Ruduksen oma tavoite oli turvapuiston rakentamisen myötä saavuttaa ”nolla tapaturmaa, ei kuolemantapauksia” -turvallisuustavoite ja samalla osaltaan auttaa koko rakennusalaa Suomessa pääsemään eroon työtapaturmista ja tapaturmaisista kuolemista.
Rudus-turvapuiston rakentamisen lähtökohtana vuonna 2009 oli ”tekemällä oppii”. Siksi oppimisympäristö siirrettiin luokkahuoneista ulos harjoitteluradalle. Koulutukseen kuuluu erottamattomina osina esimiesvalmennus sekä hyviin käytäntöihin perustuvat turvallisuustreenit.
Rudus-turvapuistossa on konkreettisia esimerkkejä todellisista rakennusalan vahinkotapahtumista. Oppilaille kerrotaan, mitä onnettomuuksia missäkin tilanteessa on sattunut ja miten onnettomuudet ovat vältettävissä. Nämä parhaat käytännöt perustuvat Ruduksen emoyhtiön CRH-konsernin kokemuksiin ja niistä johdettuihin 16 työturvallisuusmääräykseen tapaturmaisten kuolemien estämiseksi.
Rudus-turvapuiston aluetta laajennettiin talvella 2010. Sen pinta-ala on nyt noin1,7 ha. Laajennuksen myötä ja yhteistyökumppaneiden avulla pystyttiin rakentamaan runsaasti uusia koulutusrasteja vakavia työtapaturmia aiheuttavista työvaiheista.
Esimerkiksi putkilinjan oikeaoppinen tuenta opitaan infrarakentamistyömaan rastilla. Sen toisella puolella karua kieltä puhuu lavastettu esimerkki Suomesta todellisesta kuolemaan johtaneesta tapaturmasta vuonna 2009.
Myös talonrakennustyömaan vaarat opitaan välttämään aidonoloisissa olosuhteissa. Esimerkiksi betonin pumppausta ja betonivalua harjoitellaan toisen kerroksen tasolla. Oikeaoppisen työskentelyn, turvavarusteiden käytön ja suojakaiteiden merkitys konkretisoituu harjoittelun myötä.
Ruduksella sattui vuonna 2009 viisitoista poissaoloon johtanutta tapaturmaa, edellisenä vuonna noin 30 ja sitä edellisenä vuonna noin 60. Perättäisiä tapaturmattomia päiviä oli syyskaudella sata.
-Tulos osoittaa, että tapaturmaton työskentely on mahdollista, toteaa Kivekäs. Tulos on selkeästi toimialamme paras Suomessa, mutta silti se on emokonsernimme CRH:n tilastoissa Euroopan huonoin, Kivekäs jatkaa. Alihankkijoiden työntekijöiden osuus oli Ruduksen vuoden 2009 tapaturmista noin puolet.
Osana tapaturmattomaan työskentelyyn pyrkimystä Rudus kannustaa jokaista ruduslaista tekemään aina ilmoituksen havaitsemastaan toimintaan liittyvästä vaaratilanteesta. Niitä tutkimalla yhtiössä päästään kiinnittämään huomiota juuri oikeisiin seikkoihin, jotka ennemmin tai myöhemmin mitä todennäköisemmin aiheuttaisivat tapaturmia. Ruduksella tehtiin viime vuonna 420 vaaratilanne-ilmoitusta.
Ruduksen palveluksessa on Suomessa lähes 780 henkilöä. Yhtiön liiketoiminnot ovat valmisbetoni, betonituotteet, kiviainekset, murskausurakointi ja kierrätys. Rudus voitti viime vuonna sekä betoniteollisuuden että kiviainesalan turvallisuuskilpailun.