• Etusivu
  • LVI

Uusi ilmanvaihtokone osana energiatalkoita 2000-luvun omakotitalossa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Swegon ILTO Oy
Julkaistu 28.11.2022
202211_80273.jpg

Uusi ilmanvaihtokone säästi sähköä 700 euron edestä heti ensimmäisenä talvena.

Ilmanvaihtokoneen uusiminen on paitsi konkreettinen teko paremman sisäilman saavuttamiseksi, mutta myös järkevä valinta kodin sähkönkulutuksen pienentämiseksi. Yhdistettynä muihin lämmitysmenetelmiin sähkönsäästömahdollisuudet nousevat entisestään.

Oululaisella Jan Luirolla on perusteellista dataa asiasta jo kohta parin vuoden ajalta. Hän asuu 174-neliöisessä, vuonna 2003 rakennetussa omakotitalossa Oulussa Välikylän kaupunginosassa.

Tiedossa on myös, paljonko rahaa uuden, keväällä 2021 asennetun CASA W4 Smart xs -ilmanvaihtokoneen avulla on säästetty: noin 700 euroa.

Asennus vanhan ILTO-koneen tilalle sujui näppärästi

Jan Luiro oli harkinnut ilmanvaihtokoneen uusimista muutaman vuoden ajan ja toivoi saavansa paremman energiahyötysuhteen laitteen. Vanhan ILTO 400 -laitteen vaihtoi uuteen Swegonin valtuutettu Ilmateknikko-yritys Homemap Oy. Uusi CASA W4 Smart xs on huomattavasti vanhaa laitetta energiatehokkaampi.

Kodinhoitohuoneeseen keväällä 2021 tehty asennus sujui Luiron mukaan nopeasti. Adapterin avulla uusi laite saatiin kytkettyä helposti vanhan tilalle.

- Pystyin tekemään etätöitä asennuksen ajan. Homemapin kanssa sovitut aikataulut pitivät ja he toimittivat samalla vanhan laitteen pois.

- Meidän kannalta paras ominaisuus on kehittynyt lämmöntalteenotto, vaikka ilmankosteusanturistakin on hyötyä esimerkiksi suihkussa käynnin yhteydessä.

Sähkönkulutus laski 20-25 prosenttia

Sähköhintojen kehitys lähitulevaisuudessa jännittää erityisesti suoraa sähkölämmitystä käyttäviä suomalaisia, niin myös Jan Luiroa.

Hänellä on ensi vuoteen saakka voimassa oleva, verrattain edullinen sähkösopimus, jossa hän maksaa – sähkönsiirto mukaan luettuna – sähköstään noin 14 senttiä kilowattitunnilta. Tällä hintatasolla hän on laskenut CASA-laitteensa takaisinmaksuajaksi seitsemän vuotta. Jos sähkönhinta tuplaantuu, takaisinmaksuaikakin lyhenee samassa suhteessa.

Luiro avaa kotonaan taulukon, johon on eritelty siististi kuluvan vuoden toteutunut energiankulutus verrattuna viime vuoteen. Myös suhteellinen ja euromääräinen erotus entiseen ovat tarkkaan eriteltyinä.

- Sähkönkulutukseni vähentyi yli 20 prosentilla helmi-huhtikuun 2022 välisenä aikana viime vuoteen verrattuna. Tämä ajanjakso on vertailukelpoisin sen puolentoista vuoden ajalta, kun uusi ilmanvaihtokone on ollut käytössä, Luiro kertoo.

Jan Luiron mukaan energiataloudellisesti paras yhdistelmä syntyy ilmalämpöpumpun, tulisijan ja uuden ilmanvaihtokoneen yhteiskäytöllä.
Jan Luiron mukaan energiataloudellisesti paras yhdistelmä syntyy ilmalämpöpumpun, tulisijan ja uuden ilmanvaihtokoneen yhteiskäytöllä.

Ilmalämpöpumpun, tulisijan ja ilmanvaihtokoneen yhdistelmä

IT-alalla työskentelevä ja myös energiatekniikkaa opiskellut Luiro pyrkii eri tavoin optimoimaan kotinsa energiankulutuksen. Ilmalämpöpumppu hänellä on ollut käytössään jo kymmenkunta vuotta, ja alakerrassa on jykevä, varaava takka, joka lämpenee talviaikaan joka päivä. Halkoja tulisijaansa Luiro saa "työpalkalla" naapuriltaan.

- Hänellä on pieni metsäpalsta ihan tässä lähellä.

-30 asteen pakkaset eivät ole Oulun korkeudella harvinaisia, vaikka talvet ovat pohjoisessakin lämmenneet. Luiro onkin laskenut, että energiataloudellisesti paras yhdistelmä syntyy juuri ilmalämpöpumpun, tulisijan ja uuden ilmanvaihtokoneen yhteiskäytöllä.

- Siinä on vielä opettelua, että muistaisin laittaa poissa-tilan päälle reissujen ajaksi, ettei kämppää tarvitse tuulettaa turhaan.

Aurinkokennot auttavat Pohjois-Suomessakin

Palataan hetkeksi Luiron tekemään energiakirjanpitoon. Vuotta 2023 koskeva, alustava laskelma on myös jo olemassa ja siinä on uusi rivi eli aurinkokennot. Luiro on aikeissa asentaa marraskuussa 7 kilowattipiikin takaavan, noin 4 000-5 000 kilowattituntia energiaa vuodessa tuottavan järjestelmän, johon kuuluu 16 kennoa.

Jan Luiro on laskenut, että aurinkokennojen avulla voidaan tuottaa noin 20 prosenttia viisi asuinhuonetta kattavan omakotitalon vuotuisesta energiantarpeesta.

Oulun korkeudella talvet ovat pitkiä ja pimeitä mutta kesät vastaavasti valoisia. Suoraa auringonpaistetta ei tarvita energian tuottamiseen, eikä aurinkokennojen hyötysuhde ole parhaimmillaan kuumina kesäpäivinä kuten moni luulee, vaan aurinkoisina ja viileinä päivinä.

Sellaisia riittää Pohjois-Suomessa.

- Täällä Oulun seudulla aurinko paistaa yhtä paljon kuin Saksassa, Luiro toteaa Motivan aurinkosäteilyn määrää Suomessa selvittäneeseen tutkimukseen viitaten.

Suodatinten vaihdot ja kennon puhdistus pidentävät elinkaarta

Ilmanvaihtokoneen peruskunnossapito on omistajan itsensä vastuulla. Sen avulla laitteelle saadaan lisää käyttöikää ja parempaa energiatehokkuutta.

Luiro imuroi ja pesee säännöllisesti ilmanvaihtokoneensa kennon ja vaihtaa suodattimet kaksi kertaa vuodessa.

Luiro on huomannut, että uusi laite toimii myös talven kovillla pakkasilla huomattavasti vanhaa paremmin. Hän on lisännyt ilmanvaihtoputkien päälle paksumpaa eristystä lämmön karkaamisen estämiseksi.

- On siinä eroa, onko putkien päällä viiden vai 30 sentin eristys, Luiro toteaa.

Kohteessa käytetyt tuotteet:

CASA W4 Smart xs

Saneerausadapteri

202211_80274.jpg

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Swegon ILTO Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
201812_55748.jpg
Swegon CASA ilmanvaihto - raikasta sisäilmaa ja energiatehokkuutta
Ilmanvaihto pitää asunnon sisäilman raikkaana ja samalla poistaa haitalliset käryt ja hajut sisätiloista. Ilmanvaihdon kautta asunnon sisään tuleva ilma on aina suodattua ja hengittäminen sisätiloissa on mukavaa ja terveellistä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton