• Etusivu
  • Rakentaminen

Ekotehokasta loma-asumista Mäntyharjussa

Rakentajan toimitus
Julkaistu 16.05.2011
21_P_56382.jpg

Ekotehokas puurakentaminen on isossa roolissa Loma-asuntomessut Mäntyharjussa -tapahtumassa 27.6.–10.7.2011. Kahdestakymmenestäkahdesta messukohteesta 21 on rakennettu puusta. Hirsirakenteisia kohteita näistä on kymmenen.

Ekotehokasta puurakentamisen tulevaisuutta esitellään muun muassa Aalto-yliopiston opiskelijatyönä tehdyssä Luukku-talossa, joka tuottaa vuositasolla yhtä paljon energiaa kuin kuluttaa sitä. Rakennusmateriaalina käytetty puu lisää ekotehokkuutta, sillä Luukun rakenteet ovat varastoineet 11 tonnia enemmän hiilidioksidia kuin sen rakentaminen on aiheuttanut hiilidioksidipäästöjä.

Luukku-talo siirretään kokonaisena Mäntyharjun messualueelle 30.–31.5.2011. Kuljetus Espoon Otaniemestä lähtee maanantai-iltana ja loma-asunto asennetaan paikoilleen Mäntyharjun messualueelle tiistaiaamuna.

Erilaisia energiamuotoja ja energiansäästöä

Messukohteissa energian ja lämmön tuottajina hyödynnetään aurinkoenergian lisäksi myös maa- ja ilmalämpöä sekä erilaisia tulisijoja. Aurinkoenergiaa käytetään Luukun lisäksi Kivitasku 150 -nollaenergiatalossa ja Kastelli Luonto -loma-asunnossa. Kastelli Luonnossa on myös vesitakka, jonka avulla voi lämmittää käyttövettä tai lattialämmitykseen tarvittavaa vettä.

Loma-asumisen ekologisia mahdollisuuksia esitellään muun muassa Nuuna 85 S -kohteessa, jossa kodinhallintajärjestelmän avulla voi säädellä loma-asunnon lämpötilaa ja kosteustasapainoa kotoa käsin. Lomakoti Kipparissa puolestaan on mahdollista jättää talveksi kokonaan kylmilleen, sillä siinä on kosteusturvallinen massiivipuurakenne ja pakkaselle altis talotekniikka on sijoitettu hyvin eristettyihin tiloihin.

Loma-asuntomessualueen kohteista ainakin kymmenen kuuluu A-energialuokkaan, neljä B-energialuokkaan ja kaksi C-energialuokkaan. Neljä kohdetta lämpiää maalämmöllä, kolme aurinkoenergialla, seitsemässä on ilmalämpöpumppu ja yli puolessa on puulämmitystä.

– On hienoa, että myös loma-asumisen ekologisuus ja lomarakentamisen energiatehokkuus on alkanut kiinnostaa ihmisiä. Mäntyharjun loma-asuntomessualueen kohteissa on laaja kirjo lämmitysratkaisuja ja ilahduttava määrä A- ja B-energialuokassa olevia kohteita, sanoo Suomen Asuntomessujen kehitysjohtaja Pasi Hulkkonen.

– Luukku-talo on myös hieno lisä messutarjontaan. Luukku on todellinen edelläkävijä energiatehokkaassa rakentamisessa, mistä hyvä sijoitus Madridissa keväällä 2010 järjestetyssä energiatehokkaan rakentamisen Solar Decathlon -kilpailussa on selvä todiste, Hulkkonen jatkaa.

Pyhäveden rannalla sijaitsevalla alueella on 22 messutalon yhteydessä 11 erillistä saunaa, joista 10 on rantasaunoja. Erillisissä saunoissa on panostettu erityisesti niiden monikäyttöisyyteen esimerkiksi lisämajoitustilana. Kohteiden suuret terassit puolestaan tuovat lisää tilaa kesäiseen oleskeluun.

Kuukausi loma-asuntojen valmistumiseen

Loma-asuntomessut alkavat heti juhannuksen jälkeen 27.6., joten perinteinen lehdistöpäivä järjestetään jo ennen juhannusta tiistaina 21.6. kello 10–16.00. Lehdistö voi osallistua myös samana päivänä kello 14–16 EkoLatu-seminaariin messuravintolassa.

Messujen lähestyessä rakentaminen alkaa olla loppusuoralla. Rakentaminen on pysynyt hyvin aikataulussa ja useat kohteet ovat täysin valmiina odottamassa messuvieraita.

– Muutamissa kohteissa tehdään viimeisiä rakennustöitä ja viimeistellään pihoja, mutta kaiken kaikkiaan tilanne näyttää erittäin hyvältä. Kaikki on varmasti valmista, kun messuportit avataan juhannuksen jälkeen, projektipäällikkö Asko Patjas vakuuttaa.

Haussa ekovinkkejä mökkeilyyn

Suomen Asuntomessut ja Loma-asuntomessut Mäntyharjussa järjestävät kilpailun, jossa kysytään ekovinkkejä loma-asumiseen. 17.5.–21.6. avoinna olevalla kilpailulla kerätään ideoita energiansäästämisestä, kierrätyksestä tai muusta luontoystävällisestä toiminnasta erityisesti mökkeilyssä. Tarkemmat ohjeet löytyvät verkkosivuilta sekä Facebook-ryhmästä Asuntomessut. Parhaat vinkit palkitaan lipuilla Loma-asuntomessuille Mäntyharjuun.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20206_65268.jpg
Uusilla vetimillä päivität keittiön ilmeen helposti ja edullisesti
Vetimet ovat pieni yksityiskohta keittiökalusteissa, mutta niillä on yllättävänkin suuri vaikutus keittiön tyyliin ja käytännöllisyyteen. Uutta keittiötä suunniteltaessa erilaisiin vedinvaihtoehtoihin kannattaa siis tutustua huolella. Vetimien vaihtaminen on myös edullinen keino päivittää vanhan keittiön ilmettä ilman suurta remonttia.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
20122_29742.jpg
Icopal-aluskate - kovien katteiden alle tarkoitettuja
Fel’x Multi -aluskateFel’x Multi -aluskate on aivan uudentyyppinen monikäyttöinen aluskate. Fel’x Multi-aluskatteella on monia etuja verrattuna sekä perinteisiin bitumista valmistettuihin aluskatteisiin että muovisiin aluskatteisiin. Perinteisen bitumi- ja hiekkapinnan sijaan Fel’x Multissa on siisti kuitukangaspinta. Lisäksi Fel’x Multi on kevyt: se on neliöpainoltaan alle 1/4 perinteisen bitumikatteen painosta.Fel’x Multissa on kuitenkin säilytetty perinteisten bitumisten aluskatteiden ylivoimaiset kestävyysominaisuudet. Vedenpitävyys ja hyvä UV-kestävyys on taattu. Myös mekaaniset ominaisuudet ovat hyvät.Tuote on erittäin monikäyttöinen ja se soveltuu sekä ammattilaisille että tee-se-itse-rakentajille. Se sopii myös raakapontti- tai levyalustalle esim. tiilikaton alle ja tietenkin myös bitumikattolaatan alle. Näin ollen Fel’x Multi soveltuu jyrkkien kattojen aluskatteeksi lähes kaikkiin kohteisiin, kun kysymyksessä on tuulettuva kattorakenne.
20088_12300.jpg
Vaasan asuntomessut päättyvät sunnuntaina
Järjestäjäorganisaatiot ovat tyytyväisiä Vaasan asuntomessujen tähänastisiin kävijämääriin. Messujen viimeinen viikko on käynnissä. Viikon kävijämääriin vaikuttaa varmasti myös se miten Pohjanmaa ottaa messutapahtuman omakseen. – Viimeinen kiriviikko käynnistyy, ja nähtäväksi jää kuinka pohjalaiset innostuvat tulemaan messuille lomiensa jälkeen, Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen toteaa.Heiskanen painottaa, että suurtapahtuman onnistumiseen vaikuttavat monet muutkin tekijät kuin kävijämäärät. – Messujen onnistumista voi tarkastella useammasta näkökulmasta, joista kävijämäärä on yksi. Olemme iloisia, että viimeisellä viikolla messuilla on paljon ministeritason vierailuja. Lisäksi messuille on tulossa toista sataa ryhmää ja delegaatiota ulkomaita myöten. Se osoittaa, että messujen sisältö on onnistunut ja tapahtuma on mielenkiintoinen, Heiskanen toteaa.
20222_76849.jpg
Näin saat edullisen ja ekologisen lämmityksen
Kodin lämmitysjärjestelmän valinta ei ole vain pikkujuttu. Hyvin suunniteltuun järjestelmään kannattaa sijoittaa, sillä se takaa huoletonta asumista pitkäksi aikaa. Oikein mietitty sekä mitoitettu lämmitysjärjestelmä on myös helppo ekoteko. Tässä esittelyssä Boschin uutuus.Maalämpöpumppu Bosch Compress 7800i LW/M on erinomainen valinta kotisi lämmittäjäksi, se takaa edullisen ja toimintavarman lämmityksen ympäri vuoden. Boschin uudesta maalämpöpumpusta löytyy moderni värillinen kosketusnäyttö, erinomainen käyttöveden tuotto sekä kierroslukuohjattu kompressori. Automatiikka ohjaa lämpöpumpun toimintaa säätöjesi mukaan, jolloin saavutat suurimman mahdollisen säästön kuitenkaan mukavuudesta tinkimättä.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Hinnan alennus ja kaupan purku
Ostajalla on oikeus vaatia virhettä vastaavaa tai muuten virheeseen nähden kohtuullista hinnanalennusta. Ostajalla on oikeus saada palautettavalle kauppahinnalle korkolain 3 §:n 2 momentin mukaista korkoa kauppahinnan maksupäivästä lukien.Ostajalla on oikeus purkaa kauppa, jos virheestä aiheutuu olennaista haittaa eikä muuta seuraamusta voida pitää kohtuullisena.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton