Vaasan asuntomessuilla panostetaan viherrakentamiseen

Tavoitteena on saada kesäksi kauniita pihoja ja viihtyisiä puistoja

Puutarhakaupunginosaksikin kutsuttu Suvilahden kaupunginosa tarjoaa loistavat puitteet viherrakentamiseen. Merenrannassa sijaitsevalla messualueella on tietoisesti panostettu viheralueisiin ja pihoihin. Ympäristössä on yhteensä kahdeksan erilaista puistoa, joita on alettu rakentaa jo vuoden 2007 kesällä. Tavoitteena on saada koko alue kukoistamaan, jotta se viihtyisyydessään palvelee sekä messukävijöitä että suvilahtelaisia ja kaikkia vaasalaisia.
- Suvilahden merellisyys ja luonnon vehreys ovat alueen rakastetuimpia piirteitä. Asuntomessualue liittyy luontevasti koko kaupungin kattavaan viheralueverkostoon. Luontoarvot ovat vaikuttaneet messualueen kaavoittamisesta ja suunnittelusta aina talojen rakentamiseen asti. Luontoystävällisyyttä edistävät myös vaihtoehtoiset, saastuttamattomat sähkön ja lämmön tuottamisen mahdollisuudet, kertoo projektipäällikkö Keijo Ullakko Vaasan asuntomessutoimistosta.
Suvilahden messualueelle rakennetaan 20 omakotitaloa, 28 yhtiömuotoista pientaloa ja kolme kerrostaloa, joten erilaisia pihoja riittää ihasteltaviksi. Vaasan asuntomessuilla kokeillaan myös ensimmäistä kertaa uutta piharakentamisen konseptia, jossa pilottikohteena on kuuden omakotitalon kylämäinen asunto-osakeyhtiö. Pilottihankkeen pääyhteistyökumppani on kohteiden näytteilleasettaja Starkki. Uuden konseptin tavoitteena on saada piharakentamisen toimijoita ja suunnittelijoita paremmin esille.
– Messutalojen pihat ovat usein jääneet vaille huomiota. Tämä on ollut varmasti pettymys monen kävijän mielestä, sillä piharakentamisen suosio on ollut kasvussa viime vuosina. Olemmekin saaneet palautetta siitä, että pihasuunnittelijoiden pitäisi saada enemmän näkyvyyttä, ja juuri tähän pyrimme uudella piharakentamisen konseptilla. On ilahduttavaa, että Vaasassa pihoihin ja viherrakentamiseen on panostettu alusta asti. Tuloksista voimme nauttia ensi kesän messutapahtumassa, toteaa messupäällikkö Pasi Hulkkonen Suomen Asuntomessuilta.

Ekologisuus, joka on toinen messujen pääteemoista, on huomioitu myös puutarhojen suunnittelussa. Vaasan messutalojen pihoilla suositaan ensisijaisesti lähellä tuotettuja materiaaleja. Puuta ja luonnon kiviä käyttämällä saadaan myös kestäviä ja ekologisia ratkaisuja. Erityistä pihoilla on hulevesien käsittely, eli sateesta ja lumen sulamisesta syntyvän valumaveden puhdistaminen ennen sen joutumista mereen. Hulevesiä ei ohjata pois putkilla, vaan ne puhdistetaan imeyttämällä maahan, viivyttämällä tai keräämällä vaikka kasteluvedeksi tai suihkulähteisiin. Puroissa sadevesi kulkee putkia hitaammin ja saasteet ehtivät vajota purojen pohjiin.

Pientalorakentajien pihasuunnittelutyötä helpotettiin tarjoamalla heille esimerkinomaisia mallipihasuunnitelmia. Mallipihat oli kehitetty nimenomaan Vaasan messualueen luonteeseen sopiviksi, ja ne esittelevät erilaisia pihatyyppejä. Näitä ovat esimerkiksi karu kivipuutarha sekä huvilamainen, itämainen tai metsäinen ja villiintynyt puutarha. Rakentajat saivat hakea mallipihoista ideoita ja inspiraatiota yhdistellen niistä eri elementtejä tai käyttäen malleja sellaisenaan. Liito-oravankadun omakotitaloalueen metsänpuoleisilla tonteilla rakentajia ovat inspiroineet erityisesti karun kivipuutarhan ja itämaisen puutarhan ilmeet. Meren puolella käytetään puolestaan paljon huvilamaisen puutarhan ja puuterassipihan elementtejä.

Puistot tekevät kaupunkimaisesta asumisesta luonnonläheistä

Vaasan asuntomessualueen erikoisuus on omakotitalojen ja yhtiömuotoisten pientalojen välille rakennettu saarireitti. Ponttonisillat kulkevat kahden tekosaaren kautta ja tarjoavat messuvieraille upean maisemareitin alueen sisällä. Toisella saarista istutukset ja maisemat on suunniteltu erityisen tarkasti. Tarkoituksena on, että Terapiasaarella kulkijat voivat rentoutua ja nauttia paikasta kaikilla aisteillaan. Saaressa voi kokea esimerkiksi monivuotisten yrttien ja kukkien tuoksut ja värimaailman. Terapiapuistoon rakennetaan myös pieni uimaranta ja pyöreä valohuone, jonka rakenne muodostuu seinien sijaan valoista. Huoneesta voi nautiskella vaikka syksyn pimenevissä illoissa. Toinen saarista jää enemmän luonnontilaiseksi. Lammassaareen tuodaan messuaikaan lasten iloksi lampaita, sillä vanhan vaasalaisen perinteen mukaan lampaat vietiin kesäksi saareen ja haettiin syksyllä pois.

Muita puistoja messualueella ovat esimerkiksi Liito-oravapuisto, joka on jätetty luonnonvaraiseksi liito-oravien levähdys- ja pesimäpaikaksi. Maankohoamispuistossa voi nähdä luonnon merkkejä Merenkurkun luonnon ainutlaatuisesta maankohoamisilmiöstä. Kivikkopuistossa on puolestaan suuria siirtolohkareita, jotka tullaan valaisemaan näyttävästi. Puistoon toteutetaan myös taidepuutarhaprojekti. Kolme nuorta taiteilijaa rakentaa puistoon erilaisia villiin luontoon soveltuvia ympäristötaideteoksia.

Messualueelle rakennetaan viihtyisä pysyvä kohtaamispaikka, Ketunkadun aukio. Aukiolle ja sen edustalta merenrantaan laskeutuville istuskeluportaille voi tulla vaikka piknikille nauttimaan merinäkymästä. Aukiolle pystytetään myös valtakunnallisessa taideteoskilpailussa voittanut teos Korttitalo, jonka on suunnitellut pietarsaarelainen taiteilija Simon Gripenberg.

Asuntomessujen aikaan pihoihin ja puistoihin voi halutessaan tutustua myös ammattimaisella otteella. Viherliiton kaikille avoin Viherseminaari järjestetään Vaasassa 7.8. ja seminaarin yhteydessä vieraillaan myös asuntomessualueella.

Koko kaupunki kohentaa ilmettään ja järjestää suuren tapahtumien kesän

Vaasan kaupunki käynnisti viime syksynä asuntomessujen oheishankkeen ”Ylisiisti Vaasa – viihtyisä ja turvallinen asua”. Tavoitteena on kohentaa koko Vaasan kaupunkia yhä viihtyisämmäksi asuntomessukesään 2008 mennessä. Projektiin kuuluu muun muassa puistojen, rantojen ja katujen kunnostamista. Siistin kaupungin lisäksi tavoitteena on tuoda messuvieraiden ja kaupunkilaisten iloksi runsaasti myös muuta viihdykettä – messuaikaisia oheistapahtumia.

Vaasan messukesästä onkin tulossa todellinen tapahtumien kesä. Koko messuajan tullaan tarjoamaan nähtävyyksiä, elämyksiä ja tapahtumia ympäri kaupunkia joka päivä. Luvassa on esimerkiksi konsertteja, seminaareja, jättikirppiksiä, näyttelyitä ja kesäteatteria.

Vaasan tori tulee toimimaan useimpien tapahtumien pääareenana. Siellä tullaan järjestämään esimerkiksi 13.7. toritanssit, jossa edellisenä iltana valitut tangokuninkaalliset tanssittavat kansaa. Torille rakennetaan myös beach volley -kentät, joissa pelataan valtakunnallisia televisioitavia SM-osakilpailuja 18.–20.7. Asuntomessushakkiturnaus järjestetään torilla 27.7. Säännöllisin väliajoin torilla on myös markkinoita ja kirpputoreja, sotilassoittokunnan kesäsoittokonsertteja sekä street jazz- ja bluesiltoja. Taiteiden yössä 7.8. on Vaasan koko kulttuurielämän kirjo näyttävästi esillä.

Keskustan liikkeet sekä museot ja taidegalleriat panostavat myös messuaikaan ja pitävät oviaan auki pidempään. Saaristoristeilyjäkin lähtee messuaikaan Vaasan Sisäsatamasta tavallista tiheämmin, jopa kolmesti päivässä, jotta kiinnostuneet messuvieraat pääsevät tutustumaan kauniiseen saaristoon ja maailmanluonnonperintöalueeseen. Lapsiperheille on Vaasassa tarjolla myös paljon hauskaa tekemistä, kuten huvipuisto Wasalandia ja vesipuisto Tropiclandia sekä kesäteatteri- ja nukketeatterinäytöksiä.
 
Julkaistu
26.3.2008