• Etusivu
  • Rakentaminen

Normeja karsimalla ja riittävällä tonttitarjonnalla asuntorakentamisen kustannukset kuriin

Rakentajan toimitus
Julkaistu 17.03.2011
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Suomen Vuokranantajat ja Rakennusteollisuus RT peräänkuuluttavat rakentamismääräysten keventämistä ja tonttitarjonnan lisäämistä asuntokustannusten hillitsemiseksi. Pula kohtuuhintaisista asumisratkaisuista on paheneva ongelma etenkin Helsingin seudulla. Tilanteen helpottaminen edellyttää riittävää uudisasuntotuotantoa pitkällä aikavälillä ja rakentamiskustannusten kurissa pitämistä.

Asuntoihin kohdistuvien vaatimusten kasvu ja tonttitarjonnan ongelmat ovat näkyneet viime vuosina sekä vuokrien että omistusasuntojen hintojen nousuna etenkin kasvukeskuksissa. Esimerkiksi Helsingissä uusien vuokrasuhteiden vuokrataso on noussut noin viidenneksen vuodesta 2005.

"Elämä on näköalatonta, jos vuokranmaksun jälkeen ei jää vapaata käyttörahaa. Kaikki järkevät toimenpiteet kustannusten karsimiseksi on tehtävä. Pommisuojat nostavat asuntojen hintaa turhaan, samoin inva-kylpyhuoneet hissittömien talojen ylemmissä kerroksissa. Vain Suomella on EU:ssa varaa näihin kahteen säännökseen toteutetussa laajuudessa", Suomen Vuokranantajat ry:n puheenjohtaja Antti Arjanne sanoo.

Viranomaisohjaus nostaa hintoja

Rakentamismääräysten muutokset ovat kasvattaneet asuntotuotannon kustannuksia etenkin pääkaupunkiseudulla kuluneiden kymmenen vuoden aikana. Lisäpainetta luo lähivuosina energiatehokkuusvaatimusten kiristyminen entisestään. Rakennusteollisuuden ja Vuokranantajien mielestä nyt olisikin korkea aika tarkastella määräyksiä kriittisesti ja lieventää sääntelyä tietyiltä osin.

Esimerkiksi väestönsuoja- ja esteettömyysvaatimukset nousivat esiin turhia kustannuksia aiheuttavina tekijöinä jo ympäristöministeriön niin sanotuissa Normitalkoissa vuonna 2009. Myös Kilpailuviraston tämän vuoden tammikuussa julkaisemassa selvityksessä "Viisas sääntely – toimivat markkinat" kiinnitetään huomiota rakennusalan liialliseen ja epätarkoituksenmukaiseen sääntelyyn.

"Normitalkoissa selvitettiin normeihin liittyviä ongelmia, mutta ne jätettiin korjaamatta. Määräyksiä pitää jatkossa yksinkertaistaa ja karsia. Myös Helsingin alueen 75 neliön keskipinta-alavaatimuksesta tulee viimein luopua", Arjanne esittää.

Tonttitarjonnan ongelmiin pitää puuttua

Suomen suurimmissa kaupungeissa tonttien saatavuus ja hintakehitys vaikuttavat asuntojen hintoihin enemmän kuin rakentamiskustannusten kehitys.

"Kasvukeskusten tulee kaavoittaa rakentamiskelpoista ja sijainniltaan edullista tonttimaata huomattavasti nykyistä enemmän. Puute sopivista tonteista on ollut koko 2000-luvun suurin yksittäinen omistusasuntotuotantoa jarruttava tekijä", Rakennusteollisuus RT ry:n toimitusjohtaja Tarmo Pipatti painottaa.

Pipatin mukaan Helsingin seudun ympäristöpalvelujen tuore rakennusmaavarantoja koskeva laskelma osoittaa myös perättömäksi epäilyn, että rakennusliikkeet itse panttaisivat rakentamattomia tontteja arvonnousun toivossa. Rakennusliikkeiden osuus alueella olevasta rakennusoikeudesta on suhteellisen pieni, ja valtaosa rakennusoikeudesta on yksityisten ihmisten ja kuntien omistuksessa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

2264_315438968_20137213127.jpg
Yksi hiomakone kaikkeen hiontatyöhön
Tämä hiomakone kuuluu jokaiseen kotiin – tarvitset vain yhden – Boschin PRR 250 ES -rullahiomakoneen.
20218_72194.jpg
Viikon sisustusidea: Valkoinen on sisustuksen vaikein väri
Kun halutaan suurentaa pienen huoneen tilantuntua, valinta melko varmasti päätyy valkoiseen. Valkoinen heijastaa valoa ja avartaa tilaa. Valkoisella sisustuksella et kuitenkaan tule saamaan suurempaa huonetta, vaan huone saattaa näyttää laatikkomaiselta, kylmältä ja persoonattomalta. Valkoinen ei siis ole mikään kaiken pelastava väri.Valkoiset ja vaalean neutraalit sisustuksen saattavat tuntua helpoimmalta ratkaisulta, mutta valkoisen käyttäminen onnistuneesti sisustuksessa on itse asiassa erittäin vaikeaa.
20118_27259.jpg
Tavoitteena pieni kulutus
Kokkolan asuntomessuilla on panostettu energiatehokkaaseen rakentamiseen. Messukohteista lähes kaikki kuuluvat A-energiatehokkuusluokkaan. Energiatehokkuusluvun (ET) ollessa alle 150 (kWh/brm²/a) , on rakennus luokiteltavissa A-luokkaan.
200910_19217.jpg
Riitta-Liisa Roponen nauttii Tulikivi-uuneistaan
Suomen murtomaahiihdon naisten huippua edustava Riitta-Liisa Roponen omistaa kaksi Tulikivi-uunia. Toinen on kotona ja toinen vapaa-ajan asunnolla. Riitta-Liisa luonnehtii kumpaakin "täyden kympin tuotteiksi", ja ne ovat ahkerassa käytössä.Haukiputaalainen Riitta-Liisa Roponen voitti Oberstdorfin maailmanmestaruushiihdoissa vuonna 2005 sprinttiviestin hopeaa yhdessä Pirjo Mannisen kanssa. Kaksi vuotta myöhemmin Sapporon MM-kilpailuissa hän voitti samassa lajissa maailmanmestaruuden Virpi Kuitusen kanssa ja hiihti kolmannen osuuden kultaa voittaneessa Suomen viestijoukkueessa. Roponen on myös osallistunut kaksiin olympialaisiin. Kuluvan vuoden 2009 huippuhetkiä oli MM-viestikulta Liberecissä.Vuonna 2006 Riitta-Liisa rakensi yhdessä valmentajamiehensä kanssa hirsitalon. "Olimme kuulleet, että Tulikivi-uunien ominaisuudet ovat todella hyvät nopeaankin lämmittämiseen, joten hankimme takkaleivinuunin keittiön ja olohuoneen tilanjakajaksi."
2240_392886911_2013527122617.jpg
Villa ISOVERin vesikattotöitä
Lumisade yllätti taas autoilijat ja rakentajat edeltävällä viikolla, kun ensilumi satoi maahan myös Etelä-Suomessa. Onneksemme talotehtaan pystytysporukka sai vesikaton pohjarakenteet valmiiksi ja suojattua juuri ennen lumisateita, joten nyt kun kelit suosivat, saadaan katto vedenpitäväksi ennen talven tuloa.Vesikatteen pohjarakenteena Villa ISOVER -talossa käytetään pontattua vaneria, joka on hyvin nopea asentaa ja sillä saadaan tukeva alusta varsinaiselle vesikatteelle, joka talossamme on kumibitumikermikate loivasta ja suhteellisen haasteellisesta kattokulmasta ja taitteesta johtuen.Syksyllä asennetaan pohjahuopa ja keväällä sitten varsinainen pintakermi, kun katolle tulevien aurinkopaneelien asennusaikataulu saadaan lyötyä lukkoon. Pohjahuopa kiinnitetään kantavaan rakenteeseen ruuvein ja aluslevyin sekä pisteliimaamalla. Saumakohdat liimataan kiinni kuumentamalla pohjahuovassa valmiina oleva bitumi.Aina kun vesikatolla tehdään tulitöitä, kuten esim. bitumin liimaamista, tulee huolehtia siitä, että asentajat ovat riittävän ammattitaitoisia ja heillä on käytynä vesikatetöiden tulityökortti eli ns. musta kortti. Katolla tulee aina olla riittävä määrä alkusammutuskalustoa, jotta mahdollinen tulipalon alku saadaan sammutettua jo alkumetreille ilman suurempaa vahinkoa.
20224_77711.jpg
Autotallin rakentamisen vaiheet - Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Sanonnassa on enemmän viisautta kuin saattaa uskoakaan. Onpa kyseessä mikä rakennusprojekti tahansa, sen huolellinen suunnittelu selkeyttää, jouduttaa ja helpottaa koko rakennusprojektin läpivientiä. Tähän artikkeliin on koottu pääkohdat, joiden avulla hahmotat rakennusprojektin kokonaisuuden paremmin ja olet huomattavasti valmiimpi toteuttamaan rakennusprojektisi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton