Tervetuloa kesäasumisen
sydämeen Mäntyharjulle

Mäntyharju on Etelä-Savossa sijaitseva n. 7 000 asukkaan kunta. Kunnan alueella sijaitsee kolmen heimon, eli hämäläisten, savolaisten ja karjalaisten rajapyykki. Nykyiset mäntyharjulaiset ovat pääasiassa savolaista sukujuurta.

Mäntyharjun yrittävä kulttuurikunta tarjoaa sekä ainutlaatuisen luonnon että tasokkaan rakennetun ympäristön vuoksi hyvät olosuhteet yrittämiselle, asumiselle ja vapaa-ajan vietolle. Kesäisin vilkkaassa keskustaajamassa palvelut ovat osin kaupunkimaisia ja tyydyttävät niin kuntalaisten kuin matkailijoidenkin tarpeet.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

Vireä keskusta

Mäntyharju on paljon muutakin kuin eloisa kesäkunta ja mökkiläisten suosikkikohde. Kunnan kehittyvä keskusta runsaine palveluineen, elävä yrityselämä, vireät kylät sekä puhdas luonto luovat ympärilleen menestyksen mahdollisuuksia. Kesäparatiisi pystyy siis tarjoamaan myös ympärivuotisesti hieman parempaa elämänlaatua sitä haluaville.

Mäntyharjun tori on vilkas kohtauspaikka. Kesäisin tori on kylän sydän ja kokoaa yhteen sekä Mäntyharjun tuhannet kesäasukkaat että paikkakuntalaiset. Tarjolla on tuoreet tuotteet ympäröivän maaseudun tuottajilta.

Tilaa retkeillä, kalastaa tai liikkua luonnossa

Mäntyharjussa asutaan väljästi ja vesien äärellä: pinta-alaltaan kunta on n. 1 200 m², josta vesistöjä on 230 km². Mäntyharjun lukuisat järvet ja lammet antavatkin runsaasti vaihtoehtoja kalastuksen ja veneilyn harrastajille. Miekankoskella kalastetaan taimenia ja ihaillaan ympärille aukeavia järvinäkymiä. Melojia houkuttelee Keisarinlähteen reitti, joka kulkee viiden järven kautta Kallavedeltä Tainavedelle.

Mäntyharjussa on tilaa retkeillä, kalastaa tai liikkua luonnossa ihan muuten vain. Uimavesiä ja hiihtolatuja on reilusti. Leppoisasta maaseutumaisemasta huolimatta palvelut ovat hyviä ja toimivia. Mäntyharjussa lomailuun on helppo yhdistää sekä lepo ja liikunta että myös mielenvirkistys. Ympäröivän luonnon tarjoamat mahdollisuudet ulkoiluun ja retkeilyyn ovat ympärivuotiset. Merkityt luonto- ja retkeilyreitit kulkevat upeissa maisemissa, ja innokkaimmat vaeltavat Repoveden kansallispuistoon asti.

Mäntyharjussa vaalitaan kulttuuria

Vuonna 1595 perustetussa Mäntyharjussa vaalitaan kulttuuria, niin vanhaa kuin uuttakin. Mäntyharju tunnetaankin elävänä kulttuuripitäjänä, josta parhaana osoituksena on huolella vaalittu kirkonkylän ympäristö. Maamerkkinä kohoaa jykevä, Suomen toiseksi suurin puukirkko kellotapuleineen.

Taidekeskus Salmela ja Iso-Pappilan museoalue on entisöity kulttuurikäyttöön rakennusten alkuperäistä tunnelmaa arvostaen. Salmelan maankuulut näyttelyt ja korkeatasoiset konsertit houkuttelevat kulttuurin pariin ja antavat elämyksiä niillekin, jotka vain sattumalta pistäytyvät matkansa varrella.

100 vuotta huvilaelämää

Mäntyharju on yksi Suomen tunnetuimmista mökkikunnista ja huvilaelämän juuret ulottuvatkin siellä yli sadan vuoden taakse: Ensimmäiset huvila-asukkaat tulivat Savon radan myötä 1800- ja 1900 -luvun taitteessa.

Kunnassa on lähes 5 000 loma-asuntoa ja noin 10 000 kesäasukasta. Loma-asuntojen määrä on edellleen kasvussa: uusia loma-asuntoja valmistui 21 kappaletta vuonna 2010. Rakennusluvat haettiin 48 mökille. Tilastokeskuksen julkaiseman tuoreen tilaston mukaan Mäntyharju onkin Suomen yhdeksänneksi mökkirikkain kunta. Yhdeksännet valtakunnalliset loma-asuntomessut eivät siis olisi voineet löytää sopivampaa paikkakuntaa kuin tämä Etelä-Savon eteläisin kunta.

Mäntyharjun Loma-asuntomessut ovat avoinna päivittäin 27.6.-10.7.2011, kello 10-18.
Lähde: www.mantyharju.fi
 
Päivitetty
31.5.2011