• Etusivu
  • Rakentaminen

Mitä pihasuunnitelma maksaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.11.2019
20118_27454.jpg

Asiakkaan toiveet ja tarpeet toimivat pihasuunnittelun pohjana

Mikä on pihasuunnitelma?

Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yksityiskohtaisia suunnitelma-asiakirjoja (yleissuunnitelma, työselitys ja materiaaliluettelot), joiden perusteella piha rakennetaan. Toisinaan riittää suppeampi ja suurpiirteisempi suunnitelma. Tällöin puhutaan esimerkiksi idea- tai luonnossuunnitelmasta tai pihasuunnittelijan konsultaatiokäynnistä.

Pihakonsultointia ja -suunnittelua

Mitä pihasuunnitelma sisältää?

Pihasuunnitelma lähtee asiakkaan toiveista ja tarpeista sekä tietenkin käytettävissä olevasta budjetista. Omat rajoitteensa, mutta myös mahdollisuutensa suunnitelmaan tuovat ympäristön ja esimerkiksi asemakaavan sisältämät vaatimukset, maasto-olosuhteet ja tekniset seikat. Suunnitelmaan vaikuttaa myös tontin koko ja muoto sekä ilmansuunnat, olemassa oleva kasvillisuus ja muut luonnon elementit.

Ohje

Ohje

Pihasuunnitelmaan tulisi sisältyä ainakin

  • toimintojen sijoittelu (esim. oleskelualueet, kulkuväylät, auto- ja pyöräpaikat, tomutus, pyykinkuivatus, lumitilat…)
  • Tiedot pihan pintamateriaaleista ja rakenteista (esim. aidat, muurit, tukimuurit, terassit, portaat, pergolat, katokset, jätesuojat…)
  • Pihaan ja pihan kasvuolosuhteisiin sopivat kasvit.

Ammattitaitoinen pihasuunnittelija huomioi myös pihan helppohoitoisuuden, kevät-, syys- ja talvi-ilmeen, näkösuojan tarpeen, pintavesien ohjauksen ja pihan valaistuksen. Yleissuunnitelmaa voivat täydentää istutussuunnitelma, määrälaskelmat, detaljisuunnitelmat ja –piirrokset sekä leikkauskuvat, hoitosuunnitelma sekä kustannusarvio.

Mitä pihasuunnitelma maksaa?

Pihasuunnitelmien hinnat vaihtelevat suuresti. Hintaan vaikuttaa paitsi pihan koko ja laajuus, myös suunnitelman yksityiskohtaisuus ja suunnitteluun käytettävä aika, suunnittelijan koulutus ja kokemus. Suunnittelutyön keskimääräinen tuntihinta on noin 60–100 €/h. Hinta sisältää suunnittelijan palkan lisäksi yrityksen yleiskuluja sekä lakisääteiset eläke- ja vakuutusmaksut, verot yms. Alla olevat hinnat ovat suuntaa antavia. Suunnittelutoimistojen hinnat voivat vaihdella toimiston sijainnista ja suunnittelijoiden kokemuksesta riippuen.

  • luonnossuunnitelma, jossa on esitetty pihan tilat ja toiminnot sekä istutukset alueittain; hinta tontin koosta riippuen 800 – 1.500 €.
  • Piha- ja istutussuunnitelma, jossa on määritelty tarkasti kasvit ja materiaalit, pinnanmuodot ym. Hinta pihan koosta ja maastosta riippuen 2.000 – 6.000 €.
  • Tarkat rakenne- ja detaljipiirustukset, hinta alkaen 500 €.
  • Työselostus, hinta alkaen 300 €.
  • Konsultointikäynti (kesto esim. 1 h) 100 – 300 €.

Pihasuunnitelma maksaa itsensä takaisin

Hyvän pihasuunnitelman avulla pihasta saadaan kerralla toimiva ja viihtyisä. Pihasuunnitelma säästää aikaa, vaivaa ja rahaa karsimalla esimerkiksi vääriä kasvi- tai materiaalihankintoja ja epäonnistuneita kokeiluja. Suunniteltua pihaa on helppo hoitaa, kun eri toiminnoille, kuten autojen paikoitukselle ja lumen varastoinnille, on varattu riittävästi tilaa ja kasvitkin viihtyvät, kun ne on istutettu oikeille paikoille niille sopiviin olosuhteisiin.

Jos et sitten itse sattumalta ole alan asiantuntija, niin anna ammattilaisen laatia suunnitelma pihallesi. Muistathan, että hyvin suunniteltu on jo puoliksi tehty!

Mistä pihasuunnittelijan löytää?

Pihasuunnittelua tekevät ammattikorkeakouluista maisemasuunnittelun koulutusohjelmasta valmistuneet hortonomit (amk), puutarhaopistoista valmistuneet suunnitteluhortonomit sekä teknillisistä korkeakouluista valmistuneet maisema-arkkitehdit.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20116_26730.jpg
Sadevesijärjestelmä
Toimivan kattokokonaisuuden viimeistelee tyylikäs ja toimiva sadevesijärjestelmä. 150 neliön katolla 20 mm:n sade tarkoittaa 3000 litraa poisjohdettavaa vettä, kaatosateessa, vieläkin suurempaa määrää, joten kestävyyttä vedenpoistossa tarvitaan. Icopalin Sadetar selviää haasteesta voittajana, siksipä Icopal myöntääkin Sadetar-sadevesijärjestelmälle kymmenen vuoden takuun!
20164_45998.jpg
Valaise keittiön välitila oikein
Keittiö on yksi kodin tärkeimmistä valaistuskohteista. Keittiössä tarvitaan hyvän yleisvalaistuksen lisäksi riittävästi valoa työskentelyyn. Keittiö tai ruokailutila on myös oleskelutilaa, jonka viihtyisyys on tärkeää. Valaistussuunnittelun tarve korostuu myös varsinaisen keittiön ulkopuolelle, kun kyseessä ovat avoimet ja yhdistetyt tilat. Valaistuksen suunnittelussa on otettava huomioon kaikki tilan käytännön toimet ja valaistuksen mahdolliset haittavaikutukset kuten häikäisyt ja heijastukset.
20211_68101.jpg
Työvaatteet pääsivät kunnon testiin haastavissa sääoloissa
Työvaatetesti / Testaaja 1 / Petra Vesterinen / raportti 2
46_P_114446_1.jpg
Ratkaisu imuroinnin ikuiseen ongelmaan
Imurointi on meille kaikille tuttua puuhaa. Moni ei kuitenkaan tule ajatelleeksi, miten suuri vaikutus imurityypillä on siivoukseen ja sen lopputulokseen. Kun poistoilma johdetaan ulos talosta, ei pölyä jää leijailemaan huonetiloihin. Keskuspölynimurilla kodin ilmanlaatu on selvästi puhtaampi sekä pölyn määrä vähäisempi.
20117_27054.jpg
Kastellin CityEconomy -mallisto
Kokkolan Asuntomessuilla markkinajohtaja Kastelli näyttää neljällä huippusuositulla CityEconomy-talollaan, kuinka muuttovalmiit Kastelli-kodit muuntuvat tasokkaasti ja helposti erilaisten asujien toiveisiin.
20172_48419.jpg
Kastelli-talo Lempäälään, 2.osa:Suunnitelmista kohti rakennuslupaa
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.Lue myös edellinen osa: Tontista talosuunnitelmiin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton