• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuinrakentamisen hurja kasvu jatkuu

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.08.2010
20108_22658.jpg

Uudisrakentamisen volyymi-indeksi 2005=100, vuosimuutos, %

Asuinrakennusten lupakuutiot kasvoivat 56 prosenttia ja erityisesti rivi- ja ketjutalojen lupakuutiot kolminkertaistuivat edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Myös teollisuus- ja varastorakennusten ja julkisten palvelurakennusten lupakuutiot olivat kasvussa. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiot vuorostaan vähenivät noin 50 prosenttia vuoden takaisesta. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilaston ennakkotiedoista.

Vuoden 2010 toukokuussa myönnettiin rakennuslupa 2960 uudelle asunnolle, mikä on runsaan kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Rivi- ja ketjutaloasuntojen lupien määrä kolminkertaistui ja pientaloasuntojenkin lupamäärä kasvoi 66 prosenttia vuoden takaisesta. Myös kerrostaloasuntojen lupien määrä kasvoi 14 prosentilla.

Tammi-toukokuussa kaikkien rakennusten lupien määrä kasvoi 7 prosenttia edellisestä vuodesta. Asuinrakennusten lupien määrä kasvoi 67 prosenttia. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiot vähenivät lähes viidenneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Uudisrakentamisen volyymi kasvoi runsaat 18 prosenttia toukokuussa

Toukokuussa 2010 käynnissä olevan rakennustuotannon kiinteähintainen arvo eli volyymi kasvoi 18,4 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna.

Asuinrakentamisen volyymi lisääntyi 77 prosenttia vuotta aiemmasta. Asuinrakentamisessa erityisesti rivi- ja ketjutalojen rakentamisen volyymi kaksinkertaistui edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Asuinkerrostalojen rakentamisen volyymi kasvoi lähes 80 prosenttia ja erillisten pientalojen rakentamisen volyymi runsaat 70 prosenttia vuoden takaisesta.

Rakentamisen kasvu näkynyt myös pörssiyritysten tuloksissa

Rakentamisen voimakas kasvu näkyy nopeasti myös pörssissä olevien rakennusalan yritysten kurssinousuissa. Ensimmäisenä rakennusalan yrityksenä ehti puolen vuoden osavuosikatsauksensa julkistamaan YIT joka odotetusti kertoi jo nyt vuoden 2010 liikevaihtonsa tulevan kasvamaan merkittävästi vuoteen 2009 verrattuna. Rakentamispalveluiden tilauskanta oli maaliskuun jälkeenkin noussut vielä
28 %.

Toinen rakennusalan suuryritys Uponor julkaisee oman osavuosikatsauksensa ensi viikon torstaina 12.8.2010 ja melko selvää onkin että itse osavuosikatsauksen viesti on sama. Rakentamisen kasvu on luonnollisesti parantanut myös alan työllisyysnäkymiä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20225_78324.jpg
Valaistus uusiksi rintamamiestalon keittiöremontissa
Led-valaistus sopii kaiken tyylisiin ja ikäisiin taloihin, kun se suunnitellaan ja toteutetaan huolellisesti. Tämän Tuusulassa sijaitsevan rintamamiestalon keittiöremontin yhteydessä uusittiin myös valaistus, ja huolellisesti valitut keittiön yksityiskohdat pääsivät esiin. Edellisen kerran 90-luvulla uusittu keittiö sai enemmän tyylilleen sopivan keittiön, johon haettiin reilusti vintage-lookia.
20237_82494.jpg
Loviisan asunto­messujen Villa Havetissa yhdistyy ekologisuus ja hyvä sisäilma
Loviisan asuntomessualueen tavoitelluimmalla paikalla aivan rannassa seisoo Villa Havet, jonka rakentamisen peruspilareina ovat kolme strategista periaatetta: terveellisyys, ekologisuus ja huoltovapaus. Talon haluttiin olevan energiatehokas. Tämä ohjasi myös kohteen laitevalintoja, mm. Swegon CASA -ilmavaihtokoneiden äärelle.
20116_26429.jpg
Kokkolan aikaisemmat messut
Kokkolassa ensi kesänä järjestettävät asuntomessut ovat kaupungin historiassa toiset. Vuonna 1975 Asuntomessut oli jaettu poikkeuksellisesti neljään eri kaupunkiin: Hämeenlinnaan, Kokkolaan, Poriin ja Vaasaan.
20151_42134.jpg
Onko mahdollista rakentaa ja toteuttaa koti allergiavapaasti?
Suomalaiselle luonto on tärkeä, samoin puu materiaalina. Hirsi onkin tänä päivänä suosittu rakennusmateriaali niin omakotitaloissa kuin loma-asunnoissakin. Hirsi on luonnon materiaali, joka normaalitilanteessa muuttaa herkästi muotoaan esimerkiksi kuivuessaan. Tähän hirren ominaisuuteen on jouduttu perinteisesti kiinnittämään huomiota myös rakennusprosessin eri vaiheissa - erityisesti rakenneliittymien suunnittelussa. Honka on kehittänyt ratkaisun, joka helpottaa jokaista hirsitalosta haaveilevaa: Honkarakenteen pitkän tuotekehityksen tuloksena on syntynyt markkinoiden ainoa painumaton hirsi, joka tarjoaa hirsitalon rakentajalle huolettomuutta sekä aivan uusia arkkitehtonisia mahdollisuuksia.
201810_54931.jpg
Ajallista arvokkuutta ja yksilöllisyyttä huokuva talo sai arvoisensa katon
Ajallista arvokkuutta ja yksilöllisyyttä huokuva talo sai arvoisensa katonKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Varma Vesikatto OyKohde on rakennettu vuonna 1984 Evira-talomalliston pohjalta muunneltuna versiona, joten siitä huokuu myös ajallista arvokkuutta sekä yksilöllisyyttä. Talon malli on nimeltään Tasokas, jonka kertoo myös rakennuksen ylväs ulkomuoto. Kohteen asukkaat etsivät pitkään tonttia, johon kyseisen rakennuksen toteuttaminen olisi mahdollista ja olikin onni, että rakennuspaikka löytyikin asukkaiden kotipaikkakunnalta idyllisestä Sauvosta.
201411_41813.jpg
Viimeistele remonttisi koristelistoilla
Gyprocilta löytyy kolme erilaista kipsistä valmistettua Gyproc Cove –koristelistaa. Listat ovat helppoja työstää sekä kiinnittää paikoilleen. Paikalleen asennetut kipsilistat viimeistelevät huoneen ilmeen. Kaksi listoista on malliltaan kourumaista kolmannen ollessa hieman koristeellisempi aaltoilevan muotoilunsa ansiosta. Asennuksen valmistuttua koristelistat voidaan pinnoittaa maalaamalla, tapetoimalla tai koristetasoittamalla –aivan kuten Gyproc -rakennuslevytkin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton