• Etusivu
  • Talo

Märkätilojen seinät - vedeneristys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.11.2011
201111_28529.jpg

Märkätilojen ja niihin rajoittuvien kuivien tilojen seinärakenteet suunnitellaan niin, että niiden sisään mahdollisesti kertynyt kosteus pääsee poistumaan.

Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.

Seinän vedeneristys

Märkätilojen seiniksi soveltuvat parhaiten kiviaineiset seinät, kuten betoni-, kevytbetoni-, kevytsoraharkko- tai tiiliseinät. Märkätilojen ja niihin rajoittuvien kuivien tilojen seinärakenteet suunnitellaan niin, että niiden sisään mahdollisesti kertynyt kosteus pääsee poistumaan. Jos rakenteessa on kaksi höyrytiivistä pintaa, kuten saunan ja pesuhuoneen välisessä seinässä, tulee niiden välitilan olla yleensä tuulettuva.

Kiviaineiset seinät tasoitetaan ja oikaistaan märkätiloihin soveltuvalla tasoitteella tai rappauksella. Märkätilan seinään suositellaan samaa vedeneristettä kuin lattiaan edellyttäen, että se soveltuu seinään.

Jos vedeneristykseen seinän ja lattian rajakohtaan tehdään sauma, seinän vedeneristys limitetään lattian seinälle nostetun vedeneristyksen päälle niin, että seinää pitkin valuva vesi ei pääse lattian vedeneristyksen taakse. Lattian vedeneriste nostetaan seinä- ja muille pystypinnoille valmiin lattiapinnan yläpuolelle vähintään 100 mm.

Eristysmateriaalit

Eriste valitaan tapauskohtaisesti. Sillä tulee olla riittävät lujuus-, vesitiiviys- ja joustavuusominaisuudet, riittävä kerrospaksuus ja tartuntalujuus alustaan sekä toisiin ainekerroksiin. Alus- ja päällysrakenteet suunnitellaan vedeneristystarvikkeen valmistajan ohjeiden mukaan. Erityistä huomiota kiinnitetään vedeneristeen joustavuuteen ja kestävyyteen rakennusosien liitoksissa sekä riittävään kerrospaksuuteen. Vedeneristysmateriaaleja ovat nestemäisesti levitettävät vedeneristeet, muovimatto (paksuus vähintään 1mm), eristyslaastit sekä kermieristys.

Läpiviennit seinissä

Vesijohdot on suositeltavaa asentaa pinta-asennuksina yläkautta. Jos seinään tehdään läpivientejä, niiden sijoittamista kosteuden suhteen riskialueille roiskeveden alueelle (1,5 m vesipisteestä) tulisi välttää. Kylpy- ja suihkutilojen rakennuslevyseiniin tehtävät läpivientien reiät tiivistetään tarkoitukseen soveltuvalla elastisella saumausmassalla.

Seinäverhoukset

  • Keraamiset laatat: Seinäverhouksena voidaan käyttää kaakeli-, klinkkeri- ja luonnonkivilaatoitusta. Nurkkasaumat, seinä- ja lattialaatoituksen välinen sauma sekä eri materiaalien rajakohdat tiivistetään yleensä tarkoitukseen soveltuvalla homesuojatulla elastisella saumausmassalla.
  • Muovimattoverhous: Seinänverhouksena voidaan käyttää myös vedeneristyksenä toimivaa muovimattoa. Levyseinien ja muovimaton saumat eivät saa olla samalla kohdalla. Muovimattoeristyksen pystysaumat tehdään maton paksuudesta ja muista ominaisuuksista riippuen limitettyinä tai puskusaumoina hitsaamalla. Vaakasaumoja ei roiskevesialueella sallita. Muovimattoeristyksen saumoja ei saa sijoittaa suihkun kohdalle. Lattianrajassa muovimatto limitetään seinälle nostetun lattian vedeneristeen päälle vähintään 30 mm. Seinän muovimaton ja lattian muovimaton sauma tiivistetään tiivistysmassalla.
  • Puuverhous: Puuverhousta voidaan käyttää märkätiloissa, joissa kosteusrasitus on satunnaista ja vähäistä. Puuverhousta ei suositella seiniin, jotka joutuvat välittömästi veden kanssa kosketuksiin, kuten suihkun, ammeen tai pesualtaan yhteyteen. Puuverhouksen alareuna sijoitetaan vähintään 100-200 mm valmista lattiapintaa ylemmäksi ja limitetään vähintään 50 mm seinälle nostetun lattianpäällysteen päälle.
  • Levyverhoukset: Märkätilojen seinän levyverhous voi olla vedenkestävistä levyistä tehty verhous tai kasettiverhous. Seinän ja verhouksen väliin jätetään tuulettuva ilmarako.
  • Maalaus: Maalattavat pinnat oikaistaan, tasoitetaan ja maalataan kosteudenkestävillä aineilla. Maalauskäsittely voidaan tehdä märkätilan kattoon ja seiniin. Maalausta ei suositella usein kastuville seinäpinnoille.

Vinkkejä kylpyhuoneen ja saunan remontointiin

Lähteet:
RT-kortisto
RakMK

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20164_46290.jpg
Ohutsaumaliima katkaisee kylmäsillat
Nopea, helppo ja siisti!Harkon valinta on helppo – sitä valittaessa arvioidaan lämmönjohtavuuskerrointa, hintaa, ominaisuuksia ja siinä kaikki. Mutta miten kiinnitätä harkot onkin ihan toinen juttu. Harkon kiinnitystapaa valitessasi on hyvä huomioida, ettei laasti toimi eristeenä eikä katko kylmäsiltoja. Kovettunut Euro Mortar Ohutsauma- ja Kiviliima taas saumaa ja tiivistää seinäelementit samalla kertaa, ja vähentää lämmönhukkaa. Kaksi kärpästä yhdellä iskulla!Myös pihamuurien kokoaminen Tytan Euro Mortar Ohutsauma- ja Kiviliiman avulla on helppoa ja nopeaa.
20115_25991.jpg
Tapetti kiertää nurkissa?
Muutimme 2 kk sitten uuteen asuntoomme ja nyt huomasin, että olohuoneen yhdessä kulmassa tapetti on alkanut niin sanotusti kiertää(eli talo siis elää).Nurkka on sellainen, jossa väliseinä kohtaa ulkoseinän. Se on asianmukaisesti saumattu, mutta miksi se on lähtenyt kiertämään ja tärkein kysymys on että miten saan sen korjattua helposti? Ei kai vaan pidä ottaa nurkka tapettia pois ja laittaa uutta?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
E.ON kiittää Rakentaja.fi jäsenistöä!
Marraskuun lopussa päättyneen joukkokilpailutuksemme voittanut E.ON Suomi Oy keräsi kilpailutuksella ennätyksellisen määrän uusia asiakkaita ja haluaa nyt joulun kunniaksi tarjota loppuvuodeksi edullisen sähkösopimuksen myös niille jäsenillemme jotka eivät vielä tuohon viimekertaiseen kilpailutukseen ehtineet.Kuten alla voitte huomata on saatu tarjous on erittäin hyvä ja saakin jälleen varauksettoman suosituksemme. Kaikki esitetyt hinnat pitävät myös sisällään vuoden 2013 alusta voimaan tulevan 24 % arvonlisäveron, eli nuo hinnat eivät sen vuoksi enää nouse.E.ON´in loppuvuoden kestävät tarjoushinnat eri kulutustyypeille ovat seuraavat:Yleissähkö:Perusmaksu 2,98 euroa/kk + energian hinta 5,90 snt/kkAika- eli yösähköPerusmaksu 3,98 euroa/kk + päiväenergia 6,63 snt/kWh + yöenergia 5,03 snt/kWhKausisähkö:Perusmaksu 3,98 euroa/kk + talvipäiväenergian hinta 6,74 snt/kWh + muu aika energian hinta 5,53 snt/kWhSaavutettavan säästön voi laskea alla olevien laskurilinkkien kautta.Sopimuksia voivat tehdä niin yksityiset kuluttajat, yritykset kuin taloyhtiötkin. Pääliittymän koko voi olla enintään 3 x 63 A, tuota liittymäkokoa suuremmat kohteet neuvotellaan aina erikseen. Halukkaille on tarjolla myös vihreä vaihtoehto 0,15 snt/kWh lisähinnalla.
20083_9511.jpg
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan!
Nyt oman huvilan hankkiminen on helpompaa kuin koskaan! Valmiiksi rakennettu ValmisHuvila on markkinajohtaja Kastellin vastaus vaivattomaan huvilarakentamiseen. Valitessasi Kastellin ValmisHuvilan saat ykköslaatuisen vapaa-ajan asunnon ammattilaisten rakentamana ja sisustamana – helposti ja ennalta sovittuun hintaan. Voit jättää rakentamisen Kastellin ammattilaisten tehtäväksi ja luottaa täydellisesti Kastellin laatimaan kustannusarvioon ja aikatauluun.Tapahtumia ympäri Suomen!Tervetuloa tutustumaan Kastellin ValmisHuvilapäiville. Katso tapahtumat tästä
20235_81602.jpg
Kylpyhuoneeseen kontrastia tummilla yksityiskohdilla - tutustu trendeihin
Vaaleat ja neutraalit sävyt pysyvät kylpyhuonetrendien aallonharjalla myös vuonna 2023. Kylpyhuonetta rakentaessa tai remontoidessa turvaudutaan usein klassisiin, vaaleisiin valintoihin. Tummat sävyt, kuten musta, tumman harmaa ja yönsininen, voivat toimia kuitenkin rinnalla. Kylpyhuoneen yksityiskohdat, kuten vetimet, näkyvät lasipinnat, peilit ja huuhtelupainikkeet, tuovat tummilla sävyillä varustettuina tyylikkyyttä ja päivitystä yleisilmeeseen koko kylpyhuoneessa.
2264_315438968_20137213127.jpg
Yksi hiomakone kaikkeen hiontatyöhön
Tämä hiomakone kuuluu jokaiseen kotiin – tarvitset vain yhden – Boschin PRR 250 ES -rullahiomakoneen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton