Tee Se Itse - kasvihuone

Kasvihuoneella jatkat kasvukautta molemmista päistä. Suunnittele se mieltymystesi mukaan jatkeeksi puutarhalle, asuinhuoneille tai molemmille. Talvipakkasella kuuran koristelema kasvihuone on sekin pihan kaunistus.

Kasvihuoneen koko

Pienen kasvihuoneen tulisi olla vähintään 4 neliön kokoinen. Jos kasvihuoneesi on suurempi, noin 10 neliömetriä, sopiva pohjan leveys on silloin 2-2,5 metriä. Keskikäytävän leveys tulisi olla 50 senttiä. Harjakorkeus n. 2 metriä, jotta pystyt seisomaan reilusti (räystäskorkeus noin 1,3 - 1,5 metriä).

Kasvihuoneen perustaminen on syytä tehdä huolella

- Poista kasvihuoneen perustuksen alta ruokamultaa vähintään puolen metrin syvyydeltä ja tuo sen tilalle karkeaa soraa. Asenna soran päälle paksu suodatinkangas.
- Muuraa perustus esimerkiksi kevytsoraharkoista tai rakenna se tehdasvalmisteisesta teräskehikosta.
- Perustus kestää roudan, kun kasvihuoneen maapohja ja sen reuna-alueet salaojitetaan. Salaojita kasvihuoneen pohja kunnollisesti, jos käytät kasvualustana huoneen alla olevaa maata. Sopiva kasvualustan paksuus on 20 cm.
- Päällystä kasvihuoneen käytävä puuritilöillä, betoni- tai luonnonkivilaatoilla tai sorakivillä.
- Mitoita ovi niin, että pääset sisään kottikärryjen kanssa.
Periaatekuva rungostaPeriaatekuva rungosta

Runko

Runko voidaan tehdä esimerkiksi kyllästetystä puusta, 50x100 kokoisen puutavaran avulla rungosta tulee erittäin vankka mutta mikäli kasvihuoneesta tehdään pienikokoinen, riittää puutavaran kooksi 50x75. Pysty- ja päätytolpat on joka tapauksessa hyvä tehdä hieman suuremmasta puutavarasta kuin muut osat, suuremmassa kasvihuoneessa siis 50x125 ja pienemmässä kasvihuoneessa 50x100. Puuosat kannattaa maalata valkoisiksi, jolloin ne heijastavat paremmin lämpöä. Kestopuinen runko kestää parhaimmillaan 15-20 vuotta. Suoja-aineita käytettäessä on selvitettävä niiden mahdollinen myrkyllisyys, jotta kasvimaan tuotteet olisivat turvallisia.
Vain Rakentaja.fi -palvelun jäsenet voivat lukea tämän artikkelin kokonaan. Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi. Rakentaja.fi-palvelun jäseneksi liittyminen on täysin ilmaista eikä se sisällä henkilöjäsenille kuukausi- tai vuosimaksuja.

Osa artikkelista on tarkoitettu vain jäsenillemme

Kirjaudu palveluun tai liity jäseneksi nähdäksesi artikkelin kokonaan


 
Päivitetty
12.10.2018