• Etusivu
  • Rakentaminen

Rakennuksen pinta-alojen laskeminen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.02.2013
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Rakennuksen pinta-alojen laskeminen ja erityisesti laskennan perusteet askarruttavat monia rakentajia ja myös asunnon ostajia. Kuinka suuren talon tontille saa rakentaa tai onko jo rakennetulla tontilla rakennusoikeutta jäljellä? Tontin rakennusoikeus ilmoitetaan kerrosalana, joka määräytyy kaavassa ilmoitetun tehokkuusluvun (e) mukaan. Seuraavassa on käsitelty rakennuksen pinta-alojen laskemista ja uuden maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) vaikutusta kerrosalan laskemiseen. Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki.

Uusi maankäyttö- ja rakennuslaki


muuttaa kerrosalan laskemisperusteita alueilla joiden asemakaava on hyväksytty 1.1.2000 jälkeen, kun taas tätä aiemmin hyväksytyillä asemakaava-alueilla noudatetaan rakennuslain mukaisia laskentaperiaatteita. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että hyvin pitkään käytössä on kaksi toisistaan hieman poikkeavaa käytäntöä. Maankäyttö- ja rakennuslain 115 § 3 momentin mukaan kerrosalaan luetaan kerrosten alat ulkoseinien ulkopinnan mukaan laskettuina ja se kellarikerroksen tai ullakon ala, johon sijoitetaan, tai tilan ominaisuuksien perusteella voidaan sijoittaa, rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja. Kenties merkittävin ero kerrosalan laskennan kannalta uuden maankäyttö- ja rakennuslain ja rakennuslain (RakL) välillä on kellari- ja sekakerrosten määrittelyssä. MRL ei tunne sekakerrosta tai maanpäällistä kellarikerrosta lainkaan.

Pääasiallinen käyttötarkoitus


Tutkittaessa erityisesti pientaloa, pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisia tiloja ovat asuinhuoneet ja sen käyttöön olennaisesti liittyvät tilat, kuten eteinen ja tuulikaappi, huoneisiin johtavat käytävät ja portaat, WC- ja pesutilat, keittokomero sekä asumisen kannalta välttämättömät säilytys- ja huoltotilat. Käyttötarkoitukset vahvistetaan lupamenettelyjen yhteydessä. Asuinhuonetta määriteltäessä huoneelle on olemassa mitallisia ominaisuusvaatimuksia. Huonealan tulee olla vähintään 7 m2, valoaukon on oltava vähintään 1/10 huonealasta. Vinokattoisen huoneen alaan lasketaan vain korkeudeltaan vähintään 1,6 m oleva osa. Pientaloissa huoneen korkeuden tulee olla vähintään 2,4 m (vähäisessä osassa korkeus voi olla 2,2 m). Vinokattoisissa huoneissa korkeus lasketaan yli 1,6 m korkean osan keskikorkeutena. Lisäksi asuinhuoneen lattian tulee olla pääikkunaseinän kohdalla olevan maanpinnan yläpuolella. Samoin perustein myös parvi tai sen osa luetaan kerrosalaan kuuluvaksi. Muihin kuin pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisiin tiloihin pientaloissa luetaan mm. autotalli, urheiluvälineiden ja talousirtaimiston säilytystilat, varastotilat ja tekniset tilat.

Rakennuksen pinta-alat


Rakentamisen ja rakennussuunnittelun yhteydessä käytetään termejä kokonaisala, kerrosala, huoneala, huoneistoala ja asuntoala. Kokonaisala ja kerrosala ovat laskentaperiaatteiltaan samanlaisia. Erona on se, että kokonaisalaa laskettaessa huomioidaan rakennuksen kaikki tilat, kun taas kerrosala sisältää kellari- ja ullakkotilat vain niiltä osin, kun ne katsotaan rakennuksen pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisiksi. Rakennus, jossa ei ole ullakkoa tai kellarikerrosta, kerrosala ja kokonaisala ovat yhtä suuret. Huoneala lasketaan seinien ym. huonetilaa rajoittavien kantavien ja kiinteiden rakenteiden sisäpintojen tai niiden oletettujen jatkeiden mukaan. Kaappien ja kiintokalusteiden viemä ala kuluu huonealaan. Myös vähäiset aukot, kuten porrasaukko lasketaan mukaan huonealaan. Huonealan laskemisessa noudatetaan korkeussääntönä edellä kerrotun asuinhuoneen määrittelyn mukaista käytäntöä. Huoneistoalaan lasketaan huoneistoon kuuluvien huonealojen ja ei kantavien seinäosien alat. Asuntoalalla tarkoitetaan pääasiallisen käyttötarkoituksen mukaisten tilojen huonealojen summaa. Alojen laskemiseen käytetään ensisijaisesti pohjapiirroksiin merkittyjä mittoja. Mitat luetaan 10mm tarkkuudella ja alat ilmoitetaan neliömetreinä (m2), 0,5 m2 tarkkuudella.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20072_3670.jpg
Terca -julkisivutiilet
Tiilestä on muurattu taloja jo vuosituhansien ajan. Aikojen kuluessa tiilenvalmistuksen tekniikka on kehittynyt, mutta kestävä tiili on säilyttänyt alkuperäiset ominaisuutensa ja luonteensa. Tiilen väri- ja pintavalikoima sen sijaan on kasvanut. Tiili on turvallinen materiaali: se ei pala eikä lahoa ja se kestää hyvin sekä kosteus- että lämpötilan vaihteluja. Muuratun julkisivun kauneus säilyy vuosikymmenestä toiseen ja ikääntyessäänkin tiiliseinä patinoituu kauniisti. Tiili sopii julkisivuksi lähes kaikkiin runkovaihtoehtoihin ja se sopeutuu myös muiden julkisivumateriaalien rinnalle osaksi julkisivua.Ilmaston nopea muutos tulee aiheuttamaan rakennusten julkisivuille merkittäviä rasituksia, esim. kosteudesta johtuvia. Poltetusta tiilestä muurattu julkisivu on ominaisuuksiltaan erinomainen ja tulevaisuudessa entistäkin arvostetumpi ratkaisu.
20138_35829.jpg
Rudus Hyvinkään asuntomessuilla
Rudus on mukana Hyvinkään asuntomessuilla. Osasto Ua 11 on heti messualueelle saavuttaessa pääkäytävän varrella. Osastolla esitellään Ruduksen kokonaistarjooma kodin, mökin ja pihan rakentajille kiviaineksista betoneihin ja pihan kiveyksiin. Pihakivet ja muurikivet ovat esillä luonnollisessa ympäristössään Ruduksen osastolla sekä monen messukodin pihassa. Osastolla mm. näkee, miten kapillaarikatkosepeli estää kosteuden nousun rakenteisiin ja miltä erilaiset kiviainekset näyttävät. Osastolla saa myös tietoa miten rakentaja voi vaikuttaa hiilijalanjälkeensä Ruduksen Vihreää betonia käyttämällä.Aukion keskusta toimii autopaikkana, päällysteenä vettä läpäisevä Golfkivi, rajaukset hiekkapuhallettu Kartanokivi, väri Kulo.
201710_50727.jpg
Ilmanvaihdon avulla terve talo ja terveet asukkaat
Talot ja asunnot rakennetaan nykyisten rakenusmääräysten myötä aina vain tiiviimmiksi, jotta ne kuluttaisivat mahdollisimman vähän lämmitysenergiaa. Se tarkoittaa kuitenkin, että myöskään sisäilman kosteus ei poistu rakenteiden aukoista, vaan tiivis talo tarvitsee koneellista ilmanvaihtoa. Tarpeenmukainen ilmanvaihto varmistaa, että ihmiset ja rakenteet pysyvät terveinä: ylimääräinen kosteus ja hiilidioksidi poistetuvat sisäilmasta ja tilalle tuodaan raikasta ja suodatettua ilmaa. Lämmöntalteenottolaitteet tuovat puhtaan ulkoilman lämmöntalteenottokennon läpi, missä poistoilmasta talteenotettu lämpö siirtyy tuloilmaan ja lämmitysenergian tarve vähenee.Anna ilmanvaihtoratkaisu aina ammattilaisen suunniteltavaksi. Suunnittelija varmistaa, että asuntoosi valitaan oikean kokoinen ilmanvaihtokone ilman, että se kuluttaa liikaa energiaa.Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20073_4276.jpg
Luonnonkivi sisustuksessa
Luonnonkivi henkii ympärilleen yksilöllisyyttä, aitoutta ja arvokkuutta. Sisustusmateriaalina siinä yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla käytännöllisyys, esteettisyys ja kestävyys. Luonnonkiven ominaisuuksia arvostetaan, mikä merkitsee arvonnousua asunnolle. Luonnonkivi on erittäin käytännöllinen materiaali kodin eri pinnoille.Lisätietoa luonnonkivistä...
20225_78353.jpg
Maaliruisku haastaa pensselin - katso vinkit laadukkaaseen maalipintaan
Takavuosien kokemus ruiskumaalauksesta saattoi olla perin sotkuinen, minkä vuoksi moni vaihtoi ruiskun siveltimeen. Maalin roiskuminen on historiaa, sillä nykyiset maaliruiskut levittävät maalia ja öljyä tasaisesti ja tarjoavat kilpailukykyisen vaihtoehdon perinteisille maalausvälineille.
201110_28367.jpg
Kylpyhuoneen ja saunan lattiat (vedeneristys, kaadot, kaivot)
Märkätilojen lattian vedeneristys, kaadot ja kaivot on suunniteltava ja toteutettava huolella. Kyseisten tilojen vedenpoisto ja rakenteet on suunniteltava ja rakennettava siten, ettei vettä pääse valumaan tai siirtymään kapillaarivirtauksena ympäröiviin rakenteisiin ja huonetiloihin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton