• Etusivu
  • Rakentaminen

Tervetuloa kesäasumisen sydämeen Mäntyharjulle

Rakentajan toimitus
Julkaistu 31.05.2011
20115_26348.jpg

Mäntyharju on Etelä-Savossa sijaitseva n. 7 000 asukkaan kunta. Kunnan alueella sijaitsee kolmen heimon, eli hämäläisten, savolaisten ja karjalaisten rajapyykki. Nykyiset mäntyharjulaiset ovat pääasiassa savolaista sukujuurta.

Mäntyharjun yrittävä kulttuurikunta tarjoaa sekä ainutlaatuisen luonnon että tasokkaan rakennetun ympäristön vuoksi hyvät olosuhteet yrittämiselle, asumiselle ja vapaa-ajan vietolle. Kesäisin vilkkaassa keskustaajamassa palvelut ovat osin kaupunkimaisia ja tyydyttävät niin kuntalaisten kuin matkailijoidenkin tarpeet.

Mäntyharjun loma-asuntomessut 27.6.-10.7.2011

Vireä keskusta

Mäntyharju on paljon muutakin kuin eloisa kesäkunta ja mökkiläisten suosikkikohde. Kunnan kehittyvä keskusta runsaine palveluineen, elävä yrityselämä, vireät kylät sekä puhdas luonto luovat ympärilleen menestyksen mahdollisuuksia. Kesäparatiisi pystyy siis tarjoamaan myös ympärivuotisesti hieman parempaa elämänlaatua sitä haluaville.

Mäntyharjun tori on vilkas kohtauspaikka. Kesäisin tori on kylän sydän ja kokoaa yhteen sekä Mäntyharjun tuhannet kesäasukkaat että paikkakuntalaiset. Tarjolla on tuoreet tuotteet ympäröivän maaseudun tuottajilta.

Tilaa retkeillä, kalastaa tai liikkua luonnossa

Mäntyharjussa asutaan väljästi ja vesien äärellä: pinta-alaltaan kunta on n. 1 200 m², josta vesistöjä on 230 km². Mäntyharjun lukuisat järvet ja lammet antavatkin runsaasti vaihtoehtoja kalastuksen ja veneilyn harrastajille. Miekankoskella kalastetaan taimenia ja ihaillaan ympärille aukeavia järvinäkymiä. Melojia houkuttelee Keisarinlähteen reitti, joka kulkee viiden järven kautta Kallavedeltä Tainavedelle.

Mäntyharjussa on tilaa retkeillä, kalastaa tai liikkua luonnossa ihan muuten vain. Uimavesiä ja hiihtolatuja on reilusti. Leppoisasta maaseutumaisemasta huolimatta palvelut ovat hyviä ja toimivia. Mäntyharjussa lomailuun on helppo yhdistää sekä lepo ja liikunta että myös mielenvirkistys. Ympäröivän luonnon tarjoamat mahdollisuudet ulkoiluun ja retkeilyyn ovat ympärivuotiset. Merkityt luonto- ja retkeilyreitit kulkevat upeissa maisemissa, ja innokkaimmat vaeltavat Repoveden kansallispuistoon asti.

20115_26349.jpg

Mäntyharjussa vaalitaan kulttuuria

Vuonna 1595 perustetussa Mäntyharjussa vaalitaan kulttuuria, niin vanhaa kuin uuttakin. Mäntyharju tunnetaankin elävänä kulttuuripitäjänä, josta parhaana osoituksena on huolella vaalittu kirkonkylän ympäristö. Maamerkkinä kohoaa jykevä, Suomen toiseksi suurin puukirkko kellotapuleineen.

Taidekeskus Salmela ja Iso-Pappilan museoalue on entisöity kulttuurikäyttöön rakennusten alkuperäistä tunnelmaa arvostaen. Salmelan maankuulut näyttelyt ja korkeatasoiset konsertit houkuttelevat kulttuurin pariin ja antavat elämyksiä niillekin, jotka vain sattumalta pistäytyvät matkansa varrella.

20115_26352.jpg
20115_26353.jpg

100 vuotta huvilaelämää

Mäntyharju on yksi Suomen tunnetuimmista mökkikunnista ja huvilaelämän juuret ulottuvatkin siellä yli sadan vuoden taakse: Ensimmäiset huvila-asukkaat tulivat Savon radan myötä 1800- ja 1900 -luvun taitteessa.

Kunnassa on lähes 5 000 loma-asuntoa ja noin 10 000 kesäasukasta. Loma-asuntojen määrä on edellleen kasvussa: uusia loma-asuntoja valmistui 21 kappaletta vuonna 2010. Rakennusluvat haettiin 48 mökille. Tilastokeskuksen julkaiseman tuoreen tilaston mukaan Mäntyharju onkin Suomen yhdeksänneksi mökkirikkain kunta. Yhdeksännet valtakunnalliset loma-asuntomessut eivät siis olisi voineet löytää sopivampaa paikkakuntaa kuin tämä Etelä-Savon eteläisin kunta.

Mäntyharjun Loma-asuntomessut ovat avoinna päivittäin 27.6.-10.7.2011, kello 10-18.

Lähde: www.mantyharju.fi
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20212_68497.jpg
Osaatko lajitella muovipakkaukset oikein?
Muovijätteen kierrättäminen on vielä varsin tuore asia. Muovin kierrättäminen ei ole kaikkein helpointa ja sen jalostaminen uusiomateriaaliksi vaatii paljon teknologiaa, jotta se voidaan kierrättää uudelleen raaka-aineeksi. Muovin kierrättäminen on kuitenkin merkittävä ympäristö- ja ilmastoteko.
20225_78397.jpg
Hurmaava vastarakennettu Aisti-hirsikoti ihastuttaa tänä vuonna Naantalin Asuntomessuilla
Kesän 2022 asuntomessut järjestetään Naantalin upealla Luonnonmaan saarella, aivan Muumien naapurissa. Kastellin näyttäviin koteihin pääset tutustumaan kohteissa 7 ja 11. Kohteessa 11 on saaristomaiseman inspiroima Kastelli Kultaranta 123/142 -talomalli ja kohteessa 7 on tässä artikkelissa esiteltävä Aisti 135/150 -talomalli. Aisti 135/150 syntyi Hirsi-Kastellin Aisti-talomallista ja asukkaiden yksilöllisten toiveiden yhdistelmästä.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Yli puolet Suomen omakotilämmittäjistä kiinnostuneita pelletistä
Suomen Tilastopalvelu Oy:n ja OMD Finland Oy:n tänä vuonna tekemän tutkimuksen mukaan yli puolet omakotitalossa asuvista voisi harkita pellettilämmitykseen siirtymistä. Pelletti kiinnostaa erityisesti puulla ja öljyllä lämmittäviä."Pelletissä ihmisiä kiinnostaa kotimaisuus, energialähteen uusiutuvuus ja kilpailukykyinen hinta. Kokonaisuutena pelletin näkymät ovat lupaavat. Vapo toimitti vuonna 2006 kotimaan markkinoille 80 000 tonnia pellettiä. Tänä vuonna tavoittelemme 50 prosentin kasvua kotimaan toimituksissa", markkinointipäällikkö Matts Kempe Vapo Pelletistä kertoo.Vapo tuottaa pellettiä Suomessa tänä vuonna 350 000 tonnia. Muissa Pohjoismaissa pelletti on suositumpaa kuin Suomessa. Osaltaan sitä selittää Suomen verotus, joka on vielä toistaiseksi fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, suosiva.Suomessa on tällä hetkellä noin 10 000 pelletillä lämpiävää omakotitaloa. Kempe arvioi, että vuoteen 2010 mennessä määrä viisinkertaistuu. Pellettikattilan lisäksi helppokäyttöinen pellettitakka on suosittu vaihtoehto etenkin vapaa-ajan asunnoissa.Kasvava kiinnostus pellettiä kohtaan näkyy myös Asuntomessuilla. Kaskilinnan, kohde 45, lisäksi kohteet 26 Villa Opus ja 44 Talo Wienerberger lämpiävät pelletillä. Aiemmin Asuntomessuilla on ollut korkeintaan yksi pelletillä lämpiävä kohde. Kaskilinnassa on messujen ajan paikalla pellettilämmityksen asiantuntijoita.Tervetuloa tutustumaan kotimaiseen bioenergiaan!
200812_14346.jpg
Ideaparkin Talopäivät 9-11.1.2009
Kuluttajille Ideaparkin Talopäivät tarjoaa yhdessä Ideaparkin erittäin laajan sisustusliikkeiden ja rakennusalan toimijoiden täyttämän makasiinien valikoiman kanssa ainutlaatuisen kokonaisuuden. Lähes 40 000 neliömetriä ideoita rakentamiseen, remontointiin, asumiseen ja sisustamiseen. Kaikki saman katon alla, ilman sisäänpääsymaksua ja ilmaisia pysäköintipaikkoja 4500:lle autolle! Talopäivienkin ajan Ideaparkissa palvelevat 35 sisustamisen ja rakentamisen toimijaa. Talopäivillä mukana mm. Jämerä-kivitalot.Tervetuloa!
20151_42035.jpg
Montako erilaista ovea voi yhdessä talossa olla?
Seurantakohteessa seurataan vanhan hirsirunkoisen omakotitalon remontoimista pariskunnan ja heidän lapsensa kodiksi. Kertojana toimii perheen äiti. Talon remontoinnissa on tarkoitus käyttää mahdollisimman paljon ajalle tyypillisiä materiaaleja sekä värejä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton