Märkätilojen seinät - vedeneristys

Yksi oleellisimmista asioista märkätiloja rakentaessa tai remontoidessa on huolellinen vedeneristys niin seinissä kuin lattiassakin. On tärkeää, että vesieristys tehdään tarkasti eikä huolimattomia kohtia jää eristettävälle alueelle. Materiaalit on myös syytä valita siten, että lopputuloksesta tulee toivottu.

Seinän vedeneristys

Märkätilojen seiniksi soveltuvat parhaiten kiviaineiset seinät, kuten betoni-, kevytbetoni-, kevytsoraharkko- tai tiiliseinät. Märkätilojen ja niihin rajoittuvien kuivien tilojen seinärakenteet suunnitellaan niin, että niiden sisään mahdollisesti kertynyt kosteus pääsee poistumaan. Jos rakenteessa on kaksi höyrytiivistä pintaa, kuten saunan ja pesuhuoneen välisessä seinässä, tulee niiden välitilan olla yleensä tuulettuva.

Kiviaineiset seinät tasoitetaan ja oikaistaan märkätiloihin soveltuvalla tasoitteella tai rappauksella. Märkätilan seinään suositellaan samaa vedeneristettä kuin lattiaan edellyttäen, että se soveltuu seinään.

Jos vedeneristykseen seinän ja lattian rajakohtaan tehdään sauma, seinän vedeneristys limitetään lattian seinälle nostetun vedeneristyksen päälle niin, että seinää pitkin valuva vesi ei pääse lattian vedeneristyksen taakse. Lattian vedeneriste nostetaan seinä- ja muille pystypinnoille valmiin lattiapinnan yläpuolelle vähintään 100 mm.
Märkätilojen ja niihin rajoittuvien kuivien tilojen seinärakenteet suunnitellaan niin, että niiden sisään mahdollisesti kertynyt kosteus pääsee poistumaan.Märkätilojen ja niihin rajoittuvien kuivien tilojen seinärakenteet suunnitellaan niin, että niiden sisään mahdollisesti kertynyt kosteus pääsee poistumaan.

Eristysmateriaalit

Eriste valitaan tapauskohtaisesti. Sillä tulee olla riittävät lujuus-, vesitiiviys- ja joustavuusominaisuudet, riittävä kerrospaksuus ja tartuntalujuus alustaan sekä toisiin ainekerroksiin. Alus- ja päällysrakenteet suunnitellaan vedeneristystarvikkeen valmistajan ohjeiden mukaan. Erityistä huomiota kiinnitetään vedeneristeen joustavuuteen ja kestävyyteen rakennusosien liitoksissa sekä riittävään kerrospaksuuteen. Vedeneristysmateriaaleja ovat nestemäisesti levitettävät vedeneristeet, muovimatto (paksuus vähintään 1mm), eristyslaastit sekä kermieristys.

Läpiviennit seinissä

Vesijohdot on suositeltavaa asentaa pinta-asennuksina yläkautta. Jos seinään tehdään läpivientejä, niiden sijoittamista kosteuden suhteen riskialueille roiskeveden alueelle (1,5 m vesipisteestä) tulisi välttää. Kylpy- ja suihkutilojen rakennuslevyseiniin tehtävät läpivientien reiät tiivistetään tarkoitukseen soveltuvalla elastisella saumausmassalla.
Seinäverhoukset
Keraamiset laatat: Seinäverhouksena voidaan käyttää kaakeli-, klinkkeri- ja luonnonkivilaatoitusta. Nurkkasaumat, seinä- ja l...

Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan

 
Julkaistu
8.11.2011