• Etusivu
  • Talo

Puukoulu 7- Lautalattia

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.10.2014
201410_41426.jpg

Aito puulattia on laadukas ja kaunis. Kuva: Kampin Puu Oy

Aito puu on materiaalina lämmin ja luonnollinen. Puu näyttää itseltään. Puu on hyvä materiaali erityisesti siellä, missä siihen kohdistuu ihokosketusta, esimerkiksi lattiassa. Aito puupinta tuntuu miellyttävän lämpimältä talvella ja viileältä kesällä. Aidolla puulattialla voit kävellä paljain jaloin tuntematta epämiellyttävää kylmyyttä riippumatta siitä, onko asunnossa lattialämmitys.

Pintakäsittelyllä voidaan vaikuttaa lautalattian ulkonäköön

Puu voidaan lakata, petsata, vahata, maalata tai öljytä. Eri käsittelyt ovat kuitenkin luonteeltaan erilaisia. Kirkas lakka säilyttää puun ulkonäön ja toimii helppohoitoisena kulutuskerroksena. Ensimmäisellä käsittelykerralla tulee lattia lakata kolmeen kertaan. Tavallinen lakkatyyppi on alkydilakka, jossa liuottimena on lakkabensiini. Nykyään on myös puulattioille hyvin soveltuvia vesiliukoisia lakkoja. Sivelyjen välillä kannatta suorittaa kevyt välihionta mahdollisten epätasaisuuksien poistamiseksi.

Kuultokäsittelyllä tai petsauksella saadaan lattiaan läpikuultava väri, joka jättää puun tekstuurin näkyviin.

Peittomaalausta käytettäessä on värivalikoima miltei rajaton. Lattia voidaan myös peittomaalata osittain, osan lattiasta jäädessä puun väriseksi.

Öljytty lattiapinta on miellyttävä, mutta vaatii hoitoa. Pinta saattaa olla herkkä tahraantumaan. Paikalliset tahrat poistetaan hiomalla hienolla hiomapaperilla öljyn avulla.

Puulattia voidaan käsitellä myös erilaisilla vahoilla.

Joskus vanhan muovimaton alta saattaa paljastua erinomaisessa kunnossa oleva vanha puulattia. Pieni hiominen ja käsittely, ja lattia on kuin uusi.
Joskus vanhan muovimaton alta saattaa paljastua erinomaisessa kunnossa oleva vanha puulattia. Pieni hiominen ja käsittely, ja lattia on kuin uusi.
Öljytty lattia jättää puun syyt kauniisti näkyviin. Kuva: Tikkurila.
Öljytty lattia jättää puun syyt kauniisti näkyviin. Kuva: Tikkurila.
Peittävä käsittely onnistuu esimerkiksi Betolux Akvalla. Kuva: Tikkurila.
Peittävä käsittely onnistuu esimerkiksi Betolux Akvalla. Kuva: Tikkurila.

Lattialaudan valinta


Lautalattian toteuttamiseen on runsaasti vaihtoehtoja. Tavallisin lattialauta on männystä höylätty, nimellismitoiltaan 28 mm paksu ja 95 mm leveä. Tarjolla on kuitenkin muita vaihtoehtoja, kuten 21 x 95 mm ja 33 x 95 mm. Käytettäessä alle 28 mm paksua lattialautaa on lattian kannakkeiden välin oltava k 400 tai lautalattia on toteutettava uivana levymäisen alusrakenteen päälle. Markkinoille on tulossa myös ohuita massiivipuulattioita, jotka asennetaan parketin tapaan uivana (liimaamalla) alusrakenteen päälle.


Myös lattialautojen leveys voi vaihdella välillä 45...145 mm. On kuitenkin huomioitava, että leveämmät laudat kutistuvat kuivuesaan kapeita enemmän. Onkin tärkeää, että valittu lattialauta on kosteudeltaan sopiva. Puu on hygroskooppinen materiaali, joka pyrkii tasapainokosteuteen ympäröivien olosuhteiden kanssa. Lattialautaa valmistetaan myös kuusesta ja koivusta. Viime vuosina markkinoille on tullut myös männystä, kuusesta tai koivusta valmistettua lämpökäsiteltyä lattialautaa. Lämpökäsiteltyä puuta käytettäessä on huomioitava käsittelyn lujuutta heikentävä vaikutus. Myynnissä on myös valmiiksi pintakäsiteltyjä lattialautoja. Lattilautaa on saatavilla myös pääpontattuna.

Lautalattian toteuttamiseen on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja. Kuva: Kampin Puu Oy
Lautalattian toteuttamiseen on tarjolla runsaasti vaihtoehtoja. Kuva: Kampin Puu Oy

Asennuskosteus


Lattialaudan tärkeimpiä ominaisuuksia on sen asennuskosteus. RYL:n mukaan kosteuden tulisi olla 8-12 %. Tämä edellyttää, että keinokuovauksen jälkeen lattialauta säilytetään vakiokosteustilassa puutavarakaupan varastossa. Liian kostea lattialauta kutistuu kuivuessaan ja lautojen väliin muodostuu rakoja. Toisaalta asennuskosteudeltaan liian kuiva lattialauta saattaa turvota ja turpoamisen myötä joku lattialaudoista saattaa kohota ylös. Tälläinen tilanne saattaa muodostua esimerkiksi talvisin kylmillään olevalla kesämökillä. Onkin hyvä keskustella asiasta asiantuntevan puukauppiaan kanssa ja kertoa hänelle mihin ja millaisiin olosuhteisiin hankittava lattialauta on tarkoitus käyttää.

Lattialautojen asennus


Lattialaudat naulataan palkkeihin käyttäen uppokantanauloja, joiden koko on laudan paksuudesta riippuen 60 x 2,3 tai 75 x 2,8 mm. Lattialaudat voidaan myös ruuvata kiinni. Seinän vierellä käytetään apuna puukiiloja, jotta lattialautojen ja seinän välinen rako saadaan tasaiseksi. Liikkumavaran tulee olla 10 mm leveä.

Alustan suoruus


Ennen lautojen asennuksen aloitusta tarkista, että koolaus on tasainen ja vaakasuora. Tee tarkistus vähintään 3 metrin pituisella linjalaudalla, jota kuljetetaan koolausta pitkin eri suuntiin. Asennuksessa on myös huomioitava, ettei lattialaudan ja eristekerroksen väliin jää ilmarakoa. Mikäli ilma pääsee liikkumaan lattialaudan alla, se voi aiheuttaa vedon tunnetta.

201410_41124.jpg
201410_41125.jpg
201410_41126.jpg

Aloitus


Aloita lattialautojen asennus asettamalla ensimmäinen lauta naaraspuoli seinää vasten. Jos huone on pitkä ja pituussuuntaan tarvitaan useita lautoja, huolehdi siitä, että laudat ovat suorassa linjassa. Älä luota pelkästään seinän suoruuteen. Tarkista käyttäen linjalankaa. Aseta kiiloja lattialaudan ja seinän väliin liikkumavaran jättämiseksi. Ensimmäinen lauta ruuvataan tai naulataan päältä niin läheltä seinää, että naula peittyy jalkalistan alle. Etureuna ruuvataan tai naulataan vinosti lyöden urospontin sisäkulmaan. Naulatessa käytetään apuna tuurnaa.

Seuraava lauta lyödään edelliseen kiinni lyöntikapulan avulla. Toimenpide toistetaan ja laudat kiinnitetään sitä mukaa, kun ne on saatu kunnolla paikoilleen. Jos on vaarana, että lauta halkeaa kiinnitettäessä, esim. lähellä päätyä, esiporataan naulausreikä.

Jatkosaumat


Lautojen jatkosaumat tehdään lattiakannakkeen kohdalle ja ulkonäkösyistä jatkoskohdat sijoitetaan tasaisesti koko lattiapinnalle. Etenkään vierekkäisten lautojen jatkoskohdat eivät saa olla samalla tuella. Päätypontattujen lattialautojen jatkoksia ei välttämättä tarvitse sijoittaa tuen päälle, kunhan viereiset laudat jatkuvat yhtenäisinä. Keskellä lattiaa olevan päätysauman saaminen mahdollisimman tiiviiksi, onnistuu puristamalla laudat yhteen seinän viereisestä raosta esimerkiksi sorkkaraudan avulla. Käytä tällöin seinän ja sorkkaraudan välissä levynpalaa tai puukapulaa saadaksesi tilaa väännölle ja suojataksesi seinää.

Oviaukot


Jos mahdollista, ulota lattia ovien kohdalla niin pitkälle, että kynnys peittää sauman. Lattian pitää voida liikkua suhteessa naapurihuoneiden lattioihin. Jos lattiat eivät ole samassa tasossa, korotetaan kynnystä alemman huoneen puolella listan avulla. Kynnyksettömissä aukoissa käytetään puisia tai metallisia peitelistoja.

201410_41127.jpg
201410_41128.jpg

Lopetus


Viimeinen lautarivi joudutaan yleensä halkaisemaan. Kaksi viimeistä lautariviä on tavallista asentaa yhtaikaa. Halkaistu viimeinen lauta kiinnitetään päältä, niin läheltä reunaa kuin mahdollista, jolloin naulat/ruuvit jäävät jalkalistan alle. Seinän viereen tulee jättää 10 mm liikkumavaraa. Ennen lattialistojen naulaamista poistetaan kaikki seinävierustan palikat ja kiilat.

201410_41134.jpg

Uiva lattia


Lautalattia voidaan toteuttaa myös uivana, eli laudat kiinnitetään toisiinsa, mutta ei alusrakenteeseen. "Uivaan" lattiaan tulisi hankkia tasapontiksi höylätty lattialauta. Normaalisti lattialauta höylätään "kireäksi pontiksi". Laudan alahuuli on tällöin 0,5 mm lyhyempi kuin ylähuuli.

Työkalut


Oikeat työkalut ja varusteet helpottavat työntekoa: vasara, tuurna, sorkkarauta, hienohampainen leveäteräinen saha, suorakulma, kynä ja mittanauha. Reikien ja lovien tekemiseen tarvitaan porakone, pistosaha ja litteä taltta. Tuurna on tarpeen, jotta vältyttäisiin naulausjäljiltä. Suorakulman ja terävän kynän avulla saadaan merkinnöistä tarkat. Jiirilaatikko tai -saha helpottavat katkaisua. Kiristysrauta auttaa lattialautojen kiristämisessä asennuksen aikana.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20111_24105.jpg
Ei kahta sanaa: Omassa edullisempaa kuin vuokralla
Asuminen on yksi ihmisen perustarpeista ja lohkaisee aina ison osan käytettävissä olevista tuloista. Mikäli on tiedossa, että joutuu tai on mahdollista sitoutua jollekin paikkakunnalle esimerkiksi työn puolesta vuosikausiksi eteenpäin, on eri asumismuodot syytä punnita tarkkaan. Omistusasunto taitaa vaan vetää pidemmän korren tässä vertailussa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Käyttö- ja huolto-ohjeet
Toimenpiteet:Urakoitsijat luovuttavat rakennuttajalle urakka-asiapapereiden mukaiset käyttö- ja huolto-ohjeet. Suunnittelijat ja valvojat tarkistavat käyttö- ja huolto-ohjeet.Vastuuhenkilöt:SuunnittelijatDokumentit:Käyttö- ja huolto-ohjeetHyväksyntä:Isännöitsijä tai huollon johtaja
20106_22048.jpg
Toimivaa ilmanvaihtoa
Puhdas sisäilma parantaa elämänlaatua ja terveyttä. Suomen Terveysilma tarjoaa kaikkiin taloihin, joissa on painovoimainen ilmanvaihto tai vain koneellinen poisto, oivat ja kohtuuhintaiset ratkaisut tehostaa ilmanvaihtoa ja estää haitallisten epäpuhtauksien pääsy huoneilmaan.Venttiilit Jäsentukusta
201810_54931.jpg
Ajallista arvokkuutta ja yksilöllisyyttä huokuva talo sai arvoisensa katon
Ajallista arvokkuutta ja yksilöllisyyttä huokuva talo sai arvoisensa katonKING OF ROOFS 2019 -KATTOREMONTTIKOHDETOTEUTUS /Varma Vesikatto OyKohde on rakennettu vuonna 1984 Evira-talomalliston pohjalta muunneltuna versiona, joten siitä huokuu myös ajallista arvokkuutta sekä yksilöllisyyttä. Talon malli on nimeltään Tasokas, jonka kertoo myös rakennuksen ylväs ulkomuoto. Kohteen asukkaat etsivät pitkään tonttia, johon kyseisen rakennuksen toteuttaminen olisi mahdollista ja olikin onni, että rakennuspaikka löytyikin asukkaiden kotipaikkakunnalta idyllisestä Sauvosta.
20238_82864.jpg
Talotuulettimen vaihdolla satojen eurojen energiansäästö
Energian hinnan nousu ja etenkin sähkön hinnan nousu ja hinnankehityksen epävarmuus kannustaa energiansäästöön. Ilmanvaihdon energiatehokkuuden parantaminen on yksi varsin helpoista vaihtoehdoista, joka tuo nopeasti säästöjä.
201111_28853.jpg
Ovet ja ikkunat
Oville ja ikkunoille on asetettu useita eri määräyksiä ja ohjeita, jotka koskevat pääasiassa asuinrakentamista. Pelkästään kesäaikaiseen käyttöön tarkoitetuissa rakennuksissa joistakin määräyksistä voidaan poiketa. Määräyksiä on laadittu koskemaan kokoa, sijaintia ja tulipalotilanteissa mm. kestävyyttä. Tähän artikkeliin on koottu määräyksistä ja ohjeista keskeisimmät.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton