• Etusivu
  • Talo

Betonitiilikaton asennusohje: Kattotiilien nosto ja asentaminen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Ormax Monier Oy
Julkaistu 23.06.2009Päivitetty 23.10.2023
ormax

Kuva 7.

Kattotiilien nosto lavoittain tapahtuu helpoimmin autonosturilla. Täysiä tiililavoja ei kuitenkaan saa nostaa ruoteiden päälle, vaan lavoilta tiilet siirretään nippuina piirroskuvan mukaisiin paikkoihin katolle (kuva 7).

Jos halutaan, että kuljetusauto nostaa tiilet katolle, siitä on sovittava erikseen tilauksen yhteydessä. Tiilet voi nostaa katolle myös rakennuskonevuokraamoista saatavilla tikas- tai muilla nostureilla.

Tiilinippujen jako katolle

Jotta tiiliä ei työn kuluessa tarvitsisi siirrellä, tiiliniput jaetaan seuraavasti: merkitään pystylinjat 900 mm välein oikeanpuoleisesta päätyräystäslistasta lähtien (ensimmäinen linja 930 mm etäisyydelle). Tiiliniput jaetaan ruodevälien päälle yllä mainittujen mittojen mukaan alkaen alaräystäältä ja toisesta ruodevälistä. Niput asetellaan joka toisen ruodevälin päälle kuvan mukaisesti.

Asennuksessa huomioitavaa: Natur ja Ormax -antiikkitiilien valmistusmenetelmästä johtuen pinnassa saattaa esiintyä vähäisiä sävyeroja. Mahdollisten sävyerojen tasaamiseksi tiilet suositellaan asennettavan vuorotellen eri tiililavoilta.

Kattotiilien asentaminen

Ruoteisiin merkitään tiilen reunakohdat esim. 894 mm (ensimmäinen 924 mm) välein. Näin saadaan suorat pystyrivit tiilille. Räystäälle ladotaan alimmainen tiilirivi ja tarkistetaan päätyräystäiden pituudet. Alinta tiiliriviä siirtämällä päätyräystäät saadaan samanpituisiksi. Tämän jälkeen alimman tiilirivin tiilet kiinnitetään Ormax-kattonauloilla, pituus 75 mm (ks. kohta naulaaminen). Loput tiilet ladotaan (maasta katsoen) oikeanpuoleisesta kulmasta alkaen vasemmalle edeten vinottain harjan suuntaan. Vasta kun tiilet on ladottu paikoilleen, ruoteiden päät katkaistaan.

Tärkeää!

1. Katosta tulee ottaa ristimitta, jotta voi varmistua, että katto on suorakulmainen.
2. Tarkistetaan, että ilma pääsee räystäältä aluskatteen alle ja edelleen esteettä harjalta, päätykolmiosta tai tuuletusputkista aluskatteen alta pois.
3. Tarkistetaan, että kattorakenteen tuuletus on riittävä (ks. tuuletus ja tuulettuva harja).
4. Tarkistetaan vielä, että aluskatteen ja lämmöneristeen välissä on vähintään 100 mm tuuletustila.
5. Varmistetaan, että taitteet ja läpiviennit on tehty ohjeiden mukaisesti (ks. sisätaite ja läpiviennit).
6. Ruoteiden etäisyys mitataan aina yläreunasta yläreunaan.
7. Tiilipaketit kannattaa jakaa jo nostovaiheessa tasaisin välein ruoteiden päälle (kuva 7).

Naulaaminen

Mikäli tiilessä oleva naulausreikä ei ole täysin auki, se avataan poraamalla 5 mm kovametalliterällä. Nauloina käytetään Ormax-kattotiilinauloja (pituus 75 mm) tai Ormax-harjatiilen kohdalla myös harjatiilen kiinnikkeitä. Kattotiilet naulataan latomisen yhteydessä aloittaen räystäiltä ja naulaamalla ala- ja päätyräystäiden reunimmainen tiilirivi. Sen jälkeen naulataan taitteiden ja läpimenojen ympärillä olevat tiilet, ja harjalla harjatiilet naulataan tai kiinnitetään harjatiilikiinnikkeillä. Jos katon kaltevuus on yli 45 astetta, joka kuudes tiilirivi naulataan, niin että naularivit kulkevat viistosuuntaan. Kattokaltevuuden ollessa yli 60 astetta kaikki tiilet naulataan. Samoin kaikki leikatut tiilet kiinnitetään. Kaltevuuden lisäksi tiilikaton naulaamisessa on huomioitava esim. rakennuksen paikasta johtuvat poikkeukselliset tuuliolosuhteet.

Muut asennusohjeet...

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Ormax Monier Oy
Talo
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
20071_3216.jpg
Kaunis ja kestävä tiilikate
Tiilikatto on Suomen suosituin, uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.
20214_69793.jpg
Uusi katto kotiin tai mökille keväthintaan - pyydä ilmainen kartoitus
Bitumikatto sopii niin kotiin kuin kesämökille. Hiljainen ja moderni bitumikattolaatta on helppo ja nopea asentaa ja, ne taipuvat kaikkiin katon yksityiskohtiin. Nyt saat BMI Icopal – huopakaton valmiiksi asennettuna kesähintaan sekä ilmaisen kuntotarkastuksen katollesi. Pyydä tarjous jo tänään!
20235_81907.jpg
Näin voit suojata katon tai alapohjan kosteusvaurioilta
48 prosenttia katoista pitää korjata ennen niiden varsinaisen käyttöiän päättymistä. Tätä mieltä ovat Kantarin* haastattelemat asiantuntijat, jotka vastaavat kiinteistöjen kattojen kunnosta ja niiden korjausrakentamisesta. Vakuutuksesta ei useinkaan saa korvauksia näistä vaurioista.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton