• Etusivu
  • LVI

Asuntorakentaminen tuottaa miljardeja yhteiskunnan kassaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.06.2011
26_P_57757.jpg

Ajatelkaamme yhteiskuntaa suurena moottorina. Kaikki toimeliaisuus on moottorin polttoainetta, mutta moottorin kiertonopeuden määrää voiteluaine. Voiteluaineita ovat markkinoille tuleva ylimääräinen raha. Ylimääräistä rahaa syntyy aina, kun vienti on suurempaa kuin tuonti ja eri tahojen lainanotosta.

Kotitalouksien lainakanta on tällä hetkellä noin 110 mrd, josta asuntolainojen osuus on reilu 80 mrd. Asuntolainojen keskikorko on tänä vuonna n. 2,3 %. Valtio maksaa koroista 28 % eli n. 500 meur.

Asuntorakentaminen tuottaa miljardeja yhteiskunnan kassaan

Asuntotuotannon arvo on tänä vuonna n. 6 mrd euroa (n. 34.000 asuntoa). Tästä summasta on heti yli puolet veroja tai veronluonteisia maksuja. Loppurahan pyörähtäessä kerran pari markkinoilla on sekin muuttunut kokonaan veroiksi… eli näitä veroja ei ole, jos asuntoja ei rakenneta. Kaikki siis perustuu ylimääräiseen rahaan eli asuntolainan ottoon.

Kokonaisuudesta lainarahoilla rahoitetaan ¾ osaa asunnoista eli 4,5 mrd euroa. Näiden lainojen koroista valtio maksaa 28 % eli n. 30 miljoona euroa - siis minimaalisen osuuden suhteessa tuottoon.

Asuntolainojen verovähennysoikeuden leikkauksella voi olla tuhoisat seuraukset verotuloihin. Mikäli asuntolainojen verovähennysleikkaukset pelottelee 10 % asunnonostajista, leikkautuu verotuloja heti vähintään sama summa, mitä valtio maksaa vuodessa korkotukia.

Muistettava on, että uusi asunto on taas uusi veroautomaatti.

Hannu Myöhänen, toimitusjohtaja

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20113_24708.jpg
Valokate -
Fastlock Uni taipuu vaikka kaarelleFastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Valokate sopii esimerkiksi terasseihin, parvekkeisiin, autokatoksiin sekä piha- ja varastorakennuksiin, joihin halutaan valoa ja tilan tuntua. Fastlock Uni soveltuu erinomaisesti suurtenkin alojen kattamiseen mm. julkisissa rakennuksissa. Kate taipuu myös kaareviin kattoihin ja laajan tarvikevalikoiman ansiosta vaihtoehtoja on rajattomasti. Fastlock Uni valmistetaan ympäristöystävällisestä, pitkäikäisestä ja kestävästä polykarbonaatista. Valokatetta on saatavana puhtaan kirkkaana sekä tilauksesta valkoisena. Materiaalin pinnalla on vahva UV-suoja, joten kate ei haurastu, harmaannu eikä tummu ajan myötä. Valokate kestää suuret lämpötilojen vaihtelut ja läpireiättömyys takaa katteen vesitiiviyden. Fastlock Unille myönnetäänkin kymmenen vuoden takuu. Ylösnostettujen saumojen ansiosta kate pysyy myös siistin näköisenä vuodesta toiseen.
20189_54807.jpg
Yhdistä löylyhuone ja pesutila nousuportaalla
Löylyhuone ja pesutila sulautuvat visuaalisesti toisiinsa, kun tiloja yhdistää nousuporrasKäsitys siitä, miltä saunan löylyhuoneen pitäisi näyttää, on muuttumassa. Tulikivi on luonut uuden saunakonseptin, jossa raja pesutilan ja löylyhuoneen välillä hälvenee entisestään. Sauna alkaa jo pesutilan puolelta kiinteällä luonnonkivisellä nousuportaalla. Sen päällä voi istua vilvottelemassa tai tehdä vaikka jalkahoitoja. Nousuportaalta astutaan lasioven kautta ylös lattiamaiselle jalkalauteelle, johon kiuas upotetaan. Valikoituihin kiukaisiin saa nyt Nobile- ja Grafia-vuolukiviverhoilun, joissa vuolukiven pintaa on muokattu vesikäsittelyn avulla. Tulikiven toteuttamissa saunakokonaisuuksissa puisten istuinlauteiden materiaaliksi voi valita valkovahattua tai käsittelemätöntä haapaa sekä lämpöleppää.
201211_32842.jpg
Kastelli-talo Lempäälään, 6. osa:Pystyttäminen alkaa - suojaan sateelta ja tuulelta
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.
20218_71746.jpg
Rakentaja! Varaudu tulevaan sähköauton lataustarpeeseen ajoissa
Oletko rakentajana varautunut, jos tulevaisuudessa tarvitsetkin sähköauton latausasemaa kotipihallasi? Mitä siihen tarvitaan ja miten voit helpoimmalla varautua tulevaan tarpeeseen?Sähköautojen yleistyessä sähköautojen kotilataaminen nousee tärkeäksi aiheeksi uudisrakentamisessa. ABB:n kokonaisratkaisu sähköautonlataukseen auttaa uudisrakentajia varautumaan sähköauton kotilataamiseen, vaikka sähköautoa ei heti hankittaisikaan. Ratkaisu mahdollistaen sekä dynaamisen kuormanhallinnan että älykkään, turvallisen ja luotettavan lataamisen kotona. Mutta mitä tämä kaikki tarkoittaa?
20221_40437.jpg
Remontoitavien sisäpintojen käsittely
Sisärappauksia ja -tasoituksia on aikojen kuluessa tehty monentyyppisillä materiaaleilla ja menetelmillä. Vanhimpien kohteiden saneerauksessa pinnoitteiden alta paljastuu usein paksu vaalea kalkkirappaus. Rappauksien täyteaineina on voitu käyttää olkia, savea tai erilaisia karvoja. 50-luvulla tehdyt rappaukset saattavat sisältää kalkin lisäksi sementtiä.
20122_29465.jpg
Pihakiveyksen etuja
Pihakivet ja -laatat sopivat pihakäytävien, -polkujen, pihan teiden, terassien, patioiden ja autotallin edustan sekä pysäköintialueen päällystämiseen.Pihakiveys sopii hyvin myös alueille, joilla kasvit eivät viihdy. Istutusten ja nurmialueiden rajaaminen pihakivillä tai betonisilla reunakivillä vähentää kitkemistä ja helpottaa nurmikon leikkausta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton