• Etusivu
  • Rakentaminen

Jätteen merkitys on muuttunut – lajittelulla jäte muutetaan raaka-aineeksi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.06.2022
20214_69981.jpg

Tiedätkö, mitä kaikkea kierrätyspisteistä löytyy?

Jätteiden lajittelu ja kierrätys ovat osa kiertotaloutta. Kiertotalous on laaja kokonaisuus, johon kuuluvat suunnitelmallinen raaka-aineiden käyttö, kestävä tuotesuunnittelu, materiaalien uudelleenkäyttö ja jätteen määrän vähentäminen. Tässä jätteiden huolellisella lajittelulla on merkittävä vaikutus. Kuka tahansa voi osaltaan vaikuttaa, sillä lajittelu on yllättävänkin helppoa.

Kiertotaloudessa on samoja piirteitä kuin vanhanajan säästäväisessä kulutuksessa ja erilaisten pakkausmateriaalien hyötykäytöstä. Lähes kaikki pyrittiin säästämään ja otettiin tarvittaessa käyttöön. Nykyisin ei ole mielekästä tai edes järkevää säilyttää kaikkea, vaan lajitella jätteet ja palauttaa ne kiertoon uudelleen hyödynnettäviksi.

Monipuolisimmat kierrätyspisteet löytyvät tyypillisesti suurten markettien, kuten Prismojen, yhteydestä. Kierrätys sujuu siis kauppareissun yhteydessä.
Monipuolisimmat kierrätyspisteet löytyvät tyypillisesti suurten markettien, kuten Prismojen, yhteydestä. Kierrätys sujuu siis kauppareissun yhteydessä.

Ympäristöministeriö määrittelee kiertotalouden taloudeksi, jossa pyritään hyödyntämään materiaalit ja tuotteet mahdollisimman kauan ennen niiden loppusijoitusta. Tuotteen uudelleenkäyttömahdollisuudet ja valmistuksessa syntyvät sivuvirrat huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Kiertotalouden avulla pyritään pitämään jätemäärät minimissä. Uusiutuvien energialähteiden sekä luonnonvarojen käyttöä lisätään ja neitseellisten raaka-aineiden käyttöä vähennetään. (Ympäristöministeriö 2018a.)

Ohje

Ohje

Tätä tarkoittaa kiertotalous:

Ympäristöministeriö määrittelee kiertotalouden taloudeksi, jossa pyritään hyödyntämään materiaalit ja tuotteet mahdollisimman kauan ennen niiden loppusijoitusta. Tuotteen uudelleenkäyttömahdollisuudet ja valmistuksessa syntyvät sivuvirrat huomioidaan jo suunnitteluvaiheessa. Kiertotalouden avulla pyritään pitämään jätemäärät minimissä. Uusiutuvien energialähteiden sekä luonnonvarojen käyttöä lisätään ja neitseellisten raaka-aineiden käyttöä vähennetään. (Ympäristöministeriö 2018a.)

Teoreettinen ihannetilanne olisi, ettei jätettä syntyisi ollenkaan. Tämä ei käytännössä ole mahdollista. Jätteen määrän vähentäminen taas on jopa helppoa. Jätteiden lajittelulla voidaan materiaali kierrättää uusiokäyttöön. Kotitalouksissa jätettä syntyy erityisesti päivittäisestä elämisestä, päivittäistavaroiden pakkauksista ja ruuan valmistuksesta. Kulutushyödykkeitä taas kierrätetään paljon kirpputoreilla ja sosiaalisen median vaihtoringeissä. Moni tavara saa jatkoaikaa uuden omistajan myötä.

Jätelain uudistuksella on tarkoitus vähentää jätteen määrää

Ympäristöministeriö on tehnyt esityksen jätelain muuttamiseksi. Jätelain uudistuksen tarkoituksena on vähentää jätteen määrää, lisätä sen lajittelua ja kierrätystä. Uudistuksella pannaan täytäntöön EU-direktiivien edellyttämiä muutoksia. Yhdyskuntajätteen kierrätysastetta aiotaan nostaa nykyisestä noin 40 prosentista 65 prosenttiin seuraavan 15 vuoden aikana.

Jätelain uudistuksen yksi merkittävä muutos on muovin keräämisen pakollisuuden laajentuminen koskemaan vähintään viiden huoneiston taloyhtiöitä. Uudet määräykset muovin keräämisestä on saavutettava vuoteen 2023 mennessä, mutta pääkaupunkiseudulla muovia kerätään jo vuoden 2021 alusta alkaen. Muovipakkausten lajittelu on useimmille omakotitalon asukkaallekin helppoa, vaikka sitä ei laki edellytä. Keräyspisteitä löytyy muun muassa suurten markettien parkkialueiden reunalta, joten palauttaminen onnistuu kauppareissulla.

Monipuolisista kierrätyspisteistä löytyy pakkausmuoveille oma astia.
Monipuolisista kierrätyspisteistä löytyy pakkausmuoveille oma astia.
Info

Info

Uusi jätelaki velvoittaa kaikki vähintään viiden huoneiston taloyhtiöt lajittelemaan jätteen seitsemään eri jätelajiin. Keräsimme ohjeet, joilla kuka tahansa voi aloittaa lajittelun:

  1. Sekajäte
  2. Biojäte
  3. Paperi
  4. Muovipakkaukset
  5. Lasipakkaukset
  6. Kartonkipakkaukset
  7. Metallipakkaukset

Edellisten lisäksi lajiteltavia/kierrätettäviä ovat vaatteet ja tekstiilit, paristot ja pienakut, SER-jäte, juomapullot- ja tölkit, lääkkeet sekä vaarallinen jäte. Autojen osalta kierrätettäviä ovat renkaat ja akut. Näiden osalta hyvin usein vaihto tapahtuu liikkeissä, jotka on velvoitettu ottamaan vanhat automaattisesti vastaan.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202111_73397.jpg
Viikon sisustusidea: Sisusta peileillä luovasti ja leikitellen
Moni on tottunut sijoittamaan peilejä vain sinne, missä niitä käytännön syistä eniten tarvitaan – siis kylpyhuoneeseen ja eteiseen. Mikään ei kuitenkaan estä lisäämästä kodin peilien määrää. Samalla tulet usein kuin huomaamattasi lisänneeksi myös kodin valoisuutta ja tilantuntua.
Tapettia leikataan tapettipöydällä
Tapetointi
Tapetointiohjeessa käsitellään kuitutapetin eli non-woven-tapetin asentaminen. Tapetin etuna on, että se ei vaadi vettymisaikaa eikä veny kastuessaan. Liisterinä käytetään liimapohjaista erikoisliisteriä, joka telataan suoraan seinään tapettivuodan sijasta.Ennen tapetoinnin aloittamista poistetaan mahdollinen vanha tapetti. Helpoiten työ sujuu käyttämällä valmista tapetinpoistoainetta ja teräslastaa. Tämän jälkeen tarkistetaan alustan tasaisuus. Mahdolliset kolot ja muut epätasaisuudet silotetaan valmistajan ohjeita noudattaen. Kuivumisen jälkeen tasoitetut kohdat hiotaan. Jos seinäpinta on maalattu, hiotaan seinä kokonaan hiontalevyllä tartunnan parantamiseksi. Hiontapöly poistetaan seinästä pehmeällä harjalla. Valmiin tapettipinnan tasavärisyyden varmistamiseksi, on seinä pohjamaalattava tapetin pääsävyn mukaisella sävyllä.Ennen tapetointia, on hyvä poistaa vanha tapetti >>
20223_77108.jpg
Mukana suomalaisessa rakentamisessa jo 50 vuotta
Gyproc kipsilevynä on jo käsite. Sen tuntee jokainen lähes vauvasta aina vaariin asti. Rautakaupasta haettavaa kipsilevyä ei kutsuta kipsilevyksi, vaan tuttavallisesti "Gyprociksi". Tämä kertoo osaltaan sen, miten suomalaiset ovat luottaneet näiden tuotteiden laatuun sekä turvallisuuteen jo puolen vuosisadan ajan – ja luottavat myös jatkossa.Tiesitkö sitä, että kipsilevy on myös ekologinen ratkaisu? – Ylijäänyt kipsilevy on nimittäin mahdollista kierrättää.
20077_5701.jpg
3 Rakennussuunnittelu
3.3 Varsinainen rakentaminenTyöt liittyvät toisiin. Rakennustyö edistyy ja talon "koko" muuttuu sitä mukaan kuin edistymistä tapahtuu. Ensin rakennusala näyttää isolta. Kun perustukset on valettu, pohja tuntuu pieneltä. Melkeinpä pitää ottaa mitta käteen ja varmistaa, onko tapahtunut mittakaavavirhe. Tuohonkin pitäisi tulla makuuhuone, mahtuuko siihen edes sänkyä. Tilan hahmottaminen on vaikeaa, lähes yhtä vaikeaa kuin hankesuunnitteluvaiheessa. Nyt sentään on jo jotain konkreettista näkyvissä ja vertailu on helpompaa.
20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hallinnan luovutus, vanha
Myyjän on luovutettava ostajalle asunnon hallinta ja osakekirja sekä muut asunnon omistus- ja hallintaoikeutta osoittavat asiakirjat sovittuna ajankohta. Jollei muuta osapuolten välillä ole sovittu, asiakirjat luovutetaan asunnon hallinnan luovutuksen yhteydessä. Ellei muuta ole sovittu, myyjä ei ole velvollinen luovuttamaan asunnon hallintaa ennen kuin kauppahinta on suoritettuAsunnosta aiheutuvista kustannuksista, kuten esim. vastikkeista, hoito-, ylläpito tai parannuskustannuksista sekä asuntoon kohdistuvista julkisoikeudellisista maksuista vastaa myyjä siihen saakka, kunnes luovutus on tapahtunut. Mikäli luovutus viivästyy ostajasta johtuvasta syystä, vastaa ostaja edellä mainituista kuluista siitä lukien, jolloin luovutuksen sopimuksen mukaan olisi pitänyt tapahtua.Vaaranvastuu säilyy myyjällä pääsääntöisesti siihen saakka, jolloin hallinnan luovutus ostajalle tapahtuu. Mikäli hallinnanluovutus tapahtuu myöhemmin kuin on sovittu ostajasta johtuvasta syystä, siirtyy vaaranvastuu ostajalle siitä lähtien, kun hallinnan luovutuksen olisi pitänyt tapahtua. Ostaja on velvollinen suorittamaan kauppahinnan, mikäli hänellä on vaaranvastuu ja esim. asunto tuhoutuu tai vahingoittuu eikä voida katsoa, että vahinko olisi tapahtunut myyjästä johtuvasta syystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton