• Etusivu
  • Piha

Uudenvuoden taikoja

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.12.2023
202112_74200.jpg

Kuva: Pixabay

Tina kertoo tulevan. Uudenvuoden taioista tunnetuin on tinan valaminen. Tinakenkä sulatetaan tinakauhassa joko takan avotulella tai vaikkapa kuumalla keittolevyllä. Sula tinamassa heitetään kylmää vettä sisältävään ämpäriin, jossa massa muotoutuu uudelleen. Tuotos nostetaan vedestä, jonka jälkeen siitä ennustetaan tulevaa seinään heittäytyvän varjokuvan avulla. Tinan sijasta voit myös kokeilla valaa sokeria, steariinia tai mehiläisvahaa.

Varjokuvan tulkinnassa perinteisimmät ennusteet ovat olleet:

  • Laiva tietää matkoja.
  • Avain etenemistä uralla.
  • Kori hyviä sienisatoja.
  • Hevonen uutta autoa, mutta muu eläin petollista ystävää.
  • Naisen pää epäsopua naapurien kanssa.
  • Tinassa oleva ryhelmä tietää rikkautta.
  • Jos tina menee pieniksi siruiksi, on onnikin tulevana vuonna särkyvä.
Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay

Mitä vanha kansa sanoo ennustuksista?

Tinan valannan lisäksi on niin sanottuja vanhan kansan ennusteita, jotka nykyään liitetään enemmän juhannuksen aikaan, mutta jotka todella kuuluvat vuodenvaihteeseen. Tärkeintä näissäkin on tulevan puolison kuvajaisen näkeminen.

  • Hän, joka nousee vuoden ensimmäisenä päivänä aikaisin ylös, pysyy koko vuoden virkeänä ja työt sujuvat vikkelään. Aamu-unista taas nukuttaa koko vuoden.
  • Lapset ovat hyvätapaisia koko vuoden, jos heitä ei toruta uudenvuodenpäivänä.
  • Kirkas tähtitaivas ennustaa hyvää vilja-, sieni- ja marjavuotta.
  • Tinan valannassa käytettyyn veteen kasteltu nenäliina asetetaan tyynyn alle ja tuleva kumppani näyttäytyy unessa.
  • Jos vuoden ensimmäinen vierailija on mies, tulee hyvä vuosi, nainen puolestaan ennustaa onnettomuutta.

Sika sen tietää

Farmielämän noustessa nykypäivänä uuteen suosioon, vanha ennuste on jälleen ajankohtainen:

Jos tyttö on onnekkaasti sikojen kasvattajan tytär, hän voi esittää sikalan ovella kuuluvasti ja kirkkaasti kysymyksen: "Pääsenkö tänä vuonna naimisiin?" Jos joku sioista röhkäisee, tietää se häitä, hiljaisuus taas on kiellon merkki.

Kuva: Pixabay
Kuva: Pixabay
Piha
aikataulut
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20204_63924.jpg
Uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyys edellä muita toimialoja ja Ruotsia
Kuluttaja-asiakkaiden tyytyväisyys uudisasuntorakentamiseen pysytteli toista vuotta peräkkäin kärkisijalla eri toimialojen välisessä vertailussa. Asiakastyytyväisyysindeksi oli 77,7, mikä tarkoittaa erittäin hyvää tasoa ja on selvästi korkeampi kuin ruotsalaisrakentajien.Kuluttajat ovat tyytyväisempiä uudisasuntorakentamiseen kuin esimerkiksi henkilöliikenteeseen, sähkön vähittäismyyntiin tai pankki- ja rahoitusalaan. Mittaus perustuu EPSI Ratingin riippumattomaan kansalliseen laatuindeksiin."Uudisasuntorakentaminen Suomi sai asiakastyytyväisyydessä kaikista Pohjoismaissa tutkimistamme toimialoista kaikkein korkeimmat indeksipisteet", kommentoi EPSI Rating Finlandin maajohtaja Heidi Laitinen.Nyt neljättä kertaa tehdyssä uudisasuntorakentamisen tutkimuksessa oli tällä kertaa arvioitavana seitsemän suurimpaan lukeutuvan asuntorakentajan lisäksi ryhmä keskikokoisia ja pienempiä rakentajia. Tutkitut yritykset tuottivat valtaosan viime vuonna Suomessa valmistuneista vapaarahoitteisista kerrostaloasunnoista. Tulokset perustuvat asunnon ostaneiden kuluttajien puhelinhaastatteluihin.
rappukäytävä
Valo ja tila sisustuksessa
Kodin ja tilan sisustamiseen ja viimeistelyyn liittyy meissä kaikissa asuva kauneuden kaipuu. Haluamme investoida elämänlaatuun parantamalla kodin laatutasoa ja viihtyisyyttä. Kodin aistikas sisustus tuo iloa arkeen.
Rakentajan sivustot yhdessä kuvassa
Rakentajan uudistus jatkuu
Puutarha.net on osa Rakentaja-tuoteperhettä, johon kuuluu myös Rakentaja.fi, Rakentaja Pro, Omataloyhtio.fi ja Talovertailu.fi. Palveluissa vieraillaan yli miljoona kertaa kuukausittain. Tuoteperheen ensimmäinen sivu, Rakentaja.fi, avattiin jo vuonna 1998.
Gyproc Klima-kipsilevy
Vähähiiliset rakennuslevyt – kohti kestävää tulevaisuutta
Norjan Fredrikstadissa sijaitsee täysin sähköistetty tehdas, aivan ensimmäinen laatuaan maailmassa. Ja juuri tässä tehtaassa valmistetaan Gyprocin kaikkien aikojen vähähiilisimmät rakennuslevyt.Rakennusteollisuus tuottaa paljon hiilipäästöjä paitsi rakennusmateriaalien tuotannossa, mutta myös logistiikassa sekä varsinaisessa rakentamisessa. Jotta tulevaisuus olisi kestävämpi, on tämä teollisuudenala ottamassa merkittäviä ja innovatiivisia tekoja kohti vähähiilisempiä ratkaisuja.Mitä nämä vähähiiliset levyt tarkoittavat rakentajalle?
Keltainen arvokiinteistö Eirassa
Mitä tarkoitetaan vikasietoisuudella?
Rakenteiden vikasietoisuus perustuu suurelta osin kosteusrasitusten hallintaan. Kosteusongelmia ilmenee erityisesti vanhoissa rakennuksissa, joiden perustamistavat ovat puutteelliset nykytiedon mukaan. Koska perustusten alaista vääränlaista maa-aineista ei voida vaihtaa, tulee näissä korjauksissa kiinnittää erityistä huomiota vikasietoisuuteen. Myös uudisrakentamisen kireät aikataulut tuovat haasteita laadukkaaseen rakentamiseen sekä ilmastonmuutos rasittaa rakennuksia aivan uudella tavalla, johon ei ole osattu varautua.
202110_72946.jpg
Lasitettu terassi ei ole hukkatilaa - sisusta se oikein ja nauti vuoden ympäri
Lasitettu terassi toimii olohuoneen jatkeena ja tuo lisätilaa ruokailuhetkiin sekä illanviettoihin. Lasitus pitää lumen, vesisateen sekä siite- ja katupölyn loitolla ja suojaa myös terassin rakenteita sekä kalusteita. Terassi kannattaa lasittaa, sillä lasitettuna se ei ole hukkatilaa tai tavaransäilytysvarasto, vaan terassista voi nauttia jopa läpi koko talven. Riittää, kun hankkii terassille lämmittimen ja sisustaa sen kylmään vuodenaikaan sopivaksi. Lisää mukavuutta lasiterassille tuo myös Lumon terassimatto.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton