• Etusivu
  • Talo

Vesikatto - sadevesijärjestelmät

Rakentajan toimitus
Julkaistu 11.11.2011
201111_28592.jpg

Vesikaton on estettävä sadeveden, lumen ja sulamisveden tunkeutuminen kattorakenteisiin, seiniin ja sisätiloihin. Räystäiden tekeminen riittävän ulkoneviksi on suositeltavaa seinärakenteiden suojaamiseksi. Katto on suunniteltava ja rakennettava siten, että vesi poistuu katolta suunnitellulla tavalla rakennusta vahingoittamatta. Veden poistaminen katolta hoidetaan käyttäen tarvittaessa kattokaivoja tai räystäskouruja ja syöksytorvia.

Syöksytorvet

Syöksytorvien kautta valuvat vedet johdetaan pois rakennuksen vierestä sadevesiverkostoon, avo-ojaan tai vähintään 3 m etäisyydelle rakennuksesta maastoon ja imeytetään maaperään niin, ettei rakennuksen rakenteille eikä naapuritonteille aiheudu haittaa. Matalissa ja pitkäräystäisissä rakennuksissa, joissa kouruttomalta räystäältä valuvan veden haittavaikutuksia voidaan pitää vähäisinä, vedet voidaan johtaa maanpinnan kallistuksin pois perustusten vierestä.

Syöksytorvi liitetään räystäskouruun yhdystorvella (lähtökappaleella). Syöksytorven kannattimet sijoitetaan yleensä siten, että syöksytorven etäisyys alustasta on vähintään 30 mm. Syöksytorvi kiinnitetään enintään 2000 mm:n välein. Kannattimet sijoitetaan syöksytorven mutkien lähelle saumojen sijainnin ja tukevan kiinnityksen vaatimalla tavalla. Kannattimen varren tulee kallistua seinästä alaspäin.

Huomaa! Sadevesiä ei saa johtaa salaojiin.

Räystäskouru

Kourun etureunan tulee olla vähintään 25 mm katteen ajatellun jatkeen alapuolella. Kourun takareunan tulee olla vähintään 10 mm korkeammalla kuin kourun etureuna. Räystäskourun tulee olla kalteva syöksytorveen päin. Kallistuksena käytetään yleensä suhdetta 5 mm/m, eli metrin matkalla kouru kallistuu 5 mm. Suunnittelussa tulee ottaa huomioon kourun kaltevuuden vaikutus rakennuksen ulkonäköön. Kourun koukut kiinnitetään tasaisin, enintään 1000 mm:n välein.

201111_28593.jpg

Syöksytorvien päätyjen ja taitteiden viereen sijoitetaan kannatinkoukku. Räystäslautaan kiinnitettäessä koukut tulisi ensisijaisesti kiinnittää kattotuolien kohdalle.

Kattokaivot

Jos rakennuksen katolle tuleva vesi poistetaan kattokaivojen avulla, tulee rakennuksessa olla kutakin vedenpoiston kannalta itsenäistä katon osa-aluetta kohden vähintään yksi kattokaivo.Konesaumatun tai muutoin tiiviiksi saumatun peltikaton alapuolella käytetään aluskatetta tai kosteutta sitovaa alusrakennetta. Kattokaivot ja niistä lähtevät sisäpuoliset poistoviemärit eristetään ja suunnitellaan siten, että vettä ei haitallisesti tiivisty eikä jäädy niiden pintoihin. Kaivot ja poistoviemärit tehdään helposti puhdistettaviksi.

Aluskatteet

Jos käytetään limisaumattua katetta ilman tiivistettyjä saumoja (esim. kattotiili, muotolevy), alapuoliset rakenteet suojataan veden pois johtavalla aluskatteella.

Kuvassa syöksytorven mitoitusohjeita.
Kuvassa syöksytorven mitoitusohjeita.

Aluskatteen limitykset, liittymät ja lävistyksien tiivistykset tehdään siten, että aluskate johtaa sitä pitkin valuvat vedet riittävän pitkälle ulkoseinälinjan ulkopuolelle. Konesaumatun tai muutoin tiiviiksi saumatun peltikaton alapuolella käytetään aluskatetta tai kosteutta sitovaa alusrakennetta.

Lisää tietoa vesikatoista

Lähteet:
RT-kortisto
RakMK

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20235_81797.jpg
Puutarha mahtuu pieneenkin tilaan
Ruukkupuutarhojen suosio on lisääntynyt niiden muunneltavuuden ja myös pienen tilantarpeen vuoksi. Ruukuissa kasveja voi vaihtaa, poistaa ja lisätä koko kasvukauden ajan. Toisaalta ruukkuja on helppo siirtää paikasta toiseen halun ja tarpeen mukaan. Myös hyötykasvien kasvattaminen sujuu esimerkiksi valmiissa kasvusäkeissä siististi ja kätevästi.
20228_79208.jpg
Turvalliset ja tehokkaat eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa.ISOVERilta löytyy turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja äänen- ja lämmöneristämiseen tuoden asumismukavuutta käyttäjilleen ja samalla auttaen suojelemaan ympäristöä.ISOVER-eristeet on valmistettu ja kehitetty Suomessa, joten ne sopivat suomalaisiin oloihin. Eristeet valmistetaan Hyvinkäällä ja Forssassa. Osoituksena suomalaisesta alkuperästä ja suomalaista työtä edistävästä vaikutuksesta, onkin Suomalaisen Työn Liitto myöntänyt ISOVERille Avainlipun.
20213_69486.jpg
Uusi design liesikupu sulautuu keittiöön ja poistaa käryt tehokkaasti
Liesikupu on yksi tärkeimmistä keittiön varusteista, sillä se poistaa ruuanlaitosta syntyneet käryt ja kosteuden. Näin keittiö ja koko huoneisto pysyvät raikkaana myös ruuanlaiton jälkeen. Yhtä tärkeää on, että kupu sopii keittiön ilmeeseen.Uusi Vallox Delico -liesikupusarja sopii vaativaankin makuun. Sen eleetön ja hillitty skandinaavinen design istuu tyylikkäästi keittiöön, olipa se minkä värinen tahansa.
20116_26785.jpg
Vanhankokkolan aidat ja portit
Kokkolan asuntomessuilla vieraillessa kannattaa varata aikaa myös kävelykierrokselle Kokkolan vanhakaupungissa Neristanissa. 12 puutalokorttelin laajuinen vanhakaupunki on yksi Kokkolan suurista ylpeyden aiheista ja se on yksi maamme parhaiten säilyneitä yhtenäisiä ja laajoja puukaupunkikokonaisuuksia. Tunnelmallisten katujen varrelta löytyy mm. ravintoloita, kahviloita, majoitusta, putiikkeja, antiikkia.Neristan on täynnä kauniita yksityiskohtia. Kulkijan kannattaakin pysähtyä ihmettelemään vaikka puutalokortteleita reunustavia viehättäviä lauta-aitoja ja talojen pihoille johdattavia portteja, sillä Neristanissa riittää. Aidat ja portit rajaavat Neristanin tontit suojaisiksi pihoiksi. Mikä mahtaa olla porttien tarina ja kuka niistä on kulloinkin kulkenut?
201510_44549.jpg
Tontista talosuunnitelmiin
Alussa oli vain rakentajaperhe, tontti ja toiveet, joiden konkretisoimiseksi sovittiin suunnitteluaika Kastellin kanssa. Toivelista tarkentui ja sai uusia toiveita ympärilleen Kastellin myyntipäällikkö Marja Jantusen haastatellessa rakentajaperhettä.Kun taustatiedot oli koottu, istuttiin starttipalaveriin hahmottelemaan mm. budjettia, aikataulua ja talomallia. Tilaa Kastelli-taloesite 2016Jätä yhteydenottopyyntö Kastelli-talosta
12_P_83755.jpg
Saunan puupintojen käsittely
Saunassa ja saunomiseen liittyvissä tiloissa viihdytään. Myös niitä halutaan sisustaa ja luoda omannäköistä tunnelmaa. Materiaalivalintoihin ja valaistukseen panostetaan. Perinteinen vaalea puu ei ole enää ainoa vaihtoehto, vaan erilaisia puulajeja ja värejä kokeillaan rohkeasti. Aiemmin ihastusta ovat herättäneet savusaunan tunnelmaa imitoivat mustat saunat, ja tällä hetkellä suosittuja saunasävyjä ovat kelopuun harmaa ja valoisa puhtaanvalkoinen. Tai miltä tuntuisi hienostunut helmiäishohde, jota hyvin suunniteltu valaistus korostaa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton