• Etusivu
  • Talo

Kattoremontti onnistuu talvellakin – kattoremontti voi pienentää tuntuvasti energialaskua

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kattokeskus Suomi Oy
Päivitetty 22.01.2024
_66A1448_inkku

Kattokeskuksen tarkastajan saa tarvittaessa paikalle nopeasti, kiiretilanteissa jopa vuorokauden sisällä.

Kun vesikatto uusitaan, tehdään samalla tärkeät tarkistukset eristeisiin ja vesikattorakenteen tuuletuksiin. Kattoremontin jälkeen lämpö pysyy sisällä ja kosteus sekä kylmyys ulkona. Energialasku voi pienentyä jopa neljänneksen.

Useimmiten kattoremontin tarve lähtee epäilystä, että vesikatto vuotaa esimerkiksi puutteellisten rakenteiden kuten aluskatteen vuoksi. Kattoremontti merkitsee kuitenkin paljon muutakin kuin vesikaton uusimista: samalla tutkitaan aina katon rakenteet, eristeet ja tuuletus.

– Eristeiden huono kunto huomataan viimeistään silloin, kun vesikatto avataan. Talviaikaan talon lämpöhävikistä kielivät räystäissä roikkuvat jääpuikot ja katolla epätasaisesti sulava lumipeite, toimitusjohtaja Ensio Haapanen Kattokeskuksesta sanoo.

Myös epätavallisen suuri energialasku voi kertoa siitä, että lämpötalous ei ole kohdallaan.
Rakennukseen käytettävästä energiasta lähes puolet kuluu lämmitykseen – jopa paljon enemmän, jos eristeet eivät ole asianmukaiset. Lämpöä karkaa harakoille, jos eristeet ovat vanhat ja painuneet kasaan. Pahin tilanne on silloin, jos vesikatto vuotaa, ja eristeet ovat päässeet kostumaan.

– Lämpö nousee aina ylöspäin. Jos katossa on vuotoja, se aiheuttaa merkittävää lämpöhukkaa, Haapanen muistuttaa.

Vuotaako vesikatto?

Katto kuluu nopeammin, jos sitä ei huolleta säännöllisesti: jos roskia ei ole puhdistettu katolta ja ränneistä, ja jos katon pinnoite on päässyt rikkoutumaan. Tyypillinen vuotokohta on läpivienti savupiipun tai tuuletusputken juuressa. Myös taitekohtien ja kulmien liitokset voivat usein alkaa vuotaa.

– Katto pitäisi tarkistaa kahdesti ja vähintään kerran vuodessa. Jos ei itse voi kiivetä katolle, kannattaa tilata ammattilainen, Haapanen sanoo. Kattokeskuksen tarkastajan saa tarvittaessa paikalle nopeasti, kiiretilanteissa jopa vuorokauden sisällä.

Kattoremontti on kannattava investointi

Eristeiden ja kattoremonttimateriaalien laatu sekä tuuletuksen tärkeys korostuvat erityisesti nyt, kun ilmastonmuutoksen vuoksi ilman kosteuspitoisuus on korkeampi kuin ennen. Talvet ovat muuttuneet leudommiksi ja kosteammiksi, ja se koettelee paitsi vesikattoa myös eristeitä.

Kattoremontissa vesikatto ja eristeet uusitaan tarvittaessa ja huolehditaan siitä, että tuuletus toimii. Kun eristeiden määrää kasvatetaan, talon energiatalous paranee ja lämmityslasku voi pienentyä jopa neljänneksen.

– Kattoremontti on kannattava investointi, sillä se pidentää koko rakennuksen elinkaarta. Kun energian hinta nyt on noussut, remontilla voi olla suuri merkitys myös lämmityskustannuksissa, Ensio Haapanen sanoo.

<p data-block-key="tu3ar">Toisin kuin usein luullaan, talvi ei ole este kattoremontille.</p>
Toisin kuin usein luullaan, talvi ei ole este kattoremontille.

Myös talvella voi remontoida

Kattokeskuksen kattoremontti on avaimet käteen -kokonaisuus, joka kestää noin viikon. Remontin aikana voi asua kotona. Vanha katto puretaan ja uusi asennetaan, eli tuuletusrimat ja ruoteet, aluskatteet, räystäslaudat ja vesikate. Pakettiin kuuluvat myös sadevesijärjestelmät, -kourut ja kattoturvatuotteet. Eristystä lisätään tarvittaessa.

Toisin kuin usein luullaan, talvi ei ole este kattoremontille. Noin päivässä tehtävä purku ja uuden katon asentaminen säältä suojaan eivät myöskään estä asumista kotona.

–Talvi on siinä mielessä erinomainen aika tehdä kattoremonttia, että silloin on yleensä kuivempaa. Routa ja lumi vahvistavat pihamaata, joten se kantaa paremmin telineet ja koneet, Ensio Haapanen Kattokeskuksesta sanoo.

Info

Info

Lue kymmenen faktaa kattoremontista talvella

  1. Lumen peittämä katto ei ole este katon kuntokartoitukselle. Kuntokartoitus kertoo vedenpitävää tietoa katon kunnosta ja kartoituksen tulosten perusteella kattoremonttipäätös on helpompi tehdä. Katon kuntokartoituksessa tutkitaan kattoa myös yläpohjasta käsin – ei siis pelkästään vesikatteen päältä.
  2. Jos katto on siinä kunnossa, että vesikate on uusittava ei kattoremonttipäätöstä kannata venyttää keväälle tai kesään. Suomen kesä on kovin lyhyt ja siitä kannattaa ottaa kaikki ilo irti. Kun kattoremontti on tehty jo talvella, voi perheesi oleskella kesän jokaisena päivänä kotinne pihamaalla.
  3. Usein ajatellaan, että talvella tehtävän kattoremontin aikana lämpö karkaa kodista harakoille. Näin ei kuitenkaan ole, sillä kattoremontissa vaihdetaan vesikatto, jonka alle on ensin asennettu hengittävä aluskate. Vesikate ei eristä lämpöä, vaan siitä huolehtii yläpohjassa olevat eristeet. Niinpä pakkasilla voi purkaa vanhan vesikaton ja asentaa uuden.
  4. Kotona voi asua myös talvella tehtävän kattoremontin ajan. Koti pysyy lämpimänä (fakta 3.) ja lisäksi työvälineiden nostoalue sekä asentajien käyttämä piha-alue rajataan lippusiimalla. Pihalla on siis turvallista liikkua remontin aikana, kunhan noudattaa asentajiemme ohjeita.
  5. Etenkin runsaslumisina talvina omakotiasujalle on mukava etu, että ainakin yksi lumenpudotuskerta jää väliin. Me hoidamme lumenpudotukset ennen vanhan vesikaton purkamista.
  6. Talvella routa suojaa nurmikkoa ja pihan istutuksia työkalujen ja materiaalien rasitukselta.
  7. Talvipakkasilla ilma on kuivempaa ja vesisateet harvinaisempia, kuin muina vuodenaikoina. Uudet materiaalit säilyvät kuivina ja suojauksen tarve remonttia tehdessä on pienempi.
  8. Sinun on talvikuukausina helpompi saada kattoremontti juuri haluamaasi ajankohtaan. Tämä johtuu siitä, että yhä edelleen kattoremonttisesonki painottuu lämpimimpiin vuodenaikoihin.
  9. Talvella on myös vaikutusta kattoremontin hintaan. Talvella kattoremontin voi saada edullisemmin juuri edellä mainitun (fakta 8.) sesonkipainotuksen ansiosta.
  10. Myös talvella kattoasentajiemme turvallisuudesta pidetään huolta. Asennamme aina ennen kattoremonttia putoamissuojaukset varmistamaan asennuksen turvallisuuden. Kaiteiden ansiosta asentajilla on turvallista liikkua pimeinä aamuina liukkaallakin katolla.
Info

Info

Energiaremontin neljä askelta

  1. Katto tarkistetaan ja arvioidaan sen kunto, eristeiden vahvuus ja tuuletuksen toimivuus.
  2. Suunnitellaan tarvittavat korjaukset, joista annetaan kirjallinen suunnitelma hinta- ja aikataulutietoineen.
  3. Korjataan rakenteet.
  4. Katto eristetään laadukkailla levy- tai puhallustuotteilla. Asennetaan uusi vesikattorakenne laadukkaista tuotteista sekä asennetaan sadevesikourut ja kattoturvatuotteet.

Onko kattoremontti ajankohtainen? Lue lisää

Kattokeskus-konserni on 1997 perustettu pirkkalalainen perheyritys. Tänä päivänä palveluksessamme työskentelee yli 200 rakennusalan rautaista ammattilaista 6 eri toimipisteessä. Teemme kattoremontteja,kattohuoltoja ja asennamme aurinkopaneeleja Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueilla.

Kattokeskus Suomi Oy
Talo
katto
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202211_80132.jpg
Kodin arvo nousee, kun paikat pitää kunnossa - Näin kotitalous­vähennyksen voi hyödyntää kattoremontissa
Oman kodin tai vapaa-ajanasunnon tiili- tai peltikatto on paljon enemmän kuin näkymä kadulle. Se kätkee alleen vuosikymmenten takaiset aluskatteet, läpiviennit ja mahdolliset vuotokohdat. Katon tarkastus on hyvä tehdä vuosittain. Kun oman katon kunto alkaa mietityttää, Kattokeskuksen kattoasiantuntijoilta saa apua katon kunnon tarkastuksen lisäksi myös sopivista rahoitustavoista sekä kotitalousvähennyksen hyödyntämisestä.
20226_78749.jpg
Nämä asiat omakotitalon katon korjauksesta pitäisi tietää
Katto kaipaa remonttia, jos siinä on selkeästi huomattavia vaurioita. Yli 25-vuotias tiili- tai peltikatto kaipaa usein kunnostusta tai uusimista. Avaamme tässä artikkelissa kattoremontin anatomiaa – listasimme yleisimmät kattoremonttia koskevat kysymykset ja haimme niihin vastaukset Kattokeskuksen asiantuntijoilta.
20224_77764.jpg
Kevät on paras aika tarkistaa tiili- tai peltikaton kunto, ota tsekkilista talteen
Kevät on paras aika tarkistaa katon kunto. Kun tiili- tai peltikaton huoltaa säännöllisesti, välttyy monilta ikäviltä yllätyksiltä. Katon kunnon voi tarkistaa myös itse. Lue ammattilaisten vinkit, jotta talosi säilyisi terveenä tulevatkin vuosikymmenet ja osaat ajoittaa omakotitalon tai mökin kattoremontin oikein.
20163_45524.jpg
Pitkäikäinen katto vaatii kunnollisen aluskatteen
Aluskatteen tehtävänä on estää veden, lumen sekä roskien pääsy kattorakenteisiin. Siinä on oltava UV-suojaus ja sen on oltava vahva, sillä aluskatteen on kestettävä sekä asennuksen että käytön aikaiset rasitukset. Kunnon aluskatteella on vähintään yhtä pitkä käyttöikä kuin varsinaisella katemateriaalillakin.
20231_80673.jpg
Mitä kattomateriaalin valinnassa kannattaa huomioida? Katso vinkit!
Katon tärkein tehtävä on suojata rakennusta säärasituksilta. Suomessa sääolosuhteet ovat vaihtelevat ja haastavat, mikä luo korkeat vaatimukset katon kestävyydelle ja hyvälle huollettavuudelle. Painoarvoa kannattaa antaa myös katon helpolle asennettavuudelle kylmälläkin säällä, sillä joustavan aikataulun mahdollisuudella voi usein säästää kattoremontissa.
peltikatto kesäisessä auringonpaisteessa
Miksi As Oy Rivikauppi päätyi vaihtamaan huopakatteen peltikatteeseen?
As Oy Rivikauppi, kolmen talon rivitaloyhtiö, sijaitsee Tampereen Vehmaisissa. Vaikka kiinteistöt rakennettiin 70-luvun lopulla, taloyhtiön mustavalkoinen ja tyylikäs yleisilme antaa tuoreemman vaikutelman. Tämä johtuu suurelta osin uudesta ja tyylikkäästä Vesivekin asentamasta mustasta Teräs-Tapio-katosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton