Tuhoeläimet kotiemme vieraana
– näin pääset esimerkiksi rotista eroon

On tavallista että kodeissamme kesäisin kipittää muutamia muurahaisia makeiden herkkujen perässä tai avonaisesta ikkunasta pörrää sisälle ampiainen. Myös hiiret kuuluvat kotiemme tyypillisimpiin ruoan perässä vieraileviin tuholaisiin. Yhteistä näille kaikille on, että niiden karkottaminen voi olla haastavaa etenkin, jos ne pääsevät huomaamatta tekemään pesänsä rakenteisiin. Erityisen voimakkaasti päätään nostaa rotta- sekä hiiriongelma.

750 shutterstock_1428071528

Rotta päättää käydä taloksi löytäessään ravintoa ja asuinpaikan

Pandemian myötä ihmisten käyttäytyminen muuttui, enää ihmiset eivät käyttäneetkään ravintoloita sekä kahviloita entiseen malliin, mikä toi mukanaan sivujuonen – rotat eivät enää saa ravintoaan niin helposti tutuilta ruokapaikoiltaan. Helpomman ruoan tavoittelun myötä ne siirtyvät ihmisten perässä asuinalueille ja siten tavallisen ihmisen arkeen yhä vankemmin.

Rottien havaitseminen omassa pihapiirissään tai kodissaan ei ole leikin asia. Vaikka rottien muuttoliike keskustoista kohdistuu lähiöihin, voi omalla ennaltaehkäisevällä toiminnallaan vaikuttaa niiden esiintymiseen oman kotinsa läheisyydessä. Rottia havaittuaan, kannattaa soittaa kuitenkin ammattilaiselle, sillä rottien torjuminen on vaikeaa.

– Talviruokinnan jälkeen maahan jäänyt linnunruoka sekä puista pudonneet omenat ja rikkinäiset jäteastiat houkuttelevat rotat helposti ja nopeasti paikalle. Myöskään viemäreissä asustelevia rottia ei kannata ruokkia vahingossakaan kaatamalla viemäriin ruokajätettä tai rasvaa, ohjeistaa Ifin omaisuusvakuutusten tuotepäällikkö Laura Utunen.

750 256 shutterstock_1528292471

Jyrsijät tuovat mukanaan pahimmillaan suuria vahinkoja

Vaikka rotta tunnetaan maineestaan tautien levittäjänä, on se myös muusta turvallisuusnäkökulmasta katsottuna huono vieras. Rotta nimittäin aiheuttaa rakenteille suuriakin vahinkoja päästessään nakertelemaan omassa rauhassaan. Huonolla tuurilla rakenteissa asusteleva jyrsijä aiheuttaa kodissa sähköpalon tai vesivahingon.

– Tuhot voivat kasvaa mittaviksi, kun jyrsijät saavat rauhassa asustaa kodin rakenteissa. Kustannuksiltaan yli 10 000 euron jyrsijävahingot eivät ole tavattomia, Utunen kertoo.

Ifin kotivakuutukseen kuuluvasta maksuttomasta tuhoeläintorjuntapalvelun torjunnoista jopa puolet on jyrsijätorjuntoja.

Kaikkien tuhoeläinten torjunnassa ensimmäinen askel on aina pyrkiä tunnistamaan tuhoeläin. Jotkin tuholaiset on mahdollista häätää kotikonstein muiden muassa näiden ohjeiden avulla. Jos talossasi on sopiva vakuutus, voit ilmoittaa tuholaisista Ifiin, joka huolehtii torjunnasta yhdessä Anticimexin kanssa.

Tutustu Laaja- ja LaajaPlus-kotivakuutuksiin ja turvaa kotisi myös tuholaisten varalta.

Apua! Rotta tuli taloon – kotivakuutus avuksi

Tyypillisesti rotta tunkeutuu rakennukseen nakertamalla itselleen sopivan kulkureitin. Itse rakenteissa se jatkaa tuhotyötään tekemällä onkaloita sekä pesiä. Erityisesti syksyisin kun ilmat alkavat jälleen viiletä hakeutuvat rotat sekä hiiret lämmittelemään. Rotat yleensä pesiytyvät rakennuksen seinä- ja alapohjarakenteisiin tai vaihtoehtoisesti jopa viemäreihin hiirten taas hakeutuessa yläpohjaan.

Rottien ja hiirien torjunta kannattaa aloittaa mahdollisimman nopeasti niiden löydyttyä, sillä ne lisääntyvät nopeasti.

750 609 mouse-3194768_1920

Tiesitkö, että kotivakuutuksestasi on apua tällaisessa tilanteessa? Ifin Laaja- tai LaajaPlus-omakotitalon vakuutukseen nimittäin sisältyy maksuton tuhoeläinten torjuntapalvelu. Palvelun toteuttaa Ifin yhteistyökumppani Anticimex. Jos tuholainen, esimerkiksi jo usein mainittu rotta, on aiheuttanut rakenteisiin vahinkoja, korvaa Ifin omakotitalon LaajaPlus kotivakuutus myös korjauskuluja.

Vertaa kotivakuutuksen turvatasoja

Kenelle maksuton tuhoeläintorjuntapalvelu kuuluu?

 • Palvelu on saatavilla omakotitaloon (Laaja- ja LaajaPlus-tason vakuutus) ja mökkiin (LaajaPlus-vakuutus)
 • Tuhoeläintorjuntapalvelua ei ole saatavilla huoneistoihin eikä paritaloihin - tällaisissa tapauksissa ole yhteydessä isännöitsijään.
Mitä tuhoeläintorjuntapalveluun kuuluu?
 • Puhelinneuvontaa tuholaisongelmaasi liittyen sekä sopivat torjunta-aineet
 • Tarvittaessa tuholaistorjuja tulee paikan päälle häätämään tuholaiset
 • Maksuton tuhoeläintorjuntapalvelu tuholaisongelmaasi

Näiden tuhoeläinten torjunnan palvelu kattaa

Mitä palveluun ei kuulu?
 • Tuhoeläinten torjunta piha-alueella tai tontilla olevissa piharakennuksissa.
 • Palveluun ei sisälly villieläinten torjunta, kuten näädän, myyrän tai lepakon torjunta.

750 shutterstock_536505532

Millainen on tyypillinen tuholaistorjuntaa edellyttävä tilanne:

On kaunis kesäinen aamu, linnut laulavat ja omenatkin alkavat vähitellen olla kypsiä. Osa ehkä on jo tipahtanut maahankin. Silmäkulmassa vilahtaa jotain – jokin liikahti. Katse kääntyy ja kauhukseen tarinamme henkilö havaitsee suuren rotan nakertamassa puun alle pudonnutta punaposkista omenaa. Paljastuu, että rotta on tehnyt pesänsä omakotitalon seinärakenteeseen.

Mitä tulisi tehdä?

Tässä kuvitteellisessa, mutta hyvinkin totuuspohjaisessa tapauksessa, on perheen kotiin valittu Ifin LaajaPlus-kotivakuutus. Omakotitalossa asuva henkilömme voi siis olla yhteydessä tuholaistorjujiin Ifin kotisivujen kautta löytyvällä lomakkeella, jonka jälkeen Ifin yhteistyökumppani Anticimex on yhteydessä ja aloittaa tarvittavat torjuntatoimet kartoittamalla tilanteen sekä asentamalla tyypillisesti myrkyttömän torjunnan, jolloin ei synny riskiä rakenteisiin kuolevista jyrsijöistä ja sen myötä hajuhaitoista.

– Anticimex toteuttaa torjuntatyön huolella. Tällaisissa rottien torjuntatapauksissa Anticimex käy loukuilla tyypillisesti 2 – 4 kertaa, ensimmäinen käynti tapahtuu noin kuukauden kuluttua aloituksesta. Ensimmäisen käynnin jälkeen loukuilla käydään tiheämmällä aikavälillä tyhjentämässä, Riku Lehtonen Anticimexiltä kertoo torjuntatyöstä.

– Hiirien torjunta on rottia helpompaa, ja onnistuu myös postitettavan torjuntapaketin avulla. Toki näissäkin tapauksissa on mahdollista saada teknikko tekemään torjunnan puolestasi, Lehtonen jatkaa.

750 shutterstock_440277817

Viisi vinkkiä, jolla pidät jyrsijät loitolla sekä kodista että kesämökistä:

 1. Tarkista, että ovien ja ikkunoiden pielissä ei ole turhia koloja eikä rakoja. Asenna verkkoa rakenteisiin pääsyn estämiseksi. Ota huomioon, että esimerkiksi hiirelle riittää noin kolikon kokoinen aukko.
 2. Pidä roska-astiat ehjinä ja puhtaina sekä sisältä että ulkoa. Jos sinulla on komposti, estä jyrsijöiden pääsy myös sinne.
 3. Säilö ruoat tiiviisti ja huolehdi keittiön siisteydestä. Älä jätä lemmikkienkään ruokaa näkyville yöksi. Pidä puhtaana myös mökkien tiskauspaikat sekä grillit ja niiden ympäristö.
 4. Myös pihan siisteys on tärkeää. Lyhyenä pidetty nurmikko sekä oikeilla paikoillaan olevat tavarat eivät tarjoa piilopaikkoja kutsumattomille vieraille.
 5. Kerää maasta pudonneet omenat sekä pidä lintujen ruokintapaikka siistinä, näin jyrsijät eivät löydä pihapiiristä ravintoa.

 
Julkaistu
1.8.2022