Miten saat keraamiset laatat ja laattasaumat puhtaaksi?

Laatat ovat pintaominaisuuksiltaan erittäin helppoja puhdistaa. Ne kestävät hyvin erilaisia puhdistusaineita. Harhaluulo kuitenkin elää, että laattoja saatetaan pitää huolto ja puhdistuvapaina. Laatan pinta kerää likaa aivan yhtä lailla kuin mikä muukin lattia- ja seinäpinta. Näin puhdistat laatat ja laattasaumat oikein.

Pukkilan Scales-sarja sopii näyttäviin laatoituksiin niin keittiöön kuin pesutiloihinkin.Pukkilan Scales-sarja sopii näyttäviin laatoituksiin niin keittiöön kuin pesutiloihinkin.

Laatat puhtaiksi sisätiloissa

Sileäpintaiset lasitetut laatat on helppo puhdistaa ja pitää puhtaana. Niiden pinnalle riittää hyvin yleispesuaineella pesu. Lasittamattomat, esimrkiksi lattialaatat, ovat pinnaltaan taas karheampia ja niiden puhdistamisessa tarvitaan jo hieman mekaanista hankausta, jotta lika saadaan irti. Lasittamaton laatta ei silti ole tai tarkoita, että laatta olisi huokoinen ja imisi lian laatan sisälle. Ole huoletta, sillä lika on vain kiinni karheammassa pinnassa.

Peruspesu eli ylläpitosiivous laatoitukselle tehdään säännöllisesti viikoittain tavallisella kotisi yleispesuaineella. Tällä poistat esimerkiksi suihkutiloista laatan pintaan jääneen saippuan, ihon rasvan ja likahiukkaset. Lasitetuilta pinnoilta tämäntyyppinen lika on helppo poistaa, sillä lika ei imeydy tai kerrostu tiiviiseen lasitettuun keraamisen laatan pintaan.

Jos käyt suihkuttamassa hiuslakkaa pesuhuoneessa, viikkosiivouksella saat laatan pintaan hiuslakasta muodostuvan pinnan pois miedolla pesuaineella. Hiuslakka toimii kuin liima laatan pinnalla ja kerää kaiken pölyn, jota irtoaa niin pyyhkeistä kuin pyykeistäkin.

Laatat on hyvä kuivata lastalla aina suihkun ja laattojen pesun jälkeen.

Vahvasti emäksiset tai happamat puhdistusaineet poistavat pinttyneempää likaa, mutta niiden käytössä kannattaa myös olla varovainen, ettei vahingoita lattasaumoja tai laattalistoja.

Vahvasti emäksisellä puhdistusaineella, joihin lukeutuvat muun muassa konetiskiaineet, saadaan esimerkiksi pinttyneet öljy- ja rasvatahrat pois. Ole varovainen vahvasti emäksisten puhdistusaineiden kanssa, jos sinulla on esimerkiksi alumiinilistoja. Alumiini saattaa tummua.

Jos joudut käyttämään hapanta puhdistusainetta laatoille (kuten kalkinpoistoaineet ja saunapesut) poistaaksesi esimerkiksi kalkki- ja ruostetahroja, on laattasaumat kyllästettävä ensin huolellisesti vedellä, ettei hapan puhdistusaine syövytä sementtipohjaisia laattasaumoja.

Pukkilan Megeve-sarjan laatoissa on aidon oloinen puuta jäljittelevä pinta.Pukkilan Megeve-sarjan laatoissa on aidon oloinen puuta jäljittelevä pinta.

Ulkolaattojen puhdistaminen

Ulkona käytetyt keraamiset laatat ovat aina lasittamattomia eli kuivapuristelaattoja. Laattojen pinnan karheus kerää likaa, mutta ulkona laatat on helppo hangata puhtaaksi varrellisella harjalla ja pelkällä vedellä. Talven jälkeen laattojen pinnassa saattaa olla ilmansaasteista rasvaa, nokea ynnä muuta ja näiden poistamiseen tarvitaan puhdistusainetta.

Miten laattojen saumat saa puhtaaksi?

Miksi ihmeessä laattasaumoja pitäisi edes puhdistaa? Onko se niin tärkeää. Kyllä on!

Huokoinen laattasauma kerää likaa ja bakteereita. Pölyn ja nestemäisten aineiden sekoitus imeytyy helposti saumalaastiin. Likaantuminen koskee myös seinä- ja lattialaattoja varsinkin suihkunurkkauksessa. Kosteassa ja lämpimässä home viihtyy vallan mainiosti.

Saatat myös yllättyä laattasaumojen väristä kunnon puhdistuksen jälkeen. Vuosia puhdistamatta olleet valkoiset saumat ovat muuttuneet ikävän harmaiksi, eikä musta saumavärikään pelasta siivoukselta, sillä myös musta laattasaumaväri saattaa vaalentua mustasta tummanharmaaksi

Pukkilan Deep-laattasarjan laattoja voi käyttää sekä ulkona että sisätiloissa.Pukkilan Deep-laattasarjan laattoja voi käyttää sekä ulkona että sisätiloissa.

Vaaleista saumoista voi pestä rumentavat tummentumat pois klooria sisältävällä puhdistusaineella, mutta on huomioitava, että klooripitoinen puhdistusaine ja hapan puhdistusaine eivät sovellu käytettäväksi samaan aikaan.

Tummiin saumoihin taas peruspuhdistus tehdään emäksisellä puhdistusaineella.

Saumojen puhdistuksen jälkeen saumat saadaan pidettyä helpommin puhtaana, kun ne käsitellään saumojen suojausaineella, joka estää lian tunkeutumisen saumaan.

Ole huolellinen saumojen puhdistuksen kanssa, jos laattasi ovat luonnonkiveä, kuten marmoria, liuskekiveä tai travertiinia. Kivet saattavat reagoida tai jopa värjääntyä voimakkaasti happamen puhdistusaineen kanssa.

Kotikonstit laattojen ja saumojen puhdistukseen

Etikka on vanhin voitehista – ainakin melkein. Etikalla saat poistettua muun muassa homeen laattapinnoista. Sekoita desi etikkaa ja kaksi desiä vettä ja laita seos suihkepulloon. Suihkuta laatat ja anna kuivua.

Ruokasooda poistaa myös monia tahroja ja likaa, kuten kalkkia, ruostetta ja steariinia.

Vaaleat saumat vaaleiksi sitruunalla. Hyvän tuoksun lisäksi sitruunamehu yhdistettynä etikan ja ruokasoodan kanssa puhdistaa pinttyneenkin lian vaaleista laattasaumoista.

Tutustu Pukkilan laattavalikoimaan

Aikeissa rakentaa tai remontoida? Tutustu Pukkilan isojen laattojen valikoimaan, josta löytyy upeita vaihtoehtoja eri tiloihin. Pinnoista sekä kuoseista löytyvät niin himmeät, karheat ja kiiltävät vaihtoehdot unohtamatta marmori-, kivi-, betoni- sekä puukuviointeja. Mikä on sinun suosikkisi?

Pukkilan laattamallisto

Ota suunnittelija avuksi

Suunnittelijamme kaikissa Pukkila myymälöissä auttavat sinua laattavalintojen tekemisessä ja auttavat parhaiden vaihtoehtojen löytämisessä. Varaa aika maksuttomaan suunnittelutapaamiseen ja ota askel kohti unelmiesi sisustusta.

VARAA AIKA SUUNNITTELUPALVELUSTA


 
Julkaistu
11.11.2022