• Etusivu
  • Rakentaminen

Kotiemme kutsumattomat vieraat – näin pääset tuhoeläimistä eroon

Tiina PainokallioKaupallinen yhteistyö SmartPipe System Oy
Päivitetty 20.12.2023
202212_78796.jpg

Suomessa yleisin rottalaji on suurikokoinen Norjan rotta, isorotta (Rattus norvegicus). (Kuva: Adobe Stock)

On tavallista, että kodeissamme kesäisin kipittää muutamia muurahaisia makeiden herkkujen perässä tai avonaisesta ikkunasta pörrää sisälle ampiainen. Myös hiiret kuuluvat kotiemme tyypillisimpiin ruoan perässä vieraileviin tuholaisiin. Yhteistä näille kaikille on, että niiden karkottaminen voi olla haastavaa etenkin, jos ne pääsevät huomaamatta tekemään pesänsä rakenteisiin. Erityisen voimakkaasti päätään nostaa rotta- sekä hiiriongelma.

Rotta päättää käydä taloksi löytäessään ravintoa ja asuinpaikan

Covid19-pandemian myötä ihmisten käyttäytyminen muuttui, eivät he käyttäneetkään enää ravintoloita sekä kahviloita entiseen malliin, mikä toi mukanaan sivujuonen – rotat eivät enää saaneet ravintoaan niin helposti tutuilta ruokapaikoiltaan. Helpomman ruoan tavoittelun myötä ne ovat siirtyneet ihmisten perässä asuinalueille ja siten tavallisen ihmisen arkeen yhä vankemmin.

Rottien havaitseminen omassa pihapiirissään tai kodissaan ei ole leikin asia. Vaikka rottien muuttoliike keskustoista kohdistuu lähiöihin, voi omalla ennaltaehkäisevällä toiminnallaan vaikuttaa niiden esiintymiseen oman kotinsa läheisyydessä. Rottia havaittuaan, kannattaa soittaa kuitenkin ammattilaiselle, sillä rottien torjuminen on vaikeaa.

Mikko Korhonen Pestes Oy:stä muistuttaa, että ammattilaisilla on oikeat välineet ja torjunta-aineet käytössä, rottien hävittämiseen. Yksityisille ei ole myynnissä rotanmyrkkyjä. Erilaisilla loukuilla voidaan toki torjua rottia, mutta ongelman ollessa mittava, sitä tehostetaan myös torjunta-aineilla.

Kun lintujen talviruokinta on päättynyt ja maahan on jäänyt linnunruokaa, tai puista on pudonnut esimerkiksi omenoita maahan, houkuttelevat nämä herkut myös rottia paikalle. Myös omakotitalojen ja taloyhtiöiden rikkinäiset tai avonaiset roska-astiat houkuttelevat tuhoeläimiä seireenien lailla paikalle illastamaan. Näin joulun aikaan kannattaa myös muistaa, ettei kaada vahingossakaan viemäriin ruokajätteitä tai kinkun rasvaa.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Apua! Rotta tuli taloon

Rotta viihtyy kaikenlaisissa asuinympäristöissä. Tyypillisesti se tunkeutuu rakennukseen nakertamalla itselleen sopivan kulkureitin. Itse rakenteissa rotta jatkaa tuhotyötään tekemällä onkaloita sekä pesiä. Erityisesti syksyisin, kun ilmat alkavat viiletä, hakeutuvat rotat sekä hiiret lämmittelemään. Rotat yleensä pesiytyvät rakennuksen seinä- ja alapohjarakenteisiin tai vaihtoehtoisesti jopa viemäreihin hiirten taas hakeutuessa yläpohjaan.

Vaikka rotta tunnetaan maineestaan tautien levittäjänä, on se myös muusta turvallisuusnäkökulmasta katsottuna huono vieras. Rotta nimittäin aiheuttaa rakenteille suuriakin vahinkoja päästessään nakertelemaan omassa rauhassaan. Huonolla tuurilla rakenteissa asusteleva jyrsijä aiheuttaa kodissa tuhansien eurojen arvoiset vahingot; sähköpalon tai jopa mittavan vesivahingon.

Rottien ja hiirien torjunta kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti niiden löydyttyä, sillä ne lisääntyvät nopeasti. (Kuva: Adobe Stock)
Rottien ja hiirien torjunta kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti niiden löydyttyä, sillä ne lisääntyvät nopeasti. (Kuva: Adobe Stock)

Eroon rotista SmartPipen BL-20 -mikrobiliuoksella

Kaikkien tuhoeläinten torjunnassa ensimmäinen askel on aina pyrkiä tunnistamaan tuhoeläin. Yleisimmät tuhoeläimet rottien ja hiirien lisäksi ampiaiset, koisat, koit, linnut, luteet, muurahaiset, sokeri- ja uunitoukat, torakat ja turkiskuoriaiset. Jyrsijöitä on mahdollista torjua muun muassa näiden ohjeiden avulla.

Suomalainen yritys, SmartPipe System Oy, on kehittänyt markkinoille biologisen tuotteen, jonka avulla myös rottaongelmaan voidaan vaikuttaa tehokkaasti.

‒ Rottaongelman perustana on etenkin orgaaninen jäte ja siihen kiinnittyvä ruokajäte, jota ihmiset huuhtelevat viemäriin. Kaikki jäte ei huuhtoudu kerralla pois putkesta, vaan rotta haistaa jäämän ja lähtee syömään sitä. BioTroop BL-20 hajottaa ja syö niin sanottua orgaanista jätettä, joka muodostuu erityyppisistä rasva-, öljy- ja eläinrasvajäämistä. Bioliuos muodostaa putken pinnalle liukkaan biofilmin, joka parantaa merkittävästi putken virtaumaa, edistäen esimerkiksi rottien ravinnoksi löytämän ruokajätteen, kuten makaronin palasten, virtausta pois putkesta ja pois rottien ulottuvilta, kertoo Mikko Eskola, SmartPipesta.

‒ BioTroop BL-20 pidentää lisäksi putkiston elinkaarta, maksaen itsensä takaisin joka tapauksessa kustannushyötyjen, asukasviihtyvyyden parantumisen ja pidentyneiden huoltovälien avulla. Rotista ja hyönteisistä eroon pääseminen on kuin bonus hyvin virtaavien ja puhtaiden putkien lisäksi, jatkaa Eskola.

SmartPipen kehittämä, kotimainen ja täysin luonnollinen mikrobipohjainen Biotroop BL-20 putkenhoitoaine, sisältää bakteerikannat, jotka on määritetty rasvoja ja öljyjä hajottaviksi. Orgaanisen aineen poistuminen putkistosta vähentää myös mahdollisia tuholaisten aiheuttamia haittoja. Työnsä tehtyään mikrobit jättävät jälkeensä vain vettä ja hiilidioksidia.

Ohje

Ohje

Kuusi vinkkiä, jolla pidät jyrsijät loitolla sekä kodista että kesämökistä:

  1. Tarkista, että ovien ja ikkunoiden pielissä ei ole turhia koloja eikä rakoja. Asenna verkkoa rakenteisiin pääsyn estämiseksi. Ota huomioon, että esimerkiksi hiirelle riittää noin kolikon kokoinen aukko.
  2. Pidä roska-astiat ehjinä ja puhtaina sekä sisältä että ulkoa. Jos sinulla on komposti, estä jyrsijöiden pääsy myös sinne.
  3. Säilö ruoat tiiviisti ja huolehdi keittiön siisteydestä. Älä jätä lemmikkienkään ruokaa näkyville yöksi. Pidä puhtaana myös mökkien tiskauspaikat sekä grillit ja niiden ympäristö.
  4. Käsittele ruokajätteet oikein. Älä kaada mitään viemäriin muun muassa rottien ruoaksi. Viemäriin heitetyt ruokajätteet ovat ongelma putkistojen kunnossapidolle. (Ajankohtaista etenkin jouluna ja pyhinä, kun syödään paljon ja jätteitä kertyy enemmän.)
  5. Myös pihan siisteys on tärkeää. Lyhyenä pidetty nurmikko sekä oikeilla paikoillaan olevat tavarat eivät tarjoa piilopaikkoja kutsumattomille vieraille.
  6. Kerää maasta pudonneet omenat sekä pidä lintujen ruokintapaikka siistinä, näin jyrsijät eivät löydä pihapiiristä ravintoa.
(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
SmartPipe System Oy
Rakentaminen
asuminen
tuotetietous
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20198_59652.jpg
Keraaminen kennoharkko pientalorakentamisessa
Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.
isä ja lapset leikkimässä sohvalla
Mitä kuivalle sisäilmalle voi tehdä?
Talven koleuden ja pakkasten saapumisen moni huomaa kehossaan. Iho kuivuu, silmät oireilevat ja hengitystieongelmia alkaa ilmaantua. Yhtenä syynä tähän on nykykotien sisäilman liian alhainen kosteus.
valmis amperla thermolla eristetty sokkeli
Rintamamiestalon sokkelin eristäminen
Ikosen perheen rintamamiestaloa on kunnostettu huolella ja hartaudella. Kunnostustöitä on tehty vähitellen vuonna 1948 rakennettuun omakotitaloon. Nyt viimeisimpänä lisälämmöneristettiin talon sokkeli ulkoa käsin. Millä, miten ja miksi lisäeristys toteutettiin?
Puhdistusaineet kodin siivoamiseksi jouluksi
Koti siistiksi järkevästi siivoten
Tänäkin jouluna moni varmasti tuskasteli joulusiivouksen aloituksen tai tekemisen kanssa. Mistä löytyisi se taika, joka aina vain sormia napsauttamalla loihtisi koko kodin juhlakuntoon? Todellisuudessa mitään taikaa ei ole, mutta omaa työkuormaansa voi helpottaa pienten niksien ja kikkojen avulla.
Moderni mustavalkoinen keittiö
Sisustus
Uusi ilme keittiöön: laatoita välitila uusiksi
Kun kotia haluaa uudistaa, ei tarvitse välttämättä puhua suurista remonteista tai kalliista ratkaisuista. Parhaimpia uudistuksia ovat ne, joissa lopputuloksena on itselle mieluisa kokonaisuus riippumatta siitä paljonko kunnostustyöhön on käyttänyt rahaa.Miten kotiaan voi sitten raikastaa, tässä muutama vinkki keittiöön.
Geonovan avainasiakaspäällikkö Matti Virta
Maalämpö voi tuoda helsinkiläiselle taloyhtiölle jopa 50 000 €:n vuosisäästöt
Kustannukset nousevat – miten taloyhtiö voi välttää vastikkeiden korotuksen?Yksi ratkaisu on vaihtaa kiinteistön lämmitysjärjestelmäksi maalämpö ja ottaa se palveluna. Kun omaa alkuinvestointia ei tule, taloyhtiö pääsee nopeasti kiinni kustannussäästöihin. Tämän lisäksi maalämpöjärjestelmän riskit ja vastuut ovat kumppanin harteilla. Kumppanin ammattilaiset myös varmistavat, että lämpöä tulee taloyhtiöön kuten tähänkin asti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton