• Etusivu
  • Rakentaminen

Asuntomessuilla energiatehokkuus avainasemassa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 01.08.2011
20118_27259.jpg

Messukohteiden energiatehokkuus on huippuluokkaa.

Kokkolan asuntomessuilla on panostettu energiatehokkaaseen rakentamiseen. Messukohteista lähes kaikki kuuluvat A-energiatehokkuusluokkaan. Energiatehokkuusluvun (ET) ollessa alle 150 (kWh/brm²/a) , on rakennus luokiteltavissa A-luokkaan.

Tiukentuneet energiamääräykset ovat osaltaan vaikuttaneet rakennuskulttuurin painopisteen siirtymisen energiataloudellisempaan rakentamiseen. Tämä näkyy rakennusten ulkovaipan rakenteiden tiiviydessä, erityisesti lämmöneristekerroksissa. Myös julkisivun ikkunoiden ja ovien U-arvot ovat parantuneet aiempiin vuosiin verrattuna.

Miten energiatehokkuutta parannetaan?

Rakennusten energiatehokkuudessa pyritään pienempään energian kulutukseen. Tarkoituksena on vähentää hiilidioksidipäästöjä, jotka kuormittavat ympäristöä.

Rakennusten energiatehokkuutta parannetaan rakenteiden tiiviyttä ja lämmöneristyskykyä parantamalla sekä lämmitysenergian käytön tehostamisella. Tässä LVIS-järjestelmien säädöillä ja tietenkin käyttäjien kulutustottumuksilla on olennainen merkitys.

Kokkolan asuntomessuilla energiatehokkuus näkyy ulkoseinärakenteissa ja lämmitysratkaisuissa. Energiatehokkaisiin seinärakenteisiin on mahdollista tutustua tuotetalossa, jossa rakenteet on jätetty auki lähempää tarkastelua varten. Alueen asuntojen lämmitysmuotona on pääosin kaukolämpö, johon kuuluu n. 90 prosenttia alueen 131 asunnosta. Muita käytettyjä lämmitysmuotoja ovat kalliolämpö, vesi-ilmalämpöpumppu, aurinkokeräin sekä vesikiertotakkalämmitys.

Ulkoseinärakenne esillä tuotetalossa.
Ulkoseinärakenne esillä tuotetalossa.
Lämmitysjärjestelmä avattu katsojille.
Lämmitysjärjestelmä avattu katsojille.

Messukohteissa on huomioitu 1.7.2012 voimaan tulevat energiamääräykset

Energiamääräyksiin on jälleen tulossa uudistuksia, jotka astuvat voimaan ensivuoden puolessavälissä. Uudet määräykset koskevat uudisrakentamista, jossa siirrytään rakennusten kokonaisenergiatarkasteluun. Siinä rakennuksen kokonaisenergiankulutukselle määrätään rakennustyyppikohtainen yläraja, joka ilmaistaan E-luvun avulla. E-luvun laskennassa huomioidaan rakennuksen käyttämän energian tuotantomuoto, vuotuinen energiankulutus sekä lämmitetty nettoala.

Määräysten tiukennus tarkoittaa keskimäärin 20 prosentin parannusta nykyisten määräysten vaatimaan energiatehokkuustasoon verrattuna. Valtaosa Kokkolan messukohteista täyttää nämä rakentamisen uudet ja entistä tiukemmat energiamääräykset.

Messualueella energiatehokkuus näkyy monella tavalla.
Messualueella energiatehokkuus näkyy monella tavalla.

Asuntomessualueen energiatehokkuus näkyy myös katukuvassa

Energiansäästö teemaan liittyen asuntomessualueen yleiset alueet on valaistu käyttäen Led-tekniikkaa. Perinteiset katulamput on korvattu nykyaikaisilla Led-valaisimilla, joilla energian kulutusta on saatu alhaisemmaksi. Käyttöiän pidentyessä noin kolminkertaiseksi myös huoltoväli pitenee neljästä vuodesta yli kymmeneen vuoteen. Energian säästöä on lisäksi tehostettu yöaikaan pitämällä vain joka toinen valaisin päällä 23-05 välisenä aikana.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20193_56948.jpg
Älysovellus auttaa takkapuita palamaan puhtaammin
Kotimainen keksintö automatisoi takan ilmanoton ja estää tahattoman ylilämmittämisenPuun pienpolton päästöistä on käyty vilkasta keskustelua. Takan puhtaaseen palamiseen voi vaikuttaa sillä, miten ilmaa päästetään tulipesään palamisen eri vaiheissa. Harva kuitenkaan jaksaa tai osaa vahtia ilmansäädintä riittävän tarkkaan. Tulikivi on kehittänyt ratkaisuksi Senso-takkaohjaimen, joka automatisoi takan ilmanohjauksen. Ilmansäädin liikkuu automaattisesti palovaiheiden mukaan ja varmistaa sopivan ilmamäärän. Järjestelmän sähköinen ohjaus toimii takkaan asennettujen mittausantureiden avulla. Takkaohjaimeen kuuluu lisäksi älylaitesovellus, joka neuvoo käyttäjää lämmittämään oikein. Se kertoo, milloin puuta kannattaa lisätä ja milloin lämmittäminen kannattaa lopettaa. Senso-takkaohjaimen voi asentaa Tulikiven Karelia-sarjan varaaviin takkoihin.
20228_78285.jpg
Toteuta takkahaaveesi nyt! Tässä tietoa erilaisista vaihtoehdoista
Joka vuosi syksyn koleus ja talvipakkaset saapuvat. Niihin kannattaakin varautua hyvissä ajoin. Toimi heti takkaoston kanssa, niin voit vielä vaikuttaa oman Tulikivi-takkasi toimitusajankohtaan ja käyttövalmiuteen. Unelma omasta takasta voidaan toteuttaa useimmiten myös, vaikkei nykyisessä kodissa olisi entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta.
oras-mokkihana-asennettuna
Mökkihanasta lämmin vesi mökille
Oras Safira mökkihana tuo lämpimän veden kesämökeille, grillikatoksiin ja autotalliin. Mökkihanan asentaminen on helppoa – tarvitaan vain kylmävesiliitäntä ja sähkö. Hana ja vedenlämmitin ovat mökkihanassa samassa paketissa.
20076_5564.jpg
Suomen ostetuin talomerkki
Kastelli-talo on kehittänyt ns. PRE-CUT -menetelmästä toimivan rakentamistavan tavallisille rakentajille. Esivalmistetuilla, määrämittaisilla ja lovetuilla, puuosilla ja tarkasti lasketuilla materiaaleilla pystytys käy joustavasti ja laadukkaasti eikä tarpeetonta hukkaa synny.Rakentajat ovat vuodesta toiseen arvioineet Kastellin kokonaislaadultaan Suomen parhaaksi talomerkiksi. Rakentajien suosio on näkynyt myös toimitusmäärissä; Kastelli on ollut jo vuodesta 1994 maan ostetuin talomerkki.
20084_10380.jpg
Kestävät ja huolettomat lattiat
Mikä voisi olla mukavampaa kuin kaunis lattia joka säilyttää ulkonäkönsä vuodesta toiseen? Tavalliset lattiat kuluvat, naarmuuntuvat ja haalistuvat ajan mittaan. Mutta PERGO®-lattioissa aika näyttää pysähtyneen. Niissä et näe jälkeäkään villeistä juhlista, koirien tassuista, lastenkutsuista, kaatuneista jäätelöannoksista tai pöydänjaloista. Lattia on kuin uusi päivästä, kuukaudesta ja vuodesta toiseen. Siksi PERGO® on kaikkein huolettomin lattia. Ja siksi PERGO®-lattioille myönnetään elinikäinen kolmoistakuu. Kolmoistakuun piiriin kuuluvat kulutus, tahrattomuus ja värin kesto.
200811_14133.jpg
Kastellilta kaikkien aikojen huvilakirja!
Suomen huvilamarkkinoita nopeasti valloittanut Kastelli julkaisee uuden, kaikkien aikojen huvilakirjan viikonlopun tapahtumissa ympäri Suomen. Painotuoreessa 148-sivuisessa Huvilakirjassa on mukana mm. Reposaaren huvilamessujen voittaja Eikka-mökki sekä kymmeniä muita Täyslämpimiä suosikkimalleja ympärivuotiseen loma-asumiseen. Erityistä huomiota Kastellin uusissa huvilamalleissa on kiinnitetty pohjaratkaisujen toimivuuteen, viihtyisyyteen ja lämpimyyteen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton