• Etusivu
  • Talo

Kotitapaturmien ehkäisykampanja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 25.06.2009
26_P_26383.jpg

Varmista lasten lomaturvallisuus

Lasten turvallisuusasiat kannattaa laittaa kuntoon heti lomakauden alkaessa. Lasten kanssa käydään yhdessä läpi vaaranpaikat kesäkodissa ja sen ympäristössä. Samalla heitä opastetaan toimimaan turvallisesti eri tilanteissa, myös matkoilla. On tärkeää sopia, mitä lapset saavat tehdä keskenään, missä asioissa tarvitaan aikuisen lupa ja milloin aikuinen seuraa mukana.

Hyvä järjestys luo turvallisuutta. Vaaralliset aineet pidetään lukkojen takana tai muuten pois lasten käsiltä. Lääkkeiden paikka on lukitussa lääkekaapissa. Alkoholijuomat ja tupakat säilytetään lukkojen takana, samoin puhdistusaineet ja kemikaalit. Terävät ja vaaralliset esineet pidetään lasten ulottumattomissa, samoin tulitikut, tupakansytyttimet ja muovipussit. Kesäsaunan kuuma vesipata on lapsille vaarallinen, joten saunan ovi on syytä pitää lukossa.

Vanhemmille lapsille opetetaan tulen oikea käsittely mökkioloissa. Lapsille opetetaan myös, miten menetellä, jos syttyy tulipalo. Tulipalon syttyessä ei saa mennä piiloon, vaan nopeasti ulos turvaan. Hätänumeron 112 käyttö kerrataan perheen kanssa. Ainakin jonkun perheessä on hyvä olla ensiaputaitoinen, jos kotona tai mökillä sattuu jotain. Lisäksi kannattaa pitää ensiapuvälineet mukana mökillä ja matkalla.

Kesällä lapsille hankitaan usein leluja ja harrastevälineitä. Ennen ostopäätöstä on hyvä tutkia lelujen turvallisuus, mistä materiaalista lelu on valmistettu, minkä ikäiselle ja mihin käyttöön se on tarkoitettu. Irtoavat osat ja pikkuruiset tavarat joutuvat helposti suuhun ja aiheuttavat tukehtumisvaaran. Lelujen muovikääreitä ei saa koskaan jättää pienten lasten käsiin. Käyttöohjeisiin pitää aina perehtyä.

Pihapiiri turvallisemmaksi

Pihan keinujen ja muiden ulkoleikkivälineiden kunto tarkastetaan, ja ne myös huolletaan säännöllisesti. Jos lapsilla ei ole lupa mennä ullakolle tai kellariin, ne pidetään lukittuina. Lasten kiipeily katolle estetään. Irtotikkaat nostetaan lasten ulottumattomiin. Puupinot suojataan pressulla, jotta ne eivät houkuttele kiipeilemään eivätkä sorru leikkijän päälle.

Turvallisen kesäkodin pihapiiriin on istutettu vain myrkyttömiä kasveja. Lapsia myös opastetaan varomaan luonnon myrkyllisiä kasveja, sieniä ja käärmeitä.

Turvallinenkaan ympäristö ei poista valvonnan tarvetta

- Lasten tekemisiä ulkona pitää omien askareiden tai jännärin lukemisen sivussa valvoa koko ajan. Lapsia on aina vahdittava veden ääressä, olipa sitten kyse rannasta tai pihan uima- tai koristevesialtaasta, muistuttaa suunnittelija Kaarina Tamminiemi Terveyden edistämisen keskuksesta.

- On syytä myös varmistaa, ettei lapsi pääse kiipeämään esimerkiksi rännien alla olevaan vesisaaviin tai saunan vesisaaviin. Pihakaivon kansi pidetään lukittuna, Tamminiemi jatkaa.

Lapsia ei pidä koskaan päästää tai jättää yksin rantaan tai laiturille. Lasten todellinen uimataito on syytä varmistaa kesäkauden alussa. Talvella uimahallissa uimaan oppineen lapsen taitoihin ei pidä sokeasti luottaa: järvi- tai merivesi on kokonaan toinen elementti.

Lasten kanssa sovitaan uimisen ja rantaleikkien pelisäännöt. Lapsia opastetaan uimaan vain rannan suunnassa tai ettei uimapatjalla tai muilla uimaleluilla seikkailla omin päin keskelle järveä. Vesilelujen käyttöä valvotaan.

Veneillessä kaikki perheenjäsenet pukevat aina pelastusliivin ylle, siinä aikuisen oma esimerkki on paras kasvattaja. Lapsille opetetaan myös miten pelastusliivin kanssa kellutaan.

Lapsia ei saa päästää yksin jyrkille kallioille tai hiekkakuopille, joista voi pudota. Kypärä pannaan päähän myös mökillä pyöräiltäessä. Lapsen matka taittuu aina turvaistuimessa niin polkupyörällä kulkiessa kuin autossakin. Rullalautaillessa ja -luistellessa käytetään kypärää, ranne-, kyynär- ja polvisuojia. Lapset pidetään loitolla pihagrillistä ja muista pihatulista. Sytytysnestepullo korjataan heti pois.

Puutarhan ja mökin työkalut pidetään pois pienten lasten ulottuvilta. Maalla nikkaroidaan kesän mittaan monenlaista. Remonttivälineet kuten kirveet, sahat, puukot ym. eivät saa joutua lasten käsiin. Myös lapiot, hangot, rautalangat yms. ja ruohonleikkurit säilytetään lukkojen takana. Ja muistetaan, että päällä istuttava ruohonleikkuri ei ole lasten ajopeli.

Maatilan vaaranpaikat selvitetään kaupunkilaisille

Kesänaapurina oleva maatila on kaupunkilaislapsille todellinen seikkailumaa. Maatilan olosuhteisiin liittyy myös paljon vaaroja. Maatilan monet isot koneet, rakennukset, siilot, heinä- ja olkipaalit sekä puupinot ovat lapsille houkuttelevia kiipeilypaikkoja. Koneet ja työkalut kiinnostavat.

- Maatilan omat lapset ovat pienestä pitäen olleet mukana maatalon monissa töissä ja osaavat varoa, mutta pientä kesävierasta pitää opastaa. Heille opetetaan kädestä pitäen turvalliset tavat toimia, Kaarina Tamminiemi kertoo. Maatalon eläimet kiehtovat lapsia. Eläimet voivat kuitenkin käyttäytyä yllätyksellisesti tai odottamattomasti ja vahingoittaa lasta. Lapsille on opetettava oikeat tavat lähestyä ja hoitaa eläimiä.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20115_26020.jpg
Kodin sähköistyksessä
Kaikkien rakentajien ja remontoijien silmään eivät valkoiset asennuskalusteet enää sovi. Maku on muuttunut - vaativampaan tai erikoisempaan suuntaan.Onneksi markkinoille on saatu vaihtoehtoja valkoisille asennuskalusteille. Kuoseista, väreistä ja pinnoista löytyy.ABB:llä on kolme erilaista asennuskalustesarjaa, joista valita. Impressivo on tyylikkään pelkistetty sarja, jossa on saatavilla myös näyttävät Carat- peitelevyt. Jussi-sarja on ajattoman tyylikäs ja sopii erinomaisesti suomalaiseen kotiin.
20201_62124.jpg
Voinko asentaa pihakivet itse?
Millainen sora ja sepeli käy minnekin?Miten tilaan kiviainekset tontille?Miten varmistan, että perustusten valu sujuu?Voinko asentaa pihakivet itse?Omakotirakentajan kysymyksiin vastaa Rudus Kotipolku. Verkkopalvelusta löydät ajankohtaiset kivi- ja betonirakentamisen neuvot ja ideat rakennus­töiden eri vaiheisiin aina ensimmäisistä unelmista viimeistelytöihin asti. Saat juuri omaan projektiisi sopivat vinkit, olitpa ensirakentaja tai jo konkari.
20219_72740.jpg
Näillä vinkeillä suojaat kotisi asuntomurroilta lomasi aikana
Lomakausi on täydessä vauhdissa, ja moni viettää loman kodin ulkopuolella mökillä tai matkoilla. Asuntomurtojen määrät ovat kasvaneet viime vuosina erityisesti loma-aikoina. Yale Smart Living -tuoteryhmäpäällikkö Markku Ryynänen Abloy Oy:sta antaa vinkit, joiden avulla asuntomurroilta voi suojautua.Suomalaisista pientaloasujista 33 % murehtii poissa ollessaan, onko oma koti kunnossa.* Eikä ihme, sillä vuoden 2018 elokuussa asuntomurtojen määrän uutisoitiin kasvaneen jopa 20 prosentilla. Asuntomurtoja tehdäänkin tyypillisesti juuri kesälomakaudella, asukkaiden ollessa pitkiä aikoja poissa kotoa.
202111_73748.jpg
Sisustamista helpottavat ratkaisut
Tilojen suunnittelua monikäyttöisemmiksi ja ratkaisuja kotien ja toimistojen tilaongelmiin, on luotu helpottamaan Liune-ratkaisuja. Sisustussuunnittelu saa tilaa sekä mahdollisuuksia ja huoneista tulee helposti muunneltavia, kun väliseinien runko on valmistettu parhaista ratkaisuista, kuten Liunen seinän sisään liukuvista väliovista ja Gypsteel-rangoista. Liunen seinän sisään liukuva väliovi jättää kaiken seinä- ja lattiapinnan vapaaksi sisustukselle, ja ovi itsessäänkin on upea sisustuselementti.
20236_82425.jpg
Testi - Vertaile kotivakuutuksia ja valitse itsellesi paras – kiinnitä huomiota ainakin näihin seikkoihin
Minkä tasoinen kotivakuutus minun kannattaisi valita? Vakuutettava kohde tulee tuntea ja joskus vähempikin riittää. Kun remontoit, kysy vakuutusmyyjältäsi vaikuttaako lopputulos vakuutusmaksuihin. Entä mitä voin tehdä itse? Kokosimme tietopankin kotivakuutusten vertailijalle. Kysymyksiin vastaa vakuutusyhtiö Turvan palvelupäällikkö Matti Hämäläinen.
20162_45413.jpg
Monierin tiilikatteet
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton