistä. Valo heijastetaan esimerkiksi huoneen seinän tai katon kautta. Lopputulos on häikäisemätön ja miellyttävä.
20224_77949.jpg
Osaatko tiivistää ikkunat ja ovet oikein?
Kun ikkunoiden ja ovien tiivistäminen on hoidettu kunnolla ja oikein, se parantaa asumisviihtyvyyttä vähentämällä vedon tunnetta asunnossa sekä estämällä kosteuden ja likaisen ulkoilman pääsyn sisälle. Vedon hävitessä asunnosta, myös sen lämmitystarve ja näin ollen energiankulutus pienenevät.Ikkunaongelmia?-Lasin sisäpinta kostuu huoneiston puolella: Huoneiston ilmanvaihto on riittämätön ja tila liian tiivis, joten korvausilman saanti on estynyt ja poistoilma ei toimi. Poista tiivistettä pätkä sisäpuitteen yläosasta ja ulkopuitteen alaosasta.- Sisä- ja välipuitteiden väli kostuu: Tiiviste vuotaa tai sitä ei ole asennettu ollenkaan tai ikkunalasi ei ole enää tiivis. Syynä ikkunalasin tiiveyteen on yleensä lasituskitin vanheneminen ja tämä voi ilmetä ns. ikkunalasin elämisenä (lasi irti). Tämä ongelma vaatii lasin uuden kittauksen / tiivistämisen esim. silikonilla.- Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Liian tiivis ulkopuite. Poista ulkopuitteen tiivistettä kokeilemalla ensin 3 cm pätkä ylhäältä ja alhaalta, jotta ilma pääsee kiertämään ja kosteus poistuu. Liian suuri tiivisterako aiheuttaa sisälasin jäätymisen, joten tämä selviää kokeilemalla.
20173_48714.jpg
Olisiko pienen remontin aika?
– Paikkaa kolhut itseVäliseinien ulkokulmat ovat usein kovalla koetuksella. Isoja huonekaluja siirrettäessä, tai vaikka lasten leikkien tiimellyksessä ei ole tavatonta, että kipsilevystä tehdyn väliseinän ulkokulma saa osakseen kovan iskun ja mahdollisesti murtuu. Tuttu näky on myös kipsilevyseinään ilmestynyt reikä juuri oven kahvan kohdalla. Näihin pulmiin löytyy kuitenkin ratkaisut Gyprocin AquaBead Kulma- ja reunasuojalistoista sekä Gyproc Kipsilevypaikasta.
201410_41309.jpg
Talopaketti haluamaasi valmiusasteeseen
Valitse sopivin toimitusvaihtoehtoKastellin rakentamistavan ansiosta on helppoa huomioida rakentajan omat toiveet ja mahdollisuudet rakentamiseen. Kastellin Peruspaketti on erinomainen vaihtoehto silloin, kun rakentaja haluaa hyödyntää omaa työtä ja säästää kustannuksia. Suurin osa Kastellin talomalleista on saatavana Peruspakettia laajempana ja pitemmälle rakennettuna toimituksena.Tilaa veloitukseton Kastelli-talokirjaJätä yhteydenottopyyntö tästä

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton