• Etusivu
  • Talo

Kiinteistöalalle uusi energiatehokkuussopimus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.12.2009
51_P_28939.jpg

10.12.2009 allekirjoitettiin uusi Kiinteistöalan energiatehokkuussopimus 2010-2016, jonka tarkoituksena on vähentää rakennusten energian kulutusta ja päästöjä. Puitesopimuksen allekirjoittivat ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö sekä Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry. Vuoden 2010 alusta astuu voimaan myös vuokra-asunto-yhteisöjen toimenpideohjelma, johon sitoutuu ensivaiheessa yhdeksän toimijaa.

"Uusi sopimus on hieno osoitus energiatehokkuuden parantamisen eteen tehtävästä pitkäjänteisestä ja systemaattisesta työstä. Energiatehokkuussopimuksessa ministeriöt ja ammattimaiset kiinteistönomistajat sitoutuvat yhteisiin tavoitteisiin ja toimiin energiatehokkuuden edistämiseksi", asuntoministeri Jan Vapaavuori toteaa. Ensimmäinen kiinteistöalan energiatehokkuussopimukseen liittyvä toimenpideohjelma on tehty vuokra-asuntoyhteisöille. Siihen liittyivät tänään Asuntosäätiö, Espoonkruunu, Helsingin kaupungin asuinkiinteistöyhtiöt, Helsingin seudun opiskelija-asuntosäätiö HOAS, Mikalo Oy, SATO, Suomen Asumisoikeus, VAV ja VVO. Seuraavaksi selvitetään mahdollisuutta kehittää toimenpideohjelma toimitiloille.

Parannuksia olemassa olevan kiinteistökannan energiatehokkuuteen

Energiatehokkuussopimusten taustalla on toukokuussa 2006 voimaan tullut energiapalveludirektiivi, joka velvoittaa Suomen toteuttamaan toimia, joilla saavutetaan 9 prosentin energiansäästöt. Kiinteistöala on kuudes toimiala, joka ottaa käyttöön vuoteen 2016 ulottuvan energiatehokkuussopimuksen. Sopimus tukee myös rakennusten energiatehokkuusdirektiivin tavoitteita parantaa energiatehokkuutta ja vähentää energiankulutuksesta aiheutuvia päästöjä.

Uudisrakennusten energiatehokkuutta voidaan melko helposti ohjata rakentamismääräyksin ja normein. Uusien rakennusten osuus rakennuskannasta on kuitenkin pieni, minkä vuoksi on erittäin tärkeää löytää keinoja myös olemassa olevan kannan energiatehokkuuden parantamiseen. "Kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksen puitteissa alalle luodaan uusia verkostoja, mikä helpottaa hyvien toimintatapojen levittämistä laajaan käyttöön. Haluamme aktiivisesti etsiä ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseksi ja päästöjen vähentämiseksi. Toiminnan kehittämisen kannalta tärkeää on myös sopimuksen myötä saatava vertailutieto energiankulutuksesta", kuvailee RAKLIn hallituksen puheenjohtaja Aulis Kohvakka.

Huolellisuutta käyttöön ja kiinteistönhoitoon

Yksi esimerkki vuokra-asuntokiinteistöjen sitoutumisesta energiansäästöön on se, että mukana olevien tahojen tekemissä kiinteistönhoitosopimuksissa tullaan jatkossa kiinnittämään erityistä huomiota energiatehokkuuteen. Merkittäviä säästöjä voidaan saada aikaan nopeastikin esimerkiksi hoitamalla talotekniikan säädöt kuntoon, vaihtamalla vesikalusteita energiapihimpiin ja pitämällä huonelämpötilat oikealla, noin 21 asteen tasolla. Toimenpideohjelma edellyttää siihen liittyviltä yhteisöiltä selviä energiansäästötavoitteita sekä suunnitelmallista työtä toimintansa kehittämiseksi.

Kiinteistöalan energiatehokkuussopimuksen valmisteluun ovat osallistuneet ympäristöministeriö, työ- ja elinkeinoministeriö, Asunto-, toimitila- ja rakennuttajaliitto RAKLI ry sekä Motiva Oy. Vuokra-asuntoyhteisöjen toimenpideohjelman valmistelussa ovat lisäksi olleet mukana Espoonkruunu, Helsingin kaupungin kiinteistöosakeyhtiöt, SATO, VAV ja VVO. Energiatehokkuussopimus jatkaa Kiinteistö- ja rakennusalan energiansäästösopimus KRESS:n ja Asuinkiinteistöalan energiansäästösopimus AESS:n puitteissa aloitettua työtä.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_25991.jpg
Mitä saunan seiniin?
Kysymys:Olemme suunnittelemassa saunaa ja haluaisimme peruspaneelin sijaan jotain leveämpää puuta seinään. Saunan valaistus mietityttää myös, kun ajattelimme laittaa ihan oikean lampun saunaan. Saunaan ei tunnu löytyvän kuin led-valaistusta tai sitten perinteistä rimojen taakse piilotettavaa mallia.Onko olemassa peruspaneelin tilalle mitään erikoisempaa tai käykö seiniin ihan lämpökäsitelty puu, jonka sitten itse saunasuojaa? Käyköhän saunaan ulkokäyttöön tarkoitettu valaisin?
20072_3487.jpg
Aluskate pidentää kattosi ikää
Varsinainen katemateriaali suojaa kattorakenteita sateelta ja lumelta – mutta kosteuden varsinainen pysäyttäjä on katteen alle asennettava aluskate. Katteen alle pääsee aina kosteutta. Tuiskuava lumi löytää tiensä esimerkiksi tiilikatteen alle ja kondensoituva kosteus pääsee kattorakenteisiin, ellei aluskate sitä pysäytä. Aluskatteen laatuun kannattaa panostaa – muutaman kymmenen euron säästö aluskatevalinnassa ei kannata. Laadukas aluskate on halpa vakuutus katollesi!
20235_81586.jpg
Hallitse kotiasi ja vapaa-ajanasuntoasi helposti etäohjauksella
IoT:n myötä mahdollisuudet valvoa ja ohjata mökin tai kodin tilaa etäohjauksella ovat lisääntyneet, kun markkinoille on tullut lukuisia laitteita sekä sovelluksia. Saatavilla olevat laitteet jakautuvat yleensä WiFi verkon tai mobiiliverkon kautta toimiviksi. Pitää vain löytää se paras itselle sopiva ratkaisu.
202110_73312.jpg
Tule tutustumaan uuteen kylpyhuonenäyttelyyn, joka on ensimmäinen laatuaan Euroopassa
Geberit on avannut Vantaalle Euroopan ensimmäisen uuden konseptinsa mukaisen kylpyhuonenäyttelyn, jossa voi tutustua IDOn ja Geberitin kylpyhuonekalusteiden lisäksi seinän taakse kätkeytyvään saniteettitekniikkaan. Esteettömässä ja viihtyisässä näyttelytilassa on ainutlaatuinen mahdollisuus inspiroitua erilaisista kylpyhuonetyyleistä, hyödyntää paikalla olevien asiantuntijoiden neuvoja sekä nähdä ja kokeilla, kuinka tekniset innovaatiot toimivat käytännössä.
miehet nostavat kipsilevyä kattoon
Kiinnitä rakennuslevyt liimavaahdolla
Levyjen kiinnitys seinille ja kattoon saattaa olla hankalaa - ruuvit putoilevat ja ruuviväännin painaa. Myös rakennusvaiheisten eristelevyjen esimerkiksi rossipohjalevyjen pitävä ja nopea kiinnittäminen askarruttaa. Uretaanivaahtoja työhön löytyy, mutta mikä niistä on luotettava ja pitää varmasti?
20159_44371.jpg
Yksilöllisen saunan suunnittelu
Saunatilojen suunnitteluun on tärkeää panostaa, sillä oikeat ratkaisut johtavat paitsi elämyksellisiin löylyihin, myös helppohoitoiseen, käytännölliseen ja kestävään kokonaisuuteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton