• Etusivu
  • Rakentaminen

Harvoilanmäen talot valmistuvat vauhdilla

Rakentajan toimitus
Julkaistu 04.05.2007
16_P_13988.jpg

Hämeenlinnan asuntomessuista on tulossa varsin perinteinen messutapahtuma. Lehdistön ennakkoretkellä havaittiin myös, että talot valmistuvat aikataulussaan. Alueella näkyykin jo selvästi sille omaleimainen, hämäläisen raitin idea. Messutaloista löytyy paljon ideoita ja yksityiskohtia jokaiseen makuun. Järjestäjät uskovat monipuolisuuden ja konstailemattomuuden houkuttelevan kävijöitä Hämeenlinnaan, joka sijaintinsa puolesta on ihanteellisesti Etelä-Suomen kaupunkien risteyskohdassa.

Hämeenlinnan asuntomessualueen Harvoilanmäen vertauskuvallisena esikuvana on perinteinen hämäläinen raitti, jossa talot on rakennettu suoraan katuun kiinni. Mukana on sekä modernia että perinteisempää rakentamista. Perinteisyys näkyy myös itse messutapahtumassa. Luonnonkaunis ja vaihteleva maasto sekä noin 1100 m2 tonttikoko vastaavat hyvin tilannetta, jossa keskimääräinen suomalainen omakotitalorakentaja toimii. Olosuhteet ovat mahdollistaneet myös teollisesti tuotettujen omakotitaloratkaisujen mukanaolon.

- Olen erittäin tyytyväinen, että pientaloteollisuus on näin vahvasti mukana kesän Asuntomessuilla. Monipuolinen tarjonta niin lämmitysratkaisuissa kuin runkomateriaaleissa sekä suurempi tonttikoko takaavat, että Harvoilanmäellä nähdään mielenkiintoista suomalaista pientalorakentamista kauniissa metsämaisemassa. Luvassa on konstailematon ja perinteinen asuntomessutapahtuma, kertoi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen tyytyväisenä.

Hämeenlinnan kaupunki on tyytyväinen messualueeseen. Harvoilanmäen rakentamista on ohjattu uudenlaisella, niin kutsutulla suhteellisella menetelmällä, jolla on pyritty ennaltaehkäisemään ristiriitoja ja samalla luomaan edellytyksiä hyvälle ja tasapainoiselle ympäristölle. Rakentajille on annettu paljon vapauksia toteuttaa omia toiveitaan tontin yksityisillä osilla. Talojen näkyvät katujulkisivut on puolestaan pyritty sovittamaan yhteen naapuritalojen kanssa ja yhdistetty toisiinsa tonttien välisillä aidoilla.

- Hämeenlinnan kaupunki haki asuntomessuja, koska kaupungilla oli kaavoitusvaiheessa valmis alue kaupungin itäpuolella. Harvoilanmäen asuntomessualue avaakin kokonaan uuden Siirin kaupunginosan kaupungin kasvusuunnassa. Myös asumisen laatu on yksi kaupungin kilpailutekijöistä, kertoi projektipäällikkö Ilkka Ruutu Hämeenlinnan kaupungin asuntomessutoimistosta.

- Asuntomessujen avulla voidaan markkinoida kaupungin muita asuntoalueita, uusia tontteja sekä uusia asuntokohteita. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupungin tonttituotanto ja kysyntä ovat kehittyneet suunnitelmallisesti jo vuosia. Viime vuosina kaupunki on luovuttanut lähes 100 omakotitonttia vuodessa. Asuntomessuvuonna suuren kysyntään on varauduttu ja tarjonta nousee noin 160 tonttiin, Ruutu totesi.

Pasi Heiskaselta Hämeenlinnan kaupunki saa erityiskiitosta juuri uskottavasta tonttipolitiikasta. - Kun tontteja on jatkuvasti tarjolla, ihmiset voivat suunnitella talon rakentamista pidemmällä tähtäimellä. Kun pääkaupunkiseudulla vapautuu tontteja haettavaksi, niitä haetaan siinä pelossa, että uutta tilaisuutta ei välttämättä tule, tai ainakaan ei tiedetä milloin. Hämeenlinnassa tätä ongelmaa ei ole, vaan tonttien tasainen tarjonta estää tonttimarkkinoiden ylikuumenemisen ja näin myös hintataso pysyy maltillisena.

Monipuolisia näkymiä


Harvoilanmäellä rakentaminen etenee vauhdilla ja hyvässä aikataulussa. Osassa taloista tehdään jo viimeistelytöitä ja kalustamisia. Aitojen perustukset on pääosin tehty ja julkisivujen viimeistelytyöt ovat käynnissä. Säät ovat suosineet rakentajia ja suurin osa taloista valmistuu toukokuun aikana. Myös pihatyöt ovat jo käynnissä.

- Hämäläisestä raitista vaikutteita saaneet katutilat ovat jo muotoutuneet ja nähtävissä alueella. Erilaiset näkymät ovatkin Harvoilanmäellä hienoja ja monipuolisia. Taloista voi esimerkiksi nähdä vanhaa mäntymetsää, järvinäköalan, kumpuilevaa maastoa tai vaikkapa viimeistellyn katunäkymän, Ruutu valotti alueen hienouksia.

Hämeenlinnan messuteemoina on "hyvä suunnittelu perheiden ehdolla", "yhteisöllisyys", "luonnonläheisyys" ja "kodin parhaat ideat". Messuilla esitellään monipuolisesti erilaisia kohteita, joissa nähtävää löytyy varmasti jokaiseen makuun. Kohteita on yli 50 ja näytillä on asuntoja pienkerrostaloista, paritaloista, kytketyistä pientaloista sekä omakotitaloista. Omakotitalot on rakennettu tulevan asukkaan tai rakentajaperheiden ehdoilla ja esillä on erilaisia ratkaisuja arjen tarpeisiin. Taloissa on esillä niin perheiden arki, harrastukset kuin työtkin.

Energianlähteeksi on valittu joko maalämpö, kaukolämpö, sähkö, bioöljy tai pelletti. Kohteissa on esillä myös viimeisintä tekniikkaa kuten itsestään puhdistuva julkisivurappaus sekä matalaenergiarakentamista.

Messuvieraat huomioitu monella tapaa


Hämeenlinna on valmistautunut messuvieraisiin jo pitkään. Vieraita varten on muun muassa tehty Tervetuloa Hämeenlinnan –infokirja, jossa kerrotaan yksissä kansissa tietoa liikennöinnistä, tapahtumista ja käyntikohteista messuaikaan. Kaupunki arpoo lisäksi tontin messuaikaan Siiristä. Myös yrittäjillä on monta tapaa messuvieraiden tavoittamiseen kuten ilmainen jäätelö tai kahvi keskustan torilla.

- Pysäköintialueelta on tarjolla non-stop linja-autoyhteys messualueelle Harvoilanmäelle. Kuljetus sisältyy parkkimaksuun. Paluu messualueelta kulkee kaupungin keskustan kautta, jonne voi jäädä tutustumaan. Oheiskohteelle Linnanniemen Vanhaankaupunkiin on myös järjestetty ilmainen bussikuljetus keskustasta, Ruutu totesi.

Monia kesävieraita Hämeenlinnaan on varmasti luvassa, sillä alueen sijainti on ihanteellinen. - Kokemustemme perusteella suurin osa kävijöistä saapuu messuille 150 kilometrin säteeltä messupaikkakunnasta. Hämeenlinnassa tällä alueella asuu lähes 2,9 miljoonaa suomalaista, joten potentiaalisia kävijöitä on jopa enemmän kuin Espoossa viime vuonna, Heiskanen laskeskeli.

Uutta Hämeenlinnan asuntomessuilla on myöhennetty aukioloaika. Espoosta saatujen myönteisten kokemusten perusteella messut ovat avoinna joka päivä klo 11–19. Lisäksi neljänä päivänä aukioloaikaa on pidennetty kahdeksaan saakka.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20205_64602.jpg
Hyödynnä nykyaikaisen lämpöpumpun edut
NIBEn nykyaikaiset S-sarjan lämpöpumput huomioivat myös tulevaisuuden asumisen tarpeet ja mahdollisuudet. Jo nyt S-sarjan monipuoliset mahdollisuudet tulevat parhaiten esiin sen liitettävyydessä. Laitteen automatiikkaan voi liittää niin ilmanvaihdon, viilennyksen kuin aurinkosähkönkin.
20148_40474.jpg
Rakentamisen eri toteutustapoja
Rakentamisessa on nykyään tarjolla useita eri vaihtoehtoja toteutustavoille. Usein rakennusalaan enemmän perehtyneet päätyvät valitsemaan hartiapankkirakentamisen eli rakentavat talonsa alusta loppuun itse ja niin paljon kuin mahdollista. Muita toteutustapavaihtoehtoja ovat mm. avaimet käteen, jossa nimensä mukaisesti on valittu valmis talopakettiratkaisu sekä urakkapohjainen rakentaminen, joka taas jakautuu oman itsensä sisällä mahdollisiin pienempiin kokonaisuuksiin kuten esimerkiksi kokonaisvastuu-urakointiin, tavoitehintaurakkaan, erikoistyöurakoihin ja niin edelleen.
20099_18824.jpg
Tiilestä muuratut tulisijat
Muuratuista tulisijoista on kertynyt hyviä kokemuksia jo vuosisatojen ajalta. Kun niihin yhdistetään tiilien ja laastien kehitystyö, ei tiilestä muurattujen tulisijojen suuri suosio tule yllätyksenä. Tiilestä muuratun tulisijan valintaan on monta hyvää syytä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yhteenveto hankkeen tiedoista
Toimenpiteet:Hankkeen suunnittelijoista ja urakoitsijoista pidetään osapuolirekisteriä (nimet, yhdyshenkilöt, yhteystiedot). Kaikki tehdyt urakkasopimukset ja niiden urakkasummat kirjataan hankerekisteriin ja/tai HuoltoOptimiin.Vastuuhenkilöt:ProjektipäällikköDokumentit:Hankerekisteri HuoltoOptimiHyväksyntä:Projektipäällikkö
20118_27419.jpg
Toimivassa keittiössä on tunnelmaa
Rasia kulma-asennukseenToimivassa keittiössä on tarpeeksi pistorasioita ja ne on sijoiteltu oikein. Jussi-asennuskalusteiden uutuus antaa kulma-asennuksiin uusia mahdollisuuksia.Ja ruoanlaittohan on taidetta. Inspiraatiota luovaan ruoanlaittoon antaa DigitalRadio, josta musiikki johdattaa uusiin saavutuksiin vatsan täyttämisen saralla.ABB Asennustuotteet
20078_6070.jpg
Katto johon voi luottaa
Katto on tärkein osa kodissasi. Siksi ei ole liioiteltua pyrkiä suojelemaan sitä parhaalla mahdollisella tavalla. Jos katto vuotaa, koko rakennus on vaarassa. Viidennen julkisivun valintaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kotimaiset korkealuokkaiset Ruukin teräskatot ovat suojanneet suomalaisia koteja jo yli 40 vuoden ajan. Ne istuvat hienosti suomalaiseen maisemaan ja pientaloarkkitehtuuriin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton