• Etusivu
  • Rakentaminen

Maaperätutkimus ja vaaitus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.05.2009
20095_16949.jpg

Ote päiväkirjasta.

Tontin ostamishetkellä ei ollut mitään tietoa tontin maaperästä tai mitkä rahalliset vaikutukset maaperän laadulla olisi perustusten rakentamisessa. Toisaalta luotimme tonttimaan laatuun, sillä olihan siinä jo talo pystyssä ja uusi tulisi samaan kohtaan, vaikkakin massiivisempana.

Rakennusluvan liitteeksi tarvittiin tontin vaaitus ja pohjatutkimus. Odotukset olivat korkealla tuloksen suhteen. Kovasti toivoimme, että mahdollinen paalutus tai kallion räjäytys eivät olisi nostamassa rakentamiskustannuksia. Paaluttamisen tarpeeseen emme uskoneet. Räjäytystoimenpiteet saattaisivat tulla kysymykseen, sillä tonttimme reunalla on pieni kallio. Pohjaveden uskoimme olevan tarpeeksi syvällä kellarirakenteita ajatellen, sillä tontti on loiva rinnetontti, ja talo tulee korkeampaan kohtaan.

Pohjatutkimus tehtiin kesäkuussa 2008. Kaksi miestä työskenteli pari tuntia rankkasateessa poraa muistuttavalla laitteella, joka kuulosti moottorisahalta. Laitteella porattiin maahan reikiä mm. tulevan talon nurkkakohdissa.

Tulos oli odotusten mukainen. Joudumme tutkimuksen perusteella tekemään jonkin verran räjäytystoimenpiteitä. Talon toisen pitkän julkisivun puolella on kellarin seinästä koko pituudelta noin puolen metrin kalliokaistale, mikä täytyy räjäyttää pois salaojien yms. tieltä. Muutoin maalaatu oli erinomaista siinä mielessä, että esimerkiksi paalutus tai suuret maamassanvaihdot eivät olisi tarpeen.

Tontin vaaituksessa saatiin tarkempi selvitys maanpinnan muodosta ja korkeuseroista. Näin kaupungin arkkitehdit voivat katselmoida, kuinka talo asemoituu tontilla mm. maanpinnan korkeuksiin sekä naapuritaloihin nähden.

Projektin vaiheet

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201512_45081.jpg
Pientalon korjaushankkeen kulku
Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty: suunnitteluvaiheessa määräytyy suurin osa hankkeen kustannuksista. Mitä enemmän korjaukseen liittyviä asioita otetaan ennalta huomioon, sitä hallitummin, nopeammin ja edullisemmin varsinainen työ sujuu. Pienenkin korjauksen suunnittelussa kannattaa käydä ainakin jollain tasolla artikkelissa esitetyt asiat. Kaikki korjaushankkeet ovat erilaisia ja vaativat yksilöllistä suunnittelua. Kuitenkin tässä esitetään joitakin yleisiä asioita, jotka saattavat helpottaa hankkeen hahmottamista, suunnittelua ja läpivientiä ja joista kukin korjaukseen ryhtyvä voi poimia omaan tapaukseensa sopivat vinkit.
202210_73510.jpg
Mitä on tulevaisuuden puulämmitys?
Ympäristöystävällinen sekä pidemmän päälle taloudellinen kodin lämmittäjä on kotimainen varaava tulisija. Tehokkuutensa lisäksi tulisija luo ympärilleen lämmintä tunnelmaa. Puilla lämmitettäessä pystyy leikkaamaan muita energiakuluja, lisäksi se toimii yhdessä eri järjestelmien kanssa.
20151_42028.jpg
Valitse rakenteisiin parhaiten soveltuvat kiinnikkeet
Perustus- ja runkorakenteiden kiinnitykset on tehtävä oikein, jotta rakenteessa saavutetaan sille suunnitellut ominaisuudet kuormitusten ja rasitusten suhteen. Tärkeintä on valita oikeanlainen kiinnitystapa materiaalien sekä olosuhteiden mukaan. Kiinnikkeen valinnalla on siten merkittävä vaikutus rakenteen kestävyyteen ja pitkäikäisyyteen.
20198_59476.jpg
Onko valojen värisävyillä väliä?
Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta kirkkaan sinertävään päivänvaloon ja illan siniseen hetkeen. Luonnollinen valorytmi vaikuttaa moneen asiaan muun muassa toimeliaisuuteen ja virkeyteen. On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja noin 2 700K punaisesta 11 000K siniseen saakka. Keinovalaistuksessa päivänvalona on pidetty yli 5000K värilämpötiloja, ja lämpimänä alle 3000K värilämpötiloja. Neutraaliksi värilämpötilaksi nimitetään noin 4000K värilämpötiloja.
20115_25991.jpg
Mitä saunan seiniin?
Kysymys:Olemme suunnittelemassa saunaa ja haluaisimme peruspaneelin sijaan jotain leveämpää puuta seinään. Saunan valaistus mietityttää myös, kun ajattelimme laittaa ihan oikean lampun saunaan. Saunaan ei tunnu löytyvän kuin led-valaistusta tai sitten perinteistä rimojen taakse piilotettavaa mallia.Onko olemassa peruspaneelin tilalle mitään erikoisempaa tai käykö seiniin ihan lämpökäsitelty puu, jonka sitten itse saunasuojaa? Käyköhän saunaan ulkokäyttöön tarkoitettu valaisin?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Arkkitehtuurikilpailu korttelitalosta
Hyvinkään kaupunki järjestää Hyvinkäällä vuonna 2013 pidettävien Asuntomessujen korttelitalon suunnittelusta yleisen arkkitehtuurikilpailun.– Korttelitalosta tulee näyttävä ja vetovoimainen keskusrakennus alueelle. Se toimii messujen ajan toimistona ja myöhemmin päiväkotina ja alueen asukkaiden yhteisenä tilana, palkintolautakunnan puheenjohtaja, Hyvinkään kaupunginarkkitehti Martti Salonen kertoo.Kilpailun tarkoituksena on löytää korttelitalolle toiminnallisesti ja arkkitehtonisesti korkeatasoinen ja to-teuttamiskelpoinen ratkaisu sekä saada uusia ajatuksia tämän hetken päiväkotisuunnitteluun.– Arkkitehtuurikilpailut ovat aina olleet luonteva osa Asuntomessujen toimintaa, jonka tavoitteena on kokeilu ja kehittäminen. Toivomme näkevämme mahdollisimman laajan joukon erityyppisiä, tulevaisuuteen suuntaavia kilpailuehdotuksia, pohtii Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.Kilpailu alkaa 25.1. ja päättyy 1.4.2011. Kilpailussa jaetaan palkintoina ja lunastuksina yhteensä 66 000 eu-roa. Ensimmäinen palkinto on 24 000 euroa, toinen 18 000 euroa ja kolmas 12 000 euroa. Lisäksi jaetaan kaksi lunastusta suuruudeltaan 6 000 euroa.Hyvinkään asuntomessualue Kravunharju sijoittuu kaupunkikeskustan eteläosan kumpuilevaan harjumaastoon ja lähes koskemattomaan luontoon. Korkean sijaintinsa vuoksi alueelta avautuu poikkeuksellisen hieno näkymä ympäröivään maastoon.Asuntomessualueesta rakennetaan ekologisesti kestävä, asumisen ja asuntosuunnittelun uusia innovatiivisia konsepteja hyödyntävä asuinalue, joka vahvistaa Hyvinkään kaupungin asemaa asumisen mallipaikkakuntana ja asumisratkaisujen edelläkävijänä metropolialueella.Matkaa messualueelta keskustan palveluihin kertyy noin 3,5 kilometriä ja Helsinki–Tampere-moottoritielle 5 kilometriä. Messualueelle toteutetaan runsaat 30 omakotitaloa, yhtiömuotoisia pientaloja sekä mahdollisesti myös kerrostaloja. Tontit tulevat jakoon huhtikuussa 2011.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton