• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuinkerrostalojen rakentaminen

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.01.2009
20091_14763.jpg

Asuinkerrostalojen rakentaminen vilkastui vasta 1950 –luvulla.
Vilkkaimmillaan rakentaminen oli 1970 –luvulla, jolloin Suomen yhteensä noin 56.000:stä asuinkerrostalosta rakennettiin lähes 23 % eli yhteensä 12.677 kpl. Seuraavaksi vilkkaimpia vuosikymmeniä ovat olleet 1980 –9.055 kerrostaloa ja 1960 –luku 8.685 kerrostaloa.

Kerrostaloissa suurempia korjauksia noin 25 vuoden välein

Kerrostalorakentamisessa suuremmat korjaustarpeet tulevat eteen ensimmäisen kerran 25-35 vuoden iässä, jolloin rakennuksen vaippa, eli julkisivut, ikkunat, ovet, parvekkeet, vesikatto yms. ovat useimmiten joko vaihdon tai ainakin täydellisen korjauksen edessä.
Seuraavaksi tulevat eteen vesi- ja viemäriputkistot, noin 45-50 vuoden iässä.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202110_72881.jpg
Selvitys: Näin asuinrakennusten energiatodistusten hinnat ovat muuttuneet
Motivan tekemän selvityksen mukaan asuinrakennusten energiatodistusten hinnoissa ei ole tapahtunut suurta muutosta verrattuna vuoteen 2017, jolloin hintatasoa selvitettiin edellisen kerran. Vaikka hinnat ovat pysyneet liki ennallaan, erot matalimman ja korkeimman hinnan välillä ovat kasvaneet.
20131_33600.jpg
Rakentaja.fin messuosastolla riitti vipinää
Rakenna & Remontoi -messuilla Vantaan Myyrmäki-hallissa riitti vipinää Rakentaja.fi-palveluiden messuosastolla. Tuotteiden ja palveluiden esittelyn lisäksi tarjolla oli kilpailu, jossa messuvieraiden tuli arvata, kuinka paljon painavat yhteensä kottikärryt ja niihin ladotut Tiileri-tiilet. Palkintona viidelle lähimmäksi arvanneelle oli tarjolla 100 euron lahjakortti Rakentaja.fi-Jäsentukkuun.Kärryt ja tiilet herättivät kovasti kiinnostusta ja arvaajia riitti messuosastolla välillä tungokseksi asti. Painon arvaamisessa nähtiin monta erilaista tyyliä ja tapaa. Toiset kirjoittivat arvauksensa ilman suurempaa miettimisiä, kun taas osa vastaajista valitsi hyvinkin matemaattisen lähestymistavan pohtiessaan oikeaa vastausta. Suosittuja vastauksen päättelytapoja olivat muun muassa yhden tiilen keskimääräisen painon arvioiminen ja tiilien lukumäärän kertominen sillä sekä kärryjen painon vertaaminen toiseen henkilöön, kuten pikkuveljeen tai vaimoon.Tiilikärryjä sai käydä testaamassa ja suurin osa käyttikin tämän mahdollisuuden hyväksi. Kärryjä nosteltiin joka sivulta ja yksittäisiä tiiliä kokeiltiin. Usein pieni testailu saikin ensimmäisenä mieleen tulleen vastauksen muuttumaan.
201010_23506.jpg
Kuinka kellari toimii?- kellarin toimintaan vaikuttavat tekijät
Kellarien käyttötavat ovat muuttuneet viime vuosikymmenien myötä ratkaisevasti: aikaisemman kylmän ja kostean varaston sijalla kellarissa on lämmin ja viihtyisä oleskelukerros, jonka pesu- tai jopa kylpylätiloissa vettä saatetaan käyttää usein ja runsaitakin määriä kerrallaan. Lämmön ja kosteuden lisääntyminen aiheuttaa lisääntyneitä riskejä ja vaatimuksia myös kellarin rakenteille, jotka alkuperäisessä kunnossaan tai asiantuntemattomasti korjattuina eivät yleensä täytä toimivan ja kunnossa säilyvän rakenteen vaatimuksia.Materiaalivalintojen ja rakenneratkaisujen lisäksi olosuhteilla on ratkaiseva merkitys rakenteiden vaurioitumiseen ja pitkäikäisyyteen. Useiden vauriomekanismien taustalla on jollakin tavoin kosteus. Siksi on tärkeää hahmottaa, miten vesi tai kosteus voi päästä rakenteisiin ja kulkea niissä, miten kosteusrasitusta voidaan vähentää ja miten kosteus ohjataan rakenteista ja sisäilmasta pois.Perimmältään kysymys on siitä, että lämpö pitäisi hyvän energiatalouden nimissä pitää rakennuksen sisällä, mutta kosteus ulkopuolella. Rakenteisiin päässyt kosteus olisi ohjattava ulos rakenteita vaurioittamatta. Lämmön ja kosteuden siirtymiseen vaikuttavat fysiikan lait, joita ei voi kumota. Ne on ymmärrettävä, hyväksyttävä ja niitä on pystyttävä soveltamaan niin, että rakenne toimii oikein ja turvallisesti.Kellareissa, kuten rakennuksissa yleensä, vaikuttaa yhtä aikaa monia erilaisia rakennusfysikaalisia ilmiöitä, jotka voivat vahvistaa tai heikentää toistensa vaikutusta ja joiden yhdistetty vaikutus määrää pitkälti sen, millainen on kellarin sisäilma, rakenteiden kosteustila ja vaurioitumisriski. Tällaisia ilmiöitä ovat lämpö ja kosteus, rakennuksen paineolosuhteet (ali- ja ylipaine), kosteudentuotto ja ilmanvaihto sekä rakennusmateriaalien ja rakenneosien kosteuspitoisuus ja niiden kastuminen ja kuivuminen.
20194_57472.jpg
Valitse omaan tyyliisi sopivat sähkökalusteet
Kotia remontoidessa käytetään paljon aikaa sopivan värimaailman luomiseen. Valitaan huolella ne suuret linjat ja sävyt, joiden pohjalta sisustusta aletaan rakentamaan. Tapetin ja maalin valintaan käytetään tunteja; vaihtoehtoja vertaillaan eri valoissa ja huonetiloissa mallipalojen ja värilastujen avulla. Kokonaisuutta täydennetään tilaan täydellisesti sopivilla jalka-, katto- ja peitelistoilla, kahvoilla ja vetimillä sekä verhotangoilla tai -kiskoilla.Jokaiseen huoneeseen asennetaan myös katkaisimia ja kytkimiä ohjaamaan mm. valaistusta. Sinun valittavaksesi jää, haluatko häivyttää vai korostaa niitä. Valitsetko seinän sävyyn sulautuvan vaihtoehdon vai korostatko sitä vaikka valloittavalla värikehyksellä? Tai ehkä kotiisi sopii parhaiten tyylikäs teräs tai perinteinen valkoinen. Valinta on sinun!
20081_8011.jpg
MONIER -aluskatteet
Aluskate suojaa kattorakennetta sadevettä, tuulta, vetoa ja pölyä vastaan. Vaikka varsinainen katemateriaali onkin tiivis ja pitää sateen loitolla, tuulen mukana kulkeutuva sadevesi, pakkaslumi ja kondenssikosteus on pidettävä eristeistä ja muista kattorakenteista loitolla. Nykyaikaiset korkealaatuiset aluskatteet suojaavat allaan olevia rakenteita tehokkaasti, mutta antavat samalla katon hengittää. Aluskate vähentää myös tuulen nostovaikutusta kattotiiliin minimoimalla paine-eroa tiilten ylä- ja alapuolella.Monier -aluskate
201912_61757.jpg
Kuivasta sisäilmasta ei ole pakko kärsiä
Kylmät kelit saavat sisäilman tuntumaan joskus ärsyttävän kuivalta vaikuttaen erityisesti hengityselimiin. Nenän tukkoisuus, kurkun kuivuminen ja väsymys ovat usein liian kuivan huoneilman oireita. Myös pöly leijailee kuivissa huonetiloissa helpommin lisäten oireita.Kuivasta sisäilmasta kärsii asukkaiden lisäksi myös kalusteet, varsinkin puiset. Tunnetusti puurakenteet kutistuvat kuivassa tilassa. Tästä syystä esimerkiksi parkettiin saattaa tulla rakoilua. Parkettivalmistajat suosittelevatkin huonetilan kosteusprosentiksi 40-60 %, jotta rakoilulta vältytään. Suositeltavaa ilmankosteutta on kuitenkin vaikeaa saada aikaan varsinkin talvisin, jolloin ulkoilma on usein huomattavan kuivaa.Sisäilman kosteuden parantaminen on kuitenkin yksinkertaisen helppoa - kannattaa hankkia Ufox-ilmankostutin. Ilmankostutin on suomalaisten kotien kylmän ja kuivan talvikauden pelastaja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton