• Etusivu
  • Rakentaminen

Radonpitoisuus on liian korkea yli 50 000 asunnossa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2013
43_P_22363.jpg

Ohjeet pitoisuuden alentamiseksi uudessa radonkorjausoppaassa

Suomessa on yli 50 000 asuntoa, joissa sisäilman radonpitoisuus ylittää enimmäisarvon 400 becquereliä kuutiometrissä. Asunnon radonpitoisuutta voidaan alentaa kohtuuhintaisella korjauksella. Eri korjausmenetelmistä kerrotaan Säteilyturvakeskuksen (STUK) julkaisemassa radonkorjausoppaassa.

Sosiaali- ja terveysministeriön asettama radonpitoisuuden enimmäisarvo 400 becquereliä kuutiometrissä ylittyy arviolta noin 50 000 pientalossa tai kerrostalojen alimpien kerrosten asunnoissa. Korjauksia radonpitoisuuden alentamiseksi on tehty vasta muutamassa tuhannessa asunnossa.

Tehokkaimpia menetelmiä pitoisuuden alentamiseksi ovat radonimuri ja radonkaivo. Radonimurilla imetään ilmaa lattian alta, jolloin maaperän radonpitoisen ilman siirtyminen asuintiloihin vähenee. Esimerkiksi radonimurin asentaminen maksaa 1500–3000 euroa.

STUKin julkaisemassa uudessa oppaassa kerrotaan eri korjausmenetelmistä sekä annetaan niistä käytännön esimerkkejä. Radonimurin lisäksi pitoisuutta on mahdollista alentaa myös ilmanvaihtoa parantamalla tai tiivistämällä perustuksia.

Asuntojen radonkorjaaminen -opas on julkaistu STUKin internetsivuilla (www.stuk.fi), josta se on saatavilla maksutta. Opasta voi myös tilata painettuna Säteilyturvakeskuksesta, jolloin hinta on 17 euroa (sis. alv).

Radon on radioaktiivinen kaasu, joka lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Radonia ei voi mitenkään aistia, ja mittaaminen onkin ainoa keino selvittää pitoisuus.

Uuden asunnon radonpitoisuus kannattaa mitata, jotta mahdolliset korjaustoimet voitaisiin tehdä takuukorjausten yhteydessä. Uusissa asunnoissa radonpitoisuuden tulee olla alle 200 becquereliä kuutiometrissä.

Asuntojen radonkorjaaminen -opas (pdf)...

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20215_70469.jpg
Viikon sisustusidea: Mitä vanhan mosaiikkiparketin rinnalle?
KYSYMYS:Olemme ostaneet 70-luvun kerrostaloasunnon. Olohuoneessa ja eteisessä on siisti mosaiikkiparketti, joka on kellastunut. Kolmessa makuuhuoneessa ja keittiössä on erilaisia muovimattoa. Ajattelimme ensin laittaa kaikki lattiapinnat yhtenäisiksi uudella laminaatilla. Nyt kuitenkin ajatteluttaa parketin peittäminen.Jos säilyttäisimme vanhan parketin, mitä teemme muiden huoneiden lattioiden suhteen? Haittaako, jos ne ovat jotain muuta kuin parkettia tai kuinka ne saisi yhteensopiviksi parketin kanssa? Kellertävä mosaiikkiparketti ei liene kovin muodikasta, mutta jos ostamme sitä myös muihin huoneisiin, niin eihän lattioista sitenkään saa samanväristä, vai saako?
20192_56328.jpg
Jätteiden kierrätys kuntoon ja vauhtia kiertotalouteen
Ympäristöministeriö ryhtyy uudistamaan jätelainsäädäntöä. Päämäärä on saavuttaa kunnianhimoiset yhdyskuntajätteen kierrätystavoitteet ja nostaa Suomi kierrätyksessä EU:n edistyneimpien maiden joukkoon. Jätteen tuottajille tämä tarkoittaa lisää mahdollisuuksia - ja velvollisuuksia - jätteiden erilliskeräykseen.Uudistuksen taustalla on EU:n jätedirektiivin, pakkausjätedirektiivin, kaatopaikkadirektiivin, romuajoneuvo-, paristo- sekä sähkö- ja elektroniikkalaiteromudirektiivien muutokset. Ne on pantava Suomessa täytäntöön 5.7.2020 mennessä."Uusien kierrätystavoitteiden saavuttaminen vaatii meidän jokaisen panosta. Suomen asema kiertotalouden edelläkävijänä vaatii, että näytämme esimerkkiä kierrätyksen edistämisessä ja jätehuollon kehittämisessä. Näin vauhditamme kiertotaloutta ja samalla säästämme luonnonvaroja ja hillitsemme ilmastonmuutosta", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.
202211_80162.jpg
Nämä viisi asiaa jokaisen tulisi miettiä oman kodin lukituksesta
Mitä kodin lukituksen valinnassa tulee ottaa huomioon? Mikä on juuri minun kotiini sopivin lukitusjärjestelmä? Nykyisin lukitukseen on useita eri vaihtoehtoja ja valinnanvaikeus saattaa hämmentää. Ajantasainen lukitus on tärkeä osa kodin turvallisuutta. Lukitusta valitessa on hyvä ottaa huomioon paitsi turvallisuus, myös käytännöllisyys. Erilaisilla perheillä on erilaisia mieltymyksiä ja tarpeita. Osa haluaa älylukituksen, toinen mekaanisen lukituksen ja kolmas molemmat. Kaikenlaiset yhdistelmät ovat mahdollisia.Entä millainen älylukko olisi sitten tarpeisiinne juuri sopiva? Lue tästä artikkelista, mikä lukitusjärjestelmä sopii parhaiten kotiisi. Voit myös tehdä artikkelin loppupuolelta löytyvän testin, jolla testaat, mikä älylukko sopii tarpeisiisi parhaiten.
200711_7320.jpg
Kastelli Kartano 171
Kartano-malliston kookkaimpia malleja, jonka komea ulkonäkö kätkee sisälleen muhkeat tilat. Alakerran avarien oleskelutilojen yhteydessä on pariovin erotettu kirjasto/työhuone. Makuuhuoneesta on yhteys reilunkokoisiin pesutiloihin. Yläkerran suuri makuuhuone voi haluttaessa toimia myös työ- ja harrastetilana tai siitä voi erottaa pienen lapsen nukkumatilan. Monikäyttöisestä aulasta on mukava yhteys talon paraatioven yläpuolelle sijoitetulle parvekkeelle.
20141_37730.jpg
Rakennustyön ilmoitusvelvollisuus verottajalle kiristyy
Ilmoitusvelvollisuus rakennustöissä kiristyy heinäkuun 2014 alussa. Rakennustyötä tilaavien yritysten ja itsenäisten ammatinharjoittajien on heinäkuun alusta lähtien ilmoitettava kuukausittain aikaisempaa tarkempia työmaakohtaisia tietoja verottajalle. Ilmoitusvelvollisuus koskee myös omakotitalojen ja kesäasuntojen rakennustyömailla; kotitalouden on jatkossa toimitettava rakennusluvan alaisista töistä verottajalle tiedot ennen loppukatselmuksen toimittamista. Aikaisemmin kotitalouden ei ole tarvinnut ilmoittaa vastaavista töistä, ellei se ole hakenut kotitalousvähennystä.
20085_11143.jpg
Boknäs - sisustusratkaisuja läheltä ja kaukaa
AlkukotiBOKNÄS on suomalainen perheyritys, jonka toiminta sai alkunsa Töölössä sijainneesta Helsingin Antikvariaatista ja omien kirjakokoelmien säilytyksen tarpeista.Vanhojen kirjojen, historian ja arvojen kautta on vuosien varrella kehittynyt myös tämän päivän BOKNÄS valikoima ja palvelumalli laadukkaasta ja yksilöllisestä sisustamisesta kiinnostuneille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton