• Etusivu
  • Rakentaminen

Oikeus vahingonkorvaukseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.06.2015
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg

Ostajalla on oikeus saada korvaus niistä vahingoista, jotka hänelle ovat aiheutuneet asunnon virheen vuoksi. Välillisen vahingon myyjä on velvollinen korvaamaan vain, mikäli virhe johtuu hänen huolimattomuudestaan.

Lain mukaan myyjä ei kuitenkaan ole velvollinen korvaamaan

1. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin, muun rakennuksen ainesosan tai asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa henkilövahinkoa, ellei vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolella
2. rakentamisessa tai korjausrakentamisessa käytetyn materiaalin tai muun rakennuksen ainesosan virheestä aiheutuvaa esinevahikoa, jos vahinko kohdistuu muuhun omaisuuteen kuin asuntoon tai pääasiassa yksityisessä käytössä olevaan asuintoirtaimistoon ekä vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolelta eikä
3. asunnon tarpeistoon kuuluvan laitteen virheestä aiheutuvaa esinevahinkoa, jos vahinko kohdistuu omaisuuteen, jolla ei ole välitöntä käyttöyhteyttä laitteeseen eikä vahinko johdu huolimattomuudesta myyjän puolella.

Muita kuin yllä mainittuja virheitä kaupan kohteessa ovat taloudelliset virheet ja oikeudelliset virheet, joihin ostajan on vedottava kohtuullisessa ajassa siitä, kun on virheen havainnut. Ostaja voi vedota virheeseen myöhemminkin, mikäli myyjä tai joku hänen puolellaan on toiminut törkeän huolimattomasti tai kunnianvastaisesti ja arvottomasti.

Kohteessa on taloudellinen virhe, jos myyjä ennen kaupanteko on asuntokauppalain 4 luvun 27 §:n perusteella on

1. antanut ostajalle virheelllisen tai harhaanjohtavan tiedon kyseisen asunnon omistamiseen tai käyttöön liittyvistä taloudellisista velvoitteista tai vastuista, kuten yhtiövastikkeesta tai myytävien osakkeiden osalle tulevasta osuudesta yhtiön velkoja, taikka asuntoyhteisön taloudellisesta tilanteesta ja annetun tiedon voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.
2. jättänyt antamatta ostajalle sellaisen 1 kohdassa tarkoitettua seikkaa koskevan tiedon, jonka hän ausuntojen markkinoinnissa annettavista tiedoista annetun asetuksen mukaan olisi ollut velvollinen antamaan ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan tai
3. muutoin jättänyt antamatta ostajalle tiedon 1 kohdassa tarkoitetusta seikasta, josta hänen on täytyy olettaa tienneen ja josta ostaja perustellusti saattoi olettaa saavansa tiedon ja laiminlyönnin voidaan olettaa vaikuttaneen kauppaan.

Kohteessa on asuntokauppalain 4 luvun 28 § mukainen oikeudellinen virhe, jos sivullinen omistaa sen tai osan siitä eikä asuntokaupassa ole asiasta sovittu myyjän ja ostajan välillä. Ostaja voi vedota oikeudelliseen virheeseen myös silloin, kun sivullinen näin väittää ja väitteelle on olemassa todennäköisiä perusteita.

Mikäli myyjä ei viipymättä oikaise virhettä tai huolehdi siitä, että sivullisen oikeus lakkaa, on ostajalla oikeus virheen ollessa olennainen purkaa kauppa tai muussa tapauksessa vaatia hinnanalennusta. Ostajalla on oikeus lisäksi vahingonkorvaukseen, mikäli oikeudellinen virhe oli olemassa jo kaupantekohetkellä ja ostaja ei tiennyt siitä eikä hänen olisi pitänytkään tietää. Jos virhe syntyy kaupanteon jälkeen, on ostajalla oikeus vahingonkorvaukseen ja myyjä ei pysty osoittamaan, ettei virhe tai vahinko johdu hänen menettelystään.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20169_47364.jpg
Paras peltikaton kiinnitys
Nurmijärveläinen Kingi Oy on löytänyt markkinaraon peltikattojen kiinnityksestä. Kattopeltien kiinnitykseen tarkoitettuja kateruuveja ei oltu kehitetty samassa tahdissa kuin kattopeltejä. Peltien korroosiokestävyys on kolmikerrospinnoituksensa ansiosta parantunut huimasti ja pelleille annetaan pitkät takuut. Kateruuvit ovat edelleen yksikerrosmaalattuja, herkästi ruostuvia ja ilman takuita. Ne ovat tuoneet harmia kuluttajille ja asennusyrityksille ruostumisen ja kattovuotojen vuoksi. Kateruuveja on jouduttu vaihtamaan ennen aikojaan.
20212_68473.jpg
Kun ostat liukuovia, saatko vain kasan osia?
Vai ottaisitko tontille mieluimmin valmiin tuotteen? Markkinoille on tullut ilahduttavasti mukaan lisää yrityksiä, jotka valmistavat tai myyvät seinän sisään liukuvia väliovia. Oven toimivuus ja rungon tukevuus ovat ensiarvoisen tärkeitä loppukäyttäjälle. Siksi sillä, mihin ovi liukuu mennessään seinän sisään, on väliä.
20086_11334.jpg
Tee se itse -Lintuhuvila
Tämänkertaisessa Tee Se Itse -artikkelissa käsittelemme pihaa koristavan lintuhuvilan eli lintulaudan rakentamista. Nikkaroinnissa tarvittavat materiaalit voit löytää vaikka talon rakentamisesta ja remontoinnista jääneistä hukkapaloista!
20144_39128.jpg
Kierrätyskaappi kannustaa kierrättämään
Työtehoseuran Ekologinen keittiö -hankkeessa suunniteltiin uudenlainen kierrätyskaappi kannustamaan lajitteluun ja kierrätykseen. Kaapin on suunnitellut TkT Heli Mäntylä Työtehoseurasta. Kaapin koko on 600 x 600 x 2100 mm ja se voidaan integroida osaksi keittiötä tai tarvittaessa sijoittaa muualle asuntoon. Runko ja laatikot ovat koivuvaneria ja ovet koivuviilulla päällystettyä rimalevyä. Pinta on kuultovahattu.
20166_46889.jpg
Sammal ja lika pois katolta!
Katto on talosi viides julkisivu, joka joutuu kaikista kovimmalle rasitukselle. Kesäisin UV-säteily on suurta, syksyllä ja keväällä rankat sateet rasittavat taloasi ja talvella lumi kuormittaa rakenteita. Pitämällä huolta katostasi toimii se paremmin ja pidennät huomattavasti sen käyttöikää.
25_P_111803_1.jpg
PEX-putkien ja joustavien kytkentäputkien tekniset vaatimukset
Ympäristöministeriö on 14.6.2018 antanut asetukset rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen PEX-putkien ja joustavien kytkentäputkien olennaisista teknisistä vaatimuksista. Asetukset tulevat voimaan 1.9.2018.Asetusten tarkoituksena on edistää rakennusten vesihuollon kannalta terveellistä ja turvallista rakentamista ja korjaamista. Terveellisyyden tulee olla talousveden kanssa kosketuksissa olevien rakennustuotteiden ensisijainen vaatimus, jotta veden laatu säilyy hyvänä. Nyt annetuissa asetuksissa on määrätty terveellisyyteen liittyviä vaatimuksia käytettävien materiaalien ominaisuuksien, tuotteista liukenevien aineiden sekä haju- ja makuhaittojen osalta.Annetut asetukset perustuvat maankäyttö- ja rakennuslakiin ja ovat jatkoa rakentamismääräysten kokonaisuudistukselle.Olennaisia teknisiä vaatimuksia koskevat asetukset muodostavat perustan kansalliselle tuotehyväksynnälle ja antavat mahdollisuuden tyyppihyväksynnälle. Asetusten kanssa rinnakkain ympäristöministeriössä on valmisteltu tyyppihyväksyntäasetukset, jotka annetaan erikseen. Jatkossa vastaavia asetuksia annetaan myös muille tuoteryhmille.Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen PEX-putkien olennaisista teknisistä vaatimuksista (pdf)Ympäristöministeriön asetus rakennusten vesilaitteistoihin tarkoitettujen joustavien kytkentäputkien olennaisista teknisistä vaatimuksista (pdf)Ympäristöministeriön ohjeita

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton