• Etusivu
  • Talo

Ulkoverhous puusta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.07.2021
201412_41868.jpg

Ulkoverhouksen tekeminen on eräs niistä töistä, joissa omatoiminen rakentaja voi omalla työllään säästää. Eräs suosituimmista pientalorakentamisen muodoista nykyään on ns. sateelta suojaan pystytys. Tällöin runko ja vesikatto nousevat nopeasti ammattilaisten voimin täysipäiväisenä työnä. ja tästä on rakentajan hyvä jatkaa haluamaansa tahtiin. Muun muassa ulkoverhouksen voi asentaa itse.

Ulkoverhouslaudan valinta


Ulkoverhouslautoina suositellaan käytettävän kuusta, koska se sulkeutuneen solurakenteensa ansiosta imee itseensä vähemmän kosteutta kuin mänty ja sen kosteuseläminen on vähäisempää. Käytettävän puutavaran kosteuden tulee olla alle 20 %, mikä saavutetaankin helposti nykyaikaisella keinokuivauksella. Sateelta suojassa oleva puu asettuu tasapainokosteuteen ulkoilman kanssa erittäin hitaasti. Toisin sanoen pari päivää pihalla ei juuri vaikuta, vaikka ilman kosteus olisikin korkea.

Verhouslautojen paksuudet vaihtelevat välillä 23…28 mm. Suositeltava paksuus on 28 mm. Paksumpi verhouslauta kestää paremmin säiden vaihteluja, mutta on luonnollisesti myös hintavampaa. Alle 23 mm:n vahvuista lautaa ei ole suositeltavaa käyttää kuin toisarvoisissa kohteissa. Paras vaihtoehto on käyttää teollisesti pohjamaalattua ulkoverhouslautaa, jolloin verhouslautojen pinta on suojassa sateelta ja UV-säteilyltä alusta asti. Laudat voi luonnollisesti käsitellä itsekin. Pohjamaalaus kannattaa tehdä huolellisesti jo ennen asennusta ja on suositeltavaa käyttää myös oksalakkaa.

Tutustu maalausohjeisiin.

Vaaka- vai pystyverhous


Ulkoverhous voidaan toteuttaa monella eri tavalla tai eri tapojen yhdistelminä. Vaaka- ja pystyverhouksien ja erilaisten verhoustapojen avulla julkisivua voidaan elävöittää, mutta samalla korostuu huolellisen työn ja oikeiden detaljien merkitys. Tuuletukseen tulisi myös kiinnittää erityishuomiota.

Aluksi on valittava halutaanko pystyyn vai vaakaan asennettava verhoustyyppi, mikä vaikuttaa valittavaan ulkoverhouslautaan.

Vaakaverhoukseen soveltuvia pontattuja verhouslautatyyppejä ovat UYL, UTK, UTV ja UYV.
Pystyverhoukseen soveltuvat UTV, UTS ja UYS. Pystyverhoukseen käytetään myös erityyppisiä loma- ja peiterimalaudoituksia. Näiden vakiotyyppien lisäksi verhouslaudoissa on useita harvinaisempia vaihtoehtoja ja vanhan korjaaja voi tarvittaessa teettää haluamaansa verhouslautaa, kunhan kunnon mallikappale toimitetaan "höylärille". Näitä vaihtoehtoja voit tiedustella Asiantuntevalta puutavarakauppiaalta.

Vaakaverhouksissa voidaan käyttää myös hieman harvinaisempaa, ns. avosaumalaudoitusta, jossa ulkoverhouslaudat ovat irti toisistaan. Poikkileikkauksen muoto on vinoneliö.

201410_41401.jpg

Maalattavaan ulkoverhoukseen suositellaan käytettäväksi hienosahapintaista lautaa. Näyttävä ulkoverhous muodostuu myös erilaisten verhoustyyppien yhdistelemisestä tai vaikkapa laudan ja poltetun tiilen yhdistelmästä. On huomioitavaa, että vaaka- ja pystyverhous edellyttävät erilaisten "koolausten" käyttöä. Verhouksen muuttuessa täytyy huolehtia tuuletuksen toimivuudesta. Verhoustyyppien vaihtuessa käytetään tarvittaessa "tippalistaa" tai "tippapeltiä".

Tuuletus kuntoon

Verhouslautojen taakse jätetään reilu tuuletusrako, joka on alhaalta ylös auki. Tuuletusraon paksuuden tulisi olla vähintään 22 mm. Ulkoverhouksen alareuna tulisi muotoilla tippanokaksi. Alareunan tulee olla vähintään 30 cm maanpinnan yläpuolella, huomioiden myös mahdolliset kukkapenkit, jotka on sijoitettu tai tullaan sijoittamaan sokkelin viereen. Ulkoverhouksen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää ohjata vesi pois julkisivulta esim. ikkunaliittymien kohdalla. Muista myös, että räystäs suojaa tehokkaasti verhouslautoja sateelta.

Tuuletusraon toteuttaminen vaakaverhouksessa


Vaakaverhouslauta on periaatteessa tuuletuksen kannalta helpompi vaihtoehto.

Verhouslautojen alle asennetaan vahvuudeltaan sopivat koolaukset pystyyn, vaakaverhouksen kiinnittämistä varten. Tällöin ilma pääsee kiertämään verhouksen alapäästä ylös räystään alle.

Vesikatteen alapinnan ja verhouksen yläreunan väliin jätetään vähintään 20 mm korkea yhtenäinen tuuletusrako, joka mahdollistaa ilmankierron sekä verhouksen taustan tuuletusraossa.
Jos räystään alapuoli laudoitetaan, jätetään lautojen väliin n. 10 mm raot, jotta tuuletus toimii.

20149_41055.jpg

Tuuletusraon toteuttaminen pystyverhouksessa


Tuuletuksen toteutus pystyverhouksessa on periaatteessa vaakaverhouksen kaltainen. Erona on lähinnä se, että pystyverhouksen kiinnittäminen edellyttää vaakaan asennettavia koolauksia ja näiden taakse on edelleen asennettava korokerimat pystyyn, jotta ilman kulku alhaalta ylöspäin onnistuu.

Mikäli ulkoverhouksessa käytetään sekaisin sekä pysty että vaakaverhousta on tuuletuksen toimimiseen kiinnitettävä erityistä huomiota mm. verhoustavan vaihtumiskohdissa.

20149_41056.jpg

Ulkoverhouslautojen asennus


Ulkoverhouslautojen työstämiseen soveltuvat tavalliset käsityökalut, mutta esimerkiksi katkaisusirkkeli ja paineilmanaulain jouduttavat työtä. Ulkoverhouslautojen kiinnittäminen tapahtuu kuumasinkityilla lanka- tai kierrenauloilla. Laudat kiinnitetään niin, että naulan etäisyys reunasta on vähintään 20 mm. Puun päähän tulisi etäisyyttä jäädä vähintään 70 mm.

Vaakaverhouksen tekeminen aloitetaan tavallisesti alimmasta tai toiseksi alimmasta lautakerrasta, joka asennetaan tarkasti vaakasuoraan. Aloituskohtana voi olla myös ikkunan reuna. Pystyverhouksessa aloitus voi tapahtua esimerkiksi keskeltä seinää, josta edetään molempiin suuntiin. Ikkunan tai oven pielet voivat olla myös järkeviä aloituskohtia. Työjärjestys kannattaa suunnitella etukäteen. Ensimmäisen laudan on oltava tarkasti pystysuorassa. Suoruutta on syytä tarkkailla työn edetessä.

Mikäli käytetään lomalaudoitusta, alle jäävän kerroksen laudat asennetaan niin, että niiden reunat pyrkivät kuivuessa seinästä poispäin eli sydänpuu sisäänpäin ja lomalaudoituksen päällimmäinen kerros taas niin, että laudan reunat pyrkivät kaareutumaan seinää päin, eli sydänpuu ulospäin.

Pysty- ja vaakasuuntaista laudoitusta käyttämällä saadaan julkisivuun elävyyttä.
Pysty- ja vaakasuuntaista laudoitusta käyttämällä saadaan julkisivuun elävyyttä.

Ulkoverhouksen yksityiskohdat

Ulkoverhouksen alareuna jätetään muutama sentti sokkelin yläpintaa alemmaksi. Pystyverhouslautojen alapäihin tehdään tippanokka. Myös vaakaverhouksissa voidaan alimman laudan alareunan työstää tippanokan muotoon. Maalattaessa on muistettava käsitellä tippanokka erityisen huolellisesti.

Nurkkalautojen avulla viimeistellään nurkat helposti hyvän näköisiksi, etenkin vaakaverhouksissa, mutta samalla ne myös korostavat rakennuksen kulmia. Korostuksen parantamiseksi nurkkalaudat maalataan tavallisesti muusta verhouksesta poikkeavaan väriin.

Pystyverhoukset voidaan varsin helposti toteuttaa ilman varsinaisia nurkkalautoja,.Kuitenkin myös pystyverhouksien yhteydessä voidaan käyttää ja usein käytetäänkin nurkkalautoja korostamaan rakennuksen kulmia.

Ikkunan liittyminen ulkoverhoukseen on samantyyppinen kohta kuin nurkatkin. Rakennuksen yleisilmeestä ja verhouslautojen tyypistä ja suunnasta riippuen kyseinen liittymä voidaan tehdä erilevyisiä vuorilautoja käyttäen tai mahdollisesti asentamalla vain vesipelti ikkunan alareunaan. Ikkunoiden vuorilaudat voivat olla hyvinkin koristeellisia, jolloin ne antavat talolle ilmettä. Usein vuorilaudat tehdään yhtenäisen näköisiksi nurkkalautojen kanssa, esimerkiksi maalaamalla ne samanvärisiksi.

20149_41057.jpg

Pintakäsittely suojaa ulkoverhousta

Maalaa ulkoverhous mahdollisimman pian asennuksen jälkeen. Ponttiin menevät verhouslaudat kannattaa maalata kertaalleen jo ennen asennusta tai käyttää valmiiksi pohjamaalattuja lautoja. Lomalaudoituksessa alempi lautakerta kannattaa myös maalata kertaalleen, ennen päällimmäisen lautakerran tai rimojen asennusta, jotta mahdollinen kuivumisesta johtuva kutistuminen ei toisi näkyviin käsittelemätöntä kohtaa. Pintakäsittelyn tarkoitus on suojata puuta auringon UV-säteilyltä ja kosteusrasituksilta. Ulkoverhous kaipaa myös ajoittain huoltomaalausta. Huoltomaalaus tulisi suorittaa hyvissä ajoin, jotta vältytään suuremmalta remontilta. Hyvin toteutettuna ja hoidettuna puuverhous on pitkäikäinen vaihtoehto suomalaiseen pientaloon.

Talo
julkisivu
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Julkisivun rappaus
Julkisivun uusiminen rappauksella
Hyvään talonpitoon kuuluu säännöllinen, vähintään kerran vuodessa tehtävä ainakin silmämääräinen tarkistus kaikissa niissä rakenteissa – sisällä ja ulkona – joissa vesi tai kosteus voi mahdollisesti päästä rakenteisiin. Julkisivu, täysin pintamateriaalista riippumatta, on yksi keskeisistä tarkastuskohteista. Rapatuista pinnoista voi hakea mahdollisia halkeamia ja pinnoitteen irtoamisia silmämääräisesti ja koputtelemalla vaikkapa puupalikalla pintaa. Vaurioitunut rakenne antaa kyllä kuulua itsestään.
Kivilaatoitusta puhdistetaan Kärcher-painepesurin sekä T 7 -terassipesurin avulla
Painepesurit ja lisävarusteet: täältä pesee
Vaikka puhdistaminen ja peseminen harvoin on suoranaista välineurheilua, on siitä huolimatta hyvistä lisävarusteista suuri apu paremman lopputuloksen aikaansaamiseksi.Nopeus sekä tehokkuus yhdistettynä hyvään lopputulokseen miellyttää ihan varmasti ja ihan kaikkia.
20178_49846.jpg
Savikattotiili toimii julkisivussa!
Vaikka paikalla muurattu tiilijulkisivu on todettu Tampereen teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan elinkaariedullisimmaksi julkisivuratkaisuksi kerrostalossa, voidaan keraaminen julkisivu toteuttaa muullakin tavoin kuin muuraamalla. Yksi tällainen tapa on tehdä persoonallinen julkisivu keraamisilla savikattotiilillä, kuten Oulun Åströmin rannassa on tehty.
rudus turvahiekka ja leikkihiekka
Turvahiekkaa ja leikkihiekkaa kullanmuruille
Lasten leikkipaikka ei ole taloyhtiöiden pihalla mitenkään tavaton näky. Erilaiset kiipeilytelineet, keinut sekä hiekkalaatikot ovatkin usein kovassa käytössä. Koska käyttäjiä on monia ja heidän ikähaitarinsa vaihtelee vauvasta kouluikäisiin, asettaa se myös leikkipaikan turvallisuudelle omat kriteerinsä.Leikkikenttävälineiden turvallisuudesta ovat vastuussa välineiden valmistajat, leikkikentän ylläpitäjät sekä sen omistaja. Leikkikenttä tulee siis pitää kunnossa.
202211_80174.jpg
Julkisivusaneeraus pienentää kiinteistön energialaskua
Täysimittaisissa julkisivusaneerauksissa vaihdetaan myös lämmöneristeet. Joissain kohteissa rakenteellista energiatehokkuutta parannetaan kasvattamalla eristepaksuutta. Tämä luo lähes poikkeuksetta tarpeen kasvattaa rakennuksen ulkomittoja. Sokkeleiden kasvattaminen ja räystäslinjojen muuttaminen on myös hyvin kallista, joten kiristyneisiin vaatimuksiin pitäisi pystyä vastaamaan muuttamatta alkuperäisiä rakennepaksuuksia.
1_P_107886_1.jpg
Rakennusmääräyskokoelma, mittava uudistus valmis
Ympäristöministeriö on saanut joulukuussa päätökseen vuonna 2013 käynnistyneen rakentamismääräyskokoelman uudistustyön. Mittavassa uudistuksessa kokoelma päivitettiin vastaamaan kestävän ja hyvän rakentamisen nykyaikaisia vaatimuksia, vuonna 2013 voimaan tulleen maankäyttö- ja rakennuslain edellyttämällä tavalla.Rakentamismääräyskokoelma on uudistettu vaiheittain. Kokonaisuudessaan uudet vaatimukset tulevat voimaan 1.1.2018. Vuoden 2017 puolella vireille tulevissa rakennushankkeissa sovelletaan vielä vanhoja määräyksiä."Uudistamisessa on käyty koko ajan hyvää vuoropuhelua rakennusalan toimijoiden kanssa, ja uusien vaatimusten pääasiallinen sisältö on ollut jo pidempään alalla tiedossa", kertoo rakennusneuvos Teppo Lehtinen ympäristöministeriöstä.Uudistus selkeyttää sääntelyä. Lisäksi yksittäisiä vaatimuksia on vähennetty noin puoleen aiempaan verrattuna. Tämä on tehty rakentamisen laadun vaatimustasoa heikentämättä."Vaatimukset ja suosituksina annettavat ohjeet on nyt erotettu toisistaan, mikä helpottaa vaatimusten soveltamista. Myös korjausrakentaminen on uutena kokonaisuutena mukana. Asetukset ottavat huomioon yhteiseurooppalaiset rakennustuotteiden sisämarkkinat, mikä edistää myös kotimaisen rakennusalan vientiä", Lehtinen sanoo.Kaikkiin asetuksiin on laadittu perustelumuistio. Olemassa olevissa rakennuksissa voidaan pääsääntöisesti soveltaa rakentamisen aikana voimassa olleita määräyksiä.Asetukset julkaistaan Suomen säädöskokoelmassa Finlex-palvelussa. Rakentamismääräyskokoelma on jatkossa ministeriön sähköinen julkaisu, joka tarjoaa kootusti maankäyttö- ja rakennuslain mukaiset asetukset ja niihin liittyvät suositukset koskien rakenteiden lujuutta ja vakautta, paloturvallisuutta, terveellisyyttä, käyttöturvallisuutta, esteettömyyttä, meluntorjuntaa ja ääniolosuhteita sekä energiatehokkuutta.1.1.2018 voimaan tulevat asetukset päivitetään ympäristöministeriön verkkosivuilla julkaistavaan rakentamismääräyskokoelmaan 2.1. mennessä:ym.fi/rakentamismaarayksetListaus vuoden 2018 alusta voimaan tulevista ympäristöministeriön säädöksistäYmpäristöministeriön ohjeita

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton