• Etusivu
  • Talo

Pääsiäinen – Juhlien juhla ja päivien kuningatar

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.07.2022
20227_77439.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Pääsiäistä kutsutaan juhlien juhlaksi ja päivien kuningattareksi. Pääsiäinen on uskontoihin perustuva juhla, mutta se on myös talven jälkeen alkavan kevään juhla. Pääsiäisenä värit, kukat, ruoat, koristeet ja perinteet viestivät uudesta ilosta.

Pääsiäistä vietetään vuosittain 21.3. - 25.4. välisenä aikana. Tarkka päivämäärä lasketaan Gaussin laskukaavan mukaan. Pääsiäispäiväksi on kuitenkin jo varhaisen käytännön mukaan vakiintunut kevätpäivän tasausta seuraavan ensimmäisen täysikuun jälkeinen sunnuntai.

Pääsiäisen nimi juontuu kauas kivikaudelle. Eostre oli saksilaisten hedelmällisyyden, kevään ja maanviljelyn jumalatar ja hänen kunniakseen vietettiin juhlia kevätpäivän tasauksena, joka lienee ollut yksi neljästä uskonnollisesta merkkipäivästä jo neoliittisella kivikaudella.

Hiljainen viikko, piinaviikko, tymintäviikko...

Pääsiäistä edeltää piinaviikko, hiljainen viikko, kärsimysviikko eli tymintäviikko, joka kertaa päivä päivältä Kristuksen tuskien tien tapahtumia. Suomalaisessa kansanperinteessä on monia tapoja ja sääntöjä tälle viikolle. Esimerkiksi äänekkäiden ja teräaseita vaativien töiden teko oli kiellettyä.

Jokaiselle päivälle on myöskin omat nimityksensä:

Palmusunnuntai eli virposunnuntai: Virpominen kävi siunauksesta, toi terveyttä ja karkotti pahaa. Pajunvitsat ovat kotimainen versio palmunlehvistä.

Malkamaanantai: Koko päivän aiheena oli kärsimys.

Tikkutiistai: Sytyketikut toivat onnea.

Kellokeskiviikko: Lehmien kaulaan pantiin kellot.

Kiirastorstai: Torstaina piti karkottaa kiiraa, joka oli pahansuopa, pihapiirissä asustava ja karjaa väijyvä olento. Kiirastorstaiaamuna oli myös tapana kopeloida härkien tai orien sukuelimiä, jolloin varmistettiin hyvä munaonni tulevalle kesälle.

Pitkäperjantai: Tällöin ei vierailtu edes naapurissa, vaan istuttiin hiljaa kotona tai käytiin kirkossa. Tulta ei myöskään sytytetty, vaan syötiin kylmiä ruokia, kuten mämmiä. Pitkäperjantain ilta ja sitä seuraavan lankalauantain ilta olivat vuoden huonomaineisimmat päivät.

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Lankalauantai: Kaikki pahat voimat olivat liikkeellä ja noidat ahdistelivat ihmisiä. Nyt värjättiin talven aikana kehrätyt langat.

Sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai: Uskottiin, että minkä eläimen pääsiäisaamuna näki, sen luontoinen oli koko vuoden: lammas toi laupiaan mielen, sika suttuista elämää, kissa uneliaisuutta ja viluisuutta, koira viisautta ja äreyttä, kaunis lintunen hyvää tuulta ja naimaonnea, vanha varis pahaa...

Maanantai, 2. pääsiäispäivä: Jos toisena pääsiäispäivään mennessä ei ollut syönyt yhtään munaa, saattoi odottaa ongelmallista kevättä.

Tunnetko pääsiäisajan symboliikan?

  • Naulakukkana tunnettu Neilikka viittaa ristiinnaulitsemiseen.
  • Lilja on puhtauden ja viattomuuden tunnus
  • Narsissi eli pääsiäiskello on ylösnousemuksen ja kuoleman voittamisen symboli.
  • Pääsiäisruohon kasvattaminen ja kasvaneen ruohon lakastumaanjättäminen kuvaa elämää, kuolemaa ja jälleensyntymistä. Vihreä väri symbolisoi elämää.
  • Munat symbolisoivat hedelmällisyyttä ja toivottavat kesän kasvukaudelle runsasta satoa. Munan on väitetty olevan myös jumalatar Eostren symboli.
  • Pääsiäistipu taas muistuttaa salaisuuden (eli särkymättömän munan) avautumisesta uudeksi elämäksi.
  • Pääsiäispupu kuvaa hedelmällisyyden vertauskuvana uuden elämän esiin puhkeamista.
20212_68763.jpg
  • Pääsiäislammas on ottanut uhrikaritsan roolin syntien anteeksiantajana ja uuden elämän lahjoittajana.
  • Mämmi symbolisoi happamatonta leipää. Kun Egyptistä oli paettava kiireesti, ei eväsleipää ehditty hapattamaan. Keskiajalla pitkäperjantaita pidettiin liian pyhänä päivänä ruoanlaittoon tai tulen tekoon, jolloin mämmi oli päivän pääateria.
(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)

Pääsiäisen sää

Piinaviikon eli pääsiäistä edeltävän viikon olosuhteet ennustivat myös tulevan kesän säätä. Jos oli tyyntä ja aurinkoista, niin samanlainen olisi tuleva kesäkin. Jos viikko taas oli tuulinen, lupasi se myrskyjä kesälle.

Pitkäperjantain kovasta pakkasesta voitiin päätellä, että koko kevät olisi kylmää, ja päinvastoin: lauhat kelit ennustivat leppoisia kevätsäitä. Auringonpaiste puolestaan ennakoi suuria tulipaloja tulevalle vuodelle.

Toisen pääsiäispäivän säästä on ennustettu, että sää jatkuu samana aina helluntaihin asti, eli 50 päivää.

Katsotaanpa miten käy!

Hyvää pääsiäistä! (Kuva: Pixabay)
Hyvää pääsiäistä! (Kuva: Pixabay)
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20081_8475.jpg
Laatumaan tontit
Vapaa-ajanasuminen matkailukeskuksissa elää nou-sukautta. Hiihtokeskukset ovat panostaneet latuver-kostoihin ja rinnetoimintoihin sekä lisänneet oheis-palveluja. Parantuneet mahdollisuudet harrastaa ympäri vuoden ovat lisänneet suomalaisten kiinnos-tusta hankkia oma vapaa-ajanasunto mm. pohjoisen lumivarmoilta seuduilta. Eikä mielenkiintoa ole vähen-tänyt se, että hyvällä paikalla sijaitseva mökki on help-po laittaa vuokralle silloin, kun ei sitä itse käytä ja saada vuokratuloa. Ehkä myös suomalaisten vapaa-ajan tottumukset ovat muuttuneet. Rauhaa kaivataan toki edelleen, mutta yhä harvempi haluaa enää kauas palveluista.Esimerkki kehittyvästä, ympärivuotisesta matkailukes-kuksesta on Syöte, joka sijaitsee noin Kemin korkeu-della, 150 km Oulusta. Yhdystie Pikku-Syötteen ja Iso-Syötteen välillä on valmistunut muodostaen kahdesta matkailukeskuksesta kiinnostavan ja entistä kompak-timman alueen. Paljon toivottu kävelypolku Iso-Syöt-teen huipulta Romekievariin on avattu ja suunnitteilla on virkistysjärvi Safaritalon viereen. Syöteshop-päivit-täistavaramyymälä samoin kuin Pärjänkievarin ravin-tola ovat laajentaneet toimintaansa. Syötteen vahvuu-tena on myös kansallispuisto, jonka palvelurakentei-siin on satsattu paljon viime vuosina, kertoo Laatumaan myyntineuvottelija Tapio Ojala.
201110_28371.jpg
Suunnittelijan vaatimukset
Kun rakennusprojektissa "lupakuvien" ja muiden suunnitelmien piirtäminen on ajankohtaista, tulee pohdittua kuka saa piirtää kyseiset piirustukset. Saako kuka tahansa piirtää piirustukset omakotitaloon, pitääkö olla insinööri, jotta voi suunnitella leikkimökin.Kaikista näistä säädetyt lait, määräykset ja ohjeet selventävät asiaa.Omakotitalon suunnitteluJokaisessa omakotirakennushankkeessa pitää olla nimettynä hankkeen pääsuunnittelija, joka vastaa suunnittelun kokonaisuudesta.
28_P_86169.jpg
Kivistössä lämmitetään maa- ja kalliolämmöllä
Vantaalla Kivistön asuntomessualueella luotetaan maalämpöön. NIBE on mukana alueella viidessä talossa maalämpöpumpulla, yhdessä kohteessa on NIBEn poistoilmalämpöpumppulämmitys ja yhdessä ilmavesilämmitys NIBE Split.Tutustu erikokoisten kotien lämpöpumppuratkaisuihin.
202110_73280.jpg
Näin asennat saunan lauteet
Nykyisin sisustaminen on ulotettu myös saunoihin. Suomalaiset valitsevat saunaansa enimmäkseen luonnonmateriaaleja, kuten puuta ja kiveä. Lisänä perinteiseen tyyliin ovat tulleet erilaiset laatat sekä lasi.
20185_53140.jpg
Bitumikate sopii suomalaiseen maisemaan
Bitumikatteet – tuttavallisemmin huopakatteet – ovat tuttuja kattomateriaaleja erityisesti huviloiden, piilopirttien, rantamökkien ja muiden vapaa-ajan asuntojen katoilla. Yhtälailla bitumikate istuu omakotitalon katteeksi – se voi olla eleettömän tyylikäs, tasainen pinta tai rakennuksen tyyliä korostava kuviollinen, muotoonleikattu kattolaattakate. Bituminen kate näyttää hyvältä isolla, monimuotoisella huvilan tai omakotitalon katolla yhtälailla kuin pienen mökin kodikkaana katteena.
201110_28231.jpg
VILPE®-tuotteet osallistuvat energiatalkoisiin
Rakentamismääräysten mukaan talon ilmanvaihto tulee mitoittaa siten, että huoneilma vaihtuu kokonaan joka toinen tunti. Tavoitteeseen päästään ilmanvaihtokoneen ja poistoputken yhdistelmällä. Talon IV-suunnitelmassa huomioidaan määräysten mukaisen sisäilmaston tuottamiseen tarvittavan ilmanvaihdon ohella myös yläpohjan, ullakon ja alapohjan tuuletus. Näin vältytään ikäviltä yllätyksiltä sisäilman laadun kanssa. Ryömintätilan tuuletukseen tarkoitettu VILPE®-tuote on Ross-tuuletuspaalu, joka ehkäisee talon alapohjan kosteusvaurioita ja radonhaittoja. Ross-tuuletuspaalun kautta voidaan myös ottaa tuloilma kellarisaunaan, takkaan tai ilmanvaihtokoneeseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton