Ekotehokasta loma-asumista Mäntyharjussa

Ekotehokas puurakentaminen on isossa roolissa Loma-asuntomessut Mäntyharjussa -tapahtumassa 27.6.–10.7.2011. Kahdestakymmenestäkahdesta messukohteesta 21 on rakennettu puusta. Hirsirakenteisia kohteita näistä on kymmenen.

Ekotehokasta puurakentamisen tulevaisuutta esitellään muun muassa Aalto-yliopiston opiskelijatyönä tehdyssä Luukku-talossa, joka tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin kuluttaa sitä. Rakennusmateriaalina käytetty puu lisää ekotehokkuutta, sillä Luukun rakenteet ovat varastoineet 11 tonnia enemmän hiilidioksidia kuin sen rakentaminen on aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä.

Luukku-talo siirretään kokonaisena Mäntyharjun messualueelle 30.–31.5.2011. Kuljetus Espoon Otaniemestä lähtee maanantai-iltana ja loma-asunto asennetaan paikoilleen Mäntyharjun messualueelle tiistaiaamuna.

Erilaisia energiamuotoja ja energiansäästöä

Messukohteissa energian ja lämmön tuottajina hyödynnetään aurinkoenergian lisäksi myös maa- ja ilmalämpöä sekä erilaisia tulisijoja. Aurinkoenergiaa käytetään Luukun lisäksi Kivitasku 150 -nollaenergiatalossa ja Kastelli Luonto -loma-asunnossa. Kastelli Luonnossa on myös vesitakka, jonka avulla voi lämmittää käyttövettä tai lattialämmitykseen tarvittavaa vettä.

Loma-asumisen ekologisia mahdollisuuksia esitellään muun muassa Nuuna 85 S -kohteessa, jossa kodinhallintajärjestelmän avulla voi säädellä loma-asunnon lämpötilaa ja kosteustasapainoa kotoa käsin. Lomakoti Kipparissa puolestaan on mahdollista jättää talveksi kokonaan kylmilleen, sillä siinä on kosteusturvallinen massiivipuurakenne ja pakkaselle altis talotekniikka on sijoitettu hyvin eristettyihin tiloihin.

Loma-asuntomessualueen kohteista ainakin kymmenen kuuluu A-energialuokkaan, neljä B-energialuokkaan ja kaksi C-energialuokkaan. Neljä kohdetta lämpiää maalämmöllä, kolme aurinkoenergialla, seitsemässä on ilmalämpöpumppu ja yli puolessa on puulämmitystä.

– On hienoa, että myös loma-asumisen ekologisuus ja lomarakentamisen energiatehokkuus on alkanut kiinnostaa ihmisiä. Mäntyharjun loma-asuntomessualueen kohteissa on laaja kirjo lämmitysratkaisuja ja ilahduttava määrä A- ja B-energialuokassa olevia kohteita, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.

– Luukku-talo on myös hieno lisä messutarjontaan. Luukku on todellinen edelläkävijä energiatehokkaassa rakentamisessa, mistä hyvä sijoitus Madridissa keväällä 2010 järjestetyssä energiatehokkaan rakentamisen Solar Decathlon -kilpailussa on selvä todiste, Hulkkonen jatkaa.

Pyhäveden rannalla sijaitsevalla alueella on 22 messutalon yhteydessä 11 erillistä saunaa, joista 10 on rantasaunoja. Erillisissä saunoissa on panostettu erityisesti niiden monikäyttöisyyteen esimerkiksi lisämajoitustilana. Kohteiden suuret terassit puolestaan tuovat lisää tilaa kesäiseen oleskeluun.

Kuukausi loma-asuntojen valmistumiseen

Loma-asuntomessut alkavat heti juhannuksen jälkeen 27.6., joten perinteinen lehdistöpäivä järjestetään jo ennen juhannusta tiistaina 21.6. kello 10–16.00. Lehdistö voi osallistua myös samana päivänä kello 14–16 EkoLatu-seminaariin messuravintolassa.

Messujen lähestyessä rakentaminen alkaa olla loppusuoralla. Rakentaminen on pysynyt hyvin aikataulussa ja useat kohteet ovat täysin valmiina odottamassa messuvieraita.

– Muutamissa kohteissa tehdään viimeisiä rakennustöitä ja viimeistellään pihoja, mutta kaiken kaikkiaan tilanne näyttää erittäin hyvältä. Kaikki on varmasti valmista, kun messuportit avataan juhannuksen jälkeen, projektipäällikkö Asko Patjas vakuuttaa.

Haussa ekovinkkejä mökkeilyyn

Suomen Asuntomessut ja Loma-asuntomessut Mäntyharjussa järjestävät kilpailun, jossa kysytään ekovinkkejä loma-asumiseen. 17.5.–21.6. avoinna olevalla kilpailulla kerätään ideoita energiansäästämisestä, kierrätyksestä tai muusta luontoystävällisestä toiminnasta erityisesti mökkeilyssä. Tarkemmat ohjeet löytyvät verkkosivuilta sekä Facebook-ryhmästä Asuntomessut. Parhaat vinkit palkitaan lipuilla Loma-asuntomessuille Mäntyharjuun.
 
Päivitetty
16.5.2011