• Etusivu
  • Talo

Suunnitteletko tiili- tai peltikaton remonttia? Nämä asiat omakotitalon katon korjauksesta pitäisi tietää

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kattokeskus Suomi Oy
Päivitetty 14.03.2024
20226_78749.jpg

Katto kaipaa remonttia, jos siinä on selkeästi huomattavia vaurioita. Yli 25-vuotias tiili- tai peltikatto kaipaa usein kunnostusta tai uusimista. Avaamme tässä artikkelissa kattoremontin anatomiaa – listasimme yleisimmät kattoremonttia koskevat kysymykset ja haimme niihin vastaukset Kattokeskuksen asiantuntijoilta.

Mistä tietää, koska katto kannattaa kunnostaa?

Katto kaipaa remonttia, jos siinä on selkeästi huomattavia vaurioita. Kaikki eivät näy vain pintapuolisesti tarkkailemalla, vaan katon kunto pitää varsinkin vanhemmissa taloissa itse tarkistaa vähintään vuosittain. Vuodot, aluskatteen hapertuminen tai puuttuminen, home tai kosteuden kertyminen eristeisiin tai vesikaton rakenteen hajoaminen ovat merkkejä siitä, että korjauksia tai isompi remontti on tehtävä. Jos katolle tai yläpohjaan ei itse pääse tekemään tarkistusta, kannattaa apuun pyytää ammattilainen.

Lue lisää katon vuositarkistuksesta.

Kuinka usein koko katto kannattaa uusia?

Jo katon ikä kertoo paljon. Yli 25-vuotiasta kattoa kannattaa seurata itsekin aktiivisesti, jotta huomaa mahdolliset vauriot. Tiili- tai peltikatto ovat rakenteeltaan kestäviä, mutta noin 25 vuotta on yleensä katon tekninen käyttöikä. Jos tiilet ovat halkeilleet tai pelti ruostunut puhki, tarvitaan ainakin korjaus. Joskus riittää katon uusi pinnoitus, mutta joskus tarvitaan kokonaisvaltainen katon remontti.

Katon korjaustarpeen arviointiin kannattaa varata maksuton kuntokartoitus.

Miten kattoremontti kannattaa kilpailuttaa?

Kuntokartoitus kannattaa teettää ennen kilpailuttamista, jotta tietää, minkälaisia tarjouksia pyytää: onko tulossa pienempiä korjauksia vai koko katon uusiminen. Jo ennen tarjousten pyytämistä kannattaa myös tutusta saatavilla oleviin materiaaleihin ja pohtia mieleisiä valintoja. Mikäli saatte useammasta paikasta tarjouksen kattoremontista, kannattaa remonttitarjouksia vertailla kokonaisvaltaisesti. Hinnan lisäksi pitää kiinnittää huomiota tarjouksen sisältöön. Eri toimijoiden tarjousten sisältö vaihtelee, ja eri urakoitsijat käyttävät eri valmistajien materiaaleja. Katemateriaaleissa on eroja, joten kannattaa punnita ja vertailla myös materiaalien laatua.

Paljonko kattoremontti maksaa?

Kattoremontin hintaan vaikuttavat tietenkin katon koko eli pinta-ala, materiaalit ja katon tavallisesta poikkeavat muodot, esimerkiksi ikkunat. Luonnollisesti hinta riippuu myös siitä, miten paljon korjauksia tehdään: uusitaanko koko katto vain ainoastaan sen osia. Hintalaskurilla voit alustavasti selvittää oman kattosi remontin arvioidun hinnan. Joskus myös kattoremontin haluttu ajankohta voi vaikuttaa hintaan.

Miten remonttiin kannattaa valmistautua?

Kun katon korjaustarve on selvillä ja tarjoukset pyydetty, kannattaa suunnitella kattoremontin rahoitus. Kattokeskuksen asiantuntijat käyvät mielellään kaikki remontin vaiheet ja tarpeet läpi remontin tilaajan kanassa paikan päällä tulevalla työmaalla. Tällöin on mahdollista kysyä ja käydä läpi kaikki mahdolliset yksityiskohdat kattoremonttiin liittyen.

20226_78751.jpg

Voiko tiilikaton vaihtaa helposti peltikattoon tai toisinpäin?

Katemateriaalin valintaan vaikuttaa katon kaltevuus ja kantavien rakenteiden mitoitus. Lisäksi joillakin alueilla on määritelty, minkä värinen ja mitä materiaalia katon tulee olla. Mikäli asuinkaava sen sallii, katemateriaalin vaihto toiseksi onnistuu suurimmassa osassa kiinteistöjä. Esimerkiksi vanhan tiilikaton vaihto peltikattoon onnistuu lähes aina, sillä pelti on kevyempää kuin tiili. Mikäli taas haluaa vaihtaa kevyemmästä materiaalista painavampaan, kattoasiantuntijan tulee ensin selvittää, ovatko katon rakenteet tarpeeksi kestäviä.

Jos ostamme työn remonttifirmalta, mitä meidän itse pitää tehdä?

Jos hankkii avaimet käteen -remontin, juuri muuta ei tarvitse tehdä kuin odottaa ja seurata remontin vaiheita. Ensimmäinen konkreettinen remontin vaihe on turvakaiteiden tai telineiden asennus. Sen jälkeen vanha vesikatto ja poistettavat rakenteet puretaan. Pellit, tiilet sekä muut painavat ja isot osat nostetaan autonosturilla suoraan jätelavalle. Pellin- ja puunpalat siivotaan pihalta pois. Jos purkamisen aikana löytyy yllätyksiä, kerrotaan niistä asukkaalle. Yhdessä sovitaan, miten työssä edetään.

Kuinka kauan tiili- tai peltikaton uusiminen kestää?

Remontin kesto riippuu luonnollisesti jonkun verran katon pinta-alasta, mallista ja materiaaleista. Kattokeskuksen toimintamalliin kuuluvat avoimuuden ja rehellisyyden lisäksi oma, vakituisessa työsuhteessa oleva henkilöstö ja oma kalusto sekä nykyaikaiset toimitilat. Yhdessä ne takaavat asiakkaalle nopean ja laadukkaan remontin. Kattokeskuksen kattoremontti kestää keskimäärin 4–5 arkipäivää

Voiko talossa asua kattoremontin aikana?

Katon remontointi tai edes vanhan katon purkaminen ei estä talossa asumista. Kattoremontista on muutenkin vain vähän häiriötä asukkaiden arkeen. Kattokeskus toteuttaa kattoremontin pääsääntöisesti arkisin 7–18 välisenä aikana ja siivoaa pihan jokaisen työpäivän jälkeen.

Mitä vaiheita kattoremontissa on?

Vanhan katon purkamisen jälkeen asennetaan pystylaudoitus niin. että aluskatteen alapuolelle jää ilmarako. Sen päälle asennetaan ensin päätyräystään suuntainen laudoitus, jonka päälle tulee vaakasuora ruodelaudoitus. Ruodelaudoitus kiilataan suoraksi, jos alemmissa rakenteissa on notkelmia. Aluskatteen ja vesikaton väliin jää tuulettuva kerros. Näin rakenteet pääsevät kuivumaan ja ne säilyvät terveenä.

Ruodelautojen päälle asennetaan kattopelti tai kattotiilet. Piiput pellitetään ja ilmastoinnin vaatimat läpiviennit tehdään ja tiivistetään. Kun pelti- tai tiilikate on paikoillaan, on aika asentaa uusi pohjamaalattu räystäslauta ja maalata sekä uudet ja vanhat räystäslaudat.

Viimeisenä asennetaan lumiesteet, kattosillat, lapetikkaat, seinätikkaat ja sadevesijärjestelmä.

Pitääkö katto remontoida ennen kuin sinne asennetaan aurinkopaneelit?

Ei ole fiksua asentaa paneeleita sellaiselle katolle, joka on huollon tai kattoremontin tarpeessa. Hyvin huolletulle katolle paneelit voi asentaa. Vesikatto kannattaa tarkistaa ennen aurinkopaneelien asentamista. Aurinkopaneelien tuottotakuu on 25 vuotta, mutta niiden elinkaari on parhaimmillaan 30-40 vuotta ja myös takuuajat ovat pitkiä. Siksi on järkevää huolehtia, että katto pysyy paneelien alla hyväkuntoisena mahdollisimman pitkään.

Lue lisää aurinkopaneelien asentamisesta omakotitalon katolle.

Jos ostamme kattoremontin, kuuluuko siihen myös purku- ja rakennusjätteiden poisvienti?

Kannattaa aina tarkistaa tarjouksesta etukäteen, mitä kokonaisuuteen kuuluu. Avaimet käteen -kattoremonttiin yleensä kuuluu myös loppusiivous. Kattokeskus siivoaa aina työmaan, kun kattoremontti on tehty, ja kierrättää vanhan katon materiaalit. Kattokeskuksen työntekijät vievät jokaisen työpäivän jälkeen työmaalla syntyneen rakennusjätteen omaan toimipisteeseensä, missä jäte lajitellaan lavoille. Kattokeskuksen paikalliset kumppanit huolehtivat jätteiden kierrätyksestä siitä eteenpäin.

Minkälainen takuu kattoremontilla tai uudella katolla on?

Kattoremontin takuu kannattaa varmistaa jo tarjousvaiheessa. Kattokeskus antaa työlle 5 vuoden asennustakuun, ja Kattokeskuksen käyttämät katevalmistajat antavat katemateriaalille 30–50 vuoden takuun valitusta materiaalista riippuen.

Haluatko tietää lisää? Kuuntele Rakentajan Kivijalka-podcastista, mitkä ovat kattoremontin myytit ja miten ne murretaan.

Lue lisää 1980-luvun omakotitalon omistajien kokemuksista ja toteutuneesta kattoremontista.

Kattokeskus-konserni on 1997 perustettu pirkkalalainen perheyritys. Tänä päivänä palveluksessamme työskentelee yli 200 rakennusalan rautaista ammattilaista 6 eri toimipisteessä. Teemme kattoremontteja,kattohuoltoja ja asennamme aurinkopaneeleja Uudenmaan, Pirkanmaan, Varsinais-Suomen, Keski-Suomen ja Pohjois-Savon alueilla.

Kattokeskus Suomi Oy
Talo
katto
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20224_77764.jpg
Kevät on paras aika tarkistaa tiili- tai peltikaton kunto, ota tsekkilista talteen
Kevät on paras aika tarkistaa katon kunto. Kun tiili- tai peltikaton huoltaa säännöllisesti, välttyy monilta ikäviltä yllätyksiltä. Katon kunnon voi tarkistaa myös itse. Lue ammattilaisten vinkit, jotta talosi säilyisi terveenä tulevatkin vuosikymmenet ja osaat ajoittaa omakotitalon tai mökin kattoremontin oikein.
Mies kuvaa kattoa puhelimella
Juuri nyt on omakotiasujan ja mökkiläisen aika tarkistaa katon kunto
Lumen ja jään katoille aiheuttamat vauriot saattavat paljastua sattumalta. Asiantuntija kehottaakin tarkistamaan katon kunnon säännöllisesti. Ammattilaisen tekemä kuntokartoitus sisältää korjauskehotukset, mutta ei vielä sido mihinkään.
20226_78623.jpg
Junnisen pariskunta kertoo kokemuksensa 1980-luvun talon kattoremontista: "Rakas talo pysyy nyt terveenä"
Kuopion Kaarnatiellä on käynyt vilskettä viime vuosina. Kattokeskus on urakoinut tien kahdestakymmenestä omakotitalosta yhteentoista uudet katot, joten tyytyväisiä asiakkaita löytyy alueelta helposti.
20209_66815.jpg
Miten asentaa putket katolle vesitiiviisti?
Aukoton ratkaisu kattoläpivienteihinKatto on yksi talon tärkeimmistä suojista sadetta ja kosteutta vastaan. Sen vuoksi on tärkeää varmistaa katolle asennettavien poistoputkien, huippuimureiden ja viemärin tuuletusputkien läpivientien vesitiiveys.Ammattimainen ratkaisu tuotteiden vesitiiviiseen asentamiseen on VILPE Aluskatteen 2K-tiiviste. 2K-tiiviste ulottuu saumattomasti katon aluskatteen alta läpiviennin yläosaan asti, joten se estää täysin veden ja lumen pääsyn läpiviennin reiästä katemateriaalin ja aluskatteen väliin ja edelleen eristeisiin.
20231_80673.jpg
Mitä kattomateriaalin valinnassa kannattaa huomioida? Katso vinkit!
Katon tärkein tehtävä on suojata rakennusta säärasituksilta. Suomessa sääolosuhteet ovat vaihtelevat ja haastavat, mikä luo korkeat vaatimukset katon kestävyydelle ja hyvälle huollettavuudelle. Painoarvoa kannattaa antaa myös katon helpolle asennettavuudelle kylmälläkin säällä, sillä joustavan aikataulun mahdollisuudella voi usein säästää kattoremontissa.
20189_54705.jpg
Miksi ruuvien vaihto on ajankohtaista juuri nyt?
Vanha peltikatto on syytä tarkistaa etenkin kiinnikkeiden osalta, jotta niiden kunto ja mahdollinen vaihtotarve havaitaan ajoissa. Ajansaatossa vaurioituneet kiinnikeruuvit aiheuttavat ruostuessaan riskin yläpohjarakenteiden kosteusvaurioille. Korjauksiin suunniteltu vaihtoruuvi tuo lisää käyttöikää peltikatolle vuosiksi eteenpäin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton