• Etusivu
  • Talo

Tee Se Itse - Pannunalunen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 03.07.2023
200611_715.jpg

Rakentamisen ja remontoinnin yhteydessä jää usein kaikenlaista käyttökelpoista tavaraa ja tarviketta ylimääräiseksi. Esimerkiksi kaakeleita tai klinkkereitä. Toki muutama pala saakin jäädä varalle, jos joutuu joskus jotain korjaamaan ja samaa sävyä tai kuviota voi olla vaikea löytää kaupasta. Seuraavassa kuitenkin pari ideaa ylimääräisten keraamisten laattojen ym. hyödyntämiseen.

Pannunalusta tai tarjotin

Keraamisista laatoista saa tehtyä kauniin ja hyvin lämpöä kestävän pannunalustan tai kätevän tarjottimen vaikkapa kesän grillauksiin ja ulkona syömistä varten. Yksinkertaisimmillaan tarvitaan vain pala lastulevyä, laattoja ja sopivaa reunalistaa. Kiinnitykseen liimaa, nauloja tai silikonia. Lastulevyn paksuudeksi sopii 15 – 20 mm,. Paksummista tulee helposti turhaa painoa ja ohuemmat saattavat vääntyillä. Kosteuden kestävä lastulevy on hyvä vaihtoehto, etenkin jos alusta suunnitellaan ulkokäyttöön, vaikkapa grillikatokseen.

Alustan valmistaminen

Kaakelit liimataan kiinni lastulevyyn. Paras vaihtoehto on laattaliima. Kaakelit asetetaan liimausvaiheessa kiinni toisiinsa, koska niitä ei saumata. Levy mitoitetaan niin, että kaakelien ympärille voidaan naulata tai liimata sopiva lista suojaamaan ja koristamaan kokonaisuutta. Pannun alustaan käy hyvin vaikkapa reunalista.

Tarjoilualustaa varten tarvitaan jämäkämpi lista esim. sileäksi höylätty 15 x 45 mm lista tai jopa leveämpi, jos halutaan muotoilla myös kädensijat tarjottimeen. Tarjoilualustaa ja erityisesti sen kokoa suunniteltaessa on hyvä muistaa, että lastulevystä ja laatoista tulee nopeasti painoa. Lähinnä se soveltuukin grilliherkkujen siirtoon grilliltä tarjoilupöydälle eikä niinkään jokaiselle henkilökohtaiseksi tarjottimeksi.

200611_716.jpg

Viimeistelyt ja variaatiot

Alustaa kiertäviin listoihin voi lopuksi muotoilla uran, johon sormenpäät on mukava asettaa alustaa nostettaessa. Vaihtoehtoisesti esimerkiksi tarjottimeen voi jo ennakolta valmistaa listat joihin on tehty kädensijat.

Samaa ideaa voi soveltaa eri tarkoituksiin. Alustan voi valmistaa vaikkapa kukkaruukkujen alle yms. tarkoituksiin. Listoja voi sävyttää laattojen väriin tai sisustukseen sopiviksi. Esimerkiksi keittiön välitilan kaakeloinnista yli jäävistä laatoista voi valmistaa kokonaisuutta täydentävän pannunalusen, jonka reunalistat voi sävyttää vaikkapa keittiökalusteisiin sopiviksi.

200611_717.jpg
200611_718.jpg
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200710_7048.jpg
Kastelli - Suomen ostetuin
Rakentajat ovat vuodesta toiseen arvioineet Kastellin kokonaislaadultaan Suomen parhaaksi talomerkiksi. Rakentajien suosio näkyy myös Kastelli-talojen ja -huviloiden toimitusmäärissä; Kastelli on ollut jo vuodesta 1994 maan ostetuin talomerkki.
20234_81370.jpg
Mikä osa talosta kannattaa lisäeristää - seinät, yläpohja vai alapohja?
Mikä osa talosta kannattaa lisäeristää - seinät, yläpohja vai alapohja? Pitääkö koko talo lisäeristää vai riittääkö vain yhden rakennuksen osan lisäeristys?
20088_12550.jpg
Lisää tilaa, viihtyisyyttä ja tyyliä
Lumon parvekelasitus on kätevä tapa tuoda lisätilaa kotiisi. Parvekelasitus suojaa parvekettasi vettä, lunta, tuulta ja pölyä vastaan. Lasitettu parveke saa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Vapaa-aika, harrastukset ja jopa pelkkä oleskelu saavat ihan uusia ulottuvuuksia kun suojana on sivuunliukuvat parvekelasit. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin istua parvekkeella iltakahvin äärellä hyvien ystävien seurassa punertuvaa taivaanrantaa katsellen...Lisätietoa parvekelaseistaJätä yhteydenottopyyntö tästä!
20216_71382.jpg
Kotiovet muuttuivat älykkäiksi
Abloy Oy toi Suomen markkinoille uuden suomalaisten asuntojen ulko-oviin räätälöidyn Yale Linus –älylukon. Niin puhelimella kuin näppäimistöllä toimiva lukko helpottaa avainten hallintaa arjessa, esimerkiksi lapsiperheissä ja Airbnb-vuokrauksessa.
20194_57430.jpg
Graniitti on suomalaisten mieleen pihan ja istutusalueiden reunustamisessa
Maalis-huhtikuun vaihteessa järjestettiin Rakentaja.fi- ja Puutarha.net-palveluissa äänestys: Millä reunustaisit pihan ja istutusalueet? Äänestyksessä esiteltiin neljä erilaista pihan reunakiveä Ruduksen valikoimasta. Äänestykseen osallistui 6 111 äänestäjää. Graniittiset pihakivituotteet saivat yhteensä 66% annetuista äänistä. Voittajaksi sijoittunut Graniittinen nupukivi sai 35 % äänistä ja sijalle kaksi sijoittunut Graniittinen raunakivi 31 %.
20194_57633.jpg
Objektityökalu avuksi kohteen suunnitteluun
Kotimainen Liune-väliovi liukuu seinän sisään ja tuo lisätilaa 1-3 m² per ovi. Liunessa yhdistyvät arjen esteettömyys, pettämätön tekniikka ja tyylikäs ulkonäkö. Asennus on vaivatonta ja nopeaa, Liunen ovi liukuu seinärakenteen taskuun kokonaan ja erityisen ponnahdussalpa-mekanismin avulla ovi ponnahtaa kevyesti painamalla ulos seinärakenteen sisältä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton