Suomessa vuosittain 300 ihmistä sairastuu radonaltistuksen aiheuttamaan keuhkosyöpään. On perusteltua epäillä korkeita radonpitoisuuksia, jos asunto sijaitsee harjulla tai soramaalla tai se on rakennettu kallion päälle. Myös savimaille perustetussa talossa saattaa olla radonia sillä perustusten ja alapohjan alle tuodut täyttösorakuormat ovat mahdollisesti louhittu kalliosta, jossa on korkea radonpitoisuus.
Vielä enemmän syytä epäilyyn on, jos ilmanvaihto asunnossa ei toimi. Huono ilmanvaihto ja rakennuksen alipaineisuus lisäävät huomattavasti radonsäteilyn riskiä, sillä alapohjan kautta sisään pääsevät ilmavuodot kuljettavat alipaineen voimalla radonia sekä muita epäpuhtauksia sisäilmaan.
Osta venttiilit Jäsentukusta
Ilmanvaihtoratkaisuihin erikoistuneessa Terveysilmassa alettiin radonongelmiin kiinnittää huomiota muutama vuosi sitten. Terveysilmassa onkin todettu toimivan ilmanvaihdon pudottavan olennaisesti radonarvoja. Ulko- ja sisälämpötila vaikuttaa radonpitoisuuksiin ja koska radonia joko on tai ei ole – se ei varastoidu mihinkään – usein jo toimiva ilmanvaihto osaltaan auttaa pudottamaan pitoisuuksia. Hyvä esimerkki on asiakaskohde, jossa kerrostalon alakerrasta mitattiin vaaralliset 780 becquerellin radonpitoisuudet. Kohteeseen asennettiin korvausilmaventtiilit ja arvot mitattiin uudelleen viikko asennuksen jälkeen. Radonia oli ilmassa enää noin 70 becquerellia kuutiometrillä.
Radonkorjauksissa ensimmäinen toimenpide onkin varmistaa ilmanvaihdon toimivuus ja katsoa vasta sen jälkeen muita toimenpiteitä. Usein korkea radonpitoisuus löytyy asunnosta, jossa ilmanvaihto ei toimi korvausilmaventtiilien puuttumisen takia. On paikkoja, joihin on välttämätöntä asentaa toimivan ilmanvaihdon lisäksi radonpumput tai radonimuri pitoisuuksien pienentämiseksi. Jälkiasennettuna pumppujen hinnat ovat tuhansia euroja, joten kyse on kalliista toimenpiteestä. Korvausilmaventtiilien hinta puolestaan liikkuu muutamassa satasessa, joten ensiapuna niiden asentaminen kannattaa aina, varsinkin kun ensiapu saattaa toimia myös lopullisena ratkaisuna.
Venttiilit ja suodattimet Jäsentukusta
Huono ilmanvaihto on onneksi korjattavissa pienellä rahalla ja vaivalla. Kokonaan puuttuvat korvausilmaventtiilit voi helposti asentaa joko puiseen tuuletusluukkuun tai tekemällä seinään uusi läpivienti lämpöpatterin ja ikkunan yläpuolelle venttiiliä varten. Mikäli asunnosta löytyy vanha venttiiliaukko, se voidaan hyödyntää ja korjata edullisesti toimivaksi. On hyvä myös huomata, että asunnon arvon nousuna ilmanvaihtoon sijoitettu summa maksaa taatusti itsensä takaisin. Asunnonostajan muistilistalla kysymys radonmittauksista ja ilmanvaihdon toimivuudesta on kärkipäässä.
Sopivaa venttiilimallia valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota tuotteen ilmamääriin, kestävyyteen ja tehokkaaseen ilmansuodatukseen. Rakentaja.fi- verkkokaupasta löytyvä, automaattisesti toimiva Velco -termostaattiventtiili säätää itse venttiililautasen avausta muuttuvan ulkolämpötilan mukaan. Tällöin ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ilman, että siihen tarvitsee kiinnittää erityistä huomiota. Kylmällä ilmalla venttiilin avaus kiertyy pienemmälle, lämpimällä suuremmalle. Koska termostaatin toiminta on tekniikaltaan hyvin yksinkertainen, lämpölaajenemiseen perustuva, se ei tarvitse sähköä. Venttiili toimii vuosikymmeniä ilman huoltotoimenpiteitä. Termostaatilla säätyvän Velco venttiilin hintaero tavallisiin, jatkuvaa käsisäätöä vaativiin venttiileihin on pieni.
Venttiilien yhteydessä käytetään suodattimia, joilla torjutaan esimerkiksi pölyn, allergeenien ja pienhiukkasten pääsyä asuntoon. Hyvällä suodattimella on kaksi tärkeää ominaisuutta: kyky suodattaa pienetkin epäpuhtaudet ja toisaalta hyvä ilmanläpäisykyky. Markkinoilla olevilla suodattimilla on paljon eroja. Parhaat suodattimet, kuten Filtrete, ovat suodatusluokkaa F7. Heikkotehoinen - niin sanottu karkeasuodatin - pysäyttää nimensä mukaisesti vain karkeimman hiekkapölyn. Hyvä suodatin sen sijaan sallii puhtaan ilman virrata lävitseen, mutta estää hengityksen mukana keuhkojen kautta verenkiertoon kulkeutuvien pienhiukkasten pääsyn asuntoon. Erityisesti allergiaa, astmaa tai verisuoni- ja sydäntauteja sairastavien kannattaa huomioida pienhiukkasten ja toimivan ilmastoinnin merkitys jokapäiväisessä elämässään. Hintaero tai materiaalin paksuus eivät kerro suodattimien laatueroista, joten kannattaa tuotetiedoista tutkia tarkkaan, minkälaisen suodattimen valitsee.
Sisäilman radonpitoisuuden selvittämiseksi tulisi käyttää Säteilyturvakeskuksen hyväksymää mittausmenetelmää. Radonmittauksen voi tilata esimerkiksi STUKin radonmittauspalvelusta.
Mittaus tehdään kahdella radonmittauspurkilla eri puolilla taloa, ja paras ajankohta mittauksen tekemiseen on lämmityskauden aikana, kylmempään vuodenaikaan. Radonmittauspurkit tulisi pitää näissä tiloissa 2-3 kuukautta riittävän mittausvarmuuden saamiseksi.
Mittauksen voi aluksi tehdä myös suuntaa antavana pikamittauksena, siihen tarkoitetulla elektronisella pikamittarilla. Mikäli olet kiinnostunut tarkastamaan asuntosi radonpitoisuuden pikamittauksena, voit tiedustella mittaria veloituksetta lainaan Terveysilmasta.
Jätä yhteydenottopyyntö Terveysilmalle venttiileistä