• Etusivu
  • LVI

VTT kehitti pientalojen energiaremonttipalvelumalleja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 30.08.2012
20128_32025.jpg

Kokonaispalvelumalli helpottaa omakotitalojen energiaremontteja

Suomessa on noin 1,1 miljoonaa pientaloa, joista 75 % on rakennettu ennen vuotta 1990. Jos kaikki nämä talot korjattaisiin vastaamaan energiatehokkuudeltaan uutta pientaloa, lämmitysenergiaa säästettäisiin VTT:n mukaan valtakunnallisesti 11,8 terawattituntia (TWh).

Säästöpotentiaalista 4,3 TWh olisi mahdollista saavuttaa sähkölämmitteisissä pientaloissa. Se vastaa suuruusluokaltaan neljän keskikokoisen kivihiilivoimalan vuotuista sähköntuotantoa.

VTT on kumppaneineen löytänyt ratkaisuja, joilla eri korjausvaihtoehdot saadaan helpommin kuluttajan ulottuville. Kyse on palvelujen kokoamisesta räätälöidyiksi paketeiksi.

Energian hinnan kallistumisen myötä jokaisen asujan ja kiinteistön omistajan on mietittävä keinoja pienentää energiakuluja. Rakennuskanta uudistuu kuitenkin vain 2 %:n vuosivauhdilla. Jotta todellisia säästöjä saadaan aikaan, on muutettava olemassa olevaa rakennuskantaa energiatehokkaammaksi.

Omakotitalon kunnostaja joutuu melkoiseen tietoviidakkoon alkaessaan selvittää, miten hänen talonsa energiatehokkuutta voisi parantaa. Toimijoita on monia, eikä niiden laatutasosta aina ole luotettavaa tietoa. VTT:n ja eurooppalaisten kumppanien mukaan pientalojen kokonaiskorjauspalvelut ja energiatehokkuutta parantavat toimenpiteet saataisiin parhaiten tarjolle ns. yhden luukun periaatteella.

Kokonaispalvelumalli luonteva kytkeä korjaamisen eri vaiheisiin

Pientaloille voidaan kehittää energia- ja ekotehokkuutta parantavia korjauskonsepteja tyyppiratkaisuineen ja toimenpideohjeineen. Korjauskonsepteista voidaan kehittää kokonaispalvelumalleja, joihin voi sisältyä mm. rakennuksen kuntokartoitus tai -tutkimus, energiatodistus, laitteiden ja järjestelmien asennus, rahoituspalvelut, huolto- ja ylläpitopalvelut sekä energianseuranta ja kulutusanalyysi.

Energiaremonttien haasteena takuu saavutettavasta energiansäästöstä

Teollisuus- ja julkisille rakennuksille takuun sisältäviä palvelumalleja on olemassa, mutta asuinrakennuspuolelle malli ei ole levinnyt. Palveluntarjoajat voisivat antaa energiansäästötakuun esimerkiksi teoreettisten laskelmien pohjalta. Samalla palveluntarjoajien pitäisi tuoda esiin energiaremonttien muita etuja liittyen esimerkiksi termiseen viihtyisyyteen tai sisäilman laatuun.

Keinoja kysynnän edistämiseksi

Pientalojen energiaremonttipalveluiden kysyntää voidaan edistää ja tukea monin tavoin. Lainsäädäntö ja rakennusmääräykset voivat jatkossa edellyttää joitakin energiatehokkuuteen liittyviä toimia esimerkiksi muun korjaamisen yhteydessä tai puolueettomia energiakatselmuksia määrävälein. Nämä voidaan liittää myös korjausavustusten saamiseen. Energiakorjaamisen taloudellisia kannustimia ja tukia pitäisi jakaa siten, etteivät ne kohdistu vain yksittäisiin toimenpiteisiin, mikä usein johtaa osaoptimointiin. Julkisten tukien pitäisikin ohjata omakotiasukkaita tarkastelemaan talonsa energia- ja ekotehokkuutta kokonaisvaltaisesti pitkällä aikavälillä. Myös uusia rahoitusratkaisuja, esimerkiksi halpakorkoisia energiaremonttilainoja, pitäisi kehittää.

Pientalojen energiaremonttipalvelut, kokonaispalvelumallin yleistyminen ja sen haasteet -julkaisuun on koottu tulokset Success Families- ja One Stop Shop -hankkeista, joiden molempien päätavoitteena oli pientalojen energiakorjauskonseptien ja -palveluiden luominen "yhden luukun periaatteella".

Success Families -projekti toteutettiin pohjoismaisena NICe-projektina, ja siinä oli partnereita myös Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta. One Stop Shop oli eurooppalainen Eracobuild-projekti, jossa oli partnereita myös Norjasta, Tanskasta ja Belgiasta.

LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20202_62872.jpg
Ammattitaitoinen suunnittelu on toimivan jätevesijärjestelmän lähtökohta
Jätevesisuunnittelu alkaa suunnittelijan tekemällä tonttikäynnillä. Samalla keskustellaan yhdessä toiveista ja tarpeista, joita suunnittelun ja valittavan jätevesijärjestelmän tulee ratkaista.Kohdekäynnin jälkeen suunnittelija tekee suunnitelman sekä laatii asiakkaan puolesta lupahakemukset kunnalle. Rakennettaessa täysin uutta vakituista tai kesäasuntoa vaaditaan rakennusluvan liitteeksi jätevesisuunnitelma. Vanhaa kohdetta kunnostettaessa jätevesisuunnitelma tulee toimittaa kunnan lupaviranomaiselle toimenpidelupahakemuksen liitteenä. Projektissa kannattaa huomioida lupahakemusten käsittelyn vaatima aika, joka vaihtelee kunnittain muutamasta viikosta jopa puoleen vuoteen.Suunnitelman sisältämän materiaaliluettelon avulla voi pyytää tarjouksen valitusta jätevesijärjestelmästä ja asennuksesta.
20224_51375.jpg
Rivitaloyhtiön lisäeristys puhallettiin talkoilla
Vantaalaiseen rivitaloyhtiöön uusi yläpohjan lisäeristys puhallettiin kätevästi talkoilla. ISOVER InsulSafe® ostettiin paikallisesta rautakaupasta ja samalla vuokrattiin myös ISOVERin Pienpuhalluskone. Aikaa koko projektiin kului vain neljä tuntia.
Sisätilojen sopiva lämpötila ja toimiva ilmanvaihto ovat oleellinen osa asumisviihtyisyyttä ja terveellistä kotia. Arki helpottuu, kun kodin tärkeitä toimintoja voi valvoa ja tarvittaessa säätää samasta paikasta – myös etänä.
Lämmintä vettä vain hana avaamalla - luksusta
Lämmin suihku tai rentouttava kylpy ovat arkipäivän ylellisyyttä, joita olemme tottuneet pitämään itsestään selvyytenä – kunnes ne jostain syystä eivät toimikaan. Haluamme lämminvesivaraajan, joka tekee vain tehtävänsä, jotta lämmintä vettä on riittävästi talouden kaikkiin tarpeisiin. lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.Lämminvesivaraajan on toimittava vuosia, riippumatta veden laadusta. Lisäksi sen tulee olla tyylikäs, edullinen ja helposti asennettava.
9_P_24180.jpg
Ulkoasu-uudistuksia
Vanha fraasi kuuluu: "pysyvää ei ole kuin muutos". Hyvä brändi on kuitenkin hyvä brändi ja hyvin toimivaa juttua, kuten Rakentaja.fi, ei kannata alkaa liian jyrkästi muuttamaan etenkään, kun ollaan vielä koulutusvaiheessa. Konsernin "isoveli", Helsingin Sanomat, on säännöllisin väliajoin uudistunut, mutta myös Hesarin askeleet ovat olleet maltilliset – Hesari on uudistustenkin jälkeen ollut aina Hesari – näin toimivat suunnannäyttäjät.Rakentaja.fin ulkomuotoa on uudistettu maltillisesti. Uudistukset ovat monilta osin olleet lähtöisin aikaansa seuraavilta kumppaneiltamme - kiitos siitä Teille.Vasen valikkoVasemman valikon (avattuna) selkeyttä parannettiin värityksellä. Itse tuotemappialueet (+) ja tuotemapit ovat vaaleansinisellä ja alueeseen kuuluvat palvelut valkoisella.Oikea valikkoOikean valikon laatikot yhtenäistettiin ja niihin tehtiin Suorakanavan sinisellä kaksiväriset otsikot. Muutamiin osa-alueisiin ohjelmoitiin rauhallisesti vaihtuvat kuvakkeet.
201011_23699.jpg
Suomalainen koti 3 ilmestyy joulukuussa - katso esittelyvideo!
Täysin uudella sisällöllä varustettu Suomalainen koti 3 -kirja toimii loputtomana ideapankkina esitellen erityylisiä sisustuskokonaisuuksia satojen upeiden ja tunnelmallisten kuvien avulla.Edeltäjiensä tapaan Suomalainen koti 3 -kirjan pääpaino on kodin huonetiloissa, joita käydään läpi kokonaisuuksittain. Kymmeniä toinen toistaan kauniimpia sisustusratkaisuja keittiöistä, olohuoneista, makuuhuoneista, lastenhuoneista ja kosteista tiloista. Jokaisen kuvan kuvatekstistä löytyy sisustuksessa käytettyjen keskeisten tuotteiden tuotetiedot. Mieleiset ja parhaat ideat on siis helppo siirtää myös omaan kotiin toteutettaviksi.
20087_12074.jpg
Messukeittiöiden antia
Asuntomessuilla keittiöt ovat yksi yleisöä eniten kiinnostavista tiloista messutaloissa. Messukeittiöt ovatkin aina tutustumisen arvoisia ja niistä on helposti nähtävissä tämän hetken keittiötrendit. Yhtenä vahvana pääteemana tämän vuoden messukeittiöissä on valkoinen väri ja korkeakiiltoisuus. Messukeittiöistä löytyy myös pieniä, hauskoja yksityiskohtia sekä toteuttamisen arvoisia ideoita.Tutustu Vaasan messukeittiöihin...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton