• Etusivu
  • Rakentaminen

3 Rakennussuunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.06.2012
20077_5701.jpg

3.3 Varsinainen rakentaminen


Työt liittyvät toisiin. Rakennustyö edistyy ja talon "koko" muuttuu sitä mukaan kuin edistymistä tapahtuu. Ensin rakennusala näyttää isolta. Kun perustukset on valettu, pohja tuntuu pieneltä. Melkeinpä pitää ottaa mitta käteen ja varmistaa, onko tapahtunut mittakaavavirhe. Tuohonkin pitäisi tulla makuuhuone, mahtuuko siihen edes sänkyä. Tilan hahmottaminen on vaikeaa, lähes yhtä vaikeaa kuin hankesuunnitteluvaiheessa. Nyt sentään on jo jotain konkreettista näkyvissä ja vertailu on helpompaa.

3.3.3 Runkotyöt (ks. Talopaketit ja rungot)
Rakennuksen yksi tärkeimmistä rakenteista on runko ja siihen liittyvät jäykistävät rakenteet. Runkomateriaali on ratkaistu jo suunnitteluvaiheessa. Nyt vain toteutetaan suunnittelijan piirtämät ratkaisut tukineen ja jäykisteineen. Runkotyö vaikuttavat oleellisesti siihen, että talo pysyy pystyssä koko olemassaoloaikansa. Siksi sen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyy paljon määräyksiä aina lyötävien naulojen määrästä puutavaran lujuusluokitteluun ja betonin lujuuteen asti. Työssä kannattaa aina turvautua ammattilaisten apuun. Runkotyö päättyy rakennustarkastajan suorittamaan runkokatselmukseen. Tuolloin kantava runko on valmis peitettäväksi.
Rungon rakentaminen toteutetaan suunnitelluilla materiaaleilla. Eri materiaalien asennuksesta on valmistajilla omat ohjeensa. Ohjeet on hankittava työmaalle, mikäli ne eivät automaattisesti tule toimitusten yhteydessä. Runkotöiden yhteydessä on otettava huomioon kaikki varaukset ja muut tulevat rakenteet. Joihinkin ratkaisuihin on höyrysulun kunnollinen jälkiasennus lähes mahdotonta tehdä. Siksi jo runkovaiheessa pitää esimerkiksi kantavien väliseinien ja kattokannattajien väliin jättää riittävä kaista höyrysulkua valmiiksi. Samoin märkätilojen rakenteita on toteutettava jo runkovaiheessa, sähköasennuksia samoin. Pitää siis osata ottaa huomioon tulevakin rakentaminen.

3.3.3.1 Kantavat seinät
Kantavat seinät toteutetaan suunnitelmien mukaan. Kaikki poikkeamat on syytä ilmoittaa rakennesuunnittelijalle, jotta ei synny kantamattomia rakenteita. Varsinkin puurakenteisissa rungoissa runkoa jäykistävät levytykset tehdään vasta myöhemmin. siksi rungon väliaikaiseen jäykistämiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota. Runko treevataan väliaikaisilla vinotuilla ja ne poistetaan sitä mukaa kun levytystyötä tehdään. Rakennesuunnittelija voi määrätä myös pysyviä vinotukia rakennukseen. Niin puuseinät kuin tiili- ja harkkoseinätkin erotetaan perustuksista bitumihuopakaistalla. Tällä estetään kosteuden kapillaarinen nousu runkorakenteisiin. Puurungossa perustusten mahdollinen epätasaisuus ja sen aiheuttama ilmavuoto estetään tiivistämällä syntyvä rako.
Merkittävä osa Suomen omakotitaloista toteutetaan valmisosatoimituksina. Useimmissa tapauksissa kauppa tehdään niin, että asennus kuuluu myyjälle. Ammattiasentajat osaavat tehtävänsä. Jos asentamisen suorittavat henkilöt, jotka eivät ole aiemmin vastaavaa taloa pystyttäneet, on syytä pyytää toimittajalta lyhyt koulutus asennuksesta sekä kattavat erikoispiirustukset rakenteista.

3.3.3.2 Pilarit ja palkit
Nykyaikainen sisäarkkitehtuuri suosii avaria väljiä tiloja joissa tilanjakajina on vain kevyitä seinäkeratkaisuja. Sisätilat suositellaan toteutettavaksi myös niin, että tilojen muunneltavuus säilyy. Perheen koon ja tarpeiden muuttuessa on tarkoituksenmukaisempaa muuttaa sisätiloja kuin vaihtaa asuntoa. Ratkaisu saadaan toimimaan käyttämällä pilareja ja palkkeja runkoratkaisussa. Rakennesuunnittelijan suunnittelemat rakenteet toteutetaan täsmällisesti. Vain niin voidaan taata rakenteiden säilyvyys. Rakenteet kestävät romahtamatta usein kevyempinäkin. Omakotitalon rakenteissa taipuma tuleekin usein määrääväksi ja siksi ne tuntuvat järeiltä. Palkki ei saa vielä vuosikymmenienkään jälkeen roikkua.

3.3.3.3 Välipohjat (ks. Ylä-, ala- ja välipohjat)
Kaksikerroksisissa omakotitaloissa välipohjat rakennetaan yleensä puusta. Toki käytetään myös betoni- tai kevytbetonilaattoja sekä levyjen ja puun liittorakenteita. Melko yleinen jako on, että kellarikerroksen ja 1. kerroksen välipohja on usein betonirakenteinen ja 1. ja 2. kerroksen välinen välipohja on puuta. Välipohjien rakentamisessa pitää erityisesti huomioida höyrysulun jatkuvuus. Höyrysulku pitää huomioida jo ennen välipohjapalkkien asennusta.

3.3.3.4 Yläpohjat (ks. Ylä-, ala- ja välipohjat)
Useimmissa omakotitaloissa yläpohjassa käytetään kannattajina puuristikoita. Naulalevyrakenteisina niistä on saatu kevyitä, mutta kestäviä. Ristikoiden käsittelyssä pitää kuitenkin olla tarkka. Ristikot eivät saa olla lappeellaan tai ne eivät ainakaan saa taipua sivusuunnassa. Asennuksen yhteydessä ristikot on välittömästi tuettava poikittaissuuntaisilla tuulijäykisteillä, jotta ristikot eivät pääse kaatumaan kuin korttitalo. Yläpohja voidaan toteuttaa myös massiivipuupalkistolla ja esimerkiksi siporex-taloissa siporex-laatoilla. Kaikissa asennuksissa on noudatettava valmistajan antamia ohjeita.

3.3.3.5 Muu runko Runkorakenteen rakentamisen yhteydessä toteutetaan vain kantavat rakenteet. Kokonaisuuteen saattaa lisäksi kuulua kevyitä väliseiniä, jotka toimivat runkoa jäykistävinä levyrakenteina. Ne toteutetaan myöhemmin ja varmistetaan rungon jäykkyys tässä vaiheessa tilapäisillä rakenteilla.
Kantavat vaakarakenteet eivät saa tukeutua muihin rakenteisiin kuin juuri niihin mihin ne on suunniteltu tukeutuvaksi. Kaikki kevyet väliseinät on jätettävä vaakarakenteista irti ja rakenteiden väliin on jätettävä selvä painumavara. Jos suunnittelija ei ole painumavaraa suunnitellut, asia on suunnittelijalta selvitettävä.

3.3.3.6 Ulkoseinät
Ulkoseinä on talolle toiseksi tärkein sääsuoja vesikaton jälkeen. Siksi sen rakentamiseen pitää suhtautua ajatuksella, terveessä talossa on myös terve ulkoseinä. Seinään kohdistuu kosteusrasituksia sekä ulkoa että sisältä. Ulkoseinän suunnitteluun ovat osallistuneet sekä arkkitehti että rakennesuunnittelija. Valitettavan usein tuloksena on vain tyyppipiirustus siitä, miten rakenne toteutetaan. Yksiaineisessa rakenteessa kuten siporex, tai täystiilisessä tiili villa tiili -seinärakenteessa, ei ole ongelmia, jos perustusten ja rungon liittymä tehdään oikein. Puurunkoiseen ratkaisuun saadaan jo mahtumaan ongelmiakin, jos suunnittelua ei ole tehty kunnolla. Tärkeintä kuitenkin on, että sisäpuolella on ehjä höyrynsulku tai Parocin ilmansulkupaperi. Tämän lisäksi ulkopuolen julkisivupinnan takana tulee olla riittävän iso tuuletusrako ja sen pitää myös päästä tuulettumaan. Pelkällä ilmavälillä rakenne ei toimi oikein.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20173_48782.jpg
Vintille tai kellariin lisää asuintilaa?
Kun suunnitelmissa on laajentaa kodin asuintiloja, on vintin tai kellarin remontoiminen tähän tarkoitukseen oiva vaihtoehto. Lämmöneristämällä tilan rakenteet Kingspan Therma-eristeillä, saavutetaan tiivis, energiatehokas sekä kosteus- ja paloturvallinen rakenne ohuilla kerrospaksuuksilla. Tällöin tilaa jää myös enemmän asuinkäyttöön.
20134_34859.jpg
KP-Tekno Oy ja Ville Haapasalo yhteistyöhön Venäjän markkinoilla
Puzer-keskuspölynimureita valmistava KP-Tekno Oy ja näyttelijä Ville Haapasalo ovat aloittaneet markkinointiyhteistyön Venäjällä. Yhteistyö käynnistyi Moskovan Mosbuild rakennusmessuilla huhtikuun alussa keskuspölynimureita villemäisesti esittelevällä videolla. Videon on toteuttanut markkinointiviestintätoimisto Zeeland East Oy, jonka hallituksen puheenjohtajana Haapasalo toimii.
20222_76991.jpg
Raikasta sisäilmaa kotiin - näin valitset oikean venttiilin
Korvausilmaventtiilin avulla pidät huolta, että asuntoosi virtaa riittävästi raikasta ilmaa eikä sisäilma tunnu tunkkaiselta. Näin valitset sopivan korvausilmaventtiilin asuntoon.
201311_37170.jpg
Mitä Kastelli-talon rakentaminen maksaa?
Kastelli-talon hinta riippuu valitusta valmiusasteesta ja paikkakunnastaKastelli on talomalliensa suunnittelussa laajimmin huomioinut erilaisissa elämäntilanteissa olevat rakentajaperheet. Talomalleja löytyy laajasti pienistä suuriin, neliöiltään tehokkaista ylellisen väljiin, ja myöskin kustannuksiltaan erilaisiin; superedullisista suoraviivaisista taloista aina monimuotoisiin ‘edustusmalleihin’. Kaikille on kuitenkin yhteistä Kastellin tinkimätön laatu.Muuttovalmis-hinta antaa suhteellisen hyvän käsityksen mitä talon rakentamiseen kaiken kaikkiaan tulee varata rahaa. Muuttovalmis-toimitus kattaa pyöreästi 70–80 % rakentamisen kokonaiskustannuksista. Muita kuluja ovat mm. liittymät, viranomaiskulut, maatyöt ja pihatyöt. Suomi on laaja maa ja myös rakentamisen kustannuksissa on suuria eroja eri puolilla maata.Tutustu Kastelli-talojen mallistoonTilaa Kastellin taloesiteJätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
E.ON kiittää Rakentaja.fi jäsenistöä!
Marraskuun lopussa päättyneen joukkokilpailutuksemme voittanut E.ON Suomi Oy keräsi kilpailutuksella ennätyksellisen määrän uusia asiakkaita ja haluaa nyt joulun kunniaksi tarjota loppuvuodeksi edullisen sähkösopimuksen myös niille jäsenillemme jotka eivät vielä tuohon viimekertaiseen kilpailutukseen ehtineet.Kuten alla voitte huomata on saatu tarjous on erittäin hyvä ja saakin jälleen varauksettoman suosituksemme. Kaikki esitetyt hinnat pitävät myös sisällään vuoden 2013 alusta voimaan tulevan 24 % arvonlisäveron, eli nuo hinnat eivät sen vuoksi enää nouse.E.ON´in loppuvuoden kestävät tarjoushinnat eri kulutustyypeille ovat seuraavat:Yleissähkö:Perusmaksu 2,98 euroa/kk + energian hinta 5,90 snt/kkAika- eli yösähköPerusmaksu 3,98 euroa/kk + päiväenergia 6,63 snt/kWh + yöenergia 5,03 snt/kWhKausisähkö:Perusmaksu 3,98 euroa/kk + talvipäiväenergian hinta 6,74 snt/kWh + muu aika energian hinta 5,53 snt/kWhSaavutettavan säästön voi laskea alla olevien laskurilinkkien kautta.Sopimuksia voivat tehdä niin yksityiset kuluttajat, yritykset kuin taloyhtiötkin. Pääliittymän koko voi olla enintään 3 x 63 A, tuota liittymäkokoa suuremmat kohteet neuvotellaan aina erikseen. Halukkaille on tarjolla myös vihreä vaihtoehto 0,15 snt/kWh lisähinnalla.
20235_81861.jpg
1700-luvun talon ullakon lisäeristys toteutettiin vanhan talon ehdoilla
Ruotsin Smålandissa, Bråbyn kylässä, kohoaa kaunis punainen rakennus. Kyseessä on vanha, 1700-luvun lopulla rakennettu hirsitalo, jossa Hellströmin viisihenkinen perhe asuu ja elää. Kotia on remontoitu ulkopuolelta ja nyt on tullut aika remontoida myös kodin sisätiloja. Ensimmäiseksi remonttiprojektiksi valittiin ullakko.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton